LAATSTE UPDATE: 14 maart 2020

Hoge Bloeddruk Verlagen?

Ontdek hoe je binnen 30 dagen je bloeddruk naar de veilige waarden verlaagd.

Hoge Bloeddruk

Verschijnselen en gevolgen hoge Bloeddruk

Een hoge bloeddruk is, samen met diabetes, één van de meest voorkomende chronische ziekten in Europa geworden.

Om de ziekte beter te kunnen begrijpen, moeten we eerst de basisprincipes van de bloeddruk begrijpen.

Ons bloed stroomt door onze slagaders met een bepaalde druk. Deze druk wordt bepaald door het pompen van het hart en door de weerstand waarmee de bloedstroom door de slagaders gaat.

Vanwege genetica, een te hoog cholesterol of andere redenen kan de wand van de bloedvaten verdikken, wat leidt tot een verhoogde weerstand waarmee het bloed door die vaten en aders stroomt. Hierdoor moet ook het hart harder pompen. Dit zorgt ervoor dat de bloeddruk verhoogt en op dat moment ontstaat er hypertensie.

Alle complicaties komen voornamelijk door de verdikking van de vaatwanden, waardoor de bloedstroom naar de verschillende lichaamsdelen wordt verminderd.

Juist het rondlopen met hoge bloeddruk zonder dat je het door hebt is zo gevaarlijk, omdat de schade alsmaar groter wordt zonder dat je er iets aan doet!

Als je op de eerste plaats niet weet waarom hoge bloeddruk gevaarlijk is, kun je ook de gevaren van hoge bloeddruk niet zien aankomen. Het is meer dan alleen een groter risico op de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Hoge bloeddruk kan voor talloze klachten zorgen zonder dat je het doorhebt.

Voorkom nare hoge bloeddruk gevolgen door het te metenIn dit artikel lees je waarom een hoge bloeddruk slecht voor je is, en wat het met je lichaam kan doen. Veel mensen in Nederland hebben last van een hoge bloeddruk en het merendeel weet dit niet eens.

Sterker nog, de meeste mensen weten niet eens wat bloeddruk voor je lichaam betekent.

De eerste stap bij het voorkomen van bloeddruk problemen, is je bewust worden van je eigen bloeddruk. Weet jij je bloeddruk niet? Geen probleem. Dit kun je simpel laten meten door je arts of met behulp van een bloeddrukmeter. Jong of oud, ik raad het iedereen aan.

De volgende verschijnselen zal ik hieronder bespreken:

  • 1. Korte termijn
  • 2. Lange termijn

1. Korte termijn

Op korte termijn krijg je geen last van hoge bloeddruk, het is een aandoening die meerdere jaren nodig heeft om zich te ontwikkelen. Het gevaar van een hoge bloeddruk is vooral dat je in eerste instantie niet door hebt dat je er last van hebt. Dit komt omdat de symptomen niet duidelijk zichtbaar zijn zoals bij griep of een infectie.

Natuurlijk kun je wel eens een hogere bloeddruk hebben door een stressvolle periode, maar dit is niet hetzelfde als een structureel verhoogde bloeddruk. Je lichaam kan zelf je bloeddruk verhogen en verlagen wanneer dit nodig is. Heb je last van stress of onderga je een zware lichamelijke taak, dan stijgt tijdelijk de bloeddruk. Het hart pompt harder om het bloed sneller te laten circuleren. Hier ligt niet het probleem.

"Tijdelijke bloeddruk stijging is geen probleem"

Wanneer je bijvoorbeeld een stressvolle week achter de rug hebt, zal dat vaak resulteren in een hogere bloeddruk. Maar wanneer je in het weekend weer rustig aan doet, zal je bloeddruk zich snel weer gaan aanpassen naar de normale waarden.

De reden dat onze bloeddruk stijgt, is in dit soort gevallen om ons lichaam door moeilijke periodes heen te helpen. De bloeddruk verhoogt in deze gevallen niet omdat we hart of vaat problemen hebben, maar omdat er stress op ons lichaam komt te staan. Of dit gaat om mentale of fysieke stress is niet van belang.

