Wat is Cellulite?

Cellulite

Wat is cellulitis?

Eigenlijk hebben we er alles voor over. Elke vorm van behandeling, kuur, creme of zalf. Alles mag als de cellulite maar verdwijnt. Helaas helpen de meeste van de hiervoor genoemde behandelingen niets. Misschien wel op korte termijn, maar het komt vaak weer net zo snel terug.

TIP van Robert Jan:
Wil je graag snel en veilig van Cellulite af? Dit werkt direct >>

Cellulite is een erg vervelende aandoening waar zowel vrouwen als mannen last van hebben. Maar wat is het nu eigenlijk?

Wat is cellulite?

Om cellulite weg te krijgen is het belangrijk om te weten wat cellulite nu exact is!

Cellulite komt voornamelijk voor bij vrouwen. Vooral na de pubertijd heeft 80% tot 90% van de vrouwen last van cellulite. De kans dat mannen hier last van krijgen is aanzienlijk kleiner. Niet veel mensen weten precies wat cellulite is, men kent het eigenlijk alleen maar van de putjes in de benen.

Weet jij wat cellulite is? 

De term cellulite verwijst naar de kuiltjes van de huid op de heupen, dijen en billen. Deze verschijning komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen als gevolg van verschillen in de manier waarop vet, spier- en bindweefsel verdeeld zijn in de huid van mannen en vrouwen.

De knobbeligheid van cellulite wordt veroorzaakt door vetophopingen, wat het bindweefsel onder de huid verstoord. Dit leidt tot de karakteristieke veranderingen in het uiterlijk van de huid.

Cellulite is niet gerelateerd aan de aandoening die bekend staat als cellulitis, dat is een verspreiding van bacteriële infectie van de huid en de weefsels onder de huid.

Waardoor ontstaat cellulite?

DNA

Erfelijkheid, dikte van de huid, geslacht, leeftijd,  de hoeveelheid en de verdeling van het lichaamsvet  kunnen allemaal invloed uitoefenen op de mate waarin cellulite aanwezig of zichtbaar is.

Medicijnen die de hormoonhuishouding op de hobbel brengen kunnen ook vaak worden gezien als de boosdoener! Medicijnen als de anticonceptiepil en zware antidepressiva hebben grote invloed op de hormoonhuishouding.

Patronen bindweefsel

Het is aangetoond dat mensen met cellulite andere patronen bindweefsel hebben dan mensen die geen cellulite hebben. Mannen hebben dit bindweefselpatroon veel minder dan vrouwen. Cellulite is niet direct een teken van overgewicht, maar een genetisch verschil in de manier waarop vetweefsel en bindweefsel zich vormt in combinatie met factoren die dit kunnen beïnvloeden.

 "Cellulite betekent geen overgewicht"

Biochemisch gezien gedraagt cellulite zich niet anders dan ander vet en er is geen gevaar voor de gezondheid wanneer je last hebt van cellulite. Er is zelfs enig bewijs dat suggereert dat het zelfs een beschermende werking heeft tegen chronische ziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Helaas kan je zelfvertrouwen wel een flinke deuk oplopen door cellulite.

Waar komt Cellulite het meest voor?

Cellulite bovenbenen

De meest voorkomende plaatsen waar cellulite zich het meest ontwikkelt zijn de dijen en billen. Dit komt vooral doordat deze gebieden gevoelig zijn voor vetophopingen. Daarnaast komt cellulite ook voor op andere plekken op het lichaam:

Buik: Cellulitis op de buik, met name in het onderste gedeelte, wordt vaak gekoppeld aan spijsverteringsstoornissen. Vaak blijkt ook dat veel vrouwen met buik-cellulite een prikkelbare darm, constipatie of leveraandoeningen hebben.

Nek: Constante stress wordt als de waarschijnlijkste dader van een cellulite accumulatie of vet verhoging aasn de achterkant van de nek gezien. Langdurige stress kan zich manifesteren als spanning in de nek spieren, wat leidt tot slecht uitgelijnde wervels en ontstoken weefsel. Op hun beurt kunnen deze ontstekingen vochtretentie veroorzaken wat kan leiden tot vorming van cellulite

Bovenarm: Cellulite in de bovenarm komt meestal voor bij oudere vrouwen en wordt meestal geassocieerd met cellulite op het been. Het wordt vermoedelijk veroorzaakt door verminderde veneuze systemen in de arm. Dit systeem zorgt voor een goede doorbloeding.

