• 21 gezondheidsvoordelen van courgette

21 gezondheidsvoordelen van courgette

2018-07-18T16:06:35+01:00juli 22nd, 2018|Voedingsadvies|0 Reacties

Heb jij wel eens gewenst dat je maar één soort groente hoefde te eten, en toch de maximale voordelen van nagenoeg alle groenten kon benutten? Dan is nu je wens uitgekomen. Tenminste, bijna…

Ik heb het over de courgette. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

Wat is een courgette?

Courgette is een zomerpompoen, die afkomstig is uit Noord- en Zuid-Amerika. Het behoort, samen met nog een paar andere pompoensoorten tot de Cucurbita pepo familie. De courgette is meestal donker- of lichtgroen. De gouden courgette, een andere variëteit, is oranje of diep geel van kleur.

Gezondheidsvoordelen van courgette

  1. Helpt bij gewichtsverlies

Courgette is een vrucht met een laag zetmeelgehalte. Wat betekent dat het weinig koolhydraten en veel vezels bevat. Dat betekent ook dat het je goed verzadigt en ontmoedigt om te overeten. En dat is precies wat de meeste mensen die op dieet zijn willen, toch?

  1. Verbetert de gezondheid van het hart

Heb je ooit weleens gehoord van het DASH-dieet? Het DASH-dieet, ook wel het Dietary Approaches to Stop Hypertensiongenoemd, is door het verlagen van de hypertensie gericht op het verbeteren van de gezondheid van het hart. Courgette een prominent onderdeel van het DASH-dieet.

Courgette heeft een laag cholesterol-, natrium- en vetgehalte en het helpt een evenwicht tussen de koolhydraten te bewaren, wat een vereiste is voor een optimale gezondheid van het hart.

Een andere reden dat courgette gezond voor het hart is, is de aanwezigheid van vezels. Hoge innames van vezels worden geassocieerd met significant lagere risico's op het ontwikkelen van een beroerte, hypertensie en hartaandoeningen.

  1. Verbetert de gezondheid van het oog

Niemand hoeft je te vertellen hoe belangrijk het is om goed te kunnen zien. Dat gezegd hebbende, lijkt courgette meer dan alleen maar voedsel voor je ogen. De vrucht is rijk aan luteïne en zeaxanthine, twee antioxidanten waarvan werd vastgesteld dat ze ook leeftijdsgebonden maculaire degeneratie kunnen voorkomen.

Het is angstaanjagend om op te merken dat bepaalde ernstige oogziekten zoals glaucoom en leeftijdsgebonden maculaire degeneratie geen syptomen hebben die je direct opmerkt.

Wat is dan de beste aanpak? Neem courgette op in je dieet. Courgette is ook een goede bron van vitamine A waarvan is aangetoond dat het de gezondheid van de ogen verbetert. Het is belangrijk voor de ontwikkeling en het onderhoud van de ogen. Een vetarm dieet kan de ogen van de patiënt ten goede komen en courgettes kunnen daar heel goed een onderdeel van zijn.

De pompoen is ook een geweldige bron van bèta-caroteen, dat de gezondheid van het oog kan verbeteren en bescherming tegen infecties kan bieden.

  1. Helpt bij het beheersen van diabetes

Het is erg jammer dat tegenwoordig een gezin waarin niemand diabetes heeft een zeldzaam gegeven is. Dat is een triest gegeven. Maar, is courgette dan ook goed voor diabetici? Ja, en het goede deel is, dat courgette kan bij diabetes kan helpen.

Niet-zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals courgettes kunnen je een verzadigd gevoel geven en helpen bij de behandeling van diabetes. En de voedingsvezels, die volop in courgette aanwezig zijn, kunnen de glucoseopname vertragen en patiënten met diabetes Type 2 helpen. Een Duits onderzoek stelt dat onoplosbare vezels zeer effectief kunnen zijn bij het voorkomen van diabetes Type 2. Een ander onderzoek geeft de werkzaamheid van onoplosbare voedingsvezels aan en waarvan is aangetoond dat ze het risico op diabetes kunnen verminderen.

Een hogere vezelinname wordt ook geassocieerd met een lager risico op het ontwikkelen van het metaboolsyndroom, dat één van de factoren is die bijdragen aan de ontwikkeling van diabetes. Oplosbare vezels kunnen de glucosetolerantie bij diabetici verbeteren.

  1. Helpt bij het verlagen van cholesterol

Courgette is een van de weinige voedingsmiddelen dat cholesterolvrij is en daarom kun je het opnemen in jouw cholesterolverlagende dieet. Oplosbare vezels blijken de opname van cholesterol te belemmeren en dit helpt het slechte cholesterol of het LDL in het bloed te verlagen.