Cholesterol

Laatste Update: 26 augustus 2021

Zout verhoogd/verlaagd je cholesterol?

Dan hoor je ze zeggen dat je wel zout moet eten, en dan weer niet. Wat is het nou? Er is veel onduidelijkheid wat zout betreft. Het kan inderdaad je bloeddruk verhogen wanneer je er te veel van binnen krijgt, maar heeft het ook effect (zowel positief als negatief) op je cholesterol waarden? Een studie uit Kopenhagen heeft onlangs aangetoond dat het verminderen van de inname zout, eerder slechter voor je is dan beter. Men heeft zelfs ontdekt het de kans op vroegtijdig overlijden enorm toeneemt wanneer je hartproblemen hebt.

Het onderzoek

Uit het onderzoek (ruim 40.000 deelnemers) is gebleken dat wanneer je de zout inname verminderd dat je cholesterol waarden zal gaan stijgen. Daarnaast maakt je lichaam zal je lichaam van een bepaald vet 7% meer gaan aanmaken. Wanneer we deze 2 samenvoegen (stijging cholesterol en verhoogde aanwezigheid van een bepaald soort vet) is de kans dat er bloedproppen ontstaan groter!

Onderzoek uit 2020 laat ook zien dat een lagere zouttinname zorgt voor een hoger LDL-cholesterol, maar je HDL-cholesterol blijft wel gelijk(1).

Daarnaast zullen je nieren de proteïne renine en het hormoon aldosteron gaan produceren, en deze staan nu juist in verband met het hebben van een hoge bloeddruk. Tevens zijn erg veel onderzoekers sceptisch op het matige van de zout inname wanneer je een te hoge bloeddruk hebt. Men gelooft dat zout je bloeddruk alleen verhoogd wanneer je hier vatbaar voor bent!

Zout en cholesterol

Uit ander onderzoek uit 1997 blijkt dat de hoeveelheid zout in het bloed ook een negatieve correlatie heeft met het LDL cholesterol. Hoe meer zout je dus eet hoe lager het LDL-cholesterol is, het zout had echter geen invloed op het niveau van HDL cholesterol. Bij een tekort aan zout was het cholesterol vaak juist weer te hoog. Dit is erg paradoxaal als je het vergelijkt met de invloed van zout op de bloeddruk.

Deelnemers die al last hadden van een te hoog cholesterol hadden vaak ook weinig zout in hun bloed. 

Onderzoekers gaven wel aan dat het zout niveau in het bloed dat 's ochtends op een nuchter lichaam wordt gemeten een indicatie kan zijn voor het hebben van een te hoog cholesterol. Er werden geen conclusies getrokken over het meer eten van zout om je cholesterol te verlagen.

Uit een meta onderzoek uit 2012 bleek dat het verminderen van de zoutinname het totale cholesterol significant kan verhogen. Dit betekent dat er duidelijk een relatie was tussen het verminderen van de inname van zout en het krijgen van een hoger cholesterol, maar hierbij moet gezegd worden dat het cholesterol in dit meta onderzoek maar met 2,5% toenam. Als jij wilt weten of je dan nog goed zit is het belangrijk om je cholesterol te meten en hoe hoog die zou zijn als je minder zout eet. Dan kom je erachter of het cholesterol niet alleen hoger wordt, maar of het ook te hoog wordt.

Daarnaast is er meer dat je kunt doen aan een te hoog cholesterol dan je zout dieet niet aanpassen. Het eten van minder vet en genoeg bewegen kan je cholesterol ook verlagen.

Renine

Renine (ook wel angiotensinogenase genoemd) is een enzym dat door de nieren geproduceerd wordt. Wanneer dit enzym zijn "plicht" niet doet kan het lichaam het op langer termijn schade aan brengen. Het kan de bloeddruk indirect doen verhogen. De plicht van renine is het tegengaan van een te lage bloeddruk. Wanneer je nierfunctie niet goed functioneert, kan dit de werking van renine tegengaan met als gevolg een te hoge bloeddruk. Eigenlijk doet hij dan zijn werk te goed.

Uit het meta onderzoek uit 2012 blijkt ook dat het verminderen van zout inname ervoor zorgt dat er meer renine wordt aangemaakt door het lichaam, maar ook dat de bloeddruk significant verlaagde(2). Dus eigenlijk is het niet per sé slecht als je door je zout te verminderen meer renine aanmaakt aangezien de hoge bloeddruk ook verlaagd wordt.

Aldosteron

Aldosteron is een hormoon in je lichaam. De nieren filteren meer dan 150 liter bloed per dag en regulieren de water en de zoutbalans in je lichaam. Aldosteron heeft hier een erg belangrijke functie is. Een stijging van het hormoon renine kan voor een stijging van de hoeveelheid aldosteron zorgen in het bloed. Een te lage productie van aldesteron kan wijst op een slecht werkende bijnier en dit kan de volgende ziektebeelden vormen:

  • ziekte van Conn
  • secundaire hyperaldosteronisme
  • ziekte van Addison
  • disfunctie hypofyse

Uit het meta-onderzoek uit 2012 blijkt ook dat het eten van minder zout zorgt voor een significante stijging het hormoon aldosteron. Daardoor ondersteunt het eten van minder zout de nierfunctie omdat het de aanmaak van het hormoon aldosteron versterkt.

Wat ook interessant is, is dat wanneer je iets hebt waardoor je aldosteron minder aanmaakt je ook minder trek hebt in zout(3).


Wat te doen?
Er is veel tegenstrijd, teveel zout eten zorgt voor een hoge bloeddruk en te weinig zout eten zorgt voor meer cholesterol. Wie moet je nu geloven?

Het Voedingscentrum adviseert om maximaal 6 gram zout per dag binnen te krijgen. Dit lijkt misschien veel, maar in veel gevallen halen we dit vrij gemakkelijk. Niet alleen in zoute producten zit zout, maar ook hartige producten zitten vol met zout.

Tot slot...

Het verminderen van de inname van zout kan voor een totale cholesterol stijging van 2,5% zorgen. Uiteindelijk hangt het dus af van het cholesterolgehalte dat je nu hebt. Een te laag zout gehalte zorgt er ook voor dat je een hoger LDL-cholesterol gehalte hebt. Nu heeft LDL-cholesterol ook invloed op het ontstaan van hoge bloeddruk doordat het plaque vorming in de aderen versterkt. Echter veel zout eten zorgt ook weer voor een hoge bloeddruk al dan niet door een te hoog cholesterol.

Daarnaast zorgt minder zout eten er ook voor dat je nierfunctie verbetert, wat ook erg belangrijk is voor je lichaam.

Veel zout eten is niet de oplossing om je cholesterol onder controle te krijgen omdat het weer voor andere problemen kan zorgen. Wat wel belangrijk is is om minder vet te eten, dus geen lekker zout stuk biefstuk of zoute patat met mayonaise, maar gezond te eten. Dan kun je ook rustig weinig zout eten en zo voldoen aan een goed cholesterol gehalte met een gezonde bloeddruk.

.

Bronnen:

  1. https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD004022.pub5/abstract
  2. https://academic.oup.com/ajh/article/25/1/1/238666?login=true
  3. https://www.nature.com/articles/jhh201227

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Het Voedingscentrum adviseert om maximaal 6 gram zout per dag binnen te krijgen. Hoe moet ik dat zien in mijn dagelijkse inname van voedsel?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share