Rosacea

Laatste Update: 23 juli 2016

De 5 actieve stoffen uit rosacea crèmes getest + 18 tips

rosacea cremes getestEen heldere huid zonder oneffenheden en kleurverschil is voor veel mensen de standaard geworden. Helaas is die niet voor iedereen weggelegd. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van rosacea waardoor je rode plekken op je gezicht, hals en zelfs je borst kunt krijgen. Dit kun je erg lelijk vinden en de huid kan ook gaan irriteren.

Gelukkig is er veel dat je tegen rosacea kunt doen, zoals crèmes gebruiken. Daarom ga ik in dit artikel dieper in op wat rosacea is, welke crèmes je kunt gebruiken tegen rosacea en geef ik je tips om van rosacea af te komen.

Wat is rosacea?

Rosacea is een ontstekingsziekte aan de huid. De oorzaak van rosacea is nog niet altijd duidelijk, maar het lichaam laat wel een duidelijke ontstekingsreactie zien in de getroffen gebieden van de rosacea.

Het is een ziekte met oplevingen. Dit betekent dat de rosacea een periode kan opleven, waarna het weer weggaat en vervolgens weer terugkomt. De opleving kan weken of maanden duren.

Als je tussen de 30 en 50 jaar bent, een lichte huid hebt, blond haar en lichte ogen heb je de meeste kans op het ontwikkelen van rosacea.

Vrouwen hebben meer kans op rosacea dan mannen en als iemand in je familie last heeft van rosacea is de kans groter dat jij er ook last van krijgt.

Er bestaan vier subtypen van rosacea die worden geclassificeerd aan de hand van de klachten die de getroffen persoon heeft bij de rosacea plekken. Het gaat dan bijvoorbeeld om de pijn, verkleuring, droogte van de huid en of de getroffen plaats ook opgezwollen is.

Typen rosacea en hun klachten

Type 1 van rosacea, erythematotelangiectatische rosacea (ETR), wordt gekenmerkt door roodheid in het gezicht, blozen en zichtbare bloedvaatjes. Je huid kan ook opgezwollen en gevoelig zijn. Daarbij kan je ook steken of een branderig gevoel aan de huid hebben. De huid is vaak ook droog, ruw en wellicht zelfs wat gebroken.

Type 2 van rosacea, acne rosacea, wordt gekenmerkt door oplevingen die veel lijken op acne. Vooral vrouwen van middelbare leeftijd hebben hier last van. Je hebt in dit geval een olieachtige huid die ook gevoelig is. Gebroken bloedvaten zijn te zien en delen van de huid kunnen hoger liggen dan andere delen.

Type 3 van rosacea, rhinophyma, is zeldzaam. Bij deze soort rosacea wordt de huid op en rond de neus dikker. Vooral mannen hebben last van deze soort van rosacea en meestal heb je dan ook last van een ander type rosacea erbij. De dikkere huid op de neus kan wat bollig zijn, met grote poriën en gebroken bloedvaten. Soms komt de verdikking ook voor bij de wenkbrauwen en op de kin.

Type 4 van rosacea, oculaire rosacea, komt voor rond de ogen. Hierdoor kun je ook rode en vochtige ogen hebben. Je ogen kunnen ook droog en geprikkeld aanvoelen. Je zicht kan erdoor verminderd raken en je kunt gevoeliger zijn voor licht. Op je oogleden kun je last hebben van geknapte aderen.

Waarom is het te behandelen met een crème?

Op het moment is het nog niet altijd zeker waardoor iemand rosacea krijgt. Daardoor is rosacea ook erg lastig te behandelen, maar dat betekent niet dat je er niets aan kunt doen.

Omdat rosacea vooral een ontstekingsreactie geeft laat dit zien dat bacteriën de oorzaak kunnen zijn van rosacea. Door een antibacteriële crème of zalf te gebruiken is het mogelijk om de bacteriën, of zelfs mijt die voor de ontsteking zorgen te doden.

Er zijn meerdere crèmes die gebruikt kunnen worden tegen rosacea. Je kunt deze zelf aanschaffen en er zijn ook crèmes die alleen de huisarts kan voorschrijven.

Meestal bepaalt de huisarts aan de hand van onderzoek over eventuele bacteriën welke zalf voor jou het beste werkt. Net als met antibiotica zijn er verschillende crèmes voor verschillende bacteriën.

