Ontdek hoe je met Edulazalf van Eczeem afkomt!


Eczeem Behandeling

Laatste Update: 21 september 2021

Atopisch Eczeem: Wat is het? Hoe te behandelen?

Atopisch eczeem is een ontsteking op de huid en vaak begint deze vorm van eczeem al op jonge leeftijd. Er is geen genezing voor deze vorm van eczeem en met een goede behandeling kun je de symptomen verminderen en onder controle houden(1).

Eczeem wordt soms ook wel dermatitis genoemd wat een ontsteking van de huid betekent. Er zijn verschillende soorten eczeem, maar één van de meest voorkomende is atopisch eczeem. Kenmerken van atopisch eczeem zijn een jeukende ontstoken huid met droge schilfers of plakjes. Het woord atopisch houdt in dat er sprake is van een allergische reactie. Maar eczeem is niet alleen te wijten aan een allergie. Wel hebben mensen met eczeem een grotere kans op klachten zoals astma en hooikoorts.

Eczeem kan ook veroorzaakt worden door irritaties aan de huid.

Wat zijn de symptomen van atopisch eczeem?

 • De huid voelt droog aan;
 • Sommige gebieden zijn rood en ontstoken. Vaak komt atopisch eczeem voor in de huidplooien zoals de ellebogen, pols, achterkant knieën, en rond de nek. In het gezicht komt vaker voor bij baby’s en kinderen.
 • Mensen met atopisch eczeem krijgen regelmatig last van een ‘’flare up’’ oftewel vlammende roodheid en gaat na een tijdje weer weg. De ernst en duur is verschillend per persoon.
 • Bij milde gevallen krijg je maar last van atopisch eczeem op 1 of 2 kleine gebieden zoals op de knieën of op de ellebogen. Een eczeem uitbarsting komt af en toe voor.
 • Bij ernstige gevallen kan een eczeem uitbarsting meerdere weken duren en vormt zich op meerdere gebieden op het lichaam en zorgt voor veel ongemak, schaamte en stress.
 • De meeste mensen met atopisch eczeem zitten tussen mild en ernstig in.

Wie heeft atopisch eczeem?

Atopisch eczeem komt vaak als eerste voor bij kinderen onder de 5 jaar. Normaal gesproken wordt het pas hinderlijk rond je 20ste levensjaar als je er chronisch last van houdt. Uit onderzoek is gebleken dat 1 op de 6 kinderen op een bepaald niveau last heeft van atopisch eczeem. Maar bij de meeste gaat het dan vervolgens weer weg en blijft het weg. Het is moeilijk te zeggen welke factoren ervoor zorgen dat je last zult krijgen van atopisch eczeem en welke factoren ervoor zorgen dat je last krijgt van chronisch eczeem.

Wat zijn de oorzaken van atopisch eczeem?

De exacte oorzaak van atopisch eczeem is onbekend. Wel wordt gedacht dat de vet barrière van de huid vermindert is bij mensen met atopisch eczeem. Hierdoor heeft de huid minder vocht en voelt droog aan.

Ook is er sprake van een immuunsysteem reactie waardoor er ontstekingen op de huid komen. Wetenschappelijk is het nog niet bekend waarom dit gebeurt, vaak heeft het te maken met genetische factoren, dieet en levensstijl.

Wel moet gezegd worden dat atopisch eczeem enorm aan het toenemen is de laatste jaren. Er zijn verschillende theorieën hiervoor. Factoren zoals een ander klimaat, milieuvervuiling, allergieën, dieet en levensstijl, en een aantal andere factoren. Zelf denk ik dat het een combinatie is fan factoren waarom atopisch eczeem wordt veroorzaakt.

Om voor jezelf te achterhalen welke oorzaak bij jou voor atopisch eczeem zorgt kun je het beste een dagboek bijhouden zodat je triggers kunt achterhalen. Vervolgens kun je die trigger een aantal weken vermijden en dan controleren of hij de veroorzaker is door je huid er dan weer mee in aanraking te laten komen. Als je dan weer een opleving van het eczeem hebt weet je zeker wat dit bij jou veroorzaakt en welke trigger je uit je omgeving moet verbannen.

Welke behandelingen werken voor atopisch eczeem?

Een typische behandeling bestaat uit:

 1. Eczeem prikkels zoveel mogelijk vermijden.

Zoals gezegd kun je die in kaart brengen en dan dus uit je leven bannen.

2. Goede huidbehandeling om ontstekingen op de huid tegen te gaan.

Een dergelijke behandeling bestaat bijvoorbeeld uit een bad met zout. Het zout doodt bacteriën op de huid en zorgt ervoor dat je huid belangrijke mineralen opneemt die de functie van je huid versterkt.

