Motivatie

Laatste Update: 28 november 2016

19 manieren om jezelf te motiveren deel 1

Veel mensen e-mailen en vragen naar tips om meer motivatie te hebben voor hun dagelijks leven. Voor die mensen hebben we hier 19 verschillende tips en trucs die, indien in combinatie met elkaar gebruikt, een bijna garandeerde manier geven om elk (realistisch) doel te bereiken. Het bereiken van een doel is niet slechts een kwestie of je wel of geen "discipline" hebt. Het is een kwestie van jezelf motiveren en ervoor zorgen dat je focust op wat je wilt bereiken. Volg deze tips of een combinatie hiervan die voor jou werkt en je zult zien dat het resultaten oplevert.

1) Breng jouw vooruitgang in kaart

Het is een goed idee om een grafiek te maken om vorderingen bij te houden van elk van jouw doelen. Deze grafiek is niet alleen voor informatieve doeleinden, maar laat je ook in een oogopslag zien of je vooruitgang aan het boeken bent of niet. Het helpt je te motiveren om jouw doel te bereiken. Als je elke dag naar een grafiek kijkt en vooruitgang markeert, dan ga jij er uiteindelijk naar uitkijken om de vooruitgang aan te geven. Het klinkt misschien als een kleine motivatie, maar het helpt echt. Sommige mensen gebruiken een trainingslogboek, andere mensen schrijven informatie liever op in hun agenda, maar het maakt niet uit waar je het doet, als je het maar opschrijft.

2) Rustig aan

Soms beginnen mensen met een nieuw oefeningsprogramma of hebben ze een ander doel en zijn ze helemaal klaar om te beginnen. Ze zijn hoopvol op vooruitgang en hun enthousiasme kent geen grenzen. Hoewel hun enthousiasme geen grenzen kent is dat vaak ook hetzelfde voor hun gevoel van zelfbeperking. Mensen denken dat ze alles ineens kunnen doen, totdat ze erachter komen dat ze ook beperkingen hebben – hierdoor zakt hun enthousiasme vaak als een kaartenhuis in elkaar.

Zeker omdat je in het begin alles op alles probeert te zetten – neem een stap terug en doe het dan even rustig aan. Laat jezelf niet alles doen dat je wilt doen maar verspreid die energie. Laat jezelf slechts 50 tot 75 procent van wat je wilt doen ook daadwerkelijk doen, anders is de kans groot dat je snel uitgebrand raakt. Stel je voor dat je wilt beginnen met joggen, misschien kun je wel met 5 kilometer beginnen, maar begin nou eerst eens met bijvoorbeeld 1,5 kilometer. Zodra je klaar bent met joggen kun jij jezelf vertellen dat je veel meer aankunt en de volgende keer ga je tot 2 kilometer. Je kijkt uit naar de volgende keer dat je kunt gaan joggen omdat er meer inzit. Je gebruikt jouw energie op een slimmere manier.

3) Zorg voor ondersteuning

Het deelnemen aan een online (of offline) groep kan je helpen je geconcentreerd en gemotiveerd te houden. De meeste mensen weten dat het gemakkelijker is om te stoppen als niemand het zou merken wanneer je stopt. Als je echter ondersteuning hebt van andere, zowel online als offline, dan werkt dit motiverend. Vaak kunnen deze mensen je ook goede adviezen en morele steun geven.

4) Visuele motivatie

Plaats een foto van je doel ergens waar je het telkens kun zien, misschien in de buurt van jouw bureau of op de koelkast. Het visualiseren van je doel geeft je extra motivatie omdat het je laat zien waar je naar toe werkt. Of het nu gaat om fysieke doelen zoals het afmaken van een marathon of een platte buik te krijgen, of misschien sparen voor een reis naar Rome of het bouwen van een droomhuis, visuele ondersteuning is een van de beste manieren om jouw doel te actualiseren.

Zoek een foto en zet deze ergens neer waar je de foto niet alleen dagelijks, maar zelfs elk uur kan zien! Gebruik de kracht van je visuele zintuig om je te richten op jouw doel. Die focus gaat je uiteindelijk gemotiveerd houden op de lange termijn - als je die focus eenmaal uit het oog verliest, verlies jij misschien ook je motivatie. Deze foto brengt jij aandacht weer terug op het uiteindelijke doel.

