Candida Dieet

Laatste Update: 31 juli 2016

Het candida dieet onder de loep + 14 effectieve tips

Het candida dieet onder de loep + 14 effectieve tipsHet candida dieet onder de loep + 14 effectieve tips

Candida Albicans, oftewel een vaginale schimmelinfecte: Een probleem waar heel veel vrouwen mee worstelen. Sommige vrouwen hebben er zelden of nooit last van, sommige vrouwen hebben meerdere keren per jaar een schimmelinfectie. Dit is uiteindelijk erg afhankelijk van de levensstijl, en dan speciaal het voedingspatroon.

In dit artikel leg ik je uit wat Candida precies is, wat de reguliere behandelingen zijn, en wat het candida dieet voor je kan betekenen.

Aan het einde geef ik je maar liefst 14 praktische tips waarmee het volgen van het candida dieet gemakkelijker te volgen is.

In het kort: Wat is candida?

Candida is een schimmel wat van nature gewoon in je lichaam zit, in balans met alle andere schimmels en bacteriën in je lichaam. Candida bevindt zich normaal gesproken in je darmkanaal, in je mond, in je keel en in je geslachtsorganen. Normaal gesproken helemaal geen probleem, maar dat wordt anders als de balans tussen al deze micro-organismen verdwenen is. De Candida ziet dan kans om zich te ontwikkelen en te vermeerderen, waarna de problemen beginnen. Een overmaat aan Candida in je lichaam, ongeacht op welke plek, is een probleem wat direct aangepakt moet worden, want de Candida zelf produceert maar liefst 70 verschillende giftige stoffen die in het lichaam losgelaten worden.

De meest bekende, en tevens meest lastige, is de Candida Albicans. Hoewel deze op verschillende plekken in het lichaam uit kan breken, is de meest lastige en de meest bekende plaats de geslachtsorganen, en dan met name de vrouwelijke geslachtsorganen: De bekende vaginale schimmelinfectie!

Een uitbraak van Candida Albicans komt het meeste voor in de vagina. Hier is ook een duidelijke reden voor: ALS er een verstoorde balans tussen schimmels en bacteriën is, dan zal de Candida Albicans zich het eerste ontwikkelen op de plekken waar aan de volgende voorwaarden wordt voldaan: Vochtige omgeving, warm, donker. Juist, de vagina is een ideale plek!

De symptomen van een vaginale schimmelinfectie zijn bijna meedogenloos: Een intense jeuk, roodheid van de schaamlippen en de omliggende huid, irritatie van de vagina, een brandend gevoel en een dikke, witte afscheiding.

Overigens spreken we hier alleen over de vrouwen, maar ook mannen kunnen last hebben van een schimmelinfectie. De symptomen zijn minder erg, en in veel gevallen merkt de man het niet eens. Vaak wordt het opgelopen door seksueel contact met iemand die, misschien ongemerkt, een verstoorde balans tussen gisten en bacteriën heeft. De vrouw laat zich behandelen, maar even later zal de man het weer teruggeven waarna het hele verhaal opnieuw begint. Het is dus belangrijk om samen met je partner de Candida te behandelen.

We kunnen verschillende oorzaken aanwijzen voor het verstoren van de balans tussen schimmels en bacteriën:

Oorzaak 1: Antibiotica

Is het je wel eens opgevallen dat je last krijgt van een vaginale schimmelinfectie na het nemen van een antibiotica kuur? Dat is gemakkelijk te verklaren: Antibiotica maakt geen onderscheid tussen goede en slechte bacteriën. Het dood alles wat op haar pad komt. Daarnaast zijn schimmels en gisten helemaal niet gevoelig voor de antibiotica. Dus na het nemen van een antibiotica kuur hebben de gisten volledig vrij spel.

Het is daarom belangrijk om alléén antibiotica te nemen als er een hele goede reden voor is. Té veel antibiotica werkt overigens ook resistentie in de hand, waardoor je op de langere duur niet meer reageert op het antibioticum. Er is dan geen oplossing meer als je het nodig hebt in een potentieel levensbedreigende situatie, zoals bijvoorbeeld longontsteking.