Het gaat er om dat extra energie nodig is. Dus als voorzorg zet ons lichaam een routine in werking die ons van deze energie voorziet.

De stofwisseling versnelt, we ademen minder rustig, en het hart klopt sneller. Het bloed stroomt sneller en levert de extra brandstof en zuurstof aan onze cellen waar verbranding plaatsvindt en extra energie gemaakt wordt.

Dit is een normaal, en natuurlijk proces en op korte termijn zijn er geen negatieve gevolgen voor je. Maar vergis je niet. Misschien zijn de gevolgen op korte termijn niet bedreigend, op de lange termijn zijn ze dit absoluut wel.

Ontdek hoe je met een natuurlijke methode zonder medicatie je bloeddruk kunt verlagen >>

2. Lange termijn

Op lange termijn zijn er helaas wel veel gevolgen voor een te hoge bloeddruk. Om de ernst van deze aandoening te verduidelijken begin ik met het meest extreme gevolg. Hypertensie is de nr. 1 doodsoorzaak van Nederland, al jaren.

De reden van een te hoge bloeddruk op langere termijn kan bijvoorbeeld aanhoudende stress zijn. Veel vaker dan dat is de oorzaak echter een vernauwing van de bloedvaten. Dit kan komen door een te hoog cholesterolgehalte. Deze stof kleeft aan de aderwanden waardoor er minder bloed doorheen past. Het hart moet nu harder pompen (zelfs zonder dat we last hebben van stress of fysieke inspanning) om het bloed door die nauwe vaten heen te krijgen.

De lange termijn gevolgen zijn op te delen in 3 onderwerpen:

  • Fysieke gevolgen
  • Mentale gevolgen
  • Gevolgen voor omgeving


Fysieke gevolgen hoge bloeddruk

Doordat je een hoge bloeddruk hebt, zal er meer druk komen te staan op je bloedvaten. Ik kan een heel artikel gaan wijden aan wat er precies met je lichaam gebeurt, maar ik kan het ook kort houden, want je weet waarschijnlijk al lang wat de lichamelijke gevolgen zijn.

Als je een te hoge bloeddruk hebt, loopt je lichaam niet optimaal meer. Dit kun je vergelijken met een motor die teveel toeren draait!

De fysieke gevolgen en verschijnselen van een hoge bloeddruk zijn:

Mentale gevolgen
Naast fysieke gevolgen zijn er ook mentale gevolgen. Over het algemeen tellen deze gevolgen ook erg zwaar mee omdat het invloed heeft op je gemoedsrust en hoe je de wereld ervaart. Mensen die weten dat hun bloeddruk veel te hoog is, zijn bewust of onbewust vaak constant bezig met de gevolgen van deze ''stille moordenaar''.

Angsten zoals vroegtijdig overlijden, een beroerte, of een hartaanval komen veel voor en dit is zeker niet eenvoudig om mee te leven. Je zit niet lekker in je vel en je maakt je erg veel zorgen. Een dergelijke periode van angsten en twijfels is ook weer erg stressvol. Dit heeft opnieuw een negatief effect op de bloeddruk.

Lees meer over de verborgen symptomen van hoge bloeddruk: "Hoge bloeddruk symptomen"

Hieronder de gevolgen en symptomen van hoge bloeddruk:

Hoge bloeddruk gevolgen

Symptomen hoge bloeddruk 2

We hebben het nu gehad over de gevolgen van een te hoge bloeddruk. Laten we een kijkje nemen naar de verschillende oorzaken.

Er zijn vele oorzaken van een hoge bloeddruk en de meest voorkomende zal ik hieronder kort bespreken.

Ouderdom: Als je ouder wordt zal je merken dat er steeds meer gebreken zullen ontstaan. Zo is ook de kans groot dat je een te hoge bloeddruk ontwikkelt. Hier kan lang niet altijd iets aan gedaan worden, we worden nu eenmaal ouder en ons lichaam werkt maar een bepaald aantal jaren optimaal.

Genetische aanleg: Bij veel aandoeningen is er een genetische factor die een rol kan spelen. Zo dus ook met hypertensie. Toch betekent het hebben van familieleden met te hoge bloeddruk lang niet altijd dat jij dit ook zal ontwikkelen. Ondanks het feit dat de genen een rol spelen, is de levensstijl van vele malen grotere invloed op de ontwikkeling van te hoge bloeddruk.

