Voedingsadvies

Laatste Update: 18 juli 2018

21 gezondheidsvoordelen van courgette

Heb jij wel eens gewenst dat je maar één soort groente hoefde te eten, en toch de maximale voordelen van nagenoeg alle groenten kon benutten? Dan is nu je wens uitgekomen. Tenminste, bijna…

Ik heb het over de courgette. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

Wat is een courgette?

Courgette is een zomerpompoen, die afkomstig is uit Noord- en Zuid-Amerika. Het behoort, samen met nog een paar andere pompoensoorten tot de Cucurbita pepo familie. De courgette is meestal donker- of lichtgroen. De gouden courgette, een andere variëteit, is oranje of diep geel van kleur.

Gezondheidsvoordelen van courgette

 1. Helpt bij gewichtsverlies

Courgette is een vrucht met een laag zetmeelgehalte. Wat betekent dat het weinig koolhydraten en veel vezels bevat. Dat betekent ook dat het je goed verzadigt en ontmoedigt om te overeten. En dat is precies wat de meeste mensen die op dieet zijn willen, toch?

 1. Verbetert de gezondheid van het hart

Heb je ooit weleens gehoord van het DASH-dieet? Het DASH-dieet, ook wel het Dietary Approaches to Stop Hypertensiongenoemd, is door het verlagen van de hypertensie gericht op het verbeteren van de gezondheid van het hart. Courgette een prominent onderdeel van het DASH-dieet.

Courgette heeft een laag cholesterol-, natrium- en vetgehalte en het helpt een evenwicht tussen de koolhydraten te bewaren, wat een vereiste is voor een optimale gezondheid van het hart.

Een andere reden dat courgette gezond voor het hart is, is de aanwezigheid van vezels. Hoge innames van vezels worden geassocieerd met significant lagere risico's op het ontwikkelen van een beroerte, hypertensie en hartaandoeningen.

 1. Verbetert de gezondheid van het oog

Niemand hoeft je te vertellen hoe belangrijk het is om goed te kunnen zien. Dat gezegd hebbende, lijkt courgette meer dan alleen maar voedsel voor je ogen. De vrucht is rijk aan luteïne en zeaxanthine, twee antioxidanten waarvan werd vastgesteld dat ze ook leeftijdsgebonden maculaire degeneratie kunnen voorkomen.

Het is angstaanjagend om op te merken dat bepaalde ernstige oogziekten zoals glaucoom en leeftijdsgebonden maculaire degeneratie geen syptomen hebben die je direct opmerkt.

Wat is dan de beste aanpak? Neem courgette op in je dieet. Courgette is ook een goede bron van vitamine A waarvan is aangetoond dat het de gezondheid van de ogen verbetert. Het is belangrijk voor de ontwikkeling en het onderhoud van de ogen. Een vetarm dieet kan de ogen van de patiënt ten goede komen en courgettes kunnen daar heel goed een onderdeel van zijn.

De pompoen is ook een geweldige bron van bèta-caroteen, dat de gezondheid van het oog kan verbeteren en bescherming tegen infecties kan bieden.

 1. Helpt bij het beheersen van diabetes

Het is erg jammer dat tegenwoordig een gezin waarin niemand diabetes heeft een zeldzaam gegeven is. Dat is een triest gegeven. Maar, is courgette dan ook goed voor diabetici? Ja, en het goede deel is, dat courgette kan bij diabetes kan helpen.

Niet-zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals courgettes kunnen je een verzadigd gevoel geven en helpen bij de behandeling van diabetes. En de voedingsvezels, die volop in courgette aanwezig zijn, kunnen de glucoseopname vertragen en patiënten met diabetes Type 2 helpen. Een Duits onderzoek stelt dat onoplosbare vezels zeer effectief kunnen zijn bij het voorkomen van diabetes Type 2. Een ander onderzoek geeft de werkzaamheid van onoplosbare voedingsvezels aan en waarvan is aangetoond dat ze het risico op diabetes kunnen verminderen.

