Huidverzorging

Laatste Update: 14 maart 2018

Alles over chemische peeling

Een chemische peeling is een huidherstellende behandeling waarbij een chemische oplossing op de huid wordt aangebracht om de bovenste lagen te verwijderen. De huid, die na de chemische behandeling terug groeit, is vaak gladder en heeft een jonger uiterlijk.

Een chemische peeling wordt gebruikt om rimpels, verkleuring van de huid en littekens te behandelen. Meestal wordt dit op het gezicht toegepast. Een chemische peeling kan alleen of in combinatie met andere cosmetische behandelingen worden uitgevoerd.

Chemische peelings kunnen, afhankelijk van de gewenste resultaten, op verschillende dieptes in de huid worden uitgevoerd. Bij een behandeling met een chemische peeling wordt er een chemische oplossing gebruikt. Hoe dieper de behandeling in de huid plaatsvindt, hoe beter de resultaten zullen zijn, maar de patient heeft dan natuurlijk ook een langere hersteltijd nodig.

Verschillende vormen van chemische peeling

Een chemische peeling kan worden uitgevoerd om verschillende huidproblemen te behandelen. Afhankelijk van de problemen, waar de patient last van heeft, wordt er voor de diepte van de chemische peeling gekozen:

  • Lichte chemische peeling. Een lichte of oppervlakkige chemische peeling verwijdert de buitenste laag van de huid (de epidermis). Het kan worden gebruikt om fijne rimpels, acné, een ongelijke huidtint en een droge huid te behandelen. Een lichte chemische peeling kan maximaal zes weken achter elkaar en eenmaal per week worden uitgevoerd.
  • Middelmatige chemische peeling. Bij deze behandeling verwijdert de chemische peeling de huidcellen uit de epidermis en uit de delen van het bovenste gedeelte van je middelste huidlaag (de dermis). Een middelmatige chemische peeling kan rimpels en lijntjes, littekens van acné en een ongelijke huidtint behandelen. Je kunt elke 12 maanden een middelmatige chemische peeling laten uitvoeren om zo de resultaten te behouden.
  • Diepe chemische peeling. Een diepe chemische peeling verwijdert de huidcellen uit de epidermis en uit de delen van het midden tot de onderste laag van je dermis. Je arts kan een diepe chemische peeling aanbevelen als je diepe rimpels, littekens of ernstige last van acné of moedervlekken hebt.

Let op: Een chemische peeling kan de diepe littekens niet verwijderen en het kan ook niet de grootte van poriën verkleinen.

De risico's van een chemische peeling

Een chemische peeling kan verschillende bijwerkingen veroorzaken, waaronder:

  • Roodheid. Bij een normale genezing na een chemische peeling zal de behandelde huid een tijd lang rood zijn. Na een middelmatige of diepe chemische peeling kan deze roodheid zelfs enkele maanden aanhouden.
  • Littekens. Zelden zal een chemische peeling littekens veroorzaken en als dit toch gebeurt, is dit meestal op het onderste gedeelte van het gezicht. Antibiotica en steroïde medicijnen kunnen worden gebruikt om de verschijning van deze littekens te verminderen.
  • Veranderingen van de huidskleur. Een chemische peeling kan ervoor zorgen dat de behandelde huid donkerder wordt dan normaal (hyperpigmentatie) of juist lichter dan normaal (hypopigmentatie). Hyperpigmentatie komt vaker voor na oppervlakkige peelings, terwijl hypopigmentatie vaker voorkomt na een diepe peeling. Veranderingen van de huidskleur komen het vaakst voor bij mensen die een donkere huid hebben en deze veranderingen kunnen permanent zijn.
  • Infectie. Een chemische peeling kan het herpesvirus - het virus dat koude zweren veroorzaakt - doen oplaaien. Zelden zal een chemische peeling leiden tot een bacteriële- of een schimmelinfectie.
  • Hart-, nier- of leverbeschadiging. Bij een diepe chemische peeling wordt er gebruikgemaakt van carbolzuur (fenol), wat de hartspier kan beschadigen en ervoor kan zorgen dat het hart onregelmatig gaat kloppen. Fenol kan ook de nieren en de lever schaden. Om de blootstelling aan fenol te beperken, wordt een diepe chemische peeling vaak in gedeeltes, met intervallen van 10 tot 20 minuten, uitgevoerd.