Oorzaak 2: Slecht voedingspatroon

We eten niet altijd even gezond, of we denken dat we gezond eten, maar gezien alle toevoegingen in bewerkt voedsel blijkt dit helemaal niet het geval te zijn. We eten té veel zout, we eten té veel suiker. En het is met name deze laatste waar de meeste schimmels van smullen: Suiker! Hoe meer suiker je eet, ongeacht in welke vorm, hoe eerder de Candida Albicans zich gaat manifesteren. Zeker als je over het algemeen een slecht voedingspatroon hebt, zal je weerstand relatief laag zijn. Ideale omstandigheden voor het ontwikkelen van een vaginale schimmelinfectie.

Oorzaak 3: Andere oorzaken

Een vaginale schimmelinfectie kan ook ontstaan als je té strakke (synthetische) kleding draagt, waardoor luchtcirculatie niet mogelijk is. Ook de pil, steroïden, synthetisch ondergoed, bepaalde producten voor persoonlijke verzorging, gevoeligheid voor latex condooms of zaaddodende middelen kunnen de oorzaak zijn van een vaginale schimmelinfectie. Vervang dit alles door producten met natuurlijke grondstoffen, en je bent al een heel eind op de goede weg.

De behandeling van Candida

Als je naar de huisarts gaat met een vaginale schimmelinfectie, dan krijg je meestal een schimmeldodende crème, een zalfje of zetpillen voorgeschreven. Sommige zijn vrij verkrijgbaar, sommige alleen op recept. Echter, de meest snelle en goedkoopste manier om vaginale schimmelinfectie te behandelen is het inbrengen van een beetje yoghurt in de vagina. Dit kun je er met je vingers insmeren, of een tampon met yoghurt inbrengen. Vrijwel direct zal de jeuk minder worden, en de resterende symptomen zullen na een poosje ook verdwijnen. Vergeet niet om een inlegkruisje te gebruiken, om gênante situaties te voorkomen.

Bij sommige vrouwen is een vaginale infectie een regelmatig terugkerend probleem. Dit kan komen door regelmatige behandeling met antibiotica voor een andere aandoening, of het kan komen door het voortzetten van het slechte voedingspatroon. Ook is het een feit dat de ene vrouw hier gevoeliger voor is dan de andere vrouw.

Juist voor die vrouwen die zich uiteindelijk helemaal geen raad meer weten, is er het candida dieet. Een aangepast voedingspatroon waarbij met name de geraffineerde suikers en de geraffineerde koolhydraten gemeden worden. Niet alleen goed in de strijd met de Candida, maar voor je hele gezondheid!

Het candida dieet onder de loep

Het Candida dieet is voornamelijk gebaseerd op het vermijden van suikers en geraffineerde koolhydraten. Klinkt eenvoudig, maar het vereist een drastische verandering in je voedingspatroon. Iedereen is immers gewend aan al die zoetigheden, industrieel voedsel en ander junkfood. Hoewel het allemaal lege calorieën zijn, blijven we er maar van dooreten.

Het kost veel discipline om je voedingspatroon te wijzigen, daar wil ik niet omheen draaien. Maar als je eenmaal begint, ga je merken dat de klachten verminderen en dat je lichaam energieker wordt. Dit werkt natuurlijk motiverend om door te gaan.

In feite is het Candida Dieet niets anders dan een heel gezond dieet, zoals we eigenlijk allemaal zouden moeten eten, ook al heb je helemaal geen last van candida. Het is een dieet wat je lichaam in staat stelt om zo optimaal, en zo efficiënt mogelijk te kunnen functioneren.

De basis van het Candida Dieet

Het Candida Dieet kent veel beperkingen. Maar in feite zijn het geen beperkingen, maar het elimineren van alles waar het lichaam niet voor gebouwd is. Waar je lichaam per definitie slecht op gaat reageren. Niet alleen in verband met je Candida, maar ook met betrekking tot je algemene gezondheid.