Lichamelijke factoren: Slechte conditie, slechte nieren, diabetes en overgewicht zullen allemaal indirect een grote invloed hebben op je bloeddruk. Mensen die diabetes hebben in combinatie met overgewicht, zullen over het algemeen ook een te hoge bloeddruk hebben.

Omgeving: Leef jij in een ongezonde omgeving, dan zal dit invloed hebben op je gehele lichaam. Ik heb het dan nog niet eens per se over een letterlijke ongezonde omgeving, zoals een stad vol smog en uitlaatgassen. Ik bedoel hiermee een omgeving, waarin een goede, gezonde levensstijl moeilijk te onderhouden is.

Wanneer je gehele omgeving ongezond leeft, wanneer niemand van je vrienden of familie sport, wanneer gezond voedsel moeilijk te krijgen is, en de gemakken van de westerse samenleving in overvloed aanwezig zijn, dan is de kans dat je lichaam hieronder lijdt erg groot.

 

De meest gevaarlijke gevolgen van hoge bloeddruk

Hier kun je meer lezen over de complicaties die een hoge bloeddruk veroorzaken wanneer het niet effectief onder controle wordt gehouden.

Schade aan je slagaders

Gezonde slagaders zijn flexibel, sterk en elastisch. De binnenwand is soepel zodat je bloed vrij naar al je vitale organen en weefsels kan stromen omdat het hieraan voedingsstoffen en zuurstof moet leveren.

Hypertensie verhoogt geleidelijk de druk waarmee het bloed door je bloedvaten stroomt. Als gevolg daarvan kun je de volgende zaken ervaren:

  • Een hoge bloeddruk kan de cellen van de binnenwand van je bloedvaten beschadigen. Wanneer de vetten uit je dieet je bloedstroom binnendringen, kunnen ze zich in deze beschadigde bloedvaten ophopen. Uiteindelijk worden je slagaderwanden ook minder elastisch, waardoor de bloedstroom naar alle delen van je lichaam wordt beperkt.
  • Na verloop van tijd kan de constante druk van het bloed dat door een verzwakte slagader beweegt een gedeelte van de wand vergroten en een buiging veroorzaken (aneurysma). Een aneurysma kan zorgen voor een breuk en een levensbedreigende inwendige bloeding veroorzaken. Aneurysma's kunnen in elke slagader door het hele lichaam ontstaan maar zijn het meest voorkomend in de grootste ader van je lichaam (de aorta).

Schade aan je hart

Je hart pompt het bloed door je hele lichaam. Een ongecontroleerde hoge bloeddruk kan je hart op een aantal manieren beschadigen, zoals:

  • Coronaire hartziekte. Een coronaire hartziekte heeft invloed op de bloedvaten, die bloed geven aan je hartspier. De aderen die zijn getroffen door deze ziekte laten geen bloed meer door je bloedvaten stromen. Wanneer je bloed niet vrij kan stromen naar je hart, kun je pijn op de borst, een hartaanval of onregelmatige hartritmes (aritmieën) ervaren.
  • Vergrote linkerkamer van het hart. Een hoge bloeddruk dwingt je hart om harder te werken dan normaal, om zo toch het bloed naar de rest van je lichaam te kunnen pompen. Dit zorgt ervoor dat de linker kamer verdikt of verstijft (linker ventriculaire hypertrofie). Deze veranderingen beperken het vermogen van de kamer om het bloed goed door je lichaam te pompen. Deze aandoening verhoogt het risico op het krijgen van een hartaanval, hartfalen en plotselinge sterfte door problemen met het hart.
  • Na verloop van tijd kan de druk op je hart, die wordt veroorzaakt door een hoge bloeddruk, ervoor zorgen dat je hartspier verzwakt en minder efficiënt werkt. Uiteindelijk begint je veel te hard werkende hart gewoon te slijten en te falen. Dit kan hartaanvallen veroorzaken.

