• Het gezondste fruit dat je kunt eten

Het gezondste fruit dat je kunt eten

2018-04-26T15:07:01+00:00mei 1st, 2018|Voedingsadvies|0 Reacties

Fruit is een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon, dat is een feit.

Diëten waarin veel fruit is opgenomen, worden zelfs geassocieerd met allerlei gezondheidsvoordelen, waaronder een verminderd risico op het ontwikkelen van vele ziekten.

Sommige mensen maken zich zorgen over het suikergehalte van fruit en vrezen zelfs dat te veel fruit eten schadelijk kan zijn.

Wat is het gezondste fruit en hoeveel porties moet je elke dag eten om gezond te kunnen blijven? En is het mogelijk om té veel fruit te eten?

Fruit is rijk aan veel belangrijke voedingsstoffen

De voedingssamenstelling van fruit varieert sterk tussen de verschillende soorten, maar alle variëteiten bevatten wel belangrijke voedingsstoffen.

Om te beginnen bevat fruit veel vitamines en mineralen. Deze omvatten vitamine C, kalium en folaat, waarvan veel mensen niet genoeg binnenkrijgen.

Fruit bevat ook veel vezels, wat veel voordelen voor de gezondheid kan bieden.

Het eten van vezels kan helpen om het cholesterol te verlagen, het gevoel van volheid te verhogen en kan in de loop van de tijd zelfs bijdragen tot gewichtsverlies.

Bovendien zit fruit ook vol met antioxidanten, die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen die de cellen kunnen beschadigen. Het eten van een dieet met veel antioxidanten kan helpen om het ouder worden te vertragen en het risico op het ontwikkelen van ziekte te verminderen.

Omdat verschillende vruchten verschillende hoeveelheden voedingsstoffen bevatten, is het belangrijk om een ​​aantal van hen te eten omdat je dan de gezondheidsvoordelen kunt maximaliseren.

In het kort: Fruit bevat veel belangrijke voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, vezels en antioxidanten. Eet veel verschillende soorten fruit om zo de meeste voordelen te kunnen behalen.

Het eten van fruit kan je helpen om af te vallen

Vruchten bevatten veel voedingsstoffen en relatief weinig calorieën, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor diegenen die graag gewicht willen verliezen.

Bovendien bevatten ze veel vocht en vezels, waardoor je je verzadigd voelt.

Hierdoor kun je meestal, zonder dat je veel calorieën binnenkrijgt, fruit eten totdat je helemaal vol zit.

Meerdere onderzoeken geven zelfs aan dat het eten van fruit geassocieerd wordt met een lagere calorie-inname en in de loop van de tijd kan bijdragen aan gewichtsverlies.

Appels en citrusvruchten, zoals bijvoorbeeld sinaasappels en grapefruit, behoren tot de meest verzadigende vruchten.

Het is ook belangrijk om op te merken dat hele, stevige vruchten veel vullender zijn dan gepureerd fruit of vruchtensap, waarvan je meestal veel moet consumeren om een verzadigd gevoel te krijgen.

Onderzoeken tonen aan dat het drinken van veel vruchtensap gekoppeld is aan een verhoogde calorie-inname en mogelijk ook het risico op obesitas en andere ernstige ziekten verhoogt.

Met andere woorden, vermijd het drinken van veel vruchtensap en eet in plaats daarvan heel fruit.

In het kort: Het eten van heel fruit kan je helpen om minder calorieën te verbruiken en in de loop van de tijd zul je er ook door afvallen. Het drinken van vruchtensap kan echter het tegenovergestelde effect geven.

Is het voor mensen met diabetes veilig om fruit te eten?

De meeste dieetaanbevelingen voor mensen met diabetes suggereren om veel fruit en groenten te eten.

Huidige voedingsrichtlijnen bevelen aan dat mensen met diabetes 2-4 porties fruit per dag moeten consumeren, wat hetzelfde is als mensen die gewoon gezond zijn.