Een hogere vezelinname wordt ook geassocieerd met een lager risico op het ontwikkelen van het metaboolsyndroom, dat één van de factoren is die bijdragen aan de ontwikkeling van diabetes. Oplosbare vezels kunnen de glucosetolerantie bij diabetici verbeteren.

 1. Helpt bij het verlagen van cholesterol

Courgette is een van de weinige voedingsmiddelen dat cholesterolvrij is en daarom kun je het opnemen in jouw cholesterolverlagende dieet. Oplosbare vezels blijken de opname van cholesterol te belemmeren en dit helpt het slechte cholesterol of het LDL in het bloed te verlagen.

 1. Beschermt tegen darmkanker

De vezels in courgette zijn de belangrijkste reden waarom het kan helpen bij de behandeling van darmkanker. De vezels doen meerdere dingen - ze absorberen in de dikke darm het overtollige vocht, houden in de ontlasting voldoende vocht vast en helpen om het soepel uit het lichaam te laten komen. Vanwege dit alles werken vezels uitstekend bij het voorkomen van darmkanker. Hoewel precieze kennis over de subtypen van vezels in dit aspect belangrijk is, zijn voedingsvezels als geheel gekoppeld aan een verminderd risico op het krijgen van colorectale kanker.

 1. Verbetert de spijsvertering

Naast de vele voordelen van courgette, die je al hebt gezien, helpt deze groente ook bij de spijsvertering. Volgens een rapport bevorderen groene groenten en fruit, zoals courgette, een gezonde spijsvertering. Je kunt courgette ook na een maaltijd eten – doe simpelweg wat wortels en courgette op een broodje of op een muffin en geniet van de smaak.

Ik zou je aanraden om voor alle natuurlijke bronnen van vezels te gaan en niet alleen voor courgette. Als je vezelrijk voedsel uit de supermarkt koopt, is er maar één grondregel: een goede bron van vezels is heeft ten minste 2,5 gram vezels per portie. Voedingsmiddelen met meer dan 5 gram vezels per portie zijn uitstekend. Maar minder dan 2,5 gram vezels zou gewoon een verspilling van je geld zijn.

 1. Verlaagt de bloeddruk

Als je door een willekeurige straat loopt en een persoon uitkiest, die je voor het eerst ziet, is de kans groot dat hij aan hoge bloeddruk lijdt. Als je het ons vraagt, is bloeddruk vaak een mentale kwestie. We zijn zo gestrest over alles in het leven dat problemen met de bloeddruk onvermijdelijk zijn geworden. Althans bijna.

Maar met de courgette aan onze zijde, is er hoop op uitstel.

Courgettes, die rijk zijn aan kalium, zijn een van die geprefereerde voedingsmiddelen om hypertensie mee te bestrijden. Verrassend genoeg bevat courgette meer kalium dan een banaan.

Kalium is vasoactief, wat betekent dat het de diameter van de bloedvaten kan beïnvloeden. En dus ook de bloeddruk. In een onderzoek in Londen werd de kaliumsuppletie gekoppeld aan verlaagde bloeddrukniveaus. Hoewel het onderzoek spreekt over bepaalde tegenstrijdige resultaten met betrekking tot orale kaliumsuppletie, bleek kalium de bloeddruk echter in geen geval te verhogen. Vandaar dat het zonder angst gebruikt kan worden.

 1. Vertraagt ​​de veroudering

Anti-aging is tegenwoordig een grote markt. Hier wordt jaarlijks enorme sommen geld aan besteedt. Tsja, wie wil dat niet? De eeuwige jeugd? Maar je zou waarschijnlijk niet veel aan dat segment hoeven bij te dragen als je gewoon courgettes in je keuken gebruikt.

