Herpes

Laatste Update: 24 augustus 2022

Top 10 vraag & antwoord over het Herpes Simplex Virus

Ik geef regelmatig tips over herpes uitbraken voorkomen. Maar ik kan me voorstellen dat je het overzicht kwijt bent. Ik besloot daarom  om een artikel te wijden met de top 10 vragen over het herpes simplex virus.

Vraag: Hoe vaak komt herpes voor?

De meeste mensen hebben het herpes virus in zich, volgens studies hebben 80% van de mensen het herpes virus waarbij een koortslip het meest voorkomt. Echter, bij de meeste mensen is er zelden sprake van een uitbraak, ongeveer 10% van de mensen hebben vaker dan 2x per jaar last van een uitbraak. Het grote verschil hierbij is de plaats van uitbraak en sociale acceptatie.  

Vraag: Wat zijn de symptomen van een koortslip?

Een koortslip komt voornamelijk voor op de lippen, vlak onder de lippen of binnen in de mond. Een uitbraak komt vooral voor bij jonge kinderen, omdat jonge kinderen eenvoudiger contact kunnen krijgen met het herpesvirus. Een koortslip is storend maar over het algemeen ongevaarlijk.

Echter, bij een pasgeborene is het een ander verhaal, dan kan een uitbraak gevaarlijk zijn!

Vraag: Hoe krijg ik het herpes virus?

Een koortslip kan eenvoudig optreden wanneer er contact is gekomen met het virus. Dat kan iets simpels zijn als een glas water drinken van iemand met een koortslip. Het belangrijkste hierbij is dat de kans op ‘’besmetting’’ velen malen verhoogd wordt wanneer de persoon een actieve herpesuitbraak heeft zoals een koortslip.

Maar dat betekent niet dat je automatisch herpes krijgt wanneer iemand een koortslip heeft. 

Genitale herpes kan optreden via seksueel contact. Voor de duidelijkheid: je kunt geen genitale herpes krijgen zonder seksueel contact. Daarbij gaat het om een risico en dat hoeft niet te betekenen dat je genitale herpes hoeft te krijgen. Echter, er is zeker een verhoogd risico bij seksueel contact. Vandaar wanneer iemand genitale herpes heeft is het belangrijk om dat in alle eerlijkheid met je partner te bespreken.

Vraag: Wat zijn de symptomen van genitale herpes?

De meest voorkomende symptomen zijn zweren of laesies op de genitaliën. Het kan meerdere weken duren voordat een uitbraak volledig verdwenen is. Daarbij kan het ook plotseling weer opkomen, maar kan ook meerdere maanden of jaren duren tussen verschillende uitbraken.

Vraag: Hoe weet ik zeker of ik herpes heb?

Er zijn verschillende testen bij de apotheek om vast te stellen of je het herpesvirus in je hebt. Via een bloedtest is het eenvoudig te zien of het herpesvirus aanwezig is, zelfs als je nog nooit last hebt gehad van een uitbraak. Echter, als je nog nooit last hebt gehad van een uitbraak is het wellicht beter om het los te laten. Want de kennis dat je het herpesvirus hebt kan erg vervelend zijn.

Vraag: Hoe heb ik herpes gekregen?

Dit is een moeilijke vraag om te beantwoorden. Als je nog maar met één partner bent geweest dan is de kans groot dat je (genitale) herpes hebt gekregen van deze persoon. Maar bij een koortslip is het een ander verhaal. Een koortslip is relatief eenvoudig te krijgen en met name kinderen worden al blootgesteld aan het virus op jonge leeftijd.

Hoe lang je het virus hebt is vast te stellen aan de hand van een bloedtest. Hierbij kan onderzocht worden of er antilichamen aanwezig zijn. Wanneer er een uitbraak is en nog geen antilichamen betekent dat het virus net nieuw in je lichaam is.

Antilichamen worden binnen 3 weken door het lichaam aangemaakt.

Vraag: Wat is de beste behandeling tegen een herpes uitbraak?

Dit verschilt per persoon en situatie. Als je zeker wilt zijn dat er bijna geen uitbraak meer opkomt kan antivirale medicijnen dagelijks nemen helpen. En wanneer je vaak geplaagd wordt door een koortslip of genitale herpes kan een dagelijkse therapie zeker helpen. Daarbij is het ook bewezen dat een sterk immuunsysteem de essentiële schakel is tegen herpes.