Verboden voedingsmiddelen:

 • Geen suiker, in wat voor vorm dan ook.
 • Geen alcohol. Alcohol is ook een vorm van suiker.
 • Geen tarwe. Dit geldt ook voor alle afgeleide producten.
 • Geen gist. Dit vind je met name in allerlei bakproducten.
 • Geen cafeïne. Cafeïne stimuleert de lever om grote hoeveelheid suiker aan het bloed af te geven.
 • Geen conserveringsmiddelen en additieven. Ook al staan ze op de ‘veilige’ lijst van de EU. Lees aandachtig de ingrediëntenlijsten!
 • Geen geraffineerde en bewerkte voedingsmiddelen. Inbegrepen alle vormen van junkfood, koekjes, chips etc.
 • Geen zuivelproducten. Behalve yoghurt en boter. De andere zuivelproducten bevatten lactose, een melksuiker wat weer voeding is voor de schimmel.
 • Geen grote hoeveelheden koolhydraten. Ook koolhydraten vormen een voedingsbodem voor de schimmels.

Maar wat mag ik dan wel eten?

De belangrijkste onderdelen van het candida dieet zijn mager vlees, magere vis, hoogwaardige eiwitten en groenten. In beperkte mate kun je fruit eten (niet persen, maar gewoon de hele vrucht eten). Daarnaast ook zaden en noten, als je lichaam hier goed op reageert.

Verschillende fases

Zoals we al eerder gesteld hebben, is het candida dieet niet gemakkelijk om te volgen. Zeker niet in het begin. Maar naarmate de tijd vordert, en je voelt resultaten, dan ben blijf je gemotiveerd om door te gaan. Maar ik kan je wel beloven dat het na verloop van tijd gemakkelijker wordt. Niet alleen omdat je er aan gewend raakt, maar vooral ook omdat het dieet steeds minder streng toegepast hoeft te worden, afhankelijk van de resultaten.

 • Candida Dieet fase 1: Op het moment dat je begint met het candida dieet, heb je begin je niet aan het dieet. Om de schimmelinfectie direct de kop in te drukken, is het belangrijk om in deze periode de regels heel streng toe te passen.
 • Candida Dieet fase 2: Op het moment dat je een verbetering ziet, en voelt, kun je het dieet wat losser toepassen. Je kunt bijvoorbeeld wat meer fruit en noten eten. Ook kun je jezelf zo nu en dan eens trakteren op iets heel lekkers. Maar zodra de symptomen van fase 1 weer terugkomen, dan direct weer op het strenge dieet. Je bent dan waarschijnlijk te vroeg geweest en is de schimmelinfectie nog niet helemaal verdwenen.
 • Candida Dieet fase 3: Als je voelt en ziet dat de symptomen helemaal voorbij zijn, kun je het dieet uitbreiden met méér complexe koolhydraten. Daarnaast kun je de richtlijnen over het algemeen wat minder strak hanteren. Natuurlijk wel altijd naar je lichaam luisteren, want als er weer symptomen verschijnen, dan ga je direct weer een fase terug.

Je kunt de verschillende fases door elkaar toepassen. Je kunt bijvoorbeeld een tegenslag hebben omdat je antibiotica hebt gekregen van je huisarts, of je zit in een periode met heel veel stress, of je komt net terug van vakantie waarin je toch wat meer zoetigheid gegeten hebt dan de bedoeling was. In al deze gevallen kun je je dieet weer aanpassen naar de correcte fase, om zo snel mogelijk je lichaam weer in balans te brengen.

14 effectieve tips om het candida dieet gemakkelijker vol te kunnen houden

candida dieet

Als je al het voorgaande leest, dan moet je toegeven dat het niet een gemakkelijk dieet is. Ik kan me voorstellen dat je twijfelt om hieraan te beginnen. Maar bedenk wel heel goed wat je er voor terug krijgt: Een leven zonder schimmelinfecties, een gezonder leven, een langer leven. Dat is allemaal toch niet slecht?

Om je te helpen, heb ik een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Praktische tips die ik verzameld heb naar aanleiding van de vele e-mails die ik wekelijks binnenkrijg. Praktische tips van vrouwen die, net als jij, worstelden met het candida dieet.

Candida tip 1: Hou grote opruiming in je keuken

Ga allereerst even heel kritisch de inhoud van je keukenkastjes sorteren. Verwijder alle suiker, suikerproducten, geraffineerde voedingsmiddelen en kant-en-klare maaltijden. Of je geeft het aan de buurvrouw, of aan de voedselbank. Maakt niet uit, als je er maar een nieuwe bestemming voor vindt. Weggooien is zonde!