Toch beperken sommige mensen de hoeveelheid fruit die ze eten omdat ze zich zorgen maken over het suikergehalte.

Onderzoeken tonen echter aan dat wanneer er een hele vrucht waarin suiker zit wordt geconsumeerd, dit zeer weinig effect heeft op de bloedsuikerspiegel.

Bovendien is fruit rijk aan vezels, wat de vertering en de opname van suiker vertraagt ​​en de algehele bloedsuikerspiegel verbetert.

De vezel in fruit kan ook de insulineresistentie verminderen en kan helpen om je te beschermen tegen het krijgen van diabetes Type 2.

Fruit bevat ook polyfenolen, waarvan is aangetoond dat ze de bloedsuikerspiegel verbeteren.

Bovendien is het eten van meer fruit en groenten bij mensen met diabetes in verband gebracht met lagere niveaus van oxidatieve stress en ontsteking.

Dat gezegd hebbende moet je er wel rekening mee houden dat niet alle vruchten gelijk zijn. Sommigen van hen verhogen de bloedsuikerspiegel meer dan andere en diabetici worden daarom aangemoedigd om na het eten van fruit hun bloedsuikerspiegel te controleren om er zo achter te komen welke vrucht ze beter niet te vaak kunnen eten.

In het kort: Fruit bevat wel suiker, maar de vezels en polyfenolen kunnen de bloedglucoseregulatie op de lange termijn verbeteren en het kan je beschermen tegen het ontwikkelen van diabetes Type 2.

Is het mogelijk om te veel fruit te eten?

Het is dus nu wel duidelijk dat er is vastgesteld dat fruit goed voor je is, maar kan ‘te veel’ ook schadelijk zijn? Allereerst is het nogal moeilijk om te veel te eten als je hele vruchten eet. Dit komt omdat de vruchten heel veel vocht en vezels bevatten, waardoor ze ongelooflijk vullend zijn - zo erg zelfs dat je je waarschijnlijk al vol zult voelen na slechts één stuk fruit.

Hierdoor is het erg moeilijk om elke dag grote hoeveelheden fruit te eten. In feite voldoen maar minder dan één op tien Europeanen aan de minimale dagelijkse aanbeveling voor fruit.

Hoewel het eten van grote hoeveelheden fruit per dag zeer onwaarschijnlijk is, hebben enkele onderzoeken toch de effecten van het eten van twintig porties per dag onderzocht.

In één onderzoek aten tien mensen gedurende twee weken lang twintig porties fruit per dag en ondervonden geen nadelige effecten.

In een iets groter onderzoek aten zeventien mensen gedurende een aantal maanden twintig porties fruit per dag en dat zonder nadelige gevolgen.

Sterker nog, onderzoekers vonden zelfs mogelijke gezondheidsvoordelen. Hoewel deze onderzoeken maar klein zijn, bieden ze toch een reden om te geloven dat het veilig is om fruit in elke hoeveelheid te eten.

En daar komt nog eens bovenop dat het bijna onmogelijk is om 'te veel' te eten omdat je je van fruit snel verzadigd voelt. Niettemin is het toch belangrijk op te merken dat fruit idealiter moet worden geconsumeerd als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet dat ook een verscheidenheid aan andere gezonde voedingsmiddelen omvat.

In het kort: Voor de gemiddelde persoon is fruit bijna in elke hoeveelheid veilig te eten. Tenzij je een intolerantie hebt of een koolhydraatarm of ketogeen dieet volgt, is er echt geen reden om je inname te beperken.

Hoeveel fruit is optimaal?

De algemene aanbeveling voor de inname van fruit en groenten is minimaal 400 gram per dag of vijf porties van 80 gram.

Eén portie van 80 gram is equivalent aan een klein stuk fruit van ongeveer de grootte van een tennisbal. Voor fruit en groenten, die kunnen worden gemeten in een maatbeker is een portie ongeveer 85 gram.

