Hoge Bloeddruk Dieet

Laatste Update: 14 mei 2021

DASH dieet tegen kanker en hoge bloeddruk

De laatste jaren gaat men steeds meer op zoek naar manieren om bepaalde lichamelijk aandoening aan te pakken met behulp van levensstijl. 10 jaar geleden heeft men het DASH-dieet ontwikkeld om zodoende de hoge bloeddruk d.m.v. voeding naar beneden te halen. Heb jij er wel eens van gehoord? In Amerika is dit een enorme rage en steeds meer mensen proberen het DASH dieet.  DASH betekend letterlijk "Dietary Approaches to Stop Hypertension". Daarnaast heeft het DASH dieet ook een verlagende werking tegen de ontwikkeling voor borstkanker.

De voedingsmiddelen om hoge bloeddruk te verlagen, verlagen ook de kans op kanker...

Wat is het DASH dieet?

Ik heb zelf al veel gelezen en gehoord over de werking van het DASH dieet en ik ben ook overtuigd dat een bepaald voedingspatroon de bloeddruk kan beinvloeden. De voeding uit het DASH dieet legt vooral de nadruk op vruchten, fruit, groeten, noten en volle granen. Verder beperkt het de inname van zoetstoffen en zout!

Het dieet is ontstaan in 1997 na het "schokkende" resultaten van een bepaald onderzoek. Men ging de relatie tussen voeding en hoge bloeddruk onderzoeken. Gedurende een periode van 7 weken gingen ongeveer 400 mensen elk 1 van de 3 verschillende voedingspatronen volgen (1).

  1. Normale dagelijkse voeding
  2. Voeding met veel groeten en fruit
  3. Voeding met groeten, fruit, magere zuivelproducten, geen alcohol etc. (DASH)


De hoeveelheid zout van de 3 voedingspatronen waren gelijk. Over een periode van bijna 2 maanden bleek dat de zowel de boven- als de onderdruk van de bloeddruk verlaagd was. Nu was men er dus achter gekomen dat zelfs wanneer de hoeveel zout gelijk blijft, dat door bepaalde voeding te eten de hoge bloeddruk zal dalen.

Logischerwijs is er ook een vervolg onderzoek geweest wanneer men het effect van zout wilde testen. Het resultaat was dat het DASH dieet met de de laagste hoeveelheid toegevoegde zout de bloeddruk enorm positief kan beïnvloeden, de een te hoge bloeddruk wordt er lager door. Dat geldt zowel voor mensen met een hoge bloeddruk als mensen met een normale bloeddruk (2)!

Voeding kan de primaire oorzaak zijn van te hoge bloeddruk, dus kan voeding ook de oplossing zijn!

Welke methoden zijn het meest geschikt om een te hoge bloeddruk tegen te gaan en hoe kom je zo snel mogelijk van de symptomen af? In mijn ebook ‘29 Tips Om Je Bloeddruk Te Verlagen’ leg ik je haarfijn uit waardoor een te hoge bloeddruk ontstaat en wat je hieraan kunt doen, zodat je zo snel mogelijk weer de controle hebt over je eigen gezondheid.

Wacht niet langer! Download het e-book hier!

Waarop moet ik letten met het DASH dieet?

Als je direct wilt beginnen met een DASH dieet moet je letten op de volgende dingen. Je moet extra groenten en fruit eten en 4 of 5 dagen per week een handje noten. Alle zuivelproducten moeten mager zijn en koffie en alcohol zijn uit den boze.

Extra groenten

Normaal gesproken worden er 2 porties groenten per dag aanbevolen. Bij het DASH dieet worden 4 tot 5 porties groenten per dag aanbevolen. Het is lastig om al deze groente in het avondeten te stoppen en ook alle porties op te eten. Daarom kun je ook groente tussendoortjes eten of groente ook verwerken in je lunch.

Je kunt bijvoorbeeld wortels ook goed eten als tussendoortje. Een groene smoothie is ook de manier om extra bladgroenten te eten en ook extra fruit.

Daarnaast kun je bladgroenten verwerken in een salade voor de lunch. Rucola, rauwe andijvie, ijsbergsla en botersla zijn allemaal een goede basis voor een heerlijke salade. Doe er rauwkost doorheen, een handje noten, olijfdressing en je hebt alweer aan van alles voldaan. Je hebt dan al je handje noten gehad en ook gezonde vetten uit de olijfolie.

