• Chemische Peeling

Alles over chemische peeling

2018-03-14T11:05:26+01:00oktober 14th, 2017|Huidverzorging|1 Reactie

Laatste update: door

Een chemische peeling is een huidherstellende behandeling waarbij een chemische oplossing op de huid wordt aangebracht om de bovenste lagen te verwijderen. De huid, die na de chemische behandeling terug groeit, is vaak gladder en heeft een jonger uiterlijk.

Een chemische peeling wordt gebruikt om rimpels, verkleuring van de huid en littekens te behandelen. Meestal wordt dit op het gezicht toegepast. Een chemische peeling kan alleen of in combinatie met andere cosmetische behandelingen worden uitgevoerd.

Chemische peelings kunnen, afhankelijk van de gewenste resultaten, op verschillende dieptes in de huid worden uitgevoerd. Bij een behandeling met een chemische peeling wordt er een chemische oplossing gebruikt. Hoe dieper de behandeling in de huid plaatsvindt, hoe beter de resultaten zullen zijn, maar de patient heeft dan natuurlijk ook een langere hersteltijd nodig.

Verschillende vormen van chemische peeling

Een chemische peeling kan worden uitgevoerd om verschillende huidproblemen te behandelen. Afhankelijk van de problemen, waar de patient last van heeft, wordt er voor de diepte van de chemische peeling gekozen:

  • Lichte chemische peeling. Een lichte of oppervlakkige chemische peeling verwijdert de buitenste laag van de huid (de epidermis). Het kan worden gebruikt om fijne rimpels, acné, een ongelijke huidtint en een droge huid te behandelen. Een lichte chemische peeling kan maximaal zes weken achter elkaar en eenmaal per week worden uitgevoerd.
  • Middelmatige chemische peeling. Bij deze behandeling verwijdert de chemische peeling de huidcellen uit de epidermis en uit de delen van het bovenste gedeelte van je middelste huidlaag (de dermis). Een middelmatige chemische peeling kan rimpels en lijntjes, littekens van acné en een ongelijke huidtint behandelen. Je kunt elke 12 maanden een middelmatige chemische peeling laten uitvoeren om zo de resultaten te behouden.
  • Diepe chemische peeling. Een diepe chemische peeling verwijdert de huidcellen uit de epidermis en uit de delen van het midden tot de onderste laag van je dermis. Je arts kan een diepe chemische peeling aanbevelen als je diepe rimpels, littekens of ernstige last van acné of moedervlekken hebt.

Let op: Een chemische peeling kan de diepe littekens niet verwijderen en het kan ook niet de grootte van poriën verkleinen.

De risico's van een chemische peeling

Een chemische peeling kan verschillende bijwerkingen veroorzaken, waaronder:

  • Roodheid. Bij een normale genezing na een chemische peeling zal de behandelde huid een tijd lang rood zijn. Na een middelmatige of diepe chemische peeling kan deze roodheid zelfs enkele maanden aanhouden.
  • Littekens. Zelden zal een chemische peeling littekens veroorzaken en als dit toch gebeurt, is dit meestal op het onderste gedeelte van het gezicht. Antibiotica en steroïde medicijnen kunnen worden gebruikt om de verschijning van deze littekens te verminderen.
  • Veranderingen van de huidskleur. Een chemische peeling kan ervoor zorgen dat de behandelde huid donkerder wordt dan normaal (hyperpigmentatie) of juist lichter dan normaal (hypopigmentatie). Hyperpigmentatie komt vaker voor na oppervlakkige peelings, terwijl hypopigmentatie vaker voorko