Cellulite

Laatste Update: 3 september 2021

De psychische gevolgen van cellulite op vrouwen

Sinaasappelhuid of cellulite is iets waar negen op de tien vrouwen tijdens haar leven mee te maken krijgt(1). De ontsierende bobbeltjes, putjes en scheurtjes ontstaan vaak op benen, billen, borsten en op de buik. Veel vrouwen worden er onzeker van, maar bij sommige vrouwen heeft het krijgen van de huidaandoening een grotere psychische impact.

Oestrogeen en cortisol
Cellulite (niet te verwarren met cellulitis, wat veroorzaakt wordt door een bacteriële infectie) ontstaat onder de huid, in het onderhuids bindweefsel. Als dit bindweefsel gaat bobbelen, verandert ook de structuur van de huid die er direct bovenop ligt. Een van de veroorzakers van sinaasappelhuid is het hormoon oestrogeen, een vrouwelijk geslachtshormoon. Dit kan ook gedeeltelijk verklaren waarom cellulite vrijwel niet bij mannen voorkomt.

De anticonceptiepil lijkt hierdoor ook van invloed te zijn op het ontstaan van een sinaasappelhuid(2). Verder kan het stresshormoon cortisol de hormoonbalans verstoren en zo de cellulite verergeren. Er zijn echter ook andere factoren die meespelen zoals een gebrek aan beweging, teveel suiker en zout eten, roken en te weinig drinken. De huidaandoening hangt niet samen met het lichaamsgewicht, dus dikke vrouwen krijgen niet sneller last van cellulite dan slanke dames.

Psychische gevolgen

Omdat cellulite niet als ziekte gezien wordt heeft het vrijwel geen zin om ermee naar de huisarts te gaan. Maar als het hebben van sinaasappelhuid psychische problemen met zich meebrengt kan een bezoekje aan de huisarts wel zinvol wezen. Sommige vrouwen kunnen namelijk in een depressie raken of een sociale angst ontwikkelen als gevolg van het hebben van cellulite(3). Een psycholoog kan in dat geval helpen om de psychische impact van de cellulite te verminderen.

Er bestaan geen wondermiddelen

Helaas zijn er geen wondermiddelen om de huid weer glad en strak te maken. Bij de drogist zijn een heleboel crèmes te koop die beweren het effect van cellulite minder zichtbaar te maken, er is echter geen bewijs dat dit ook zo is. Ook behandelingen bij de schoonheidsspecialiste die gericht zijn op het verbeteren van de doorbloeding, zoals massage, infraroodbehandelingen en pakkingen lijken maar weinig effect te hebben. Een erg drastische behandeling is liposuctie en ook hier geldt dat de behandeling de zichtbaarheid van de cellulite niet per se vermindert.

Voorkomen is beter dan genezen

Voorkomen is in dit geval dan ook beter dan genezen. Je kan de kans dat je cellulite krijgt verminderen door je leefstijl aan te passen. Eet minder dierlijk vet, stop met roken en ga meer bewegen. Verder is het belangrijk dat je tenminste 1,5 liter water per dag drinkt en dat je niet te warm doucht. En ontspan zodat je hormoonhuishouding in balans blijft. Dan zit je in ieder geval lekkerder in je vel mocht je de sinaasappelhuid toch niet buiten de deur kunnen houden.

Meer cellulitis artikelen

Bronnen:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352647518300418
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6232550/
  3. https://www.taylorfrancis.com/chapters/edit/10.3109/9781439802724-3/social-impact-cellulite-impact-quality-life-doris-hexsel-camile-luisa-hexsel

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share