Deze aanbeveling komt voort uit het feit dat het dagelijks eten van vijf porties groenten en fruit wordt geassocieerd met een lager risico op overlijden door ziekten zoals hartziekten, beroertes en kanker.

Een grote analyse van zestien wetenschappelijke onderzoeken wees uit dat het nuttigen van meer dan vijf porties per dag geen extra voordeel opleverde.

Een ander verzamelonderzoek dat 95 wetenschappelijke onderzoeken bekeek vond echter het laagste risico op ziekte bij 800 gram of tien dagelijkse porties groenten en fruit.

Houd er rekening mee dat er bij deze onderzoeken dus zowel naar fruit als naar groenten is gekeken. Ervan uitgaande dat de helft van deze porties afkomstig is van fruit, moet je dus dagelijks tussen de twee tot vijf porties fruit eten.

Aanbevelingen van verschillende gezondheidsautoriteiten variëren enigszins, maar lijken in het algemeen erg op de uitslagen van de onderzoeken.

 

In het kort: De meeste onderzoeken tonen gezondheidsvoordelen bij twee tot vijf porties fruit per dag. Het lijkt echter geen kwaad te kunnen om meer te eten dan dat.

Wat is het gezondste fruit dat je kunt eten?

Regelmatig fruit eten kan de gezondheid bevorderen. Niet alle vruchten zijn echter hetzelfde. Sommige bieden unieke gezondheidsvoordelen.

Dit is een lijst met het gezondste fruit

 1. Grapefruit

Grapefruit is één van de gezondste citrusvruchten.

Het gezondste fruit dat je kunt eten

Naast dat het een goede bron van vitamines en mineralen is, staat het ook bekend om zijn vermogen om te helpen bij gewicht verliezen en kan het de insulineresistentie verminderen.

Tijdens een onderzoek onder 91 mensen verloren degenen die voor de maaltijd een halve verse grapefruit aten 1,3 kg meer gewicht dan degenen die dat niet deden.

In hetzelfde onderzoek had de groep die grapefruit at ook een significante verlaging van het insulinegehalte en een verminderde insulineresistentie.

Ook is er aangetoond dat het eten van grapefruit het cholesterolgehalte verlaagt en de vorming van nierstenen helpt voorkomen.

In het kort: Grapefruit is ook zeer voedzaam. Het eten ervan kan de insulineresistentie en het cholesterolgehalte verminderen en de vorming van nierstenen helpen voorkomen. Grapefruit kan ook nuttig zijn voor gewichtsverlies.

 1. Ananas

Onder de tropische vruchten is ananas een echte superster. 237ml of 200 gram ananas levert 131% van aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor vitamine C en 76% van de ADH voor mangaan.

Ananas bevat ook bromelaïne wat een mengsel van enzymen is en bekend staat om zijn anti-inflammatoire eigenschappen en het vermogen om de opname van eiwitten te verteren.

Onderzoeken met reageerbuisjes en dieren suggereren dat bromelaïne kan helpen beschermen tegen kanker en de groei van tumoren.

In het kort: Ananas is rijk aan vitamine C en mangaan. Het bromelaïne-gehalte kan ontstekingen bestrijden en het risico op kanker verminderen.

 1. Avocado

Avocado is anders dan de meeste andere vruchten.

De meeste vruchten bevatten veel koolhydraten, terwijl avocado juist weinig koolhydraten bevat en voornamelijk uit gezonde vetten bestaat.

Het grootste deel van het vet in avocado is oliezuur, een enkelvoudig onverzadigd vet dat is gekoppeld aan verminderde ontsteking en een betere gezondheid van het hart.

Naast gezonde vetten zitten avocado’s ook boordevol met kalium, vezels en magnesium.

Een hele avocado levert 28% van de ADH voor kalium. Een adequate inname van kalium gaat gepaard met een verlaagde bloeddruk en een lager risico op het krijgen van een beroerte.

In het kort: Avocado's zijn rijk aan gezonde vetten en kalium, die beiden bekend staan ​​om hun rol bij het bevorderen van de gezondheid van het hart.

