• jezelf motiveren

19 manieren om jezelf te motiveren deel 1

2016-11-28T09:22:30+01:00februari 16th, 2013|Motivatie|0 Reacties

Laatste update: door

19 manieren om jezelf te motiveren deel 1

Veel mensen e-mailen en vragen naar tips om meer motivatie te hebben voor hun dagelijks leven. Voor die mensen hebben we hier 19 verschillende tips en trucs die, indien in combinatie met elkaar gebruikt, een bijna garandeerde manier geven om elk (realistisch) doel te bereiken. Het bereiken van een doel is niet slechts een kwestie of je wel of geen "discipline" hebt. Het is een kwestie van jezelf motiveren en ervoor zorgen dat je focust op wat je wilt bereiken. Volg deze tips of een combinatie hiervan die voor jou werkt en je zult zien dat het resultaten oplevert.

1) Breng jouw vooruitgang in kaart

Het is een goed idee om een grafiek te maken om vorderingen bij te houden van elk van jouw doelen. Deze grafiek is niet alleen voor informatieve doeleinden, maar laat je ook in een oogopslag zien of je vooruitgang aan het boeken bent of niet. Het helpt je te motiveren om jouw doel te bereiken. Als je elke dag naar een grafiek kijkt en vooruitgang markeert, dan ga jij er uiteindelijk naar uitkijken om de vooruitgang aan te geven. Het klinkt misschien als een kleine motivatie, maar het helpt echt. Sommige mensen gebruiken een trainingslogboek, andere mensen schrijven informatie liever op in hun agenda, maar het maakt niet uit waar je het doet, als je het maar opschrijft.

2) Rustig aan

Soms beginnen mensen met een nieuw oefeningsprogramma of hebben ze een ander doel en zijn ze helemaal klaar om te beginnen. Ze zijn hoopvol op vooruitgang en hun enthousiasme kent geen grenzen. Hoewel hun enthousiasme geen grenzen kent is dat vaak ook hetzelfde voor hun gevoel van zelfbeperking. Mensen denken dat ze alles ineens kunnen doen, totdat ze erachter komen dat ze ook beperkingen hebben – hierdoor zakt hun enthousiasme vaak als een kaartenhuis in elkaar.

Zeker omdat je in het begin alles op alles probeert te zetten – neem een stap terug en doe het dan even rustig aan. Laat jezelf niet alles doen dat je wilt doen maar verspreid die energie. Laat jezelf slechts 50 tot 75 procent van wat je wilt doen ook daadwerkelijk doen, anders is de kans groot dat je snel uitgebrand raakt. Stel je voor dat je wilt beginnen met joggen, misschien kun je wel met 5 kilometer beginnen, maar begin nou eerst eens met bijvoorbeeld 1,5 kilometer. Zodra je klaar bent met joggen kun jij jezelf vertellen dat je veel meer aankunt en de volgende keer ga je tot 2 kilometer. Je kijkt uit naar de volgende keer dat je kunt gaan joggen omdat er meer inzit. Je gebruikt jouw energie op een slimmere manier.

3) Zorg voor ondersteuning

Het deelnemen aan een online (of offline) groep kan je helpen je geconcentreerd en gemotiveerd te houden. De meeste mensen weten dat het gemakkelijker is om te stoppen als niemand het zou merken wanneer je stopt. Als je echter ondersteuning hebt van andere, zowel online als offline, dan werkt dit motiverend. Vaak kunnen deze mensen je ook goede adviezen en morele steun geven.

4) Visuele motivatie

Plaats een foto van je doel ergens waar je het telkens kun zien, misschien in de buurt van jouw bureau of op de koelkast. Het visualiseren van je doel geeft je extra motivatie omdat het je laat zien waar je naar toe werkt. Of het nu gaat om fysieke doelen zoals het afmaken van een marathon of een platte buik te krijgen, of misschien sparen voor een reis naar Rome of het bouwen van een droomhuis, visuele ondersteuning is een van de beste manieren om jouw doel te actualiseren.

Zoek een foto en zet deze ergens neer waar je de foto niet alleen dagelijks, maar zelfs elk uur kan zien! Gebruik de kracht van je visuele zintuig om je te richten op jouw doel. Die focus gaat je uiteindelijk gemotiveerd houden op de lange termijn - als je die focus eenmaal uit het oog verliest, verlies jij misschien ook je motivatie. Deze foto brengt jij aandacht weer terug op het uiteindelijke doel.

5) Zorg voor iemand als een (training) partner

Soms is gemotiveerd blijven vrij lastig, zeker als je het zelf moet doen. Maar als je iemand kent met dezelfde