Schade aan je hersenen

Net zoals je hart zijn ook je hersenen afhankelijk ​​van voedende bloedtoevoer om goed te kunnen werken en om te kunnen overleven. Maar een hoge bloeddruk kan verschillende problemen veroorzaken, waaronder:

  • Transiënte Ischemische Aanval (TIA): Soms wordt dit ook wel een mini-beroerte genoemd en het is eigenlijk een korte, tijdelijke verstoring van de bloedtoevoer naar je hersenen. Het wordt vaak veroorzaakt door atherosclerose of een bloedstolsel - die beide kunnen ontstaan door een hoge bloeddruk. Een TIA is vaak een waarschuwing dat je risico loopt op het krijgen van een echte beroerte.
  • Een beroerte komt voor wanneer een deel van je hersenen geen zuurstof en voedingsstoffen meer krijgt waardoor de hersencellen afsterven. Een ongecontroleerde hoge bloeddruk kan leiden tot een beroerte omdat hierdoor de bloedvaten van je hersenen verzwakken waardoor ze smal worden, breken of lekken kunnen veroorzaken. Een hoge bloeddruk kan ook leiden tot bloedstolsels in de bloedvaten wat weer de bloedsomloop naar de hersenen kan blokkeren en wat mogelijk een beroerte kan veroorzaken.
  • Dementie is een hersenziekte, die zorgt voor problemen met het denken, het spreken, het redeneren, het geheugen, de visie en de beweging. Er zijn een aantal oorzaken van dementie. Een oorzaak van vasculaire dementie kan het gevolg zijn van een vernauwing of een verstopping van de bloedvaten, die het bloed naar de hersenen laat stromen. Beroertes kunnen ook worden veroorzaakt door een onderbreking van de bloedstroom naar de hersenen. In beide gevallen kan een hoge bloeddruk de boosdoener zijn.
  • Milde cognitieve beperking: Een milde cognitieve beperking is een overgangsfase tussen de veranderingen in het begrip en het geheugen dat kan optreden bij veroudering en dat in ernstige gevallen de ziekte van Alzheimer veroorzaakt. Net zoals dementie het gevolg kan zijn van een geblokkeerde bloedstroom naar de hersenen wanneer er een hoge bloeddruk ontstaat is dat hier ook het geval.

Schade aan je nieren

Je nieren filteren een overmaat aan vloeistof en afval uit je bloed - een proces dat alleen functioneert bij gezonde bloedvaten. Een hoge bloeddruk kan de bloedvaten beschadigen waardoor je nieren niet optimaal werken en waardoor er verschillende soorten nierziekten ontstaan ​​(nefropathie). Het hebben van diabetes in combinatie met een hoge bloeddruk kan de schade verergeren.

  • Een hoge bloeddruk is één van de meest voorkomende oorzaken van nierfalen. Dat komt omdat het zowel de grote aderen die het bloed naar je nieren brengen en de kleine bloedvaten (glomeruli) binnen de nieren kan beschadigen. Schade aan één van beiden zorgt ervoor dat je nieren niet effectief je bloed kunnen filteren. Als gevolg daarvan kunnen er gevaarlijke niveaus van vloeistof en afval accumuleren. Je kunt dan uiteindelijk een dialyse of niertransplantatie nodig hebben.
  • Nierletsel (glomerulosclerose): Glomerulosclerose is een soort nierbeschadiging die wordt veroorzaakt door littekens van glomeruli. De glomeruli zijn kleine clusters van bloedvaten in je nieren die vloeistof en afval uit je bloed filteren. Door glomerulosclerose kunnen je nieren het afval niet effectief filtreren, wat leidt tot nierfalen.
  • Aneurysma van de nieraderader: Een aneurysma is een buiging in de wand van een bloedvat. Wanneer het optreedt in een ader of bloedvat die naar de nier leidt krijg je nierarterie aneurysma. Een mogelijke oorzaak hiervan is atherosclerose, wat de slagaderwand verzwakt en beschadigt. Na verloop van tijd kan een hoge bloeddruk in een verzwakte slagader een gedeelte vergroten en een buiging vormen - de aneurysma. Aneurysma's kunnen breken en levensbedreigende inwendige bloedingen veroorzaken.