 1. Bosbessen

Bosbessen hebben krachtige gezondheidsvoordelen.

Ze hebben een indrukwekkend voedingsprofiel en bevatten met name veel vezels, vitamine C, vitamine K en mangaan.

Bosbessen bevatten ook uitzonderlijk veel antioxidanten.

In feite wordt aangenomen dat ze van de meest geconsumeerde vruchten het hoogste gehalte aan antioxidanten bevatten.

De antioxidanten in bosbessen kunnen het risico op het ontwikkelen van chronische aandoeningen, zoals hartaandoeningen, diabetes en de ziekte van Alzheimer, verminderen.

Bosbessen staan ​​ook bekend om hun krachtige effecten op het immuunsysteem.

Een onderzoek toonde aan dat het regelmatig eten van bosbessen de natuurlijke killer-cellen in het lichaam kan doen toenemen. Deze helpen je te verdedigen tegen oxidatieve stress en virale infecties.

Bovendien kunnen de antioxidanten in bosbessen ook een beschermend effect hebben op je hersenen. Het is bijvoorbeeld aangetoond dat het eten van bosbessen het geheugen bij oudere volwassenen verbetert.

In het kort: Bosbessen zijn rijk aan een paar belangrijke voedingsstoffen. Ze hebben een hoog antioxiderend vermogen en immuunverbeterende eigenschappen, die het lichaam mogelijk tegen het krijgen van ziekten beschermen.

 1. Appels

Appels behoren tot de meest populaire vruchten en zijn ook ongelooflijk voedzaam.

Ze bevatten veel vezels, vitamine C, kalium en vitamine K en ze bevatten ook enkele B-vitaminen.

Onderzoeken suggereren dat de antioxidanten in appels de gezondheid van het hart kunnen bevorderen en het risico op diabetes Type 2, kanker en Alzheimer kunnen verminderen.

De antioxidantactiviteit in appels is in verschillende onderzoeken met dieren ook in verband gebracht met een verhoogde botdichtheid.

Een ander opmerkelijk gezondheidsvoordeel van appels is hun pectinegehalte.

Pectine is een prebiotische vezel die de goede bacteriën in je darmen voedt en helpt om de spijsvertering en de metabolische gezondheid te verbeteren.

In het kort: Appels zijn erg voedzaam. Hun voedingsstoffen, antioxidanten en vezels kunnen het risico op het krijgen van ziekten verminderen en de spijsvertering verbeteren.

 1. Granaatappel

Granaatappels behoren tot de gezondste vruchten die je kunt eten.

Ze zijn niet alleen voedzaam maar ze bevatten ook krachtige plantaardige stoffen die verantwoordelijk zijn voor de meeste van hun gezondheidsvoordelen.

Er is aangetoond dat de antioxidantenniveaus in granaatappel drie keer hoger zijn dan die van groene thee en rode wijn.

Onderzoeken hebben ook aangetoond dat granaatappels ontstekingsremmende effecten hebben en het risico op het ontwikkelen van kanker kunnen helpen verminderen.

In het kort: Granaatappels hebben veel voordelen voor de gezondheid. Ze bevatten ongelooflijk veel antioxidanten en andere plantaardige stoffen die kunnen helpen om ontstekingen te verminderen en het krijgen van ziekten te voorkomen.

 1. Mango

Mango's zijn een uitstekende bron van vitamine C.

Ze bevatten ook oplosbare vezels, die veel gezondheidsvoordelen kunnen bieden.

Bovendien hebben mango's sterke antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen die het risico op het krijgen van ziekte kunnen helpen verminderen.

In verschillende onderzoeken met dieren is aangetoond dat de plantaardige stoffen in mango's beschermen tegen diabetes.

In het kort: Mango's bevatten vitamine C en oplosbare vezels. Ze bevatten ook plantaardige stoffen met antioxiderende en ontstekingsremmende effecten.

