Detoxen

Laatste Update: 30 mei 2019

Wat je moet weten over een darmspoeling

Waarschijnlijk heb je wel eens van een darmspoeling gehoord, en je altijd afgevraagd wat dat precies inhoud, hoe het werkt, en wat de voordelen hiervan zijn voor je gezondheid. In dit artikel leg ik je alles uit, dus lees snel verder!

Darmspoeling werd in de oudheid al toegepast

De darmspoeling is in de loop van de geschiedenis steeds weer gebruikt om de natuurlijke ontgifting-processen in het lichaam te verbeteren en te ondersteunen. De spijsvertering wordt hersteld en de algehele kwaliteit van leven wordt hierdoor drastisch verbetert. In het oude Egypte, sinds 1500 DC, werden darmspoelingen al toegepast. Deze darmspoeling bestond uit een behandeling met gewoon water waarmee de dikke darm van binnen gereinigd werd.

Wat is het doel van een darmspoeling?

Het doel is om resterend afval in je dikke darm op te lossen en weg te spoelen. De meeste methodes gebruiken gewoon water om de achtergebleven, en uitgeharde, ontlasting op te lossen, zodat het alsnog je lichaam kan verlaten.

Het uiteindelijke doel is om de spijsvertering te helpen om zo optimaal mogelijk te kunnen functioneren. Alle afval die (vaak letterlijk) in de weg zit en de normale darmfunctie verstoort, moet hiervoor verwijderd worden.

Een darmspoeling is niet perse nodig voor iedereen, maar sommige mensen kunnen echt baat hebben bij het verwijderen van afval, bacteriën, en gifstoffen wat in hun darmen achtergebleven is.

Is een darmspoeling écht nodig?

In de dikke darm leven miljarden bacteriën die onder andere verantwoordelijk zijn voor ongeveer 70% van het droge gewicht van je ontlasting. Naast het vormen van ontlasting zijn deze zelfde bacteriën onontbeerlijk voor een correcte opname van de juiste voedingsstoffen, het instandhouden van de Ph-balans, het hongergevoel, en het elimineren van potentieel gevaarlijke bacterie. Al deze zaken zijn van groot belang voor een goed functionerende dikke darm, en dus voor je algeheel gezondheid. 

Je gezondheid begint in je darmen!

Hoewel je spijsvertering zijn eigen processen heeft om afval correct te verwijderen, worstelen heel veel mensen hiermee. Vaak is een onregelmatige stoelgang het eerste signaal. Een signaal dat er sprake is van een slechte gezondheid van de darmen, allergieën, gifstoffen, en ontstekingen.

Het Prikkelbare Darm Syndroom & Constipatie

Wereldwijd hebben, naar schatting, 15 - 20% van de mensen last van het Prikkelbare Darm Syndroom. Daarnaast is constipatie één van de meest voorkomende darmproblemen in de wereld. (1)

Deze problemen komen vooral voor bij mensen met een slecht voedingspatroon, bij vrouwen tijdens de zwangerschap, ouderen, mensen die medicijnen gebruiken, en mensen die herstellende zijn van een operatie.

De gevolgen van een slechte darmfunctie

Als je geen regelmatige stoelgang hebt, gemiddeld één keer per dag, dan is wellicht een darmspoeling iets voor jou. Het is een bekend feit dat verschillende gezondheidsproblemen direct verbonden zijn aan een slechte gezondheid van de darmen en de spijsvertering. Denk bijvoorbeeld maar eens aan maagpijn, buikkrampen, chronische vermoeidheid, constipatie, gebrek aan energie, hoofdpijn, en allergische reacties. Deze aandoeningen kunnen vaak direct in verband worden gebracht met een slechte gezondheid van de darmen.

Een slecht functionerende darm kan leiden tot gebrek aan energie, irritatie, prikkelbaarheid, en verandering in je eetlust. Dit zijn gevolgen van het feit dat voedselresten en andere afvaldeeltjes in je darmen achterblijven. Als gevolg hiervan gaan het slijm en de bacteriën in je darmen fermenteren. De afvalstoffen die dat met zich meebrengt, wordt voor een deel weer in de bloedbaan gebracht.

Met een onregelmatige stoelgang heb je ook het risico dat de voedingsstoffen niet op de juiste manier worden opgenomen in je lichaam, waardoor je duidelijk een gebrek aan energie zult hebben, naast andere complicatie.

