Vitamines en Mineralen

Laatste Update: 18 september 2016

De gevolgen van een jodiumtekort PLUS tips

De gevolgen van een jodiumtekort PLUS tipsjodiumtekort plus tips

Iedereen heeft weleens van jodium gehoord. Zodra je namelijk een pakje zout koopt in de supermarkt, zie je al ‘met jodium’ in blokletters staan. Maar wat is jodium eigenlijk, welke functie heeft het en waarom is het zo belangrijk dat het zelfs aan zout toegevoegd wordt?

Dat en meer zal ik je in dit artikel gaan uitleggen. Laten we beginnen!

Wat is een jodiumtekort zo gevaarlijk?

Wanneer je een ongezond voedingspatroon erop na houdt, dan is de kans groot dat je niet alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je lijf nodig heeft. Dit kan echter ertoe leiden dat je tekorten oploopt in je mineralenhuishouding, zoals bijvoorbeeld een jodiumtekort.

Wist je dat een jodiumtekort een van de meest voorkomende tekorten is? Dit lijkt misschien niet dramatisch, maar een jodiumtekort kan vooral in kinderen voor grote gezondheidsproblemen zorgen. Zo kan het bijvoorbeeld de cognitieve ontwikkeling van kinderen flink verminderen.

Jodium is een mineraal dat een uiterst belangrijke rol speelt bij het aanmaken van schildklierhormonen. Je schildklier beheert bijna alle metabole functies in je lijf, dat wil zeggen dat wanneer je schildklier niet goed werkt, ook je gezondheid er flink op achteruit gaat. Om voldoende schildklierfunctie te behouden, is het belangrijk dat je ook voldoende schildklierhormoon aanmaakt. Dit kan alleen met voldoende jodium in je voeding. Wanneer je schildklier namelijk niet goed werkt, heeft dit een effect op je spieren, je lever, je hersenen en zelfs je hart.

De voornaamste symptomen van een jodiumtekort

Wanneer je een ongezonde levensstijl hebt (of een genetisch bepaalde aandoening), is de kans groot dat je niet alleen een tekort hebt aan mineralen, maar ook een disbalans in je hormoonhuishouding. Dit kan ervoor zorgen dat sommige symptomen voor verwarring zorgen, omdat je niet weet waardoor ze precies veroorzaakt worden. Toch zijn de symptomen van een jodiumtekort best goed herkenbaar. Zo hebben we het bijvoorbeeld over depressie, een droge huid, hoofdpijn, cognitieve problemen, moeite met afvallen, astma, constipatie of juist diarree, koude ledematen en steeds dunner wordend haar.

Zoals je ziet, is een jodiumtekort niets om losjes mee om te gaan. Wat ook heel erg frappant is, is dat het niveau van jodium in ons bloed in de afgelopen 30 jaar met maar liefst de helft afgenomen is. Dit ondanks dat we meer eten en steeds meer voeding het gehele jaar door ter beschikking hebben. Denk bijvoorbeeld aan verse groenten en fruit, die je elke maand van het jaar in de supermarkt kunt vinden. Ook blijkt uit onderzoek dat maar liefst 96% van de duizenden geteste patiënten een tekort hebben aan jodium.

Hoe ontstaat een tekort aan jodium?

Een jodiumtekort kan verschillende oorzaken hebben. Wanneer je een jodiumtekort hebt, zal je schildklier eerst proberen om dit niveau te optimaliseren. Hierdoor zal je schildklier in eerste instantie opzwellen om zoveel mogelijk jodium te absorberen. Dit leidt tot een kropgezwel.

Over het algemeen moet je uitgaan van een richtlijn van 150 µg jodium per dag.

Maar hoe komt het nou dat iemand een tekort ontwikkelt?

De redenen hiervoor zijn uiteenlopend, maar hebben vaak met levensstijl te maken. Zo is de voornaamste oorzaak natuurlijk dat je dieet arm aan jodium is. Bovendien is het zo dat vele voedingsmiddelen in onze tijd worden geteeld in grond die niet meer zoveel mineralen bevat als vroeger. Hierdoor krijg je automatisch minder jodium binnen. Jodium komt bovendien niet voor in voedingsmiddelen, maar juist in de grond waarin specifieke voedingsmiddelen geteeld worden. Echter heeft dit natuurlijk ook nadelen, omdat het zo gemakkelijk is om een tekort op te lopen. In de jaren '20 werd daarom voor het eerst zout met toegevoegde jodium verkocht in Zwitserland. Vervolgens breidde dit fenomeen zich ook uit naar de rest van Europa.

In de jaren '70 en '80 werden verschillende onderzoeken uitgevoerd waaruit bleek dat deze toevoeging positieve effecten had op zwangere vrouwen en ongeboren baby's.

Jodium wordt niet alleen maar geconsumeerd in de vorm van voedingsmiddelen, maar kan ook als supplement genomen worden. Ook vis en schelpdieren zijn bijzonder rijk aan jodium.

Een jodiumtekort kan echter ook een indirect gevolg zijn van een ongezonde levensstijl. Wanneer je namelijk een seleniumtekort ontwikkelt, kan dit ook leiden tot een jodiumtekort. Studies hebben aangetoond dat mensen met een jodiumtekort vaak ook leiden onder een tekort aan selenium. De schildklier heeft echter beide mineralen nodig om juist te kunnen functioneren en de juiste schildklierhormonen te kunnen aanmaken.