 1. Aardbeien

Aardbeien zijn zeer voedzaam.

Hun vitamine C-, mangaan-, folaat- en kaliumgehaltes zijn echt geweldig.

In vergelijking met ander fruit hebben aardbeien een relatief lage glycemische index. Het eten ervan zal dus geen verhoogde bloedsuikerspiegel veroorzaken.

En aardbeien hebben, in vergelijking met andere bessen, een hoog antioxidantvermogen, wat het risico op het ontwikkelen van chronische ziekten kan verminderen.

Onderzoeken met dieren hebben aangetoond dat aardbeien ook de vorming van kanker en tumoren kunnen helpen voorkomen.

In het kort: Aardbeien zijn rijk aan verschillende voedingsstoffen en antioxidanten. Het eten ervan kan je helpen om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden en het kan je risico op het krijgen van bepaalde ziekten verminderen.

 1. Veenbessen

Veenbessen hebben indrukwekkende gezondheidsvoordelen.

Ze hebben een uitstekend voedingsprofiel en ze zijn rijk aan vitamine C, mangaan, vitamine E, vitamine K1 en koper.

Ze bevatten ook een aanzienlijke hoeveelheid antioxidanten, flavanol-polyfenolen genaamd, die de gezondheid kunnen verbeteren.

Wat veenbessen zo uniek maakt is dat hun sappen en extracten het krijgen van urineweginfecties kan helpen voorkomen.

A-type proanthocyanidinen zijn de verbindingen waarvan gedacht wordt dat ze verantwoordelijk zijn voor dit effect, omdat ze namelijk kunnen voorkomen dat bacteriën zich aan de voering van de blaas en de urinewegen hechten.

In het kort: Veenbessen zijn rijk aan verschillende voedingsstoffen en antioxidanten. Ze bevatten daarnaast ook nuttige plantaardige stoffen die urineweginfecties helpen voorkomen.

 1. Citroen

Citroen is een erg gezonde citrusvrucht die bekend staat om hun hoge vitamine C-gehalte.

Ze kunnen vanwege hun potentieel om de bloedlipiden en de bloeddruk te verlagen met name behulpzaam zijn bij het bevorderen van de gezondheid van het hart.

Op basis van bevindingen uit onderzoeken met dieren hebben onderzoekers vastgesteld dat de plantaardige stoffen in citroenen gewichtstoename kunnen helpen voorkomen.

Andere onderzoeken tonen aan dat het citroenzuur in citroensap de mogelijkheid heeft om nierstenen te behandelen.

In het kort: Citroenen zijn rijk aan vitamine C en andere plantaardige stoffen die de gezondheid van het hart kunnen bevorderen, gewichtsverlies kunnen stimuleren en de vorming van nierstenen kunnen helpen voorkomen.

 1. Durian

Durian wordt ook wel de ‘koning der vruchten’ genoemd.

237ml of 200 gram durian bevat 80% van de ADH voor vitamine C.

Het is ook rijk aan mangaan, B-vitamines, koper, folaat en magnesium.

Bovendien bevat durian ook nog verschillende gezonde plantaardige stoffen, die als antioxidanten werken.

In het kort: Durian is rijk aan voedingsstoffen en plantaardige stoffen die enkele veelbelovende gezondheidsvoordelen kunnen bieden.

 1. Watermeloen

Watermeloen is rijk aan vitamine A en C. Het is ook rijk aan enkele belangrijke antioxidanten, waaronder lycopeen, carotenoïden en cucurbitacine E.

Sommige antioxidanten in watermeloen zijn onderzocht op hun anti-kankereffecten.

De inname van lycopeen is gekoppeld aan een verminderd risico op het ontwikkelen van kankers in het spijsverteringskanaal, terwijl cucurbitacine E de groei van tumoren kan remmen.

Het consumeren van lycopeenrijke voedingsmiddelen kan vanwege hun vermogen om het cholesterol en de bloeddruk te verlagen ook de gezondheid van het hart bevorderen.