Courgette is een goede bron van de antioxidanten zoals luteïne en zeaxanthine. Deze twee carotenoïden vertonen krachtige anti-aging eigenschappen. Ze beschermen de cellen van het lichaam en de huid tegen schade door vrije radicalen, die anders tot vroegtijdige veroudering kunnen leiden. Van luteïne en zeaxanthine is ook aangetoond dat ze de huid lichter maken en de gezondheid verbeteren.

 1. Versterkt de botten en de tanden

Groene groenten en fruit, zoals courgette, bevorderen ook sterkere botten en tanden. De luteïne en zeaxanthine in courgette houden de botten en tanden sterk. Bovendien versterken ze ook de bloedcellen. Courgette bevat ook vitamine K, wat bijdraagt ​​aan sterkere botten.

Magnesium is een andere voedingsstof waar courgettes rijk aan zijn. Het grootste deel van het magnesium van het lichaam bevindt zich in de botten, wat helpt bij het opbouwen van sterke botten en tanden. Magnesium werkt ook samen met calcium om de spiercontractie te verbeteren.

Het foliumzuur in de courgette beschermt ook de botten. En dat geldt ook voor bètacaroteen. Onderzoeken tonen aan dat het lichaam bèta-caroteen omzet in vitamine A, wat bijdraagt ​​aan de botgroei.

 1. Helpt de functie van de schildklier en de adrenaline in evenwicht te brengen

Courgette is rijk aan mangaan, een mineraal dat de optimale werking van de schildklier bevordert.

 1. Helpt tijdens de zwangerschap

Donkergroene groenten zijn tijdens de zwangerschap een absolute must en courgette is daar een van. Tijdens de negen maanden van de zwangerschap bieden de courgettes voldoende B-complex vitaminen, die helpen om het energieniveau en de gemoedstoestand op peil te houden.

Courgette is rijk aan foliumzuur waarvan is aangetoond dat het het risico op bepaalde aangeboren afwijkingen zoals spina bifida en anencefalie vermindert. Volgens een Canadees onderzoek zagen meer dan 50 landen, die hun voedingsmiddelen met foliumzuur hebben verrijkt, een dramatische afname van neurale buisdefecten bij zwangere vrouwen.

Nog een reden waarom foliumzuur gunstig is voor zwangere vrouwen is het vermogen om rode bloedcellen in het lichaam te produceren. Om die reden zal het het risico op problemen bij de ontwikkeling van de baby tijdens de zwangerschap verminderen.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat foliumzuur het beste werkt als het wordt ingenomen voordat een vrouw zwanger wordt en tijdens het eerste trimester van de zwangerschap. Aangezien vrouwen extra foliumzuur nodig hebben tijdens de zwangerschap, is het raadzaam om ook een foliumzuursupplement te nemen. In dit aspect wordt voor vrouwen ongeveer 400 mcg foliumzuur per dag aanbevolen.

21 gezondheidsvoordelen van courgette

Een andere reden dat courgette goed is voor de zwangerschap is het magnesiumgehalte. Volgens een Italiaans onderzoek is magnesium erg belangrijk voor vrouwen met een hoog risico op gestosis of een vroegtijdige bevalling.

 1. Goed voor baby's

Diarree is bij de veel kinderen, die ouder zijn dan één jaar, een regelmatig voorkomend probleem. Oh ja, natuurlijk zijn er medicijnen voor. Maar veranderingen in het dieet kunnen ook helpen. Zacht voedsel werkt in dit geval goed. Een geschilde courgette kan wonderen doen.

Gepureerde courgette kan ook een goede aanvulling zijn op het dieet van je baby. Omdat het zacht en neutraal van smaak is, zal je baby het gemakkelijk kunnen consumeren. Maar laat een baby nooit alleen wanneer hij/zij aan het eten is. Houd de porties klein en vermijd die voedingsmiddelen waarin hij/zij gemakkelijk kan stikken - deze omvatten alles waarop moeilijk te kauwen is.