Schade aan je ogen

Kleine, gevoelige bloedvaten leveren bloed aan je ogen. Net als andere aderen en vaten kunnen deze ook worden beschadigd door een hoge bloeddruk:

  • Schade aan de bloedvaten in de ogen (retinopathie). Een hoge bloeddruk kan de vaten die bloed aan je netvlies leveren beschadigen, waardoor er retinopathie wordt veroorzaakt. Deze aandoening kan leiden tot bloedingen in het oog, wazig zicht en volledig verlies van het zicht. Als je ook diabetes en een hoge bloeddruk hebt is je risico nog groter.
  • Ophoping van vloeistof onder het netvlies (choroidopathie). Bij deze aandoening bouwt er zich vloeistof op onder je netvlies door een lek in de bloedvaten onder het netvlies. Choroidopathie kan leiden tot vervormde visie of in sommige gevallen door littekens die visie verstoren.
  • Zenuwschade (optische neuropathie). Dit is een aandoening waarbij de geblokkeerde bloedstroom de optische zenuw beschadigt. Het kan de zenuwcellen in je ogen doden, wat een bloeding in je oog of zichtverlies kan veroorzaken.

Seksuele disfunctie

Hoewel het onvermogen om een ​​erectie te krijgen en te houden (erectiele disfunctie) steeds vaker voorkomt bij mannen als ze de leeftijd van 50 jaar bereiken, hebben ze nog meer kans om dit te krijgen als ze een hoge bloeddruk hebben. Na verloop van tijd beschadigt de hoge bloeddruk de binnenkant van je bloedvaten en zullen je aders verharden en vernauwen (atherosclerose), waardoor de bloedstroom beperkt wordt.

Dit betekent dat er minder bloed in je penis kan stromen. Voor sommige mannen maakt de verminderde bloedstroom het moeilijk om erecties te bereiken en te houden – dit wordt vaak aangeduid als erectiele disfunctie. Het probleem komt vaak voor vooral bij mannen die hun hoge bloeddruk niet behandelen.

de meest gevaarlijke gevolgen van hoge bloeddruk

Vrouwen kunnen ook als een bijwerking van een hoge bloeddruk seksuele disfunctie ervaren. Een hoge bloeddruk kan de bloedstroom naar de vagina namelijk verminderen. Voor sommige vrouwen leidt dit tot een afname in het seksuele verlangen of opwinding, vaginale droogheid of moeite om een orgasme te bereiken. Een langer voorspel en smering kunnen helpen. Net zoals mannen kunnen ook vrouwen angst- en relatieproblemen ondervinden door hun seksuele disfunctie.

Andere mogelijke gevaren van een hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk kan ook andere gebieden van het lichaam beïnvloeden, wat leidt tot dergelijke problemen als:

  • Een hoge bloeddruk kan de hoeveelheid calcium in je urine verhogen. Die overdreven eliminatie van calcium kan leiden tot verlies van de botdichtheid (osteoporose), wat op zijn beurt weer kan leiden tot gebroken botten. Het risico is vooral verhoogd bij oudere vrouwen.
  • Moeite met slapen: Obstructieve slaapapneu - een aandoening waarin je keelspieren ontspannen waardoor je gaat snurken - komt bij meer dan de helft van de mensen met een hoge bloeddruk voor. Er wordt nu gedacht dat een hoge bloeddruk zelf kan leiden tot slaapapneu. Ook kan slaapverlies als gevolg van slaapapneu je bloeddruk verhogen.

Noodgevallen door een hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk is meestal een chronische aandoening die geleidelijk schade veroorzaakt. Soms kan dit wel jaren duren, maar soms stijgt de bloeddruk zo snel en ernstig dat het een medisch noodgeval veroorzaakt die onmiddellijke behandeling vereist en waarbij een ziekenhuisopname in de meeste gevallen zelfs noodzakelijk is.