Crèmes tegen rosacea

Azelaïnezuur gel is in 2009 getest op de effectiviteit tegen rosacea. Uit dit onderzoek bleek dat de gel naast een bestaande behandeling het meeste effect had, maar ook dat alleen de gel op zich de rosacea significant kon verminderen. Aan dit onderzoek deden 583 personen mee met milde tot erge vormen van rosacea.

In het onderzoek werd de oppervlakte van de rosacea gemeten en ook de kwaliteit van leven die de patiënten hadden. De oppervlakte werd dus significant verminderd en ook de kwaliteit van leven werd verbeterd door de vermindering van de rosacea.

Metronidazol crème. Deze crème moet je twee tot vier maanden gebruiken. Bij iets meer dan 70% van de mensen met acne rosacea (type 2) is deze na vier maanden effectief in het verminderen van rosacea. Die moet je dan twee maal daags opsmeren.

Bij acne rosacea kun je ook crème gebruiken waarin ivermectin zit. Deze werkt bij iets meer dan 80% van de mensen met acne rosacea (type 2) na vier maanden. Dit blijkt uit onderzoek dat in 2015 is uitgevoerd waarbij de effectiviteit van metronidazol en ivermectin met elkaar vergeleken werden. Aan dit onderzoek hebben 962 mensen meegedaan.

Brimonidine gel gebruik je bij rosacea type 1. De gel wordt heel dun aangebracht over het hele gezicht.

Alle bovenstaande crèmes kunnen wel bijwerkingen hebben, maar die komen niet bij iedereen voor.

Daarnaast zijn er ook crèmes met endolysine als werkzame stof tegen rosacea, maar daarover zijn nog geen wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd naar de effectiviteit ervan. Wel geven gebruikers op het internet wisselende resultaten aan, voor de een werkt het perfect en voor de ander na een jaar nog niet.

Deze crèmes zijn wel zonder recept verkrijgbaar.

Medicatie tegen rosacea

Als crèmes niet helpen kan je arts besluiten om je ook orale medicatie te geven.

Afgeleiden van tetracycline.

Tetracycline is een antibiotica. Afgeleiden hiervan kunnen gebruikt worden tegen rosacea. Doxycycline is bijvoorbeeld zo’n afgeleide die gebruikt wordt tegen rosacea en acne en zou werkt ook tegen het derde type rosacea. Een preparaat hiervan wordt meestal door de arts voorgeschreven.

Tips tegen rosacea

Rosacea is een ontstekingsreactie van de huid daarom is het erg belangrijk om je huid gezond en sterk te houden zodat er niets is dat ervoor kan zorgen dat je huid gaat ontsteken. Daarom heb ik een aantal tips voor het gebruik van crèmes tegen rosacea en wat je wat betreft levensstijl kunt doen om de kans op rosacea te verkleinen.

Tips voor het gebruik van de crème

Als je last hebt van rosacea heb je een gevoelige huid. Daarom is het belangrijk om je huid eigenlijk zoveel mogelijk met rust te laten en te ondersteunen in haar natuurlijke functie als barrière.

Ga je huid niet van te voren exfoliëren

Voordat je de crème opdoet waarmee je jouw acne wilt behandelen is het belangrijk dat je huid in een zo goed mogelijke conditie is. Als je jouw huid gaat exfoliëren verwijder je dode huidcellen, die nog wel een functie hebben. Vermijd daarom het exfoliëren van de huid als je last hebt van rosacea.

Doe wel van te voren dagcrème op

Uit onderzoek blijkt dat een medische crème tegen rosacea zijn werk beter doet als je de huid zoveel mogelijk hebt hersteld door hem te hydrateren. Als je een dagcrème gebruikt kun je die aanbrengen voordat je de crème aanbrengt die voor de vermindering van de rosacea zorgt. Je moet je dagcrème wel de tijd geven om eerst in je huid te trekken voordat je de medicinale crème aanbrengt. Op die manier werkt hij beter.

Gebruik geen scrubs

Scrubs zijn ontzettend leuk, maar niet altijd gezond voor iemand die last heeft van rosacea en zelfs niet altijd voor de gezonde huid. Er zitten soms namelijk materialen in die de huid op microscopisch niveau kunnen beschadigen. Deze kunnen bijvoorbeeld zorgen voor het schurende gevoel tijdens het scrubben, maar de beschermende werking van de huid wordt er wel door teniet gedaan. Bovendien kan het rosacea triggeren.