Door dit soort producten niet meer in huis te hebben, kom je ook niet in de verleiding als je trek hebt, of als je stress hebt. Vervang alle ongezonde voeding door gezonde zaken zoals noten, fruit, zaden en yoghurt. Probleem is natuurlijk de rest van je gezin. Misschien houden zij juist wel van al die kunstmatige zoetigheid. Hier moet je je niet schuldig over voelen. Het gaat om jouw gezondheid. Bekijk het maar eens anders: Als jij zou stoppen met roken, zouden je gezinsleden je dan steunen, of zouden ze gewoon in huis roken, en hun sigaretten overal laten slingeren?

Juist, bespreek het met je gezin, maar ze moeten allemaal stuk voor stuk achter je staan, en je steunen in het candida-dieet.

Candida tip 2: Neurotransmitters

Je neurotransmitters verdienen extra aandacht! Als je neurotransmitters niet goed werken, dan is de kans heel groot dat je in de fout gaat. Je hebt ze dus nodig, en om ze zo actief mogelijk te maken kun je supplementen met aminozuur en glutamine nemen. Let er wel op dat je goede kwaliteit supplementen koopt. Hierin is goedkoop vaak duurkoop, want de goedkopere supplementen werken niet, of ze worden heel slecht opgenomen door je lichaam. Ga naar de drogist of apotheek, en koop goede kwaliteit.

Candida tip 3: Ga lekker sporten!

Sport minimaal 4 keer per week. Niet alleen zal dat je algemene gezondheid heel goed doen, maar het vermindert ook het verlangen naar zoetigheid en andere zaken die niet in het dieet passen. Daarnaast zal het je neurotransmitters stimuleren en zal het je humeur verbeteren.

Sporten kun je op allerlei manieren doen: Ben je liever alleen? ga dan bijvoorbeeld lekker joggen of snelwandelen in de natuur. Of misschien heb je een stok achter de deur nodig? Zoek dan een sportmaatje en ga samen lekker sporten.

Candida tip 4: Zoek persoonlijke steun

Natuurlijk heb je steun van je partner en de rest van het gezin. Maar zoek ook een vertrouwenspersoon buiten het gezin. Hier kun je altijd even op terugvallen op de momenten dat je het moeilijk hebt. Niet alleen met het volgen van het candida dieet, maar ook met eventuele problemen en discussies binnen het gezin naar aanleiding van het dieet.

Deze vertrouwenspersoon, bijvoorbeeld een vriend, kan je helpen om op koers te blijven en je herinneren aan je doelen. Daarnaast kan deze vriend je helpen om bepaalde zaken in een ander perspectief te zien, een perspectief waardoor problemen en uitdagingen plotseling helemaal niet zo moeilijk meer zijn als ze in het begin leken.

Candida tip 5: Bijzondere situaties

Pak pen en papier, en maak een lijstje met bijzondere situaties die jou in de verleiding zouden kunnen brengen om af te wijken van je dieet. Bijvoorbeeld op een personeelsfeestje, een familie-uitje of een verjaardag: Wat ga je eten? Wat ga je zeggen over je dieet? Zorg er in ieder geval voor dat je thuis vooraf al voldoende eet, volgens het dieet. Op deze manier kun je zeer minimaal mee eten op het feestje. maar natuurlijk wel weer binnen het dieet. Laat je in ieder geval nooit verleiden tot het eten van voeding wat je dieet zal doorbreken. Zorg er voor dat je voorbereid bent, zodat je niet met de mond vol tanden staat.

Zorg er in ieder geval voor dat je altijd een paar gezonde snacks in de tas hebt, voor het geval je toch trek krijgt. Op deze manier hoef je nooit noodgedwongen iets te kopen of iets te eten waar je later vreselijk spijt van krijgt.

Candida tip 6: Verleidingen duren maar een paar minuten

Blijf jezelf herinneren aan het feit dat een verleiding maar een paar minuutjes duurt. Natuurlijk is het moeilijk, en is het op dat moment het einde van de wereld voor jou, maar blijf je beseffen dat het een tijdelijk gevoel is. Je weet dat het maar een paar minuten duurt, dus sluit je ogen en laat het gewoon voorbij gaan zonder actie te ondernemen. Zodra je went aan deze manier, dan zal het verlangen en de verleiding steeds minder vat op je krijgen, en kun je er steeds gemakkelijker mee omgaan.