Hoe een darmspoeling werkt

De dikke darm is het langste deel van de darmen. Aan de ene kant bevestigd aan de dunne darm, aan de andere kan bevestigd aan de anus, de uiteindelijke uitgang. De rol van de dikke darm is het verwijderen van alle afvalstoffen uit het lichaam. Dit bestaat uit bacteriën, water, onverteerde voedingsstoffen, onnodige elektrolyten, en natuurlijk verteerd voedsel. (2)

Er zijn heel veel verschillende methoden voor het uitvoeren van een darmspoeling, maar je kunt ze verdeeld in twee hoofdcategorieën: Het type wat uitgevoerd wordt door een specialist, en het type wat je zelf thuis uit kunt voeren.

Eén van de meest voorkomende redenen dat iemand een darmspoeling door een specialist laat doen, is omdat deze zich voorbereidt op een operatie of een andere medische ingreep, waarbij de dikke darm volledig vrij moet zijn van opgehoopte afvalstoffen.

De thuisversie van een darmspoeling wordt meestal gedaan met een klysma, met laxeermiddelen, of met kruidensupplementen om constipatie, een opgeblazen gevoel, en andere problemen met de spijsvertering te verlichten.

De meeste methodes werken met een buis die in de anus gestoken moet worden. Door deze buis worden grote hoeveelheden water gestuwd, wat zich een weg baant door de dikke darm. Het water lost alle materie op die aan de wand van de dikke darm vastkleven en een normale werken g van de dikke darm hindert.

De hoeveelheid water is afhankelijk van de gebruikte methode, maar er wel tot 60 liter water gebruikt worden om de dikke darm volledig te reinigen.

Wat zijn de voordelen van een darmspoeling?

Er is veel anekdotisch bewijs dat een darmspoeling een positief effect heeft op je gezondheid. Helaas is er nog niet heel veel onderzoek naar gedaan. De onderzoeken die wel gedaan zijn, zijn over het algemeen positief. (3) Waar natuurlijk wel veel onderzoek naar gedaan is, is het effect van goed werkende darmen op de algemene gezondheid.

Maar miljoenen mensen hebben in de loop van de jaren baat gehad bij een correct uitgevoerde darmspoeling, in de meeste gevallen in een thuissituatie. Mits een darmspoeling correct uitgevoerd wordt, zullen er weinig tot geen risico’s zijn om dit zelf net doen.

Met name voor mensen die geen baat hebben gehad bij het gebruik van bijvoorbeeld laxeermiddelen, kan het toepassen van een darmspoeling wellicht een oplossing zijn voor een regelmatige stoelgang met alle voordelen van dien voor de algehele gezondheid.

Een regelmatige stoelgang is belangrijk voor het verwijderen van bacteriën, zware metalen, en overtollige vetzuren uit het lichaam. Een darmspoeling kan ook het zenuwstelsel positief beïnvloeden, waarmee je problemen zoals angstgevoelens en vermoeidheid zou kunnen verhelpen.

Dat klopt inderdaad: Je dikke darm beïnvloedt uiteindelijk ook je humeur! Dat komt doordat de zenuwen in je darmen communiceren met met je hersenen, en daarmee invloed uitoefenen op de chemische signalen die via het centrale zenuwstelsel door het hele lichaam worden gestuurd. (4) Een goed functionerende dikke darm is daarom belangrijk voor de hormonale balans, voor een correct hongergevoel en eetlust, je slaap, en je mentale welzijn.

Bepaalde vormen van een darmspoeling gaan nog een paar stapjes verder, bijvoorbeeld om beter je voedingsstoffen helpen te absorberen. Wanneer je bijvoorbeeld een darmspoeling uitvoert met koffie, dan worden de antioxidanten en de cafeïne naar de lever getransporteerd. Samen helpen ze de bloedvaten te openen, de bloedsomloop te verbeteren, spieren te ontspannen die te maken hebben met de stoelgang, en de productie van gal verhogen. Dit laatste is ook noodzakelijk voor een goede spijsvertering en regelmatige ontlasting. (5)

Een darmspoeling kan tussen de 20 en 90 minuten duren, afhankelijk van de gebruikte methode. Sommige mensen reageren sneller en hebben betere resultaten dan anderen. Maar houd wel in je achterhoofd dat een darmspoeling effectiever en gemakkelijker wordt naarmate je het vaker toepast.

In eerste instantie kan het lastig zijn oma veel vloeistof op te nemen en vast te houden, maar na een paar keer krijg je dat onder de knie, en zal de darmspoeling veel effectiever en gemakkelijker worden.

Is een darmspoeling veilig?

Ik heb persoonlijk nog geen mensen horen spreken over ernstige bijwerkingen van een darmspoeling. En zeker niet als het uitgevoerd wordt door een specialist.