Was je gezicht niet vaker dan 2 keer per dag

Een goede gehydrateerde huid helpt om rosacea te verminderen en te voorkomen. Je gezicht wassen is een manier om hem uit te drogen. Was hem daarom niet vaker dan 2 keer per dag, zoals ’s ochtends en ’s avonds.

Gebruik geen crème met toverhazelaar erin

Er zijn mensen die merken dat gezichtsproducten, zoals crèmes en maskers waar toverhazelaar inzit rosacea triggeren. Daarom kun je dat beter vermijden.

Soms wordt de Engelse benaming witch-hazel op de producten gezet.

Gebruik geen crème met mint erin

Daarnaast zijn er ook mensen die merken dat als er in gezichtsproducten mint is toegevoegd dit hun rosacea kan triggeren. Laat maskers, crèmes en andere producten die je voor je gezicht gebruikt worden met mint erin daarom staan.

Neem oogmedicatie voor type 4 van rosacea rond de ogen

Naast crèmes voor de type 4 rosacea kan het verstandig zijn om ook oogdruppels te gebruiken om geïrriteerde en droge ogen tegen te gaan. Neem contact op met je arts voordat je dit doet om te controleren of dit in jouw geval nodig is en niet tot complicaties kan leiden.

Levensstijl tips

Triggers hoeven niet altijd te komen van zaken die je op je huid smeert. Ook dingen die je in je leven doet en omgevingsfactoren kunnen invloed hebben op een opleving van rosacea. Daarom heb ik ook nog extra tips die invloed hebben op je levensstijl die rosacea kunnen verminderen en een opleving kunnen voorkomen.

Vermijd alcohol

Het drinken van overmatig veel alcohol kan ervoor zorgen dat je last krijgt van rosacea. Het is het beste om helemaal niets te drinken om er helemaal zeker van te zijn dat alcohol geen uitbraak veroorzaakt, maar anders houd je de consumptie het liefste bij één glas.

Dronken worden is in ieder geval af te raden. Want op dat moment weet je zeker dat je genoeg hebt gehad om een rosacea aanval te triggeren. Niet leuk maar wel waar!

Vermijd de zon

De zon is zo fijn en warm, maar juist de warmte en de UV-straling kan er bij een lichte huid voor zorgen dat je een uitbraak van rosacea krijgt. De warmte kan er ook voor zorgen dat je een rosacea uitbraak krijgt.

Als je naar buiten gaat is het daarom belangrijk om jezelf te beschermen tegen de zon. Je kunt bijvoorbeeld een breedgerande hoed opzetten. Daarnaast kun je ook zonnebrandcrème gebruiken met een hoge factor, maar niet alle crèmes zijn hiervoor geschikt.

Vermijd zonnebrandcrème

In zonnebrandcrème zitten stoffen die je huid kunnen irriteren waardoor er een ontstekingsreactie getriggerd wordt. Uit onderzoek blijkt wel dat zonnebrandcrèmes met zink en titanium minder effect hebben op het veroorzaken van rosacea.

            Zink en titanium hebben wel betere effecten tegen rosacea.

Sport niet te extreem

Helaas kan fanatiek sporten ervoor zorgen dat je een rosacea uitbraak krijgt. Dit is erg vervelend omdat juist sporten weer gezond is voor je algemene gezondheid. Maar mensen die makkelijk blozen of snel rood worden kunnen daardoor juist weer rosacea krijgen, echt super vervelend.

Gelukkig kun je ook wandelen, fietsen en zwemmen om voldoende beweging te krijgen.

Verminder stress

Stress kan een factor zijn waardoor je immuunsysteem zich raar gaat gedragen en je opeens een ontstekingsreactie in de huid krijgt die helemaal niet nodig is. Het is daarom erg belangrijk om stress te verminderen.

Stress verminderen kan al door dagelijks 10 minuten te mediteren, meer magnesium te eten en regelmatig te bewegen.

Vermijd pittig eten

Pittige kruiden zorgen er bij sommige mensen voor dat ze meer last krijgen van rosacea. Indisch eten vol met pittige kruiden is daarom af te raden.

Vermijd de wind

Ook het weer kan een vervelende invloed hebben op de huid. In de winter kan koude wind bijvoorbeeld voor een opleving van rosacea zorgen. Doe daarom altijd een sjaal voor je gezicht als je ’s winters op de fiets stapt.

