Afvallen

Laatste Update: 18 januari 2017

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calorieën voor mannen en vrouwen

Ben jij ook zo iemand die zich zorgen maakt over hoeveel calorieën je croissant met koffie je elke ochtend oplevert? Kies je ook eerder voor een slaatje dan een sandwich omdat je denkt dat brood een dikmaker is.

Loop je met een rekentoestelletje rond om je dagelijkse calorie-inname te kunnen uitrekenen? Maak je geen zorgen, je bent niet de enige. Maar wat is nu eigenlijk de aanbevolen calorie-inname voor mannen en vrouwen? En hoe belangrijk is dat cijfer? Daar gaan we hier wat uitgebreider op in.

Uit een recent onderzoek bleek dat de gemiddelde vrouw ongeveer één jaar(!) van haar leven spendeert met nadenken over het aantal calorieën dat ze mag eten en haar ideale gewicht. Vrouwen zouden gemiddeld 21 minuten per dag nadenken over hun dieet, dat is twee uur per week.

Als je dat omrekent naar een jaar betekent dat 127 uur, op een mensenleven van 67 jaar besteed een gemiddelde volwassen vrouw dus 355 dagen aan calorieën tellen!

En mannen moeten hier trouwens niet echt voor onderdoen, zij spenderen 109 uren per jaar of 304 dagen in een leven aan het nadenken over calorieën en diëten.

Nog uit dezelfde studie bleek dat de helft van alle ondervraagden beweerde ongelukkig te zijn met hun gewicht en proberen hun dieet te controleren door het tellen van calorieën. Het mag duidelijk zijn dat calorieën een belangrijk onderwerp zijn in het leven van heel veel mensen.

De dagelijkse calorie-inname is één van de belangrijkste voorspellende indicatoren voor het krijgen van overgewicht en zwaarlijvigheid. Indien jij momenteel meer calorieën consumeert dan je eigenlijk zou mogen dan ben je niet de enige. De epidemie van overgewicht treft niet enkel meer Amerika maar ook meer en meer Europeanen lijden eronder. Schattingen gaan uit van ongeveer 60% overgewicht bij mannen en 50% bij vrouwen.

Wanneer mensen bevraagd worden over hun calorie-inname dan schatten ze die gemiddeld lager in dan ze in werkelijkheid is.

In een onderzoek uit 2010 antwoordden de mannen van 19 jaar en ouder dat ze gemiddeld 2640 calorieën consumeren en de vrouwen schatten hun aantal calorieën per dag op 1785.

Maar uit andere studies blijkt dat de eigenlijke calorie-consumptie opmerkelijk hoger ligt en dat vooral mensen met zwaarlijvigheid en overgewicht hun calorie-inname systematisch te laag inschatten.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheden

Voor mannen:

De hoeveelheid calorieën die een man dagelijks mag eten varieert op basis van de leeftijd en welke fysieke activiteiten hij beoefent. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid neemt af met de leeftijd. Gezondheidsorganisaties bevelen een calorie-inname aan van 2000 tot 2600 indien men weinig fysiek actief is. 2200 tot 2800 calorieën indien men een matige fysieke activiteit uitoefent en 2400 tot 3000 calorieën indien je een erg actieve levensstijl hebt.

Voor vrouwen:

Omdat vrouwen over het algemeen een smallere lichaamsbouw hebben hebben ze ook gemiddeld minder calorieën nodig. Volgens aanbevelingen van gezondheidsorganisaties hebben ze bij een sedentaire levensstijl 1600 tot 2000 calorieën nodig, 1800 tot 2200 bij een matig actieve levensstijl en 2000 tot 2400 per dag bij een actieve levensstijl.

Opgelet

Zoals je hierboven al kon lezen zijn enquêtes naar de dagelijkse calorie-inname niet erg accuraat omdat mensen de neiging hebben hun dagelijkse aantal calorieën te onderschatten. Dit is natuurlijk ook een probleem als je zelf je calorie-inname probeert bij te houden.

Door systematisch van alles dat je eet het aantal calorieën licht te onderschatten zit je op het einde van de dag met een groot verschil tussen het aantal calorieën dat je denkt gegeten te hebben en het aantal dat je eigenlijk geconsumeerd hebt. Om niet in deze val te trappen zorg je best dat je in het begin echt met een rekentoestel bij de hand de rekening zo precies mogelijk maakt.

Maak eventueel een lijstje met de voedingsmiddelen die je het vaakst gebruikt en de hoeveelheid calorieën die een (realistische) portie daarvan bevat. Zo houd je jezelf alvast niet voor de gek.