In een thuissituatie kunnen er wel problemen ontstaan, maar in de meeste gevallen is dit het gevolg van het niet correct uitvoeren van de darmspoeling. Het is dus belangrijk om je goed voor te bereiden!

Voor de meeste mensen is het spoelen met gewoon water natuurlijk veilig, maar het kan niet voor iedereen toegepast worden.

Als je zwanger bent, aambeien hebt, last hebt van een nieraandoening, of last hebt van uitdaging, is er de mogelijkheid dat een darmspoeling bijwerkingen kan veroorzaken zoals een zwak gevoel, duizeligheid, krampen, opgeblazen gevoel, misselijkheid, en braken. (6)

Wanneer een darmspoeling té vaak wordt uitgevoerd, kan dit leiden tot een verstoring van elektrolyten, en/of kan de endeldarm gevoeliger worden voor bloedingen en scheuren.

Ook is het belangrijk om de materialen goed schoon te maken, en te houden. Hiermee hou je het risico op overdracht van bacteriën, en een mogelijke infectie, zo klein mogelijk.

Een paar tips voor een darmspoeling

Om te beginnen raad ik je aan om niet vaker dan eens per week een darmspoeling te nemen. Als je dit vaker wilt doen, raad ik je aan om contact op te nemen met je arts, vooral als je probeert een specifieke aandoening te behandelen of als je medicijnen neemt. Vraag in ieder geval altijd advies aan je behandelend arts als je een vorm van IBS hebt, zoals bijvoorbeeld ziekte van Crohn, Diverticulitis, of Colitis Ulcerosa.

Het is ook een goed idee om, na een darmspoeling, probiotica te nemen. (7) Dit helpt je bij het herstellen van je darmflora met gezonde bacteriën. Zorg er ook voor dat je genoeg water drinkt en voeding eet wat je veel elektrolyten oplevert, zoals groenten en fruit. Dit alles om je darmflora weer in balans te brengen.

Als je dit niet doet, dan bestaat er een kans dat je problemen krijgt met je nieren, lever, of hart, door een tekort aan water, zout, of elektrolyten zoals magnesium of kalium.

Als je gaat voor het gebruik van laxeermiddelen of kruiden voor het reinigen van de dikke darm, raad ik je aan om natuurlijke producten te gebruiken. Denk hierbij aan kruidensupplementen gebaseerd op stoffen zoals Aloë Vera, Collageen, Magnesium, Psyllium, of Triphala. Deze zijn in de meeste gevallen veel milder dan de laxeermiddelen die je in een doosje koopt. Daarnaast voedt de natuurlijke versie ook nog eens je spijsverteringskanaal en helpen bij het krijgen van een regelmatige stoelgang.

Luister altijd goed naar je eigen lichaam en controleer regelmatig op tekenen van uitdroging zoals spierzwakte, duizeligheid, of overmatige dorst,. Zelfs als je natuurlijke supplementen gebruikt!

De allerbeste manier om je darmen schoon te houden

Voordat we verder gaan, wil je je eerst even attenderen op het volgende:

De allerbeste manier om je dikke darm te reinigen, en vooral schoon te houden, is door het probleem bij de basis aan te pakken. Daar wil zeggen dat je alle schadelijke stoffen in je voeding moet vermijden door voedzame en pure ingrediënten te gebruiken. Verpakte en industrieel voedingsmiddelen, fastfood, snacks, en kunstmatige ingrediënten (bewerkte suiker, gevaarlijke kleurstoffen, neokruiden, MSG, conserveermiddelen) maken het allemaal moeilijker voor je spijsverteringskanaal om optimaal te kunnen functioneren, waardoor bijvoorbeeld ontstekingen in de darmen de vrije hand kunnen krijgen.

Goede voedingsmiddelen voor gezonde darmen zijn onder andere (8):

 • Gefermenteerd voedsel dat probiotica bevat. Denk hierbij aan yoghurt, zuurkool, kefir, of komboucha.
 • Vezelrijk voedsel zoals zaden, bladgroenten, en vers fruit (en dan met name bessen, appels, peren. Fruit wat veel pectine bevat)
 • Gezonde vetten zoals kokosolie of extra vierde olijfolie. Vergeet hierbij niet dat bijvoorbeeld avocado’s niet alleen veel gezonde vetten bevat, maar ook rijk is aan elektrolyten en gezonde vezels.)
 • Groentesoep, smoothies, en salades zijn rijk aan gezonde vezels en water. Daarnaast zijn deze voedingsmiddelen licht verteerbaar.