Dit is te bereiken via specifieke voedingstips (laag in argirine en hoog in lysine) tegen herpes uitbraken en aanvullende supplementen.

herpes behandelingen samengevat

En als je helemaal geen antivirale medicijnen wilt nemen is dat ook een optie. Het herpesvirus is niet hetzelfde als een bacteriële infectie dat steeds erger wordt. Bij een herpes uitbraak neem je antivirale medicijnen om de symptomen te verlichten of een uitbraak te voorkomen.

Vraag: Als ik zwanger ben en ik het genitale herpes, krijgt mijn kind ook het herpes virus?

Vrouwen met genitale herpes kunnen zeker gezonde kinderen krijgen. Echter, het is mogelijk dat het kind geïnfecteerd wordt met het herpes virus tijdens de zwangerschap of bevalling. In dit geval is het ERG belangrijk om maatregelen te nemen om een infectie te voorkomen.

Met name wanneer je partner genitale herpes hebt en jij niet. Daarbij is het essentieel om dit te bespreken met je arts om het kind te beschermen.

Vraag: bestaat er een genezing voor herpes?

Op dit moment bestaat er GEEN permanente genezing voor het herpes virus. Echter, inmiddels zijn er veel behandelingen beschikbaar om een herpes uitbraak onder de duim te houden. Daarbij was er in de jaren 80 nog helemaal geen enkel middel tegen herpes.

Nu loop je een apotheker binnen en er zijn verschillende antivirale zalven en medicijnen – er zijn dus zeker veel behandelingen bijgekomen. Evenals wordt er op dit moment nieuwe vaccinaties getest om de kans op herpes drastisch te verminderen.

Maar de kans op een complete genezing is minimaal. Dat zeg ik niet om negatief te zijn, maar vanwege het feit dat herpes een virus is. De beste behandeling hierbij is de symptomen onderdrukken en ervoor zorgen dat herpes niet meer doorbreekt.

Vraag: Wat is de impact op mijn leven?

Voor veel mensen met frequente herpes uitbraken heeft dit invloed op de kwaliteit van het leven. Met name genitale herpes wordt gezien als een ‘’taboe’’ en zelfs een koortslip wordt als ‘’vies’’ bestempeld. Dat terwijl 80% van de mensen het herpesvirus in zich hebben.

Onderwerpen zoals besmetting van een partner, blaasjes, laesies en seksueel contact maakt het niet beter. Aan de andere kant, het herpesvirus en uitbraken is vrij goed onder controle te houden. En bij de meeste mensen komen uitbraken maar zelden voor en duurt het slechts een paar dagen tot maximaal 2 weken voordat een uitbraak volledig in remissie is getreden.

Herpes uitbraken als een koortslip of genitale herpes zijn zeker vervelend. Gelukkig zijn er genoeg behandelingen op het herpesvirus onder de duim te houden. Het hoeft zeker niet de kwaliteit van je leven nadelig te beïnvloeden.

Goed, dit zijn de top vragen en antwoorden over het herpes virus. Hopelijk heb ik alle mogelijke veelvoorkomende vragen beantwoord. Als je zelf nog een toevoeging hebt hoor ik dat natuurlijk graag. Op de herpes blog tref je aanvullende artikelen aan met tips om uitbraken tot een verleden te laten behoren.

Bronnen:

https://lci.rivm.nl/richtlijnen/herpessimplexvirusinfecties

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hallo,

  Ik heb resent herpes gehad ,dat zagen ze in mijn bloed, waarschijnlijk
  heb ik hierdoor een doodgeboren kindje gekregen 2 weken geleden.
  Ik heb hier zelf niets van gemerkt, wel heb ik een paar jaar geleden herpes op mijn oog gehad wat maar niet weg wilde gaan. Steeds terug naar de oogarts. Toen ben ik zelf gaan dokteren en l.lysine gaan slikken , Toen was ik er zo van af. Vroeger had ik wel vaker last van een herpes maar nooit een koortslip. Is dit virus dodelijk voor mijn kind?

  1. Er bestaat altijd wel een klein risico op besmetting, zelfs in de rustfase. Echter, niet iedereen krijgt last van het herpes simplex virus, zelfs wanneer het virus in het lichaam zit. Zo heeft mijn vriendin ook weleens een koortslip gehad, maar ik heb er zelf nooit last van gekregen. Het belangrijkste is om er voor te zorgen dat je niet onnodig het herpes virus gaat prikkelen.