Een chemische peeling is niet voor iedereen geschikt. Je arts kan wat terughoudend zijn bij het aanbevelen van een chemische peeling als je:

  • in de afgelopen zes maanden acné medicatie met isotretinoïne (Amnesteem, anderen) hebt gebruikt;
  • een donkere huid hebt;
  • rood haar en een bleke huid met sproeten hebt;
  • overgroei van littekenweefsel (keloïden) hebt;
  • een abnormale huidpigmentatie hebt;
  • wratten in het gezicht hebt;
  • een geschiedenis van frequente of ernstige uitbraken van koude zweren hebt.

Hoe kun je je het beste voorbereiden op een chemische peeling?

Voordat je een chemische peeling ondergaat, zal je arts waarschijnlijk:

  • je medische geschiedenis bekijken. Wees bereid om vragen te beantwoorden over je huidige en vroegere medische aandoeningen - met name hart-, nier- of leveraandoeningen in het geval dat je een diepe chemische peeling overweegt. Vertel je arts over eventuele medicijnen die je onlangs hebt gebruikt en dan met name over de medicijnen, die je huid gevoelig kunnen maken voor de zon - evenals eventuele cosmetische procedures die je in het verleden hebt gehad. Vertel het je arts ook als je huid zonder medicatie gevoelig is voor de zon. Zorg ervoor dat je je arts op de hoogte brengt als je een crème op basis van retinoïde (tretinoïne) gebruikt, omdat dit de behandeling kan beïnvloeden.
  • je zult een lichamelijk onderzoek krijgen. Je arts zal je huid en het te behandelen gebied grondig inspecteren. Dit helpt hem of haar te bepalen welke soort chemische peeling het meest geschikt voor jouw huid zal zijn - je huidtint en de dikte van je huid kunnen de resultaten namelijk beïnvloeden.
  • je verwachtingen bespreken. Bespreek je motivaties en je verwachtingen, evenals de mogelijke risico’s, met je arts. Zorg ervoor dat je goed begrijpt hoeveel behandelingen je nodig hebt, hoe lang het zal duren om te genezen en wat de resultaten zijn, die je kunt verwachten.

Als je daarna toch besluit om verder te gaan met de chemische peeling moet je wellicht ook:

  • antivirale medicatie gaan gebruiken. Als je in het verleden last hebt gehad van herpes infecties rond je mond zal je arts, om een eventuele ​​virale infectie te voorkomen, waarschijnlijk vóór en na de behandeling antivirale medicatie voorschrijven.
  • glycolzuur lotion gaan gebruiken. Als je een lichte chemische peeling ondergaat, kan je arts je vragen om al twee weken vóór je behandeling te gaan beginnen met het gebruik van glycolzuur lotion om je huid gladder en egaler te maken. Het gebruik van de lotion zal ook meteen uitwijzen of je gevoelig bent voor glycolzuur.
  • een crème op basis van retinoïde gaan gebruiken. Als je een lichte of een middelmatige chemische peeling zult ondergaan, kan je arts het gebruik van een crème op basis van retinoïde (tretinoïne) aanbevelen om zo je behandeltijd te verkorten en het genezingsproces te versnellen.
  • een bleekmiddel gaan gebruiken. Je arts kan je vóór of na de procedure aanraden om een ​​bleekmiddel (hydroquinon) en een crème op basis van retinoïde (tretinoïne) te gaan gebruiken om zo de vorming van donkere plekken op de huid te voorkomen.
  • onbeschermde blootstelling aan de zon vermijden. Het is belangrijk om al minstens vier weken vóór de procedure een zonnebrandcrème te gaan gebruiken om zo onregelmatige pigmentatie in de te behandelen gebieden te voorkomen. Bespreek met je arts wat in jouw geval aanvaardbare blootstelling aan de zon is en welke middelen je het beste kunt gebruiken.
  • bepaalde cosmetische behandelingen en bepaalde soorten methodes voor haarverwijdering gaan vermijden. Ongeveer een week voor de peeling moet je stoppen met waxen of het gebruik van producten voor ontharing. Vermijd in de week voor je peeling ook het bleken, masseren of het scrubben van de huid van je gezicht.
  • voor begeleiding naar huis moeten zorgen. Als je tijdens een middelmatige of diepe chemische peeling niet lekker wordt, moet je na de procedure hulp van iemand kunnen krijgen.

Wat kun je precies verwachten?

Een chemische peeling wordt meestal in een speciale behandelkamer in een kliniek of poliklinische chirurgische faciliteit gedaan. Vóór de procedure zal de arts je gezicht schoonmaken en je ogen waarschijnlijk bedekken met zalf, gaas, tape of je zult een beschermende bril op krijgen. Hij of zij kan ook je haar beschermen.

Pijnverlichting of verdoving is meestal niet nodig voor een lichte chemische peeling. Als je een middelmatige chemische peeling ondergaat, heb je de mogelijkheid om eventueel een ​​kalmerend middel en een pijnstiller toegediend te krijgen.

