Motivatie

Laatste Update: 16 januari 2017

7 Tips voor maximale doorzettingsvermogen

Doorzettingsvermogen is zeker een waardevolle en zeldzame kwaliteit. Het is zeker niet zo dat sommige mensen geboren worden met doorzettingsvermogen terwijl iemand anders er maar ‘’weinig’’ van heeft. Ik ben van mening dat doorzettingsvermogen een kwaliteit is die aangeleerd en gecultiveerd kan worden.

Nu is het zeker zo dat doorzettingsvermogen noodzakelijk is om je doelen te halen en een waardevol leven te hebben. De manier om meer doorzettingsvermogen te kweken is door regelmatig doelen voor je zelf te stellen en alles op alles te zetten om deze doelen te halen.

Gelukkig zijn er ook methoden en tips om je in dit proces te helpen. In dit artikel zal ik je 7  van mijn persoonlijke favoriete tips geven om je doelen te halen!

Wat is doorzettingsvermogen überhaupt?

Doorzettingsvermogen zou je kunnen vertalen als een essentiële ingrediënt om je doelen te bereiken. Volgens Van Dale betekent doorzettingsvermogen: Volhardendheid, kracht om door te zetten.

Met andere woorden, wanneer het moeilijk wordt heb je de volhardendheid om niet vroegtijdig op te geven. Het grote verschil tussen iemand met veel doorzettingsvermogen en iemand met weinig doorzettingsvermogen is dat de eerste bijna niet opgeeft totdat een doel bereikt is.

Je ziet dit erg duidelijk in topsport waarbij atleten enorm veel bereiken vanwege een onverslaanbare kracht om door te zetten. Ik moet persoonlijk altijd denken aan de tennisser Rafael Nadal toen hij na een jaar lang uit de roulatie gelegen te hebben door een blessure de nummer 1 positie van de wereld opnieuw gehaald heeft, zeker inspirerend!

Door beter te begrijpen wat het cruciale ingrediënt is wat betreft doorzettingsvermogen krijg je een beter begrip waar je zelf aan kunt werken. Het hebben van veel doorzettingsvermogen zal je verbazen in hoeverre het de kwaliteit van je leven kan verbeteren.

Het belangrijkste bij het cultiveren van doorzettingsvermogen is allereerst duidelijke doelen stellen. Een persoon met doorzettingsvermogen weet altijd precies wat hij of zij die dag en in het leven wilt doen en bereiken. Mensen met doorzettingsvermogen leven niet ‘’van dag tot dag’’, maar werken naar iets toe. En wanneer de doelen bereikt worden, dan worden er weer nieuwe doelen gesteld.

Wanneer jij dit nu doorleest en je weet niet precies wat je wilt bereiken in het leven, dan raad ik je aan om een succes dagboek aan te schaffen of een simpel boekje bij de Hema, en maak een lijst met wat je allemaal wilt bereiken. Het zal je verbazen hoe effectief dit werkt!

Daarnaast weten mensen met doorzettingsvermogen ook hoe belangrijk een beloning is. Bij het bereiken van doelstellingen wordt dit zeker gevierd met een beloning. Van tevoren vaststellen wat de beloning zal zijn werkt zeer motiverend en kan nét dat je beetje extra geven om niet vroegtijdig op te geven.  Ze hebben bekwaamheid om in de toekomst te kijken en uit te kijken naar wat de toekomst zal brengen. Ze weten dat het een geweldig gevoel zal geven wanneer doelen gehaald worden, vandaar dat de doorzettingsvermogen bijna onuitputtelijk is!

Doorzettingsvermogen komt uit ervaring

doelen bereikenDe meeste mensen zetten bij lange na niet genoeg doelen voor zichzelf. Een perfect voorbeeld hiervan zijn de goede voornemens, waarbij één keer per jaar gekeken wordt naar het afgelopen jaar en besloten worden om nieuwe doelen te stellen.

Helaas worden de meeste van deze doelen niet gehaald omdat onderschat wordt dat routines doorbreken veel doorzettingsvermogen kost. Valt je niet op dat de meeste goede voornemens elk jaar opnieuw gemaakt worden? Hetzij meer bewegen, afvallen, stoppen met roken of financiële doelen bovenaan de lijst.

Meestal worden de goede voornemens niet langer dan twee weken volgehouden en  vindt er geen verandering plaats. Dit is jammer aangezien iedereen het potentieel heeft een geweldig leven te leiden waarbij de goede voornemens bereikt worden. De missende ingrediënt is in veel gevallen doorzettingsvermogen, maar dat ik iets wat je kunt opbouwen, net zo wanneer je naar de sportschool gaat en je conditie kunt verhogen, zo gaat dat ook met doorzettingsvermogen en het behalen van je doelen.

Succesvolle mensen om het maar zo even te noemen, zetten niet jaarlijks doelen, maar eerder maandelijks! Je kunt namelijk ook elke maand een lijst maken met goede voornemens maken. Ik heb dit concept van elke maand 1-2 nieuwe routines in je leven bouwen geleerd tijdens de productiviteitsseminar ‘’Wake up productive’’ waarbij ik elke maand een paar nieuwe doelen moest stellen.

Het is zeker niet zo dat mensen niet gemotiveerd zijn met het stellen van doelen. Het is eerder dat je veel vaker doelen moet stellen om ze te bereiken. Doelen worden niet op de correcte manier gemaakt waarbij de voltooiing ondermijnt wordt.