5) Zorg voor iemand als een (training) partner

Soms is gemotiveerd blijven vrij lastig, zeker als je het zelf moet doen. Maar als je iemand kent met dezelfde doelen (hardlopen, dieet volgen, financiën, enz.), dan is het een goed idee om te zien of deze mensen met jou samen zouden willen werken. Het hoeven niet eens precies dezelfde doelen te zijn, zolang je elkaar maar stimuleert en helpt.

6) Gewoon nu beginnen en doorgaan

Er zijn van die dagen dat je geen zin hebt om naar buiten te gaan en te gaan rennen, dat je geen zin hebt jouw budget goed na te kijken, er zijn van die dagen dat je gewoon geen zin hebt. Het klinkt gemakkelijk, maar in plaats van dat je op de bank zit en denkt hoe moeilijk het is, en hoe lang het zal duren, moet je gewoon beginnen.

Bijvoorbeeld, als het gaat om joggen is het enige wat je moet doen om te kunnen beginnen jouw renschoenen aan te doen en de deur achter je dicht te trekken. Daarna komt alles bijna automatisch. Als je thuis op de bank zit en je al moe voelt bij de gedachte van hardlopen dan weet je ook dat wanneer je eenmaal begint, het nooit zo moeilijk is als je dacht dat het zou zijn.

7) Zorg ervoor dat het leuk is

Een reden dat veel mensen op een gegeven moment stoppen met lichaamsbeweging is omdat ze het niet leuk vinden en het meer op hard werk begint te lijken dan iets wat ze graag zouden doen. Natuurlijk kan een doel bereiken af en toe lastig zijn, maar je moet er wel een beetje plezier in kunnen hebben. Probeer het leuk te vinden, op dat moment merk je dat het gemakkelijker is gemotiveerd te blijven.

8) Geef het de tijd, wees geduldig

Ik weet het, dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Het probleem met veel mensen is dat we snel resultaten verwachten. Wanneer je denkt over doelstellingen dan moet je denken op de lange termijn. Als je bijvoorbeeld gewicht probeert te verliezen dan zie je misschien dat de eerste twee of drie kilo er vrij snel afvliegen, maar het zal een lange tijd duren om de rest te verliezen. Als je een marathon wilt lopen moet je niet verwachten dat je dat met een week of twee voor elkaar krijgt, het betekend hard trainen. Als je niet de resultaten hebt die je wilt, geeft het dan tijd en geef het zeker niet op. Wees blij met je voortgang tot nu toe, de resultaten zullen komen als je het de tijd geeft.

9) Opbreken in kleinere doelen

Soms kunnen doelstellingen overweldigend zijn, zeker als het doelstellingen zijn op de lange termijn. Na een paar weken kunnen mensen hun motivatie al verliezen, vooral als we een paar maanden tot een jaar (soms zelfs meer) nodig hebben om ons doel te bereiken. Het is moeilijk om zo lang gemotiveerd te blijven. De oplossing: ervoor zorgen dat je kleinere doelen hebt waar je naartoe kunt werken. Als je bijvoorbeeld 20 kilo wilt verliezen dan probeer je eerst 3, 6, 9, 12, 15, en 18 kilo te verliezen. Zo ga je langzaam maar zeker richting jouw doel.

10) Beloon jezelf regelmatig

Een beloning is niet alleen voor de doelen op de langere termijn. Ook deze mini-doelen zoals beschreven bij nummer 9 moeten een verbonden beloning hebben. Maak een lijst van je doelen, met mini-doelen, en schrijf dan een passende beloning naar het doel. Met passend bedoelen we:

  • Het staat in verhouding tot de grootte van het doel (dus niet een luxe cruise in de Bahama’s als je 3 kilometer jogt)
  • Het ondermijnt je niet – Dat betekend dus niet vijf zakken frites eten als je vier kilo hebt verloren. Dat ondermijnt het daadwerkelijke doel.


19 manieren om jezelf te motiveren deel 2

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share