Selenium heeft de functie om jodium als het ware te recyclen. Wanneer er niet voldoende selenium binnenkomt, heeft de schildklier er meer moeite mee om hormonen te produceren en daardoor moet je lijf juist nog harder werken om de hormonen om te zetten in een vorm die bruikbaar is voor je lichaamscellen.

Ook een zwangerschap is een veelvoorkomende oorzaak van een jodiumtekort. Zo blijkt dat een op de drie vrouwen een jodiumtekort heeft. Dit terwijl maar 15% supplementen neemt hiervoor. Een tekort aan jodium kan leiden tot verslechterde cognitieve functies in baby's.

Stop met roken!

Dat roken ongezond is dat wisten we allemaal, maar wist je ook dat roken juist ook een van de oorzaken is van een jodiumtekort? In sigarettenrook zit namelijk een bepaalde stof die de absorptie van jodium kan tegenhouden of sterk kan verminderen. Tabak kan bovendien de hormoonproductie van de schildklier in de weg staan, met alle gevolgen van dien.

Een jodiumtekort door kraanwater?

Wanneer je water van de kraan drinkt, kun je er over het algemeen van uitgegaan dat je ook fluoride binnenkrijgt. Kraanwater wordt hiermee namelijk verrijkt. Echter blijkt uit onderzoeken dat fluoride de absorptie van jodium kan tegenhouden. Wanneer je het budget hebt om een waterfilter te installeren, dan is dit echt een aanrader. Water uit flessen bevat vaak plasticdeeltjes die je gezondheid alleen maar in de weg staan. Deze kun je daarom ook beter vermijden.

Tenslotte is er ook nog de familie van de kruisbloemigen die in invloed kan hebben op de jodiumabsorptie in je lijf. Eet je bijvoorbeeld broccoli of rode kool rauw, dan kan dit de functie van je schildklier verminderen door bepaalde stoffen die hier inzitten. Beter is het om deze groenten, die overigens verder gewoon erg gezond zijn, gekookt te eten. Vooral mensen met een genetische aanleg hiervoor kunnen deze groenten in rauwe vorm beter zoveel mogelijk laten staan.

Een jodiumtekort natuurlijk behandelen

 

Voor volwassenen ligt de aanbevolen hoeveelheid jodium per dag op minimaal 150 µg. Ben je zwanger of geef je borstvoeding, dan heb je tenminste het dubbele nodig.

De beste manier om een jodiumtekort tegen te gaan of te herstellen, is door voedingsmiddelen rijk aan jodium in je dieet te verwerken. Een van de beste voorbeelden hiervan is zeewier. Een kelpsupplement kan ook uitkomst bieden. Wist je dat kelp het voedingsmiddel is, dat het rijkst aan jodium is ter wereld?

Natuurlijk is vis ook een uitstekend voedingsmiddel om een jodiumtekort mee te bestrijden. Omdat de zuivelindustrie ook veel jodiumproducten gebruikt in de productie van zuivel, is magere melk of yoghurt ook een ideale bron van jodium. Kies met name voor rauwe melk  omdat hier nog vele enzymen in zitten. Zorg er wel voor dat je rauwe melk alleen koopt bij een boerderij die je vertrouwt.

Volkoren graanproducten bieden je ook een jodiumboost. Hoewel groenten altijd enorm rijk zijn aan mineralen, ligt het er maar net aan in welke grond ze zijn geteeld in hoeverre de specifieke groente rijk is aan jodium. Dit kan enorm variëren per groentesoort.

Ben je dol op oer-Hollandse kost, dan zul je waarschijnlijk blij zijn om te horen dat een gebakken aardappel maar liefst 40% bevat van de totale aanbevolen hoeveelheid jodium per dag. Bonen en gedroogde pruimen zijn ook een goede bron van dit mineraal.

Tegenwoordig wordt zout in bijna ieder land ter wereld verrijkt met jodium. De bedoeling hiervan is natuurlijk om een jodiumtekort tegen te gaan. De FDA in Amerika heeft deze verrijking jaren geleden al goedgekeurd. Dat wil echter niet zeggen dat jodiumzout de beste bron is van mineralen. Jodiumzout is namelijk vaak sterk bewerkt en bevat nog maar weinig natuurlijke mineralen. Een betere keuze is dan Himalaya-zout of zeezout. Kies je liever voor supplementen, ga dan voor een natuurlijk kelpsupplement.

Tot slot...

Het is echt niet nodig heel precies elk voedingsmiddel te gaan afwegen en alleen maar bepaalde producten te eten om een jodiumtekort aan te pakken. Zolang je natuurlijke voeding eet, rijk aan mineralen en vitaminen, is de kans groot dat je ook voldoende jodium binnenkrijgt. Mensen met een genetische aanleg voor schildklieraandoeningen moeten hier natuurlijk wat beter op passen dan mensen die hier minder gevoelig voor zijn.

Maar zoals altijd geldt: kies voor natuurlijk, laat de kant-en-klaar maaltijden staan en eet de kleuren van de regenboog!

Heb jij ook last van een jodiumtekort? Deel dan in de comments wat jij persoonlijk doet om je tekort tegen te gaan!

Bronnen:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3074887/

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2009/10/20/signs-symptoms-and-solutions-for-poor-thyroid-function.aspx

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Ik heb een fiks jodiumtekort en vul dit, onder begeleiding van een natuurgeneeskundige, aan met supplementen. Ik ben erg benieuwd naar de genetische aanleg waar je over praat. Kun je mij hier per mail meer over vertellen?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share