Houd een dagboek bij

Dit zijn wel erg veel zaken die niet mogen omdat ze misschien een rosacea uitbraak triggeren. Gelukkig is dit niet bij iedereen het geval, maar juist omdat rosacea weken tot maanden kan aanhouden kun je vaak het beste het zekere voor het onzekere nemen.

Als je iets avontuurlijker ingesteld bent, of gewoon meer zekerheid wilt hebben kun je ook een dagboek bijhouden om erachter te komen wat jouw rosacea triggert, erger maakt of juist minder laat worden.

In dit dagboek moet je de volgende dingen bijhouden:

  • rosacea dagboekVoeding
  • Weer
  • Lichaamsbeweging
  • Stressniveau
  • Opkomst rosacea / huidige conditie
  • Huidproducten

Je schrijft dus op wat je eet en wanneer je eet. Wat voor weer het was toen je die dag naar buiten bent gegaan, of je lichaamsbeweging hebt gehad en hoe intens dit was. Het gaat er dan om of je kunt bepalen of je rood en zweterig bent geworden door de workout of niet. Ook schrijf je op hoeveel stress je op een dag hebt gehad.

Als je aan het experimenteren bent met huidproducten schrijf je ook op welke je hebt gebruikt en uiteraard schrijf je op wanneer je rosacea krijgt of hoe de situatie verandert als je het al hebt.

Na verloop van tijd is het mogelijk om patronen te zien tussen voedingsstoffen en uitbraken, fysieke inspanning en uitbraken, stress en uitbraken en kun je voor jezelf bepalen welke triggers jij hebt als het gaat om rosacea.

Vermijd triggers

Als je eenmaal weet wat je triggers zijn, is het belangrijk om die zoveel mogelijk te vermijden. Op die manier voorkom je dat je rosacea krijgt en heb je er echt alles aan gedaan.

Hydrateer je huid

We hebben het nu wel genoeg gehad over wat je niet moet doen, maar niet over wat je vooral wel moet doen om rosacea te vermijden. Dat is je huid goed hydrateren. Uit onderzoek blijkt namelijk dat als je huid goed gehydrateerd is, het langer kan duren voordat de rosacea weer terugkeert en het helpt dus ook om de medicinale crèmes hun werk beter te laten doen.

Tot slot…

Rosacea is een verstoring van de huid waardoor je last kunt krijgen van gesprongen aderen, roodheid, een gezwollen huid, een prikkend of brandend gevoel en acne. Als je pech hebt, krijg je de versie waarbij de rosacea ook je ogen beïnvloedt.

Helaas weten artsen nog niet waarom mensen rosacea krijgen. Het is alleen bekend dat iets de huid irriteert waardoor deze een ontstekingsreactie geeft. Dit lijkt op een reactie op bacteriën, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Daarom is het belangrijk om triggers in kaart te brengen en te vermijden.

Daarnaast zijn er verschillende crèmes beschikbaar die kunnen helpen tegen acne rosacea. Bij het merendeel van de mensen helpen deze crèmes waarin de actieve stoffen azelaïnezuur, metronidazol, ivermectin en brimonidine zitten.

Deze crèmes worden over het algemeen voorgeschreven door je huisarts en kunnen zeer vervelende bijwerkingen hebben.

Daarnaast zijn er nog andere behandelingen, zoals lasertherapie. Maar het grootste resultaat bereik je toch vaak met het maken van levensstijlaanpassingen om rosacea te verminderen, zoals het verminderen van stress, pittige voeding,  alcohol maar ook suiker kan een trigger zijn. Daarnaast zet je in op het beschermen van de huid tegen invloeden van buitenaf, zoals het weer de zon en allergenen.

Succes!

Bronnen:

http://europepmc.org/abstract/med/16167417

http://www.karger.com/Article/Abstract/235550

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3810/pgm.2010.01.2107

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/bjd.13408/abstract;jsessionid=29BF53B3420369873FE91F932866F775.f02t04?userIsAuthenticated=false&deniedAccessCustomisedMessage=

http://www.healthline.com/health/skin/rosacea#Pictures2

http://www.jaad.org/article/S0190-9622(14)01874-X/abstract

http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2474413

http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/rosacea-causes

http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/features/expert-q-and-a-dealing-with-rosacea?page=1

 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share