Als je een diepe chemische peeling zult ondergaan, zal je arts je huid met een topische verdoving insmeren en je een kalmerend middel geven of in sommige gevallen zelfs plaatselijke anesthesie gebruiken.

Tijdens de procedure

Tijdens een lichte chemische peeling:

  • zal je arts een kwast, een katoenen lapje, een gaasje of een speciale spons gebruiken om een ​​chemische oplossing, die glycolzuur of salicylzuur bevat, aan te brengen. De behandelde huid begint dan wat te branden en wit te worden.
  • terwijl de chemische oplossing op je huid zit, kan dat een onprettig gevoel geven.
  • Je arts zal dan vervolgens een neutraliserende oplossing aanbrengen om de chemische oplossing van de behandelde huid te verwijderen.

Tijdens een middelmatige chemische peeling:

  • zal je arts een kwast, een katoenen lapje, een gaasje of een speciale spons gebruiken om een ​​chemische oplossing, die glycolzuur of salicylzuur bevat, aan te brengen. De behandelde huid begint dan wat te branden en wit te worden.
  • Na een paar minuten zal je arts koude kompressen toepassen om de behandelde huid te kalmeren. Je kunt ook een hand-fan krijgen om je huid mee te koelen. Er is echter bij deze behandeling geen neutraliserende oplossing nodig.
  • Het branden kan tot 20 minuten duren.

Tijdens een diepe chemische peeling:

  • Krijg je intraveneuze vloeistoffen toegediend en zal je hartslag nauwlettend gecontroleerd worden.
  • Je arts zal gebruikmaken van een oplossing met fenol om je huid mee te behandelen. De behandelde huid begint dan wit of grijs te worden.
  • Om je blootstelling aan fenol te beperken, zal je arts de procedure in intervallen, met ongeveer 15 minuten tussen de behandelingen, uitvoeren. Een volledige gezichtsbehandeling kan ongeveer 90 minuten duren.

Wat gebeurt er na de chemische peeling?

Volg na een chemische peeling van elke diepte altijd de instructies van je arts op voor het reinigen, het hydrateren en het toepassen van beschermende zalven op je huid.

Na een lichte chemische peeling zal de behandelde huid rood, droog en licht geïrriteerd zijn - hoewel deze effecten minder zichtbaar kunnen zijn als je al eerder een behandeling hebt gehad. Je arts kan een beschermende zalf, zoals petroleumjelly, toepassen om het gebied te kalmeren.

Behandelde gebieden ontwikkelen ongeveer vier tot zeven dagen, na een lichte chemische peeling, een nieuwe huid. De nieuwe huid kan tijdelijk lichter of donkerder zijn dan normaal.

Na een middelmatige chemische peeling zal de behandelde huid rood, strak en gezwollen zijn. Je zult het ook voelen steken. Je arts kan een beschermende zalf, zoals petroleumjelly, toepassen om het gebied te kalmeren.

Gebruik voor wat verlichting koude kompressen of de wind van een ventilator. Pijnstillende medicatie zoals ibuprofen (Advil, Motrin IB en anderen) en naproxennatrium (Aleve en anderen) die je zelf bij de apotheek kunt kopen, kunnen je ongemak enigszins verminderen. Je zult na je behandeling een controle afspraak plannen, zodat je arts de genezing goed in de gaten kan houden.

Als de zwelling afneemt, begint de behandelde huid een korst te vormen en kunnen er bruine vlekken op de huid ontstaan. Behandelde gebieden ontwikkelen ongeveer vijf tot zeven dagen na een middelmatige chemische peeling een nieuwe huid, maar de roodheid kan maanden aanhouden.

Na een diepe chemische peeling zul je ernstige roodheid en zwelling ervaren. Je voelt dan ook een brandend en kloppend gevoel en je oogleden kunnen opzwellen.

Je arts zal op de behandelde huid een waterdichte zalf aanbrengen. Hij of zij kan ook pijnstillers voorschrijven. Slapen in een half zittende positie kan de zwelling helpen verminderen.

De behandelde gebieden zullen na een diepe chemische peeling binnen ongeveer twee weken nieuwe huid ontwikkelen, hoewel er gedurende enkele weken cysten of witte vlekken kunnen optreden en de roodheid kan maanden aanhouden. De behandelde huid kan donkerder of lichter dan normaal worden of het vermogen om te bruinen verliezen.

Terwijl je aan het genezen bent van een chemische peeling, kun je het beste binnen blijven. Zodra de nieuwe huid na ongeveer twee weken verschijnt, kun je weer cosmetica gaan gebruiken om de eventuele roodheid te camoufleren.