   Groetjes,

   Jack

 2. Ik ben pas 13 jaar en ik denk dat ik last heb van koortslip maar ik weet t niet zeker want ik voel geen pijn alleen m'n lip is helemaal opgezwollen en er zit een lichter laagje op.. Het is wel heel erg irritant want m'n lip is aan de ene kant nu een stukje groter dan de andere kant... Weet u miss of ik dan een koorts lip heb want ik snap t niet meer..

 3. hoi ik heb heel veel vragen ik heb sinds vorig jaar na een tandonsteking en antibiotica altijd brandende mond heb 3 weken later aftjes gaat 2 of 3 dagen maar want ik al meer heb gehad dus werd er bij nko aan herpes gedacht echter zagen ze verder nergens niks mis ook niet op de mris ondertussen had ik wel onhoudbare pijn en kreeg ik medicijnen zelitrex en redomex maar niks hielp ook vitamienen gekregen maar na half jaar andere medicijnen gabantine cinbalte maar het heeft zich allleen maar uitgebreid in men aangezicht voor namelijk bij inspannig aan een kant van het gezicht maar niks helpt en het wordt erger in de loop van de dag heb dit nu al onder half jaar ik kan u zegge het is niet min ik kan ook geen volle dagen werken zijn er nog mensen die dit hebben

 4. Hallo ik ben 13 jaar oud en heb een soort van sneetjes aan de binnenkant van mijn schaamlippen en heb ook koortslip ik ben nu heeeeel bang dat ik herpes heb kan dit zonder seksueel contact want ik heb m'n vagina misschien wel eens perongleijk aangeraakt met plassen ofzo toen ik koortslip had help aub

  1. In theorie kun je het virus van een koortslip overbrengen naar de vagina met je handen.
   Ik raad je aan om zo snel mogelijk een afspraak met je huisarts te maken. Deze kan de juiste diagnose stellen.

   Heel veel succes, en laat je me weten hoe het afgelopen is?

 5. Hoi,

  Ik heb sinds een paar dagen een koortlip. Deze heb ik al tientallen keren eerder gehad in mijn leven. Maar dit keer zit ik er extra mee omdat ik bang ben mijn acht weken oude zoon te besmetten. Ik geef borstvoeding en vroeg me af of mijn kindje via de moedermelk nu antistoffen binnenkrijgt? Waardoor de kans op besmetting wellicht kleiner is?

  1. Je moet heel voorzichtig zijn met huidcontact met je baby, hoe moeilijk dat nu misschien ook is.
   Het is eigenlijk nooit nodig om te stoppen met het geven van moedermelk. Je geeft hiermee belangrijke antistoffen door, waarmee je baby zich beter kan verweren.
   Maar overleg dit sowieso even met je arts, want die kent jouw specifieke situatie veel beter dan ik.

   Veel succes en veel plezier met de kleine!