3. Medicijnen / zalven wanneer er een ontsteking is.

Deze worden vaak door je arts voorgeschreven. Antihistamine is bijvoorbeeld een dergelijk medicijn dat wordt gebruikt om een allergische reactie te onderdrukken.

4. Dieet / leefstijl zo goed mogelijk inrichten.

Voeding die je eet kan ervoor zorgen dat je meer last hebt van ontstekingen. Voeding met veel suikers en transvetten verhogen bijvoorbeeld vaak de ontstekingswaarden in je bloed. Door vooral groente, fruit, noten en mager vlees te eten kun je al veel doen om ontstekingen in je lichaam te verlagen. Een actieve levensstijl helpt ook.

Behandeling 1 – eczeem prikkels vermijden:

Veel mensen met eczeem hebben regelmatig een uitbarsting zonder dat ze door hebben waardoor het wordt veroorzaakt. Toch zijn er een aantal bekende eczeem prikkels waardoor de huid geïrriteerd wordt, hieronder een aantal tips:

 • Vermijd zeep, bubbel baden etc. Deze kunnen je huid verder uitdrogen en meer vatbaar maken voor irritatie. In plaats van normale zeep gebruik een verzachtende speciaal voor eczeem zeep.
 • Probeer niet je eczeem plekken aan te raken of krabben, ik weet dat dit moeilijk is wanneer de jeuk extreem is. Een goede tip is om je nagels kort te houden en gebruik middelen om krabben tegen te gaan. Als je echt niet ander kunt kun je beter je vingers gebruiken, maar zeker niet je nagels!
 • Draag katoenen kleding en niet wol. Een zachte kleding kan voor een groot verschil maken .
 • Vermijd grote verschillen in temperaturen, zoals te warm of te koud waardoor de huid kan irriteren.

Uit Deens onderzoek blijkt dat koud weer, warm weer en water met chloor voor kinderen de grootste triggers zijn voor atopisch eczeem(2).

Huismijt
Bij sommige gevallen kan huismijt een prikkel zijn voor eczeem(3). Je kunt het niet zien met een microscoop, maar ze komen zeker voor en als je eczeem hebt is het een goede tip om je huis zo goed mogelijk schoon te houden. Natuurlijk is het onmogelijk om je huis helemaal te ontdoen van huismijt, en het is veel werken om ze te verminderen. Regelmatig schoonmaken zorgt ervoor dat ze binnen de normen blijven.

Voedselallergie
Bij sommige mensen speelt een voedselallergie mee waardoor de symptomen van atopisch eczeem erger worden. De meest kenmerkende voeding zijn: melk van een koe, eieren, soja, gluten, vis en noten. Als je verwacht dat bepaalde voeding je atopisch eczeem erger maakt is het slim om je arts te bezoeken om je allergie testen. Uit mijn ervaring werkt een voedingspatroon met zoveel mogelijk vers en organisch voedsel het beste tegen eczeem.

Andere atopische eczeem prikkels:
Andere mogelijke prikkels voor atopisch eczeem zijn: stress, pollen, huisdieren, en hormonale factoren.

Wil je meer tips tegen eczeem? Download dan dit gratis e-book vol tips tegen eczeem. 95 % van de mensen die het heeft gedownload is erg tevreden met de tips die erin staan. 

Bronnen:

 1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/atopic-dermatitis-eczema/symptoms-causes/syc-20353273
 2. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jdv.17007
 3. https://link.springer.com/article/10.1186/s13601-017-0178-3

Ontdek hoe je snel en veilig van eczeem klachten zoals rode plekken, erge jeuk, schilfers, bultjes, kloofjes en korstjes afkomt


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Huismijt

  Je kunt het niet zien met een microscoop, maar ze komen zeker voor en als je eczeem hebt is het een goede tip om je huis zo goed mogelijk schoon te houden.

  IK denk dat je hier bedoelt je kunt ze niet zien met het blote oog. OF je ziet ze alleen met het een microscoop.

 2. Goedenavond,

  Enige tijd geleden is er geconstateerd in het ziekenhuis dat ik allergisch ben voor de meeste producten op het werk (kunststoffen), wat leidt tot atopische eczeem op de handen.
  Na veel verzorging hiervan, wordt het alsnog met de dag erger en vroeg ik me af dat als ik langer blijf doorwerken, er mogelijk blijvende schade kan ontstaan? (Ook nadat ik er niet meer mee in aanmerking kom)

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share