Cholesterol

Laatste Update: 14 mei 2021

Darmflora heeft effect op cholesterol verlagende medicijnen

Het meest voorkomende medicijn om je cholesterol te verlagen zijn statines. Men is er zich al van bewust dat de werking van statines onderling verschillen bij de patiënten, echter tot op heden is men er nog niet achter gekomen wat nu precies dit verschil is, of het positief/negatief is of wat er nu voor zorgt dat de verschillen onderling zo anders zijn. Een onderzoek heeft uitgewezen dat het hebben van een bepaalde darmflora invloed heeft op de werking van cholesterol verlagende medicijnen zoals statines. Bepaalde darmbacteriën zijn daarom waarschijnlijk de oorzaak voor dit verschil.

Darmflora en effect op medicijnen

In Amerika heeft een onderzoek naar de werking van medicijnen om het LDL cholesterol te verlagen verrassende resultaten opgeleverd. Wanneer men medicijnen slikt worden deze in de darmen door de darmbacteriën afgebroken en opgenomen in het lichaam. Men heeft ontdekt dat bepaalde soorten bacteriën ervoor kunnen zorgen dat de medicijnen sneller en beter worden afgebroken zodat diegene die ze slikken hier meer baat bij hebben.

De darmbacteriën maken galzuren aan, die de werking van de medicijnen indirect kan beïnvloeden. Bij mensen die het medicijn simvastatine gebruiken en een positieve werking ervaren, blijkt dat die mensen 3 paalde galzuren hebben die geproduceerd wordt door de darmbacteriën.

Er zijn verschillende soorten medicijnen en onderling verschillen de werkingen hiervan enorm. Alle medicijnen hebben hetzelfde doel (het verlagen van de cholesterol gehalte) maar werken anders. Door dit onderzoek kan men erachter komen welk medicijn het beste werkt per persoon.

Door een bloedtest te nemen, kan men erachter komen welke galzuren er aanwezig zijn bij een persoon die cholesterol verlagende medicijnen moet slikken. Bepaalde galzuren versterken/verbeteren de werking van een bepaald medicijn (zoals simvastatine). Maar de aanwezigheid van 5 galzuren zorgt voor een slechtere werking van het medicijn.

Statines gebruiken een bepaalde routine naar de lever en de rest van het lichaam. Galzuren die worden aangemaakt door darmbacteriën gebruiken deze exacte zelfde route. Het lijkt erop dat hoe meer galzuren er aanwezig zijn, hoe slechter de werking is van de statines. Het is als het ware alsof de statines en de galzuren strijden om een plaats!

"Hoe meer galzuren, hoe slechter de werking van de medicijnen"

Men kan concluderen dat de werking van cholesterol verlagende medicijnen wordt beïnvloed door de darmflora!

Probiotica en cholesterol

Omdat de darmflora invloed heeft op de werking van cholesterol medicatie wordt er ook onderzoek uitgevoerd of het veranderen van de darmflora(1). Daarbij hebben probiotica minder bijwerkingen dan medicatie. Dit onderzoek wordt niet alleen uitgevoerd omdat de darmflora invloed heeft op de medicatie, maar ook omdat mensen het lastig vinden om een vetarm dieet vol te houden.

Er wordt dus eigenlijk onderzoek gedaan of mensen niet op een eenvoudigere manier, zonder medicatie maar met probiotica, hun cholesterol kunnen verlagen zonder dat het hele dieet moet worden omgegooid, maar deze onderzoeken staan in de kinderschoenen.

Uit meta-onderzoek blijkt al wel dat probiotica het totale cholesterol kunnen verlagen (2). Dit verandert alleen de verhouding van de typen cholesterol niet.

Galzout hydrolaze (Bile salt hydrolase (BSH)) kan de dunne darm goed bereiken en kolonialiseren. Daar blijft het dus gevestigd het is daarom belangrijk dat de bacterie samen met de BSH de maag kan passeren. De BSH heeft ook invloed op het gal zelf en speelt een belangrijke rol voor de enzymen die je nodig hebt om voeding tot je te kunnen nemen.

Cholesterol is een voorloper van galzuur(3). Als tijdens processen in de darm er minder galzuur beschikbaar is verandert de moleculaire samenstelling van cholesterol zich zo dat het de functie van het galzuur kan overnemen, het wordt galzuur, waardoor je minder cholesterol opneemt via de darmen. Om dit proces te bevorderen is de rol van microben, probiotica die je oraal kunt innemen, van belang.

De lactobacillus is een bacteriefamilie die goede eigenschappen heeft voor het verlagen van cholesterol. Deze bacterie wordt vaak gevonden in babyvoeding en gefermenteerde voeding, zoals kefir en zuurkool. Deze bacteriën kunnen door het maagsap en een korte tijd in de darmen leven en daar hun magie uitvoeren om ervoor te zorgen dat je minder cholesterol in je opneemt.

Uit onderzoek blijkt ook dat bijvoorbeelde Maasai (dat Afrikaanse volk dat springt) een laag cholesterol heeft. De onderzoekers wijten dat ook aan het feit dat ze een soort gefermenteerde melk drinken. Daarnaast blijkt ook dat yoghurt het cholesterol kan stabiliseren of verlagen bij ratten en mensen. Wel moet hierbij verteld worden dat niet alle yoghurt helpt. In een onderzoek kregen mensen een placebo yoghurt en een yoghurt waar Lactobacillus reuteri NCIMB 30242 bacterie aan was toegevoegd. Deze hielp bij de proefpersonen om het cholesterol significant te verlagen.

Tot slot...

Een goede darmflora is belangrijk voor het optimaal opnemen van voedingsstoffen. De bacteriën in je darmen kunnen invloed uitoefenen op de werking van medicijnen tegen een hoog cholesterol. Omdat iedereen op zijn eigen manier eet verschilt dit per persoon. De galzuren hebben een negatieve invloed op de werking van de medicatie.

Daarbij heeft medicatie ook bijwerkingen en daarom onderzoeken wetenschappers nu ook probiotica om te zien of dat kan helpen tegen hoog cholesterol. Uit die onderzoeken blijkt dat probiotica die de gal kapot maakt de grootste kans heeft om je totale cholesterol te verminderen, doordat het cholesterol dan in een soort B Gal verandert waardoor het niet meer door de darmen wordt opgenomen als cholesterol.

De bacteriën die helpen om je cholesterol te verlagen zijn vooral te vinden in gefermenteerde voeding, zoals zuurkool, kefir en andere zure producten. Dit komt doordat zij het maagzuur kunnen penetreren en vervolgens hun 'werk' kunnen doen in de darmen om te voorkomen dat jij een hoog cholesterol krijgt.

Let op! Een gevarieerd dieet blijft belangrijk. Je kunt niet alleen leven op zure voeding.

Lees meer: Cholesterol

Hoog cholesterol op een natuurlijk manier verlagen? Ontdek de meest complete totaaloplossing om hoog cholesterol te verlagen!
.
Bronnen:

  1. http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract?fromPage=online&aid=8560293&fileId=S0007114511004703
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5805418/
  3. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphys.2019.00185/full

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share