Extra fruit

Normaal gesproken worden 2 tot 3 stuks fruit per dag aanbevolen. Volgens het DASH dieet moet je net als bij groente 4 tot 5 stuks of porties eten. Dit is een uitdaging, maar je kunt al beginnen door bij het ontbijt fruit te eten. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met een appel, of een bakje yoghurt waarin je blauwe bessen doet.

De groene smoothie kun je zoeter maken door er fruit in te doen, zoals een banaan of aardbeien. Daarnaast is fruit ook zeer geschikt voor een tussendoortje en als avond snack. Wie houdt er nu niet van stukken meloen om te snacken? Of heerlijke rode druiven tijdens een film. Dat is weer eens wat anders dan chips.

Als je het gewend bent om vlees op je brood te doen, vervang dit dan met fruit. Avocado is een goede basis om te beleggen met aardbei, appelschijfjes, komkommer, banaan of tomaat. Dan voldoe je direct ook aan de fruitporties.

Mager vlees

Bij het DASH dieet laat je gefrituurd en rood vlees staan. Kip, kalkoen en vis is het vlees dat je nog mag eten om je bloeddruk te verlagen. Gebruik dit liever niet op het brood, maar alleen tijdens de lunch of het avondeten.

Magere zuivel

Zuivel zit vol dierlijke eiwitten en vetten en kan daardoor voor overgewicht zorgen dat weer zorgt voor een hogere bloeddruk. Eet daarom alleen mager zuivel met zo min mogelijk vet. Melk, yoghurt en kaas, daarvan mag je maximaal 2 tot 3 porties per dag hebben. Dus of drie glazen melk, of 1 portie van alles, maar nooit meer dan 3 keer een van de drie of een combinatie daarvan.

DASH en kanker

Het DASH dieet heeft ook een grote invloed op de ontwikkeling van borstkanker. Uit meer dan 25 jaar onderzoek is gebleken dat wanneer men nauwkeurig (studie op vrouwen) het DASH dieet volgt dat de kans op ontwikkeling op borstkanker afneemt (ongeveer 20%) (3)!

Conclusie
Gezonde voeding zorgt ervoor dat het menselijk lichaam zich beter kan ontwikkelen en beschermen. Daarnaast zal het ook meer energie EN meer concentratievermogen opleveren. Ondanks dat iedereen dit weet, wordt er toch nog steeds veel te weinig op het dagelijkse voedingspatroon gelet.

Bij het DASH dieet draait het er vooral om om bijna twee keer zoveel groente en fruit te eten dan wordt aanbevolen en 4 tot 5 dagen per week een handje noten te eten. Rood en gefrituurd vlees laat je staan als je het DASH dieet volgt en je eet dan ook minder zuivelproducten. In ieder geval moet de zuivel erg mager zijn en niet meer dan drie porties per dag.

Het een is kwestie van routine! Zorgt dat het bewust eten van gezonde voeding (tegen hoge bloeddruk en kanker) een dagelijkse routine wordt!

Lees meer: hoge bloeddruk blog

Bronnen:

http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/dash-diet/art-20048456

[hana-flv-player video="http://optimalegezondheid.s3.amazonaws.com/videos/artikelen/hoge bloeddruk/Hoge bloeddruk en het DASH dieet.mp4"
width="478"
height="360"
description="Hoge bloeddruk en het DASH dieet"
player="5"
autoload="true" autoplay="false"
loop="false" autorewind="true"
/]

.

Bronnen:

  1. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM199704173361601
  2. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM200101043440109
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4638076/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Hallo Jack,
    Ik rook helmaal niet en ik drink geen alcohol helmaal niet , en ik heb bewegen te veel per dag en ik eet te weinig per dag en dat verboden niet om gevoelighormoon borstkanker te krijgen , en in mijn familie de tante van mijn moeder is doodgegaan bij borstkanker en de dochter van de oom van mijn moeder is ook doodgaan bij borstkanker en het blijkt tot dat het is verwijderen in de generatie van mijn moeder en uitziet in mijn generatie en qua mijn ervaring adviser ik elke vrouw die heeft in haar familie vrouwn met borstkanker om haar borsten te onderzoeken elk jaar bij mamografie voraal die onder 50 jaar zijn

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share