In deze situaties kan een hoge bloeddruk leiden tot:

  • Geheugenverlies, persoonlijkheidsveranderingen, problemen met de concentratie, prikkelbaarheid of progressief verlies van bewustzijn
  • Beroerte
  • Ernstige schade aan de hoofdslagader van je lichaam (aorta dissectie)
  • Pijn op de borst
  • Hartaanval
  • Plotseling verslechterd pompen van het hart, wat leidt tot verminderd functioneren van en ophoping van vocht in de longen, wat leidt tot kortademigheid (pulmonaal oedeem)
  • Plotseling verlies van de nierfunctie
  • Complicaties bij zwangere vrouwen (pre-eclampsie of eclampsie)

Voordat je medicijnen moet gaan gebruiken, kun je eerst zelf enkele levensstijlveranderingen en enkele huisremedies tegen een hoge bloeddruk proberen. Niet verrassend spelen dingen zoals een gezond dieet en voldoende lichaamsbeweging een grote rol bij het verlagen van de bloeddruk, dus houd deze twee dingen altijd in gedachten.

Geneesmiddelen kunnen bijwerkingen veroorzaken en daarom kun je misschien eerst natuurlijke remedies proberen om je probleem op te lossen.

Tot slot…

Hoge bloeddruk wordt niet voor niets de ‘stille moordenaar’ genoemd, net als een hoog cholesterol. Vaak zijn er geen directe symptomen merkbaar, totdat het te laat is.

Wil jij het niet zover laten komen? Laat je bloeddruk meten, of meet het zelf, en onderneem actie.

Hoe?

Hierover heb ik een eBook geschreven. In dit boek beschrijf ik stap voor stap, aan de hand van 29 bloeddrukverlagers, hoe je jezelf kunt beschermen tegen de eerder beschreven gevolgen van hoge bloeddruk.

Het boek ’29 bloeddrukverlagers’ kun je hier GRATIS downloaden! >>>

 

Wat ga je doen als je weet dat je een te hoge bloeddruk hebt?

Uit dit artikel kun je de conclusie trekken dat het hebben van een hoge bloeddruk meer gevaren met zich meebrengt dan de meeste mensen denken! Wanneer je van jezelf weet dat je een hoge bloeddruk hebt, is het CRUCIAAL om actie te ondernemen ten behoeve van je gezondheid!

Hoge bloeddruk zonder medicatie verlagen? Klik hier voor de Hoge Bloeddruk Omlaag Methode!

Bronnen

www.heart.org/HEARTORG/Conditions/HighBloodPressure/LearnHowHBPHarmsYourHealth/Health-Threats-From-High-Blood-Pressure_UCM_002051_Article.jsp#.WXCWwjOB0UE

www.edarbi.com/managing-high-blood-pressure/risks

www.cdc.gov/bloodpressure/effects.htm

Nieuwe Doorbraak!

Veilig en snel je bloeddruk verlagen



Lees hieronder verder:

Hypertensie verhoogt kans op kanker

Hypertensie verhoogt kans op kanker

Bloeddruk schommelingen

Bloeddruk schommelingen

Over de auteur:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.

Lees verder.

Laat van je horen door hieronder een reactie te geven:

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Hoge bloeddruk door concerta, verder lichamelijk in orde,; slank, geen hoge cholesterol, alleen verse produkten en fruit.
    Dat houdt dus in dat ik alleen met pillen het kan verlagen?
    Ik ben 70, vrouw, bloeddruk 187/82.
    Over hoge bloeddruk door medicatie is zeer weinig te lezen.
    Vr. gr. Jacky Delvalle

  2. Al 8 jaar hoge bloeddruk en 3 bloeddruk verlagers per dag. Eet gezond wandel iedere dag en zwem 1x per week. Van de week controle was het toch weer 193/117 nu weer pilletje erbij maar maak me wel zorgen ben pas 44

    1. En je gewicht? De BMI? Roken? Alcohol? Je ouders ?(genetisch bepaalde hoge bloeddruk) Je cholesterol? Stress? Er zijn veel factoren waarmee je je bloeddruk positief kunt beïnvloeden.

  3. Hallo ik heb vaak hoger bloeddruk me hartslag ook hoger zaterdag was ik opgenomen in ziekenhuis voor een dag voor hoog bloeddruk 203/110 hartslag was 130 bij rust kan ook door me epilepsie aanvallen

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
1 Shares
Tweet
Pin1
Share