5 mythes over chemische peeling

Er zijn veel algemene misvattingen over een chemische peeling en de feiten van fictie scheiden, is de eerste stap om een beter begrip te krijgen of deze behandeling geschikt voor je is.

Mythe #1: Een chemische peeling vraagt een lange hersteltijd

Mensen hebben de neiging om chemische peelings te associëren met de beruchte aflevering van Sex and the City waarin Samantha een chemische peeling ondergaat en eruit ziet alsof ze zwaar verbrand is, met vellen die van haar gezicht afvallen.

Dit is meestal alleen het geval bij een zeer diepe chemische peeling, die door een arts wordt uitgevoerd. Deze soorten chemische peelings (meestal met het gebruik van fenol) worden niet meer uitgevoerd, omdat er nu laserbehandelingen zijn, die dezelfde voordelen bieden maar voor veel minder bijwerkingen zorgen en ook een kortere hersteltijd hebben.

Er zijn veel verschillende soorten peelings beschikbaar. Sommige van deze peelings zijn zeer mild en bij deze behandeling is er geen zichtbare afschilfering of hersteltijd. Dit is meestal het geval bij een alfa- en bètahydroxy peeling. Er zijn ook diepere peeling behandelingen die sterker zijn en wel zichtbaar vervellen en lichte roodheid kunnen veroorzaken. Door een aantal peelings te ondergaan, kun je de resultaten van een zeer diepe peeling krijgen zonder die hele lange hersteltijd of de "Samantha-look”.

Mythe #2: Chemische peelings kunnen thuis worden uitgevoerd

Omdat er online of bij de lokale apotheek peeling behandelingen gekocht kunnen worden, betekent dit niet dat het verstandig is om dit thuis door onopgeleide personen uit te laten voeren of om het zelf te doen. De oppervlakkige peelings, die in de lokale apotheek worden verkocht, kunnen je niet de resultaten geven die je zou krijgen bij een professionele peeling en als het verkeerd wordt uitgevoerd, kan het zelfs gevaarlijk zijn.

Chemische Peeling

Ook zijn er veel websites die nu aan iedereen verkopen, zonder dat ze een cosmetologie licentie hebben om peelings te verkopen. Wij horen regelmatig verhalen van klanten die zichzelf een peeling behandeling hebben gegeven en onherstelbare schade aan de huid waaronder hyper- of hypo-pigmentatie en zelfs littekens hebben veroorzaakt.

Deze diepe peelings mogen echt alleen worden uitgevoerd door medische professionals of speciaal opgeleide esthetici, die werkzaam zijn in een goedgekeurde kliniek. Er komt bij deze behandeling naast het toepassen van het product echt zoveel meer kijken.

Er zijn medische vragenlijsten, die grondig moeten worden beoordeeld om zo mogelijke contra-indicaties te kunnen voorkomen. Als iemand bijvoorbeeld regelmatig koude zweren heeft, kan het aanbrengen van een chemische peeling een uitbraak van het herpes virus over het hele gezicht veroorzaken wat dat uiteindelijk tot littekens kan leiden.

De huid moet ook voor, tijdens en na de procedure goed verzorgd worden. Deze "online" peelings komen meestal niet met instructies en klanten zullen merken dat ze op de lange termijn meer geld aan dure medische afspraken en cosmetische behandelingen, om de schade te herstellen, moeten uitgeven dan aan de behandeling zelf.

Mythe #3: Chemische peeling is een éénmalige oplossing

Hoewel een chemische peeling je kan helpen om zichtbare schade aan het oppervlak van de huid te herstellen, kunnen zij de onomkeerbare schade van de zon en andere factoren, die verband houden met veroudering, niet herstellen.

In feite is het zelfs zo, dat als de klanten een chemische peeling ontvangen en blijven zonnen zonder een zonnebrandmiddel met een SPF, ze waarschijnlijk meer schade aan hun huid ondervinden dan ze eerder hadden. Oppervlakkige peelings worden uitgevoerd om de verschijning van fijne lijnen te verminderen, de huidtint lichter te maken en om acné te behandelen.

De diepe peelings worden om dezelfde redenen uitgevoerd, maar omdat ze dieper in de huid binnendringen, zullen ze een wondrespons creëren wat dan vervolgens de collageenproductie zal stimuleren. Al na één behandeling zie je zichtbare resultaten, maar het moet op een consistente basis worden uitgevoerd om ook op de lange termijn resultaten te blijven zien.

Je kunt het vergelijken met gewichtheffen waarbij ook geldt dat hoe strikter je je aan je routine houdt, hoe beter je uitkomst zal zijn. Met dit in gedachten is het belangrijk om te weten dat, afhankelijk van de hoeveelheid schade die men aan de huid ondervindt, er mogelijk verschillende behandelingen nodig zijn om het hele probleem op te lossen.

Het is essentieel bij deze behandelingen dat de klant ook daarna hun huid goed verzorgt. De huid moet worden gevoed en vochtig worden gehouden en daarom is het gebruik van een effectieve moisturizer en een zonnebrandcrème met een SPF-waarde van 30 of hoger van groot belang!

Mythe #4: Chemische stoffen zijn slecht voor je

Niet alle chemicaliën zijn slecht. Het woord chemicaliën maakt mensen vaak bang waardoor ze niet snel behandelingen zullen overwegen. Ja, er wordt inderdaad een chemische stof gebruikt maar dat is de ibuprofen, die je inneemt tegen je hoofdpijn of de waterstofperoxide die je gebruikt om je haar te verven, ook.

Eigenlijk zijn de actieve zuren in de meeste chemische peelings natuurlijk. Glycolzuur is gemaakt van suikerriet, melkzuur uit zure melk en salicylzuur komt van wintergroen. Deze producten zijn veilig om te gebruiken zolang alle risico's en mogelijke contra-indicaties maar voor de behandeling worden beoordeeld.

Ook bij het woord 'zuur' denken mensen vaak aan negatieve dingen. Mensen wordt vaak geleerd dat zuren gevaarlijk zijn omdat dat de huid ernstig kan verbranden en natuurlijk is dat bij sommige zuren zoals bijvoorbeeld accuzuur ook zo, maar niet alle soorten zuur zijn gevaarlijk.

Het feit is dat sommige van de meest gunstige, niet-irriterende ingrediënten, zoals hyaluronzuur, eigenlijk zelfs kunnen helpen om de huid te genezen.

Mythe #5: Chemische peelings werken alleen bij mensen met een probleemhuid

Chemische peelings kunnen voor de meeste soorten huid, met inbegrip van een gevoelige huid, voor voordelen zorgen. Chemische peelings voor de huid zijn niet alleen gunstig om een probleem te bestrijden, want ze kunnen ook preventief werken.

Normaal gezien vernieuwt de huid zich elke 21 tot 28 dagen. Afhankelijk van de hoeveelheid schade aan de huid zal dit zelfs als je achter in de twintig bent vertragen. Door een milde huidpeeling met bijvoorbeeld alfa- en bètahydroxylzuren uit te voeren, zal de cellulaire omzet verhogen wat de gezonde celgroei zal stimuleren en door het exfolieren zullen de dode cellen verdwijnen. Preventief werkt dit alleen als de juiste huidverzorgingsproducten samen met de juiste zonbescherming worden gebruikt.

Er zijn veel vragen over waarom behandelingen effectief zijn en waarom ze werken. De beste manier om ervoor te zorgen dat je de behandeling krijgt die je nodig hebt en die bij je past is om wat uitzoekwerk te verrichten. Ga naar een gerenommeerde arts of een specialist op dit gebied, die al je vragen kan beantwoorden en je grondig op de hoogte kan brengen over de voor en nadelen van de behandeling, die je wenst te ondergaan.

Tot slot...

Een lichte chemische peeling kan de huidstructuur en de tint van de huid verbeteren en het kan ook fijne rimpels doen verdwijnen. De resultaten zullen in eerste instantie subtiel zijn, maar zullen als de behandelingen regelmatig worden herhaald toenemen. Na een lichte chemische peeling moet je blootstelling aan de zon vermijden en totdat de nieuwe huid het behandelde gebied volledig heeft bedekt, kun je het beste thuis herstellen.

Als je een middelmatige chemische peeling hebt ondergaan, wordt de behandelde huid na de procedure merkbaar gladder. Je arts zal je in dit geval ook aanraden om gedurende enkele maanden blootstelling aan de zon te vermijden.

Na een diepe chemische peeling zul je echt een dramatische verbetering in het uiterlijk van je huid ervaren. Je moet om veranderingen aan de huidskleur te voorkomen je huid permanent beschermen tegen de zon.

Houd er rekening mee dat de resultaten van chemische peelings niet permanent zullen zijn. Naarmate je ouder wordt, blijft je door het lachen lijntjes rond je mond en je ogen krijgen. Schade door de zon kan ook veranderingen aan het uiterlijk van je huid en veranderingen in je huidskleur geven.

Bronnen

fr.wikipedia.org/wiki/Peeling

www.allure.com/story/chemical-peel-benefits

www.dermnetnz.org/topics/chemical-peels/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin2
Share