Candida tip 7: Vermijd emotioneel eten

Eén van de grootste oorzaken van emotioneel eten is een conflict of opgekropte gevoelens. Zorg dus dat je conflicten direct uitspreekt zodat dit je niet meer dwars zit. Daarnaast is het opkroppen van gevoelens heel slecht voor je gezondheid, en zal ook resulteren in emotioneel eten, en dan met name zoete dingen, mierzoete dingen! Je hebt dan medelijden met jezelf. Een alcoholist grijpt dan naar de whiskyfles, en jij gaat dan eten. Misschien een vreemde vergelijking, maar het mechanisme werkt exact identiek.

Candida tip 8: Elimineer alle chemische stoffen

Chemische en giftige stoffen in je omgeving, die je uiteindelijk in je lichaam krijgt, stimuleren het deel van de hersenen wat verantwoordelijk is voor het verlangen naar zoete dingen. Het verlangen naar van alles wat volgens het candida dieet beslist niet gewenst is. Elimineer zoveel mogelijk je contact met deze stoffen: Denk hierbij aan pesticiden, uitlaatgassen van auto’s en sigarettenrook. Maar ook alledaagse producten die gemaakt zijn van chemische grondstoffen: reinigingsmiddelen, shampoo, douchegel, parfum, make-up, wasmiddel, afwasmiddel en luchtverfrissers. Probeer al deze dingen te vervangen door natuurlijke oplossingen. Het is even zoeken, maar prima te doen. En dit is niet alleen om terugval in je dieet te voorkomen, maar ook voor je gezondheid. Je zult versteld staan van de resultaten!

Candida tip 9: Trakteer jezelf

Zeker in de beginperiode zal de behoefte aan zoete en verboden voedingswaren heel sterk zijn. Probeer boven dit gevoel te staan. Maar het blijft ontzettend moeilijk en zal uiteindelijk leiden tot zelfdestructief gedrag: Je valt volledig terug, en wilt niet meer verder gaan met je dieet.

Trakteer jezelf daarom maximaal één keer per week op iets heel lekkers waar je zin in hebt. Probeer dit niet te overdrijven, maar geniet er van.

Schrok het niet in één keer naar binnen, omdat je er zo’n zin in hebt. Probeer één te worden met de traktatie, geniet van iedere hap, ervaar de structuur, de smaak, de geur. Geniet er van en waardeer de traktatie!

Candida tip 10: Zoek contact

Omring jezelf zo veel mogelijk met mensen die, net als jij, bewust bezig zijn met hun voeding. Mensen die milieubewust zijn, die biologisch eten en die sowieso alle geraffineerde voedingsmiddelen en ander junkfood laten staan. Deze mensen zullen je motiveren, je kunt steun zoeken bij hen, en het zal vermijden dat je aan jezelf begint te twijfelen door te denken dat jij ‘de enige bent op de hele wereld’ die hiermee bezig is.

Candida tip 11: Je gezin doet mee

Als jij je beslissing genomen hebt, dan moet je hele gezin meedoen. Ook zij moeten sowieso geen geraffineerde voeding en suikers eten, ook al hebben ze helemaal geen last van candida. Aan de andere kant: Candida komt steeds jonger voor, en dat is helemaal geen wonder, want kinderen worden tegenwoordig veel blootgesteld aan suikerrijke voeding en aan antibiotica. Om op voorhand een goed dieet en levenswijze te volgen, kun je ze deze ellende allemaal besparen.

Candida tip 12: Je mindset

Je mindset veranderen is een heel effectief middel om vrede te hebben met de nieuwe situatie. Sta jezelf bijvoorbeeld niet toe om onderdeel te zijn van een samenleving die de gevaren van suiker alleen maar ontkent, meestal omwille van het geld. In plaats van jezelf te beschouwen als een zielenpiet die geen suiker mag hebben, kun je jezelf beter bekijken als een verstandig persoon die met behulp van vergaarde kennis goed voor zichzelf wil zorgen.