 6. Ik wil graag mijn verhaal kwijt over hoe ik mijn herpesaandoening beleef…
  Herpes. Lang kon ik het woord niet eens uitspreken. Dan werd ik er letterlijk misselijk van. Wat voelde ik me vies en besmeurd…
  Wanneer ik in de richting van deze aandoening moet verwijzen dan spreek ik eigenlijk altijd over het koortslipvirus.
  En tegen intimi zeg ik “bulten”. “Ik heb weer last van ‘bulten’”.
  Van 2004 tot 2014 ben ik constant “ziek of onderweg” geweest.
  De meeste mensen hebben zo’n 2 keer per jaar een herpesuitbraak. Ik had in 2006 ooit eens 6weken achterelkaar geen uitbraak. Superfijn en heerlijk maar ook zenuwslopend, was dat… want iedere keer als de uiterlijke tekenen van het virus verdwenen hoopte, wenste en bad ik dat het niet meer terug zou komen. Iedere keer dacht ik “nu is het vast de laatste keer”…
  Maar op die ene periode van 6 weken na heb ik continue, aan een stuk door, last gehad van het virus wat zijn agressieve lusten op mijn lichaam botvierde. Naast uitslag ook constant het gevoel dat ik een griep onder de leden had.
  Koortsig, spierpijn, huidpijn. Pijn in mijn rug. Het gevoel blauwe plekken te hebben aan de binnenkant van mijn lichaam. Vooral in mijn armen en dan met name bij het ellebooggewricht.
  En op de plek waar een nieuwe uitbraak zat te “wroeten” het gevoel te hebben een flinke schaafwond te hebben. En dat branderige gevoel kon dagenlang aanhouden. Tegen de tijd dat het virus dan uitbrak, was dat in eerste instantie een opluchting… Maar dan komt de jeuk (soms gepaard met stekende pijn).
  En moe…. Altijd maar moe…. Dat is zo’n beetje de rode draad in mijn leven.
  Het zit overigens niet in mijn gezicht. Althans; ik krijg geen “klassieke koortslip”. Maar op mijn onderrug, heupen, billen en bovenarmen zitten regelmatig van die etterende pusblaasjes…. Wat had ik een hekel aan die plekken: ik heb er met spelden in zitten prikken, met mesjes in zitten snijden…
  Het zit ook onder de gordel, ook al heb ik niet de genitale vorm. Heel goed voor jezelf vertrouwen….
  Uiteindelijk moest ik gaan aanvaarden dat herpes niet weg gaat. Het geneest niet, ik heb het voor de rest van mijn leven. Dat proces van acceptatie begon in 2014.
  Nu, begin 2016, kan ik zeggen dat de scherpe kantjes er van zijn. Het gevoel van constant ziek te zijn (of te worden) is afgezwakt. Als ik het op een schaal van 1 (minste) tot 10 (ergste) zou moeten aanwijzen; dan zou ik voorheen gezocht hebben naar de 11. Nu is het een meestal een 8 en zelfs heel soms een 7.5.
  Ik heb geleerd wat makkelijker met het herpesvirus om te gaan, ben er wat opener over en probeer er minder tegen te vechten. Echt, volledig aanvaarden vind ik lastig omdat vooral de vermoeidheid me vaak belemmert om te leven zoals ik zou willen leven.
  Ik behoor tot die kleine groep mensen die heel, heel veel last heeft van het virus. Zoveel last dat hun dagelijkse leven er behoorlijk negatief door beïnvloed wordt. Overigens is het niet algemeen bekend dat het herpesvirus zo heftig kan zijn en dat kan voor pijnlijke situaties opleveren. Het aller pijnlijkste vond ik dat een bedrijfsarts mij met een stalen gezicht vertelde dat het absoluut onmogelijk was dat het herpesvirus de klachten veroorzaakten die ik omschreef; ze zei het niet met zoveel woorden maar het was duidelijk dat ik me, volgens haar, vreselijk aanstelde.
  Dit agressieve virus is er oorzaak van dat ik mijn baan ben kwijt geraakt en dat ik nu dus met een burn-out thuis zit.
  Ik zal niet beweren dat ik dankbaar ben deze aandoening; of dat ik het niet had willen missen. De herpes heeft mijn leven beïnvloed. Ik ben wegen ingeslagen die ik anders voorbij had gelopen en ik heb vast een aantal dingen intenser (zowel in positieve als negatieve zin) beleefd juist omdat ik herpes heb…
  Iedereen heeft zijn lessen te leren in het leven.
  De herpes wijst me de weg naar die lessen.

  1. Wat een verhaal, Lucilla!
   En zo ontzettend knap dat er open over kunt schrijven, nog een stap in de goede richting naar acceptatie.
   Het is inderdaad waar dat het herpes virus in je lijf blijft zitten. Het is de kunst om het te beheersen.
   Heb je de artikelen op de speciale herpesboog al gelezen? Wellicht kun je daar nog nieuwe tips vinden om het herpes-virus tot rust te brengen.
   Voor de snelheid even de link: https://www.optimalegezondheid.com/herpes/

   Ik wens je ontzettend veel sterkte!!!

  2. Hallo Lucilla,

   In jou verhaal herken ik mijzelf.
   Voeding kan een hoop betekenen.
   Het boek van Anthony William heeft mij enorm geholpen.

   Groetjes Margreet

 7. Hallo Jack,

  Ik heb een vraag die misschien wel iets TE vergezocht is maar ben toch benieuwd.
  wanneer ik 2 weken nadat mijn koortsblaar (niet open geweest) niet meer actief is mijn baby verschoon en tijdens het verschonen hoest(echter wel tijdens het hoestje snel mijn lippen op elkaar zodat het zoveel mogelijk binnenmonds bleef) kan mijn dochtertje hierdoor "genitiale herpes" ontwikkelen? Of is de hoeveelheid wat ik evt uitgehoest heb hiervoor te minimaal en daarbij was de herpes niet meer acuut actief?
  P.s. klopt het dat het herpesvirus tot 26 dagen na een actieve blaar nog (minimaal) besmettelijk kan zijn?