Van alle vruchten is watermeloen een van de meest hydraterende. Het bestaat voor 92% uit vocht waardoor het snel een verzadigd gevoel zal geven.

In het kort: Watermeloen bevat veel vocht, voedingsstoffen en antioxidanten. Het is ook bijzonder hoog in een krachtige antioxidant genaamd lycopeen.

 1. Olijven

Olijven zijn een goede bron van vitamine E, ijzer, koper en calcium.

Ze bevatten ook veel antioxidanten, die kunnen helpen bij het voorkomen van het ontstaan van hartaandoeningen en leverschade en ze hebben ontstekingsremmende effecten.

Net als avocado's bevatten olijven oleïnezuur, dat verschillende voordelen kan bieden voor de gezondheid van het hart en de preventie tegen kanker.

Bovendien hebben onderzoeken met dieren ook enkele van de plantenverbindingen in olijven met een verlaagd risico op osteoporose in verband gebracht.

In het kort: Olijven bevatten een verscheidenheid aan vitaminen, mineralen en antioxidanten. Deze kunnen het risico op het ontwikkelen van hartaandoeningen, kanker en osteoporose verminderen.

 1. Bramen

Bramen zijn een ander ongelooflijk gezond fruit, boordevol vitaminen, mineralen, vezels en antioxidanten.

Ze bevatten een indrukwekkende hoeveelheid vitamine C, vitamine K en mangaan.

200 gram bramen levert maar liefst 8 gram vezels.

Ook is er aangetoond dat de antioxidanten in bramen de ontsteking en veroudering van de slagaders verminderen. Beide effecten kunnen je beschermen tegen het krijgen van chronische ziekten, zoals hartaandoeningen en kanker.

In het kort: Bramen zijn een goede bron van veel voedingsstoffen en heilzame plantaardige stoffen. Hun antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen kunnen het risico op het krijgen van chronische ziekten verlagen.

 1. Sinaasappels

Sinaasappels zijn een van de meest populaire en voedzame vruchten ter wereld.

Het eten van een middelgrote sinaasappel geeft een aanzienlijke hoeveelheid vitamine C en kalium. Ze zijn ook een goede bron van B-vitamines, zoals thiamine en foliumzuur.

De plantaardige stoffen in sinaasappels zijn verantwoordelijk voor de meeste van hun gezondheidsvoordelen. Deze omvatten flavonoïden, carotenoïden en citroenzuur.

Citroenzuur kan bijvoorbeeld het risico op het ontwikkelen van nierstenen verminderen.

Sinaasappels zijn door hun indrukwekkende hoeveelheden vitamine C en citroenzuur, die de ijzerabsorptie helpen verhogen en bloedarmoede voorkomen vergelijkbaar met citroenen.

In het kort: Sinaasappelen bevatten enkele belangrijke vitaminen, mineralen en antioxidanten. Deze kunnen het risico op verschillende aandoeningen zoals het ontwikkelen van nierstenen en bloedarmoede verminderen.

 1. Bananen

Bananen zijn rijk aan vitamines en mineralen en hebben een flink aantal gezondheidsvoordelen te bieden.

Ze staan ​​erom bekend dat ze rijk zijn aan kalium. Eén middelgrote banaan levert 12% van de ADH voor dit mineraal.

Een unieke eigenschap van bananen is de opbouw van hun koolhydraten.

De koolhydraten in groene, onrijpe bananen bestaan ​​grotendeels uit resistent zetmeel, wat de bloedsuikerspiegel kan verbeteren en je een verzadigd gevoel kan geven.

Bananen bevatten ook pectine, wat de controle van de bloedsuikerspiegel en de gezondheid van de spijsvertering kan verbeteren.

Bovendien hebben onderzoeken aangetoond dat het hoge koolhydraat- en mineraalgehalte van bananen hen tot een geweldige bron van brandstof maakt voor vóór het sporten.

In het kort: Bananen bevatten verschillende voedingsstoffen en plantenstoffen, waaronder resistent zetmeel en pectine. Bananen kunnen voordelen hebben voor lichaamsbeweging, de bloedsuikerspiegel en de spijsvertering.

 1. Rode druiven

Druiven zijn erg gezond. Hun hoge gehalte aan antioxidanten is wat hen zo gezond maakt.

Van de anthocyanines en resveratrol in druiven is aangetoond dat beide ontsteking in het lichaam verminderen.

Onderzoeken met dieren suggereren ook dat de plantaardige stoffen in druiven je hart, je ogen, je gewrichten en je hersenen kunnen helpen beschermen.

In het kort: Rode druiven zijn rijk aan voedingsstoffen en andere plantaardige stoffen die ontstekingen in het lichaam kunnen verminderen en het risico op het krijgen van ziekte verlagen.

 1. Guava

Guava heeft een opmerkelijk voedingsprofiel.

Als je slechts 30 gram guave eet, krijg je al 107% van de ADH voor vitamine C binnen.

Guava is ook rijk aan vezels, foliumzuur, vitamine A, kalium, koper en mangaan.

Van de antioxidanten in guave is aangetoond dat ze de cellen beschermen tegen oxidatieve schade, wat aangeeft dat ze ook kunnen helpen om het risico op chronische ziekten te verminderen.

Guava is ook een geweldige bron van pectine, die de spijsvertering ten goede komt en kan helpen om het krijgen van darmkanker te voorkomen.

In het kort: Guava bevat veel vitaminen, mineralen, vezels en antioxidanten. Het kan ontstekingen in het lichaam verminderen en het ontwikkelen van bepaalde vormen van kanker helpen voorkomen.

 1. Papaya

Papaya is een zeer gezond fruit en het bevat veel vitamine C, vitamine A, kalium en folaat.

Het is ook rijk aan het anti-kanker antioxidant lycopeen.

Bovendien laten onderzoeken zien dat het lichaam het lycopeen uit papaya beter absorbeert dan van andere lycopeenrijke groenten en fruit.

Er zijn ook aanwijzingen dat papaya de spijsvertering kan verbeteren. Het bevat namelijk papaïne, een enzym dat eiwitten gemakkelijker verteerbaar maakt .

In het kort: Papaya is voedzaam en rijk aan antioxidanten. Het eten ervan kan het risico op het krijgen van kanker verminderen en de spijsvertering verbeteren.

 1. Kersen

Kersen zijn rijk aan voedingsstoffen en dan vooral kalium, vezels en vitamine C.

Ze bevatten antioxidanten, waaronder anthocyaninen en carotenoïden, die ontstekingen verminderen en kunnen helpen bij het voorkomen van verschillende ziekten.

Een ander indrukwekkend gezondheidsvoordeel van kersen is hun melatoninegehalte.

Melatonine is een hormoon dat je hersenen doorgeeft wanneer het tijd is om te gaan slapen. Het kan zo dus helpen om slapeloosheid en andere slaapstoornissen te behandelen.

Een onderzoek concludeerde dat het melatoninegehalte in vers kersensap de slaapduur en de -kwaliteit flink verbeterde.

In het kort: Kersen zijn rijk aan voedingsstoffen en antioxidanten. Ze bevatten ook melatonine, wat de kwaliteit van je slaap kan verbeteren.

Tot slot...

Alle vruchten zijn gezond, maar sommige zijn zelfs nog gezonder dan andere. Maak je keuze uit de bovenstaande lijst, en geniet hiervan!


Bronnen

www.shape.com/weight-loss/food-weight-loss/ask-diet-doctor-fruit-really-free-diet-food

www.eatthis.com/what-is-healthiest-fruit/

www.thedailymeal.com/eat/7-most-nutritious-fruits-you-can-eat-0/slide-2

healthyeating.sfgate.com/top-10-healthiest-fruits-vegetables-1526.html

Reactie achterlaten

Over de Auteur:

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.
Zoek Op Klacht: