Zelfvertrouwen

Laatste Update: 1 juli 2016

De 7 ultieme tips om van onzekerheid af te komen

De 7 ultieme tips om van onzekerheid af te komenDe 7 ultieme tips om van onzekerheid af te komen

Onzekerheid is niet één ding, maar een complexe mix van alles wat je geleerd hebt, wat jou gevormd heeft, wat mensen je verteld hebben. Een mooie omschrijving, maar wat heb je er aan als jij zelf in de situatie zit waarin zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid ver te zoeken zijn.

Om te bepalen waar de oorsprong van het gebrek aan zelfverzekerdheid ligt, is het belangrijk om terug te gaan in je leven om te kijken waar het allemaal spaak liep. Want een gebrek aan onzekerheid is niet iets waar je mee geboren wordt, maar is iets wat je aangeleerd wordt.

Vaak gaan het gebrek aan zelfverzekerdheid, zelfvertrouwen en eigenwaarde hand in hand. Het heeft uiteindelijk allemaal met elkaar te maken.

In dit artikel wil ik je vertellen waarom dit zo belangrijk is, en wat je er zelf aan kunt doen. Daarnaast geeft ik je nog een paar tips om je lichaamshouding en lichaamstaal te verbeteren.

Waarom zijn zelfverzekerdheid en eigenwaarde zo belangrijk?

Ben jij wel eens op een feestje geweest, waarbij jouw binnenkomst niet opgemerkt werd, maar die man die 5 minuten later binnenkwam juist wel. Toen hij de deur opende, draaiden alle hoofden en hield iedereen even op met praten. De man maakte een écht entree, zonder dat hij een woord gezegd heeft.

Dit heeft te maken met zelfverzekerdheid, met uitstraling, met een zelfbeeld.

Ok, er zijn mensen die een beetje té veel van dit alles denken te hebben, maar dat is weer een ander verhaal.

Het gaat er nu om dat deze uitstraling je leven een stuk gemakkelijker en interessanter kan maken. Zal ik even 5 voordelen voor je op een rijtje zetten?

Reden 1: Het leven wordt eenvoudiger

Als je meer zelfverzekerd bent, heb je veel minder innerlijke strijd en leef je gemakkelijker. Je maakt sneller keuzes en voelt je zeker over je keuzes. Natuurlijk ga je ook verkeerde keuzes maken, maar dat is niet erg: Leer hiervan en ga meer zelfverzekerd verder, in de wetenschap dat je een volgende keer niet weer dezelfde fout gaat maken. Want ook dat is zelfverzekerd zijn: Leren van je fouten, en snel weer doorgaan.

Reden 2: Je zult innerlijke rust hebben

Door het ontbreken van innerlijke strijd, de strijd met jezelf, met je onzekerheid, heb je meer innerlijke rust. Innerlijk krijg je een stabiliteit waardoor je ook zelfverzekerdheid gaat uitstralen. Om constant die innerlijke strijd te moeten voeren is ontzettend vermoeiend, het kost onnoemlijk veel energie. Als je zelfverzekerder bent hoef je die strijd met jezelf niet meer te voeren, en hou je dus energie over om andere dingen te doen, leukere dingen.

Reden 3: Je krijgt een betere uitstraling

Is het jou wel eens opgevallen dat zelfverzekerde mensen dit ook daadwerkelijk uitstralen? Als je iemand ziet, dan weet je direct of die persoon zelfverzekerd is, of niet. Dit komt onder andere door de lichaamshouding. Maar daarnaast is het ook de uitstraling die dit bepaalt. We noemen dit ook wel charisma. Het is iets ongrijpbaars, maar je voelt en ziet het wel.

Reden 4: Je voelt je gelukkiger

gelukkiger worden

Natuurlijk is zelfverzekerdheid niet