 1. Helpt jicht te voorkomen

De vitamine C in courgettes staat opnieuw in de schijnwerpers. Eén onderzoek heeft de inname van vitamine C bij mannen gekoppeld aan een lager risico op het krijgen van jicht. Dit wordt bereikt door de urinezuurwaarden in het serum te verlagen via een proces dat ook wel het uricosurisch effect wordt genoemd. De vitamine bleek niet alleen jicht te voorkomen, maar ook tal van andere uraatgerelateerde ziekten.

Je kunt courgette ook gebruiken om de behandeling voor jicht aan te vullen als je behandeling niet goed werkt. En met betrekking tot de vitamine C-dosering in dit verband, kun je beter even met je arts overleggen.

Het opnemen van courgette in je dieet kan de ontwikkeling van jicht helpen voorkomen. En het is ook vrij gemakkelijk aangezien de milde smaak ervan goed combineert met de meeste recepten.

Hoewel jicht meestal voorkomt bij mannen van boven de 40 jaar of bij iemand met een familiegeschiedenis van deze ziekte, kan het op elk moment ontstaan. Bij wie dan ook. Het wordt veroorzaakt door de overmatige opbouw van urinezuur in het lichaam, wat leidt tot zijn ophoping in de vorm van naaldvormige kristallen in de weefsels. Maar maak je maar geen zorgen - afgezien van het nemen van courgette en andere voedingsmiddelen, die rijk zijn aan vitamine C, kan zoiets eenvoudigs als het dagelijks drinken van 6 tot 8 glazen water ook de ontwikkeling van jicht voorkomen.

 1. Bevordert de gezondheid van de prostaat

Als het gaat om de gezondheid van mannen, is courgette een van de groenten die vaak over het hoofd wordt gezien. Maar zelden weet men dat zijn fytonutriënten de prostaat ten goede komen. Het hoge carotenoïde gehalte in courgette wordt ook met een verlaagd risico op prostaatkanker geassocieerd.

We hebben al gezien dat courgettes rijk zijn aan bèta-caroteen en vitamine C. Beide voedingsstoffen bleken volgens een onderzoek positief geassocieerd te worden met prostaatkanker. Vitamine C vermindert de oxidatieve DNA-schade en belemmert de groei en het vermogen van prostaatkankercellen.

En verder zit er ook nog luteïne in courgette. Luteïne wordt vaak geassocieerd met de omkering van prostaatkanker.

Voedingsvezels blijken zich te binden aan kankerverwekkende stoffen en ze uit het lichaam te verwijderen. Het heeft ook het vermogen om progressie van prostaatkanker te voorkomen. En fytonutriënten beschermen de cellen tegen schade. Beide van deze gezonde verbindingen zijn overvloedig aanwezig in courgette, waardoor het een krachtig wapen is om prostaatkanker mee te bestrijden.

 1. Helpt bij hydratatie van de huid

Er is een reden dat courgette ook wel zomerpompoen wordt genoemd. Het hydrateert het lichaam en helpt bij het omgaan met de zomerhitte.

De luteïne in courgette moedigt door ontstekingsreacties te verminderen de gezondheid van de huid aan. Maar hoe bevordert dat de hydratatie van de huid? Ik zal je wat vertellen over de wetenschap hierachter. Wanneer de huid wordt blootgesteld aan zonlicht, vermindert luteïne de ontstekingsreactie. Dit betekent dat het zonlicht minder schade aan de huid veroorzaakt en dat betekent ook minder schade aan de vochtbarrière van de huid. En het resultaat? Een goed gehydrateerde huid.

 1. Verbetert de werking van de hersenen en het geheugen

Groen groenten, met name courgette, is rijk aan foliumzuur en is uitstekend voor de gezondheid van de hersenen. Foliumzuur helpt ook bij de productie van DNA en RNA, het genetische materiaal van het lichaam. De voedingsstof verbetert, naast het verbeteren van de mentale gezondheid, ook de emotionele gezondheid.

Een tekort aan foliumzuur wordt ook gekoppeld aan megaloblastaire bloedarmoede, wat resulteert in zwakte en vermoeidheid. Een verhoogde inname van foliumzuur wordt bij vrouwen in verband gebracht met een verlaagd risico op het krijgen van dementie en de ziekte van Alzheimer.

 1. Bevordert de haargroei

Courgette, dat rijk is aan zink, bevordert ook de haargroei. De vitamine C in courgette kan droog en gespleten haar behandelen. Het maakt je haar ook sterk en soepel. Gebrek aan vitamine C kan resulteren in de vergroting van de haarzakjes, wat uiteindelijk de haargroei kan vertragen. Maar als je voldoende courgette eet, zou dat geen probleem moeten zijn.

 1. Verbetert de immuniteit

Als je spreekt over immuniteit, schiet vitamine C je te binnen, nietwaar? We gaan je niet weer opnieuw vertellen dat courgette een uitstekende bron van vitamine C is. De vitamine is een actieve vorm van ascorbinezuur, die het immuunsysteem stimuleert. En het doet dit op verschillende manieren. Ten eerste ontwikkelt vitamine C de T-cellen van het lichaam tot functionele T-cellen die je tegen ziekten beschermen. Het helpt je ook meer immuuncellen te produceren. De antioxiderende eigenschappen van vitamine C voorkomen ook dat cellen door een ontsteking kunnen sterven. De ADH van vitamine C is 90 mg voor mannen en 74 mg voor vrouwen.

Lage niveaus van vitamine C zijn gekoppeld aan een verhoogd risico op het krijgen van een infectie. Door de hoge niveaus van vitamine C wordt courgette vaak aanbevolen aan personen met HIV om zo hun immuniteit te verbeteren.

Tot slot

Het is niet het eerste wat in je op zal komen als je een courgette ziet, maar we kunnen deze veelzijdige groente gemakkelijk classificeren als een superfood. Er zijn zo veel voordelen voor je gezondheid als je regelmatig courgette eet.

Nog een laatste grote voordeel: Courgette kun je heel breed toepassen in de keuken. Dus geen enkele reden meer om géén courgette te eten!


Bronnen

www.lanutrition.fr/bien-dans-son-assiette/aliments/legumes/courgettes/les-atouts-sante-de-la-courgette

lestylefou.ru/sant-et-bien-tre/1772-15-avantages-tonnants-de-courgettes-pour-la-peau.html

dietons.com/zucchini-proprits-avantages-pour-la-sant-utilise.html

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Bedankt voor deze geweldige tips!!! Ik verbouw zelf courgettes in mijn tuintje. Heerlijk smaken ze.
  Maar ja, om er nu tegenaan te eten. Tuurlijk af en toe één weggeven. Toen bedacht ik toch om iets meer over de courgette te leren en de bereidingswijzes. Veel gelezen en mooie recepten. Zelfs courgette/noten brood. Fantastisch.
  Alle vitamines die het bevat. Ben al erg bezig met gezonde voeding, maar courgette is dus een zeer goede aanvulling.
  Zal zeker ook de andere tips gaan lezen. Ben ook al veel bezig met gember, gebruik al jaren Himalayazout en kaneel lekker in gerechten en op gebakken appel.
  Nogmaals bedankt!!!

 2. Dat zoveel mensen tegenwoordig diabeet zijn is niet verwonderlijk. Bijna iedereen wordt het gebruik van statines voorgeschreven. Dat je van sommige sterke statines, zoals atorvastatine, suikerziekte kan krijgen wordt er niet bijgezegd, terwijl dit al lang geleden is bewezen. Je kunt genoeg wetenschappelijke info vinden op internet over statines\diabetes. Maar de doktoren blijven het maar voorschrijven. Eet maar lekker veel courgette, maar geef je statines maar terug aan de apotheek.

 3. Hoe komt het dat het niet mogelijk is om "voordelen van" af te drukken zonder de video en/of reclame.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

9 Shares
Tweet
Pin9
Share