Met andere woorden, het verkeerde systeem wordt toegepast waarbij het succes volledig afhankelijk wordt van iemands doorzettingsvermogen. Dit geeft aan waarom maar 1 op de 100 mensen die een dieet volgen daadwerkelijk langdurig de overtollige kilo’s kwijt raakt. In de meeste gevallen wordt dit veroorzaakt doordat het plan niet consistent is met je persoonlijkheid. Kennis hebben van welke methode het beste bij jou past is de sleutel tot succes! Dat kan in de praktijk betekenen dat je erg gemotiveerd raakt door een beloning, of juist een straf.

Werken met een beloning en straf systeem is zeker effectief bij het halen van je doelen en cultiveren van doorzettingsvermogen. Echter, er zijn nog meer manieren om je doorzettingsvermogen te verhogen, hieronder een aantal handige tips voor maximale doorzettingsvermogen:

Tip 1: Geen excuses meer maken

tipsLaat geen enkele beperking of excuses je weerhouden om je doelen te bereiken en je doorzettingsvermogen aan te tasten. Door excuses te maken wanneer het moeilijk wordt geef je als het ware toestemming om op te geven. Door te werken met dagelijkse doelen elimineer je grotendeels het maken van excuses:

Tip 2: Dagelijkse doelen

Ik werk zelf erg graag met een dagelijkse doelen waarmee ik iets verder kom met het behalen van mijn grote doelen. Het interessante is dat het behalen van de kleine dagelijkse doelen (zoals voldoende water drinken) uiteindelijk het verschil maakt.

Probeer te denken in de context van: Een geweldige dag, een geweldige week, een geweldige maand en een geweldig jaar! Wanneer je een goede dag hebt gehad waarbij jij jezelf gemotiveerd hebt om te doen wat je wilt doen.

Vervolgens heb je een goede week waarbij je wellicht een paar kaar bent wezen sporten of gezonder eten, voordat je het door hebt heb je een geweldige maand en een geweldig jaar en dan een geweldig leven.

Wat je vandaag doet kan je hele leven bepalen. Wees kritisch naar je zelf en kijk wat je aan het eind van de dag allemaal bereikt hebt? Staat het in verbinding met wat je op lange termijn wilt halen?

Tip 3: Niet meer uitstellen

Uitstellen is de nummer 1 vijand van productiviteit. Hoe vaak heb je weleens gezegd ‘’ik doe het morgen wel?’’. We weten allemaal dag morgen er niet van zal komen. Er is niet zoiets als morgen, vandaag is de dag!

Als je meer wilt bewegen, doe dat dan vandaag en zeg niet tegen je zelf ik doe dat wel een andere keer. Het is nooit te laat om ergens mee te beginnen, maar doe dat nu en stel niet verder uit! Als je wilt stoppen met roken, zeg niet dat doe ik volgende maand wel of morgen, stop vandaag nog. Door minder uit te stellen cultiveer je doorzettingsvermogen en krijg je het imago van iemand die het voor-elkaar-krijgt.

Tip 4: Ik kan het!

Je hebt mensen die niet in moeilijkheden denken  maar juist in mogelijkheden. Het is niet gek dat de laatste veel verder komen en een gelukkiger leven hebben. Doe aan een stukje zelfreflectie en merk op hoe vaak je zegt ‘’dat kan ik niet’’ of ‘’dat gaat niet’’.

Zeg niet dat je het niet kan, maar hoe je het wel kunt doen. Een interessant concept wat ik geleerd heb van het boek ‘’denken zoals Leonardo Da Vinci’’ is om in mogelijkheden te denken door meer vragen te stellen. Zelfs wanneer iets bijna onmogelijk lijkt, zijn er altijd mogelijkheden door te kijken vanuit een andere invalshoek. Wanneer je in mogelijkheden gaat denken in plaats van moeilijkheden zal dat beloond worden met meer doorzettingsvermogen!

Tip 5: Maak keuzes

Je bent het resultaat van de keuzes die je dagelijks maakt. Welke keuzes zijn dat? En hebben deze keuzes of beslissingen een positieve rol bij het ontwikkelen van een gelukkiger en productiever leven? Veel van de keuzes die we maken gaat onbewust en emotioneel. Door te werken met doelen ben je zelf de kapitein van je schip!

Tip 6: Wilskracht is een spier

Het hebben van wilskracht maakt zeker het verschil. Maar wist je dat wilskracht een spier is? Dat betekent dat zelfs wanneer je nu veel moeite hebt met door zetten, dat het gemakkelijk gaat worden! Naarmate je meer doelen bereikt train je je wilskracht spier en kun je steeds grotere doelen halen!

Tip 7: Denk goed na over wat je wilt

Hoe ziet je ultieme leven er uit? Wat voor lichaam heb je? Hoe voel je je? Pak je succes dagboek en noteer in grote detail hoe je leven eruit moet zien. Vervolgens ga je dit onderverdelen in jaar doelen, daarna ga je deze jaardoelen onderverdelen in subdoelen op basis van maandelijks, wekelijks en dagelijkse doelen.

Als je 10 kilo wilt afvallen, dan kun  je dit onderverdelen in 2 kilo per maand en dit verder onderverdelen tot het niveau dat je 5x per week een wandeling van 30 minuten maakt.

Het is mogelijk!

Iedereen kan meer doorzettingsvermogen krijgen, het is een spier en die moet dagelijks getraind worden. Door met deze 7 tips vandaag nog aan de slag te gaan zet je een grote stap naar meer doorzettingsvermogen. Geef niet op en start vandaag nog!

[hana-flv-player video="https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/optimalegezondheid-2/videos/nieuw-programma-2014/maximale-doorzettingsvermogen.mp4" width="478" height="360" description="doorzettingsvermogen introductie" player="4" autoload="true" autoplay="false" loop="false" autorewind="true" /]

Heb jij zelf nog handige tips voor meer doorzettingsvermogen? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten! Nuttig artikel? Deel het hieronder via social media!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin2
Share