Hou jij je dagelijkse hoeveelheid calorieën nauwgezet bij? En vind je dat lastig? Of helpt het je juist om efficiënt te diëten? Hou je je min of meer aan de hoeveelheden die we hierboven noemden?

Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. ik vindt het regelrecht een ramp om calorieën te tellen heb een calorieën boekje al jaren om te kijken welk product vet is hoeveel calorieen die heeft. kijk ik nog regelmatig in. maar ik ben dus een van dde weinige vrouwen die helemaal niet intresant van hoeveel calorieën iets heeft.ik weet niet of dat kwaad kan of niet. maar ach ik vinddt het beter om te kijken naar het zout en kleur en smaak stoffen en eventueel vet.

 2. Geweldige app die van de meeste voedingsmiddelen de calorien weet en waarbij je de streepjescode van het product kunt scannen en daarmee alle gegevens invoert.
  Per moment kun je invoeren wat je hebt gegeten. Ook training en verbranding van calorien kunnen worden verwerkt. En nog veel meer mogelijkheden...
  App: myfitnesspal Niet om reclame te maken, maar gewoon omdat het werkt.

   1. Hallo Jack,

    Ik gebruik ook de app myfitnesspal sinds ik met jou programma werk en ja wat Susan zegt klopt, het is een hele handige app. streepjescode is ook heel handig. Maar je moet je niet laten ontmoedigen als je een keer teveel of te weinig calorieen hebt genomen. Als je motivatie en de wil er is dan komt het wel goed!!

    Zeker een aanrader!!

  1. Welke app is dat?
   Ik gebruik de app van Samsung die standaard op de telefoon stond. Werkt best aardig, maar hij kent niet alle producten. Heb nu veel beter inzicht hoeveel calorieën iets bevat en hoeveel ik inneem.

 3. Ik ben vaak aan het lijnen geweest. Uiteindelijk wel weer terug op gewicht. Ik heb nu het programma /App FatSecret. Ik houd calorieën bij. Ik eet Niet te weinig en niet te veel.Ik sport 2x per week 5 kwartier. CARDIO EN FITNESS/KRACHT..
  Ik hoef niet ' Slaslank' . Maar wil een aanvaardbaar aantal calorieën per dag nemen. Ik neem ongev. 1250-1300..In het weekend meer, want ik wil niet hongeren of me heel erg veel ontzeggen zodat ik het een ' lifetime' kan volhouden.. mogelijk wanneer ik er een paar kilo af heb ( veel wil ik niet) ga ik wat hoger zitten. Bv 1500 of 1600 Cal. Dan eet je genoeg en is het niet moeilijk. En kan je af en toe eens meedoen met een feestje..ik kies. Gebakje of paar hapjes of 2 wijntjes..Dit lijkt me wel oké, wat vind jij? 54 jaar/ 92 kilo/ 169 cm

  1. Persoonlijk vind ik 1300 kcal een beetje weinig. Zeker gezien het feit dat je ook nog eens twee keer per week flink sport.
   De kans hierdoor is groot dat je metabolisme gaat dalen, waardoor je toch weer vet op gaat slaan. Het effect van een 'crashdieet', maar dan wat milder....

   Het is beter om richting de 1600 en 1800 kcal te eten, tenminste als je een vrouw bent. Als je een man bent, dan raad ik aan om niet minder dan 2100 kcal te eten.
   Natuurlijk moet je dit aanpassen als je dagelijks veel fysieke inspanningen hebt of veel aan sport doet.

 4. Ik lees veel tips over afvallen, ik zelf probeer juist genoeg calorieën binnen te krijgen omdat ik al sinds ik me kan herinneren ondergewicht heb (nu 19y/48kg/169cm) volgens voedingscentrum moet ik minimaal naar 54kg, maar ik heb al 4jaar ongeveer het zelfde gewicht. Ik weet niet echt wat ik er mee moet, heeft iemand daarvoor tips?

  1. Ik zit met het zelfde probleem. Alles (maar dan ook letter alles) kunnen eten en voor geen gram aankomen. Nou zit het ook bij ons in de familie. Het mooie is zelfs dat mijn schildklier iets te traag werkt. Dan zou ik met mijn 156 cm tonnetje rond moet zijn. Maar helaas, dat is dus niet waar. Mijn advies is dan ook, ga naar de huisarts om alles te laten controleren en naar een diëtiste. Die kunnen je vaak wel helpen.

   PS: schrik dan alleen niet van de hoeveelheid kcal die je misschien moet gaan eten. Ik zelf zit nu op zo'n 2300 kcal per dag. En ik weet op dit moment niet meer wat ik wanneer moet eten, zoveel is het.

 5. Ik heb al heelwat diëten gevolgd zoals o.a. Weight watchers, dieet met shakes en niets hielp.
  Ben begin dit jaar calorieën beginnen te tellen en effectief af te wegen. Maak eveneens gebruik van een activiteitsmeter die mij toelaat meer calorieën te gebruiken naargelang de activiteiten ( stappen, trappen enz.) die ik doe.
  Elke dag noteer ik 300 calorieën die ik niet gebruik. Dit om de foutjes die ik eventueel zou maken bij het wegen, rekenen en soms iets vergeten te noteren op te vangen.
  Ondertussen zijn we op vandaag 1 maart 12 kg kwijt. Was nodig omdat ik er 26 wil kwijt geraken. De tijd waarover ik het gedaan heb is te kort. Nu moet ik mijn eetgewoonte verder aanpassen en ga daarom mijn activiteits meter iets anders instellen waardoor ik meer calorieën mag gebruiken. Mijn calorie inname lag tot vandaag tussen 1200 en 1500 calorieën per dag naar gelang de activiteiten die ik doe,

  1. Dat gaat inderdaad wel heel erg snel. 1200 tot 1500 kilocalorieën is wel heel erg laag. Inderdaad beter om dit bij te stellen.
   Verder fantastisch resultaat, Dany! Maar doe wel rustig aan!

 6. Haii, ik vind het lastig omdat er veel weetjes op internet staan rondom het afvallen. Ik ga nu bij de dagen waarop ik niet sport uit van 1600 kcal. Op de dagen waarop ik sport(2x in de week) en vaak zo rond de 600 kcal verbrandt, probeer ik iets meer te eten en kom ik uit op ongeveer 1900 kcal. Op die dag heb ik dus ongeveer 1900-600=1300 kcal overgehouden. Is deze methode verstandig om aan te houden om effectief te kunnen afvallen?

  1. Dit ziet er in principe goed uit. Prima aanpak. Maar heb je ook berekend wat jouw calorieverbruik is in ruststand? Ook dat moet je mee laten wegen voor een totaalplaatje.

 7. De app; Fatsecret helpt u met cal tellen. Is erg gemakkelijk en je kan zelfs de meste voedingsmiddelen scannen de hoeveelheid aanpassen en in je dagelijks verbruik invullen.

  1. Goede tip!

   Zijn er nog andere apps hiervoor? Hebben andere lezers ervaringen met andere apps?

 8. Verwarrende reacties hier. De een gebruikt cal,de andere telt in kcal. Is er dan geen verschil?

  1. Deze twee worden regelmatig doorelkaar gebruikt. Maar als we spreken over bijvoorbeeld 1500 cal. dan wordt altijd Kcal. bedoeld.

 9. Mijn psychiater vertelde dat ik 8000 tot 12000 nodig had denken kost veel meer energie dan fysieke inspanning. Intelligentie is echt de energie vrager boven lichamelijke inspanning ervaar ik.....

 10. Ik val per week gemiddeld ongeveer 1 kg af. Dat moet wel want ik woog er 177. Mijn amr is daardoor hoog en zo'n 3200 kcal. Daar ga ik minimaal 500 onderzitten om en het liefst meer. Ik zorg ervoor dat ik een opname heb van c.a. 1700 kcal per dag, zodat ik dus in totaal 1500 "te kort kom". 7700 Kcal staat gelijk aan aan 1 kg lichaamsgewicht voor een man dus die kilo per week wordt gemakkelijk bereikt.
  Inmiddels is c.a. 26 kilo af in een relatief korte tijd. Het kost mij weinig moeite ook omdat ik het leuk vind om de calorieën te tellen. Dat doe ik met de app FatSecret. Ook is deze voor mij nieuwe "levenswijze", want daar komt het op neer, makkelijk vol te houden. Naarmate ik meer afval stel ik waarden zoals amr bij in de app.
  De app houdt ook (automatisch) je macro's bij (vet, khd en eiwitten) en beschikt over een gigantische database van voedingsmiddelen welke je ook nog eens zelf kunt aanvullen. Ook kan je zelf maaltijden die je samenstelt opslaan zodat je de volgende keer niet alles apart weer hoeft in te toetsen. Vroeger was ik me er niet van bewust van wat chocolade, suikers, alcohol enz, enz met mijn gewicht deed of wilde ik het niet weten. Dat inzicht heb ik nu wel heel duidelijk!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share