We weten allemaal dat geraffineerde suiker een verslaving is, ook al ontkent een groot deel van de samenleving dit. Het is een vergif voor je lijf en brengt op veel verschillende manieren enorme schade aan. Sommigen zeggen zelfs dat het een gelegaliseerde drug is, waar het grootste deel van de samenleving aan verslaafd is. Het menselijk lichaam is eenvoudigweg niet gemaakt om geraffineerde producten en ander junkfood te eten. Het elimineren hiervan zal, naast het oplossen van het candida probleem, je hele gezondheid ten goede komen.

Het maakt niet uit hoe je het wilt zien, als je maar beseft dat je met iets goed bezig bent, en dat je volledig boven de algemeen geaccepteerde suikerconsumptie staat.

Candida tip 13: Een terugval?

Je mag er niet vanuit gaan, maar het is nagenoeg onvermijdelijk dat je een keer in de fout gaat. Het gaat er eigenlijk niet om of je in de fout gaat. Het gaat er meer om hoe je ermee om zal gaan. Sta jezelf in ieder geval niet toe dat je door één foutje volledig afglijdt naar emotioneel eten, of dat je helemaal wilt stoppen met het dieet met het idee ‘dat je het toch nooit vol kunt houden’. Jezelf bekritiseren, bestraffen of uitschelden schiet ook niet op, en zal uiteindelijk alleen maar leiden tot nog meer zelfvernietigend gedrag.

Wees vriendelijk voor je zelf, wees vergevingsgezind en accepteer dat je een fout hebt gemaakt. Denk goed na waarom die fout is gemaakt, en leer ervan. Met deze kennis ga je weer gewoon door met het dieet, maar een stukje sterker dan voorheen.

Candida tip 14: Het wordt gemakkelijker!

Hou er rekening mee dat het strenge dieet waar je nu mee begint, niet je hele leven zal duren. In eerste instantie is het doel om de candida de kop in te drukken. Als dit gelukt is, kun je jezelf steeds meer dingen toestaan, steeds meer lekkere dingen en steeds meer variatie in je dieet.

Overigens zul je al snel resultaten zien en vooral voelen, waardoor je motivatie steeds beter gaat worden. Uiteindelijk kunnen de opofferingen nog niet eens in de schaduw staan van het plezier wat je gaat hebben. Je hebt écht iets om naar uit te kijken!

Tot slot…

Verandering is altijd moeilijk, zeker als het gaat om een nagenoeg volledige omslag in je levenswijze en de manier van eten. Het is een proces waar je heel bewust mee bezig moet zijn, en waar je steeds je motivatie voor moet behouden.

Het is een proces wat niet van de één op de andere dag klaar is. Het is gewoon te veel om het allemaal in één keer te implementeren. Niet alleen vanuit praktisch oogpunt, maar vooral ook vanuit mentaal oogpunt. Je hoofd moet er klaar voor zijn, en dat kun je niet forceren, want dat is gedoemd om te mislukken.

Pas je voedingswijze en levenswijze stap voor stap aan. Begin in ieder geval met het elimineren van geraffineerde suikers. Dat is het allerbelangrijkste. Pas daarna betrek je de rest er bij.

Stap voor stap naar een candida-vrij leven, met als bonus een perfecte gezondheid!

Heb jij nog extra tips om het volgen van een zwaar dieet gemakkelijker, of minder moeilijk, te maken? Om jezelf gemotiveerd te houden?

Deel het met ons in een comment aan het einde van dit artikel. Wordt heel erg op prijs gesteld!

Bronnen:

http://www.holistichelp.net/candida-diet.html

http://heavy.com/health/2014/04/candida-diet-facts-foods-review/

http://www.womens-health-advice.com/yeast-infections/candida-diet-plan.html

 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Als je mond lippen maag en keel aangetast zijn met een schimmelinfectie , nadat je eerst Lochem planis als diagnose hebt gekregen en daarvoor 3ma al daags cortisone 5 min in mond hebt gespoeld en na diagnose schimmelinfectie 6 tubes dakarin hebt doorgeslikt is er nog kans op beterschap

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

12 Shares
Tweet
Pin12
Share