Candida

Laatste Update: 30 november 2016

Candida Albicans onder controle krijgen

Jeuk, uitslag, vermoeidheid last hebben van candida kan ontzettend vervelend zijn en het liefst wil je dat het compleet uit je lichaam verdwijnt. Het lijkt wel vette pech dat dit jouw is overkomen. Helaas voor iedereen, kan dit iedereen overkomen omdat iedereen candida in zijn lichaam heeft. Alleen meestal in kleinere hoeveelheden.

De candida albicans gist is dus niet lichaamsvreemd. Het is terug te vinden in het spijsverteringssysteem van iedereen. Normaal gezien wordt het onder controle gehouden door de goede bacteriën die ook in onze darmen leven, zoals de verschillende varianten van acidophilus.

Bij mensen die over een goede gezondheid beschikken en die een evenwichtig dieet volgen krijgt candida niet de kans te beginnen woekeren. Maar wanneer candida te snel begint te groeien en niet meer onder controle is transformeert de gist zich in een meer bedreigende vorm met wortelachtige uitgroeisels die de darmwand kunnen penetreren.

Je krijgt dan bijna letterlijk paddenstoelen of minuscule plantjes van het gist in je lichaam.

Ze scheiden veel afvalstoffen af die toxisch zijn voor ons lichaam. Dit leidt er vaak toe dat toxines door de darmwand worden opgenomen en in het bloed terecht komen. Het resultaat zijn voedselintoleranties en allergieën vooral voor melkproducten, gist, granen en suikerrijk voedsel. Als de candidagist in dit stadium komt spreken we van candidiasis.

Candida in het bloed

Eenmaal in het bloed kan candida het immuunsysteem afbreken en de lever en de nieren behoorlijk onder druk zetten. Gevolg is dat de witte bloedcellen overuren maken om deze invasie onder controle te krijgen en daardoor wordt het immuunsysteem nog verder verzwakt.

Normaal zou het lichaam in staat moeten zijn om te gaan met kleine gistinfecties maar gist is extreem moeilijk te vernietigen. Vooral wanneer het immuunsysteem al verzwakt is wordt het erg moeilijk om infecties, zoals atletenvoeten, vaginale gistinfecties en nagelschimmels, te bestrijden.

Candida levert vaak een bijdrage aan verschillende ziektes en aandoeningen zoals aids, kanker, chronisch vermoeidheidssyndroom, verkoudheden, griep... – eigenlijk worden bijna alle gezondheidsproblemen verergert door candida.

Mensen met diabetes zijn extra vatbaar voor dit probleem. Bij kinderen met autisme, ADHD of andere ontwikkelingsstoornissen wordt dikwijls ook een candida-infectie vastgesteld.

Candida onder controle krijgen met voeding

We hebben in voorgaande artikels al tips en remedies opgesomd die een candida-infectie kunnen helpen bestrijden. Een verandering in het dieet en levensstijl lijken het meeste kans op succes te hebben om candida onder controle te krijgen.

Voeding en een verzwakt immuunsysteem is een van de belangrijkste oorzaken van candida. Gelukkig is voeding ook een belangrijke oplossing voor candida overgroei. Candida leeft namelijk op suiker en koolhydraten. Gelukkig leeft de mens op meer dan dat en daarom kun je de candida uithongeren terwijl je zelf wat anders eet.

Je moet dan dus suiker en koolhydraten tijdelijk, voor een aantal weken, laten staan. Doordat je dit doet sterft de candida van de honger. Daarbij zorgen de alternatieve voedingsstoffen, zoals groente, fruit, nootjes en zuivelproducten ervoor dat je immuunsysteem weer op krachten komt.

Dit komt doordat je immuunsysteem dan aan de ene kant voedingsmiddelen krijgt om zich weer sterker te maken, zoals de vitamine C die in de meeste groene en fruit te vinden is. Aan de andere kant helpen de zuivelproducten, zoals yoghurt, om de darmflora sterker te maken zodat de goede bacteriën de strijd met de candida weer aan kunnen gaan.

Ook help je jouw immuunsysteem door stress zoveel mogelijk te elimineren en bewust te ontspannen. Stress kan ervoor zorgen dat je immuunsysteem verzwakt is. De vlucht, vecht of bevries reactie bij stress zorgt er namelijk voor dat het immuunsysteem wordt uitgeschakeld. Vooral bij langdurige stress kan dit erg schadelijk zijn voor je gezondheid.

Maar er zijn nog een aantal hulmiddeltjes die kunnen helpen.

Pau d'Arco

Pau d'Arco wordt al eeuwenlang gebruikt om medicinale redenen door indianen uit het Amazone-gebied. Deze bomen staan bekend om hun weerbaarheid tegen aanvallen van insecten en schimmels. Pau d'arco bevat een chemische stof genaamd lapachol. Deze helpt bij detoxificatie en het restaureren van het circulair systeem. Het heeft bloedzuiverende eigenschappen en kan zo helpen om candida-infecties te bestrijden en het immuunsysteem te versterken.

Caprylzuur en candida

Van de vele natuurlijke remedies die er bestaan tegen candida is caprylzuur één van de meest gebruikte door voedingsspecialisten en natuurgenezers. Niet alleen omdat het schimmelwerende eigenschappen heeft maar ook omdat het een anti-bacteriële en anti-virale werking heeft.

Caprylzuur is een half-keten vetzuur, ook wel octaanzuur genoemd, en komt in de natuur voor in onder andere kokosnootolie, palmolie en botervet en in menselijke borstmelk.

Als je dan groenen gaat roerbakken gebruik altijd kokosolie om het effect tegen de candida te versterken. Kokosolie heeft allerlei goede eigenschappen voor je lichaam en is ook lekker. Het is wellicht even wennen vergeleken met andere bakolie, maar het is zeker de moeite waard.

Het helpt om de goede bacteriën in je darmsysteem weer de overhand te laten krijgen en het teveel aan gist in je lichaam te bestrijden. Eén van de problemen met caprylzuur is echter dat het een half-keten vetzuur is en gemakkelijk wordt verteerd en opgenomen in het lichaam. Het wordt dan ook vaak opgenomen in de maag en de kleine darmen voordat het de grote darmen kan bereiken. Je kan, indien je dit als supplement wil gebruiken, dan ook beter kiezen voor omhulde capsules zodat hun inhoud pas wordt gelost in het spijsverteringssysteem en niet in de maag.

Ken je saffloer olie?

Overigens loont het eventueel ook de moeite saffloer olie te proberen. Dit is ook een half-keten vetzuur en staat eveneens bekend om zijn schimmelwerende eigenschappen. Ook kleine hoeveelheden kokosnootolie lijken effectief te zijn.

Je ziet het, een candida-infectie is geen hopeloze zaak. Er bestaan vele traditionele en alternatieve remedies en hoewel het soms zoeken is naar welke remedie voor jou het effectiefste werkt is het vaak een combinatie-aanpak die het succesvolste is. Maar de twee bovenstaande; caprylzuur en Pau d'Arco zijn zeker aan te raden om als eerste te proberen.

In combinatie met een gezonder dieet en levensstijl uiteraard!

Heb jij bovenstaande remedies al eens getest? Wat zijn jouw bevindingen? Laat het me weten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. amalgaamvullingen dus ook (candida ) doodziek ervan ,vullingen door biotandarts eruit laten halen,ontgiften,voeding verandert,veel drinken gefilterd water,straling in huis van apparaten weg laten halen,door een woonbioloog uit muntendam,vit c camu camu,keltisch zeezout,kokosolie,vit d 3,magnesium,astaxanthine,selenium,pau d''arco thee,partner gebruikt pillen,eet geen vlees meer.eet eieren,geitenmelk,bio nepvlees,hennepolie,lukuma,bio geschaafde citroenen door de toetjes,kurkuma met zwarte peper,abricozen pitten,silidyn kiezelzuur tegen haaruitval van de amalgaam,en nog veel meer,ik barste vd huiduitslag jaren lang,niet uit te houden byna !!!!!!!!! eten zelf klaarmaken,veel onbespoten voedsel, KOKOSOLIE is voor ons onmisbaar ,gebruik het ook op myn huid,myn katten snoepen er ook van ,poets myn tanden ermee,msm poeder en hennep proteine en gerstegras ook goed spul, ik ben enorm kwaad geweest met wat voor rotzooi je in je leven in aanraking komt waarvan heel veel mensen niet weten ,google ( wy worden wakker) ea nou dan slaap je nooit meer wat dit betreft,gelukkig wel in bed houwe zoooooooooooo,de groetjes

  1. hallo jack....kokosolie extra virgin pakt ook de schimmel aan,weinig of geen suiker geen nog beter,pau d,arco gebruikt in pilvorm en thee,denk dat we er alleby van af zyn,we hadden die spuugproef gedaan en by myn man zakte er direct draaden tot op de bodem van het glas,by my een beetje ; googel ook eens :kokosolie dr Mary Newport wat dat voor alsheimer patienten doet,en googel ; vit B12 Bo Baden nu. en verdorie kanker word veoorzaakt door zuurstof te kort in de cellen,boek Prof Brian Peskin,en een video gezien van Hans de Jong kwik stichting ,vandaar dat ik hennepolie kurkuma zwarte peper gebruik hoef geen kanker en geen schimmel, de groetjes Ans

 2. Hoi hoi,

  Wat als de candida ondanks een zeer gezond voedingspatroon terug blijft komen.. wat als het in het bloed zit. mijn dochter raakt er idd extreem vermoeid van en krijgt allerlei andere kwaaltjes.
  dit terwijl ze zo hard haar best doet.
  Is msm dan een oplossing in poeder vorm? of kan ze nog meer doen?

 3. Ik vraag me af hoe lang ik het moet gebruiken. De drie maanden pot is bijna op. Heb even last gehad van een pijnlijke mond waar velletjes los lieten. Ik neem het tegen schimmelinfectie op de nagels. Zie daar nog geen verbetering. Dus ik hoor het graag

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share