Tijdelijk Gratis!

Het Koolhydraatarm Zomer Weekmenu!

Eczeem

Laatste Update: 17 februari 2021

Borstvoeding houdt eczeem tegen?

Er zijn verschillende redenen waarom moeders borstvoeding geven aan het pasgeboren kind. Jarenlang dacht men dat borstvoeding de kans op allergische reacties (waaronder eczeem) kleiner werd wanneer men een tijd lang borstvoeding gaf aan het kind. Er zijn vele onderzoeken gedaan naar deze bewering en het antwoord is: Ja & Nee!

Het onderzoek
Wereldwijd denkt men dat borstvoeding de kans op eczeem bij het kind verkleint. Onglans is er een studie geweest die dit compleet tegen spreekt. Onderzoekers in "the UK" hebben resultaten en data van meer dan 50.000 kinderen verzameld in de leeftijdscategorie van 8 tot 12 in meer dan 20 landen. Uit dit onderzoek is gebleken dat kinderen die zelfs langer dan 6 maanden borstvoeding hebben gehad, dezelfde kans op eczeem hebben dan kinderen die geen borstvoeding hebben gehad(1). In sommige landen is het zelfs gebleken dat borstvoeding de eczeem juist prikkelt. Dit ligt echter niet aan de borstvoeding.

Ander onderzoek laat ook zien dat er geen samenhang is tussen borstvoeding en de ontwikkeling van eczeem in het volwassen leven(2).

Dit resultaat is naar voren gekomen omdat moeders in welvarende landen langer borstvoeding geven wanneer het kind een allergische reactie blijkt te hebben, en niet door het borstvoeding zelf!

Borstvoeding wel degelijk beschermend

Borstvoeding heeft wel degelijk een beschermend effect op het kind, maar dit ligt niet zozeer aan de borstvoeding zelf. Het ligt aan de samenstelling (van vetzuren) van het moedermelk. Deze samenstelling van de vetzuren is de moedermelk is afhankelijk van de voeden die de moeder eet.

Al eerder was bekend dat de omega-3 vetzuren een beschermend effect hebben op de kinderen. Daarnaast hebben vacceenzuur en rumenzuur ook een beschermend effect tegen eczeem. Deze laatste 2 zuren komen voor in allerdaagse zuivelproducten.

Wat moet je eten als je borstvoeding geeft?

Moeders die biologische zuivelproducten tot zich nemen hebben een scoren hogere vacceenzuur en rumenzuur waarden dan moeders die niet-biologische zuivelproducten tot zich nemen. Het is dus verstandig om in ieder geval biologische zuivelproducten te eten.

Daarnaast is het ook verstandig om gezond te eten voor je eigen lichaam en energieniveau. Je borstmelk is namelijk altijd ongeveer hetzelfde wat je ook eet, maar als je te weinig gezonde voeding eet haalt je lichaam de stoffen die het nodig heeft weg uit je reserve en daarmee kan je moedermelk ook kwalitatief verminderen.

Er zijn angsten bij mensen dat een veganistisch of vegetarisch dieet zorgt voor ongezondere moedersmelk, maar dat hoeft niet het geval te zijn. Wel kan de samenstelling verschillen met mensen die wel vlees eten, maar dat is logisch(3).

Eet daarom vooral:

Zalm

Zalm is ontzettend gezond door de omega 3 die erin zit. De omega 3 is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel van je kindje en komt via de moedermelk ook bij je kind terecht. Daarnaast is het ook gezond voor jezelf. Omega 3 speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van postnatale depressies. Daarbij zit er in zalm maar weinig kwik vergeleken met andere vis. Zwaardvis en makreel kun je daarom nu beter helemaal niet eten.

Biologische (magere) melk

We hadden het net al over de bioligische zuivel. Dit is ontzettend gezond door de vitamine D die erin zit en de B vitaminen die ontzettend belangrijk zijn voor je eigen energie en de energie van je kindje. Natuurlijk zit er ook nog eens super veel calcium in en dat is iets wat je baby nu echt nodig heeft. Dat skeletje moet ergens van groeien en daar heeft het vitamine D en calcium voor nodig.

Als je borstvoeding geeft is het belangrijk om 3 zuivelproducten per dag te nemen. Het maakt niet uit of je voor 3 glazen melk kiest of voor 3 kommetjes yoghurt of juist een combinatie daarvan. Maar hiermee zorg je ervoor dat je voldoende calcium in je melk hebt voor een gezonde ontwikkeling van je baby.

Mager rundvlees

Energie is wat je nodig hebt en mager rundvlees zorgt daarvoor door de vitamine B12 en het ijzer dat erin zit. Daarbij heb je extra vitamine B12 nodig als je borstvoeding geeft. Dit is ook belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen van je baby.

Fruit met antioxidanten en vitamine C

Blauwe bessen, mandarijnen en vergelijkbare fruitsoorten zijn belangrijk om jezelf en je baby te voorzien van voldoende vitaminen en antioxidanten die het immuunsysteem versterken en die je lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Dit is perfect als je gezonde snack wilt hebben voor een beetje extra energie.

Borstvoeding bij genetische aanleg voor eczeem

Sommige mensen hebben een genetische aanleg voor eczeem. Hun lichaam maakt dan te weinig fillagrine aan. Dit is een eiwit dat de huid nodig heeft om zich te beschermen. Juist als je dit gen hebt is borstvoeding goed om de kans op het ontwikkelen van eczeem te verlagen. In dat geval geldt weer dat hoe langer er borstvoeding wordt gegeven, hoe kleiner de kans op eczeem is.

Tot slot...

Borstvoeding heeft wel degelijk een beschermend effect en kans de kans op allergische reacties verkleinen, echter hangt dit af van de samenstelling van de moedermelk. De kans op verlaging wordt beïnvloed door de voeding die de desbetreffende moeder tot zich neemt. Het is daarom erg belangrijk om voldoende biologische zuivel te nemen.

Daarnaast kan borstvoeding ook hogere kans op eczeem door genetische aanleg verminderen. In dat geval geldt dat hoe langer je borstvoeding geeft, hoe kleiner de kans op eczeem wordt.

Wil je meer tips tegen eczeem? Bekijk dan deze speciale aanbieding. De overgrote meerderheid is super tevreden met de tips en resultaten. 

Lees hier meer blogs over eczeem: "Eczeem"

Bronnen:

  1. http://search.proquest.com/openview/bbf4805f310e425429b796f2325023f5/1?pq-origsite=gscholar&cbl=105664
  2. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0185066
  3. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408398.2020.1753650

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share