  B.v.d,
  Groet Patty.
  Groet

 8. Beste

  Heb herpes in de mond
  was al doorgebroken, heel pijnlijk, kan bijna niet eten
  toch schrijft de HA antibiotica voor
  maar ik lees overal dat dit niet helpt
  maar is dat werkelijk zo, waarom schrijft die huisarts dit dan voor?
  het betert idd niet met die AB, integendeel, ik begin keelpijn te krijgen en ook veel hoesten nu

  dank voor berichtje terug

  1. Overleg met de huisarts voor andere medicatie, want antibiotica zou je alléén maar moeten gebruiken als het écht niet meer anders kan.
   Probeer anders een second opinion. Niet omdat jou huisarts slecht is, maar een tweede mening kan nooit geen kwaad.

   1. Hallo, mijn nieuwe vriendin heeft herpes genetalisch, ik heb er persoonlijk een grote angst voor om dit ook te krijgen. Klopt het dat het enkel overdraagbaar is wanneer de symptomen zich voordoen? En hoe kan ik mezelf het beste beschermen? Wil deze ziekte namelijk niet maar zou ook niet haar kunnen 🙁

    1. In principe is er altijd gevaar voor besmetting, maar bij een uitbraak is de kans op besmetting het grootst.
     Mijn advies: Hoe vervelend dan ook, maar altijd veilig vrijen!

 9. Hoi.

  Ik heb korsjes op mij penis eerst 1 en nu meerderen.
  Ook last van koorts lip.
  Heeft dit verband met elkaar?

  1. Dit kan heel goed verband met elkaar hebben, Gert.
   Het is verstandig om even naar je huisarts te gaan voor verder onderzoek. Deze kan de uiteindelijke diagnose stellen.

 10. m'n huisgenoot heeft al meer dan een maand t herpes virus in z'n ogen, de 1e 2 weken [de maand voorafgaan, dacht men aan iets vuil in de ogen, en een anti biotica] bij t ingeplande terugkom bezoek niet eens gekeken en naar oogarts zikenhuis geweweest, vandaag voor de 3e keer geweest, na 2 x afg maand [om de 2 weken] en bleek dus Herpes te zijn, de iritatie klachten zijn weg, ik zie ook geen rood doorbloedende ogen, ik moet de gel onder t ooglid inbrengen, zodat de gel zich vanzelf in de ogen komt. Vandaag dus, hard nekkig, geen vooruitgang, noges anti biotica van de oogarts en over 2 weken terug komen. Mijn vraag is deze lange duur ongewoon of is een 2nd opinion raadzaam?

  mvg thedoor

  1. Dit is voor iedereen weer anders, Thedoor. Bij twijfel toch je huisarts weer met een bezoeken verrassen. En anders een second opinion. Een frisse blik kan nooit kwaad!

 11. Hallo,

  Ik had vandaag een ouderpatiënt waar een kweek afgenomen is met verdenking orale herpes infectie (koortslip) nu had deze patiënt nog geen eilandverpleging en heeft zij regelmatig mijn hand vastgepakt. Ik heb kleine wondjes aan mijn vingers hoe groot is nu de kans dat ik besmet ben?

  Groet

  1. Die kans is heel erg klein, Nikita. Maar voor je eigen geruststelling kun je jezelf even laten testen.

 12. Hallo,

  Ik had een vraag: kan een man die herpes genitaliën heeft nog gezonde kinderen maken ? Of is daar een speciale behandeling voor?

 13. Zucht... Ons zoontje van 4 jaar heeft het herpes virus van mij (zijn moeder) gekregen. Wanneer? Géén idee... Maar het feit is nu dat hij afgelopen zaterdag een doorbraak heeft gehad, die hij uitgesmeerd heeft tot onder zijn neus. Goed behandeld met zinkzalf en na een dag zag je de plekjes indrogen.
  Vanmorgen (dinsdag) kwam hij beneden en zaten er ook plekjes aan zijkant van zijn mond.
  Vanmiddag naar de huisarts geweest, maar moet vanzelf over gaan, zegt ze.
  Hoe kan ik zorgen dat het niet verder uitbreid? Hoe kan ik zorgen dat de plekjes snel weg zijn? Mag hij hiermee naar school? Zijn juffrouw is ruim 20 weken zwanger...