Een darmspoeling op de juiste manier!

Het uitvoeren van een darmspoeling (en dan maakt het niet uit of het gaat om een koffie-klysma, een darmspoeling met appelciderazijn, of een andere formule) moet je eerst een setje aanschaffen om de darmspoeling op een correcte manier uit te kunnen voeren. Deze set bestaat uit een zak om de vloeistof in te doen, en een slang die je in je anus moet voeren. Ook een balg om the pompen, en een afsluitklem om de toevoer te regelen. Als je wat meer geld uitgeeft, heb je materiaal van een betere kwaliteit met een betere regeling van de toevoer om dit snel te kunnen stoppen en beter te kunnen regelen.

Als je van plan bent om regelmatig een darmspoeling uit te voeren, kun je herbruikbare sets kopen. Deze heeft dan de voorkeur boven een eenmalige fles.

Sommigen vinden een set met een bak gemakkelijker dan een zak of een fles. Een zak moet je sowieso ergens ophangen, terwijl je een bak ergens neer kunt zetten. De sets met een bak zijn vaak wel iets duurder, maar de totale investering is nog steeds redelijk te noemen.

Ook kun je een soort balg met een slang kopen. De slang moet je inbrengen in je rectum, terwijl je met de balg direct de vloeistof inspuit.

Roestvrijstalen materialen hebben natuurlijk de voorkeur boven plastic omdat het duidelijk hygiënischer is en hergebruikt kunnen worden. Aan de andere kant is een plastic zak handiger als je het eenmalig doet, of als je de materialen steeds weer weg wilt gooien omdat je op reis bent.

Wat je moet weten over een darmspoeling

Zodra je alle materialen hebt verzameld en goed schoongemaakt, kun je de volgende stap voor stap handleiding volgen om thuis op een veilige manier een darmspoeling uit te voeren:

 • Bereid allereerst de benodigde vloeistof voor, of het nu gaat om koffie, een gekochte vloeistof, of gefilterd water. Overigens wordt gefilterd water door de meeste experts aanbevolen boven kraanwater. Kraanwater bevat vaak sporen van mineralen en chemicaliën, wat meer risico met zich meebrengt.
 • Als je een warme vloeistof gebruikt, bijvoorbeeld koffie, dan is het belangrijk om het mengsel af te laten koelen tot een beetje warmer dan kamertemperatuur.
 • Kies een comfortabele locatie waar je ongeveer 15 minuten ongestoord kunt liggen,. De badkamer is een populaire keuze omdat je vaak het toilet bij de hand hebt en omdat je de ruimte gemakkelijk af kunt sluiten. Houd wel extra handdoeken en schoonmaakproducten bij de hand om schoon te maken, als dat nodig mocht zijn.,
 • Neem je klysma-set en plaats de zak of de bak minimaal 1 meter boven je, zodat de zwaartekracht voor de aanvoer kan zorgen. 
 • Gier de vloeistof in het reservoir, en houdt de slang afgesloten met behulp van de meegeleverde klem of kraantje.
 • Het uiteinde van de slang, vaak een kunststof buis, kun je insmeren met een beetje glijmiddel of een beetje kokosolie.
 • Ga in de foetushouding liggen, en steek het uiteinde van de slang ruim een centimeter in je rectum.
 • Gebruik de afsluiter om nu de vloeistofstroom te regelen. Open dit tot het moment dat het comfortabel voelt. Laat de vloeistof gedurende 15-30 minuten zijn werk doen.
 • Zorg dat je de vloeistof binnenhoudt tot het moment dat je klaar bent om alles weer te laten lopen op het toilet.

Tot slot…

Hoewel er weinig wetenschappelijk bewijs is van het nut van een darmspoeling, kunnen we wel concluderen dat het nut en effect heeft naar aanleiding van de vele gebruikerservaringen die je overal kunt vinden.

Het is in ieder geval een feit dat een gezonde darmflora zal zorgen voor een optimale spijsvertering en dus uiteindelijk voor een betere gezondheid in het algemeen.

Gezondheid begint bij je darmen!

Heb jij wel eens een darmspoeling gedaan? Wat waren jouw ervaringen?

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hallo, ik hoor ook verhalen van dokters die niet zo fan zijn van darmspoelingen.je zou er ook alle goede darmflora mee doden . Dit zou dan tijdelijk nefast kunnen zijn voor je immuniteit.

  Maar de ene zegt dit en de andere dat. Op den duur weet je niet meer wat het beste is.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share