Voorzijde van de dij: Cellulite die voorkomt op de voorzijde van de dijen verdient een speciale vermelding. Deze vorm van cellulite heeft meestal hardere stukken vet door te weinig beweging van de benen, in aanvulling met verminderde circulatie en een verhoogde vochtdrainage. Bovendien is deze vorm van cellulite is ook vaak gezien bij beide geslachten.

TIP van Robert Jan:
Wil je graag snel en veilig van Cellulite af? Dit werkt direct >>

Hoe werkt de Cellulite ontwikkeling?

cellulite fasen

Cellulite wordt beschouwd als een louter cosmetische conditie. Inderdaad, tot voor kort was cellulite niet erkend in de medische literatuur. Cellulite ontwikkelt zich in vijf fasen, zoals hieronder beschreven:

  • Fase één

Bloed microcirculatie, veneuze flow en / of lymfedrainage in de onderhuidse laag worden aangetast. Minder bloed microcirculatie zorgt voor een verminderde aanvoer van voedingsstoffen en verzwakt het omliggende weefsel, waardoor het gevoeliger is voor cellulite.

Vermindering van de veneuze flow vertaalt zich in een hogere vochtretentie en bundeling van het bloed.

Verminderde lymfedrainage betekent dat lymfevloeistoffen, die normaal gesproken afvalstoffen uit de cellen vervoeren, opgesloten zitten in het gebied. In dit stadium zijn alle veranderingen nog niet zichtbaar. Er mag geen sprake zijn van andere symptomen.

Je kunt wel veranderingen merken wanneer je last hebt van snijwonden of kneuzingen. De geneestijd voor deze wonden kan langer duren door de verminderde circulatie.

  •   Fase twee

Zodra de bloedcirculatie wordt verminderd, worden de haarvaten en aders verzwakt en lekt er bloed weg in het omliggende weefsel. Dit verhoogt de druk in het weefsel en beperkt de afvoer van vloeistoffen nog meer. In dit stadium zal je merken dat de huid dikker wordt en gevoeliger is dan normaal. Je kan ook verkleuringen  of nieuwe kleine adertjes zien.

Je krijgt dan ook sneller blauwe plekken. De kuilen en bobbels van cellulite zijn op dat moment nog niet te zien.

  • Fase drie

Na een paar maanden van opbouw van lymfevocht in het weefsel zwelt het vetweefsel op en begint het tegen de buitenste huid te duwen. In dit stadium zijn de eerste tekenen van knobbeltjes te zien. Je huid lijkt vanaf dit moment op de “sinaasappelhuid”.

  • Fase Vier

De stagnerende verplaatsing van het lymfevocht zorgt ervoor dat de septae stolt in de dikkere vezels. Cellen zonder zuurstof en voedingsstoffen kunnen ook worden opgenomen in deze vezels. Hierdoor worden de vezels alleen maar dikker. Deze vezels beginnen vetcellen op te nemen en er vormen zich bobbels.

De bobbels leveren druk op het omliggende weefsel en verminderen zelfs nog meer de circulatie in het gebied. Vanwege het ontbreken van bloedcirculatie kan de huid koud aanvoelen.

  • Fase Vijf

Vanwege de hoge druk wordt de bloedcirculatie omgeleid rond het cellulite gebied. Septae vezels blijven groeien in een mate waarbij de vetcellen volledig opgesloten worden. Doordat het vet opgeslagen blijft in deze cellen is het lastig deze te verwijderen door middel van sport en voeding, maar het is niet geheel onmogelijk. De vijfde fase is natuurlijke vreselijk, gelukkig kun je er wel iets aan doen zonder direct aan plastische chirurgie te denken.

Lees meer: Cellulitis fasen

Wat te doen tegen cellulite?
Cellulite komt je niet zomaar aanwaaien en een bepaalde levensstijl kan ervoor zorgen dat jij op dit moment last hebt van cellulite. Dit betekent dus ook dat een bepaalde levensstijl ervoor kan zorgen dat je geen cellulite meer hebt. Wil je meer weten over deze lifestyle? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief! Of lees hier meer cellulitis tips.

TIP van Robert Jan:
Wil je graag snel en veilig van Cellulite af? Dit werkt direct >>

Wat is cellulitis? En hoe kom ik er van af? :

Het Cellulite Verdwijn Programma!