  1. Zeker met open wondjes is Herpes heel erg besmettelijk. Even overleggen met de arts, maar het lijkt mij verstandig om je zoontje even thuis te houden.

 14. Mijn partner heeft een half jaar geleden genitale herpes gehad. Ik zelf niet, zou het toch bij mij vandaan gekomen kunnen zijn? Verder heb ik nooit een partner hiermee besmet. Dit brengt wel wat onzekerheid met zich mee. Ik heb nog nooit hepres in eat voor een vorm dan ook gehad.

 15. Hoi, ik heb een week ziek thuisgezeten met een oorinfectie. Door de oorinfectie is mijn weerstand verslechterd en heb ik plekken op mijn nek gekregen die prikken en jeuken. De dokter zei dat dit waarschijnlijk Herpessimplex is. Nu tintelt de rechterkant van mijn tong ook sinds ik die blaasjes in mijn nek heb. Heeft dit met elkaar te maken? Het gevoel van mijn tong heb ik nu een paar dagen en wordt er helemaal gek van. Is hier iets tegen te doen?

 16. Hallo, ik heb onlangs gehoord over herpes en ik zie op mn geslachtsdeel witte bolletjes. Zou dit herpes zijn ? Zo ja, hoe zou ik dan het best onder handen nemen?

  1. Er van uitgaande dat je een man bent, is er een hele grote kans dat die bolletjes gewone talgkliertjes zijn. Niks gevaarlijks, heel normaal.
   Maak even een afspraak bij de huisarts voor een bevestiging.

 17. Hoe kun je hsv 1 oplopen bij de vagina als jezelf geen koortslip hebt, sex 2 jaar geleden hebt gehad en zeer hygienisch brnt..

  1. Dit kan 'slapend' in je lijf aanwezig zijn, Denise. En op het moment dat je weinig weerstand hebt, stress hebt, of vreselijk moe bent, kan het zich zomaar gaan ontwikkelen.

 18. Hallo ik heb een vraagje beetje raar maar wil zeker heid nou ik had vaseline gebruikt voor me lippen maar kwam er later achter dat 't van iemand was met koortslip maar had het bij een nieuw topje gepakt niet waar zij haar vinger zette nou me vraag is had daarna iemand oraal bevredigd is 'het nou dat ik iemand herpes heb gegeven door die vaseline op me lippen????

  1. Dat is wel heel erg ver gezocht, Sanne. Die kans is nagenoeg nihil, maar in verregaande theorie wel mogelijk.
   Even een test laten doen voor alle zekerheid.

 19. Hoi, . mijn moeder heeft 10 jaar geleden herpes gehad in haar oog waardoor zij blind is geworden aan 1 oog. Ze heeft een branderig gevoel over haar hele lichaam de laatste 3 maanden. Zou dit een oorzaak kunnen zijn?
  Ze hebben veel tests in ziekenhuis gedaan maar ik weet niet of ze naar herpes hebben gekeken.

 20. Hai,

  Ik heb te horen gekregen dat ik HSV1 heb maar dan daar beneden. Nou heb ik met mijn vriend een niet zo best verleden gehad (veel overspel van zijn kant etc). 2 jaar zijn wij toen uit elkaar geweest en 4 jaar geleden probeerde we het weer.
  Nou heb ik sindsdien nooit meer iets gemerkt van ontrouw. Hij is heel erg veranderd. Maar nu dit virus ineens op is komen spelen bij mij in alle hevigheid slaat het wantrouwen enorm toe! Hij heeft trouwens helemaal geen klachten. Hoe groot acht u de kans dat dit virus al 4 jaar geleden via hem is opgelopen en nu pas bij mij tot uiting komt?
  Ik heb gelezen dat het virus kan slapen tot je in situatie komt waarbij je het kan uitlokken zoals stress. Ik heb momenteel veel stress maar heb eerder in de afgelopen 4 jaar veel meer stress gehad dus het is raar dat ik toen niet de eerste klachten kreeg.. Ik denk dat ik er nooit achter ga komen of ik dit dus van 4 jaar geleden heb gekregen via hem of dat er recent iets gebeurd is waardoor ik besmet ben...
  Hoop dat ik bepaalde conclusies kan trekken. Is een bloedonderzoek voor hem zinvol?

  Bedankt alvast

  1. Hoi Lisa,

   Het vervelende is dat herpes voor onbepaalde tijd in het lichaam aanwezig blijft, na lange tijd neemt meestal wel de hoeveelheid uitbraken af. Maar bij een verlaagde weerstand kan herpes weer uitbreken. Het is dus best lastig om na te gaan wat de herpes uitbraak heeft doen uitlokken. Ook kan het zijn dat je wel herpes drager bent maar geen klachten hebt. Het is daarom altijd verstandig om veilig te vrijen. Het is om behandeld te worden wel aan te raden om jullie beiden te laten testen. Er zijn online testen te verkrijgen om te kijken of je herpes genitalis hebt https://soazelftester.nl/herpes-test/ maar je kan ook naar de huisarts gaan voor een bloedtest.

   Groetjes, Robert Jan

 21. Hallo ik heb sinds 8 jaar genitale herpes en heb geregeld pijnlijke uitbraken op verschillende plekken. Nu heb ik in okt 2020 weer een hevige uitbraak gehad. Als de herpes zich aanmeldt krijg ik altijd eerst vreselijke pijn onder in mijn rug, altijd. Alleen sinds deze keer is de pijn in mijn rug gebleven, fysio helpt niet en nu alweer sinds okt de 3 e uitbraak.
  8 jaar geleden begon de herpes ook vanuit mijn rug, ik heb toen in het zh gelegen. Ik vind op internet niets over pijn rug. Vlgs mij trekt het zich bij mij terug inmijn rug of kan dit niet. Ik zou hier graag antwoord op vinden, wie kan mij iets vertellen.

 22. Hi, ik heb onlangs een eerste genitale herpes uitbraak gehad. Als dit niet actief is, moet dan nog steeds een condoom gebruikt worden bij een vaste partner? Voorheen deden we nooit omdat we getest waren + spiraaltje.

  1. Dag Erwa,
   Het is niet onverstandig om na een eerste genitale herpes uitbraak met vaste partner condooms te blijven gebruiken. Ook wanneer het virus niet actief is. Het herpus virus zal altijd latent aanwezig blijven en kan nieuwe uitbraken veroorzaken op het het moment dat het immuunsysteem van je partner minder weerbaar is zonder dat jij hier zelf last van hoeft te hebben. Het kan natuurlijk zijn dat je partner aangeeft al jaren lang geen last te hebben van uitbraken. Voor meer achtergrond informatie kan ik je dit artikel zeker aanraden. Fijn zou zijn is dat jullie samen hierover een beslissing kunnen maken. Heel veel sterkte Erwa.

   Groetjes, Robert Jan

 23. Ik heb een relatie van 30jaar. En nu werd er genitale herpes vastgesteld bij mij. Vrijwel zeker door orale seks met mijn partner ...
  Als ik mijn vrouw niet wil besmetten wil dit dan zeggen dat ik nooit meer zonder condoom kan vrijen met haar?
  En hoe zitten het met kussen? Wordt het herpes virus doorgegeven door zoenen of tongkussen?
  Het is echt een zware domper ...

  1. Dag Joris,

   Het Herpes Simplex Virus type 2 (HSV-2), wat genitale herpes veroorzaakt, dringt het lichaam binnen via de huid en het slijmvlies van je mond, je penis of vagina of de anus. Je kunt het virus overbrengen via je vingers of je mond en naar andere delen van het lichaam. Een condoom beschermd tegen SOA, maar met herpes genitalis ben je ook al seks je met condoom niet 100% beschermd tegen overdracht van het herpes simpex virus. Mocht je een herpes uitbraak hebben dan is het aan te raden om intiem contact tijdelijk te vermijden totdat de uitbraak genezen is. Bij de meeste mensen komen uitbraken maar zelden voor en duurt het slechts een paar dagen tot maximaal 2 weken voordat een uitbraak volledig in remissie is getreden. Mocht het zo zijn dat je vaak geplaagd wordt door een koortslip of genitale herpes dan kan een dagelijkse antivirale therapie zeker helpen. Bij zwangerschap is het belangrijk om je arts te informeren over HSV-2 om het kind te beschermen. Daarbij is het ook bewezen dat een sterk immuunsysteem de essentiële schakel is tegen herpes. Probeer er samen met je partner over te praten. In dit artikel besteed ik hier meer aandacht aan. Heel veel sterkte Joris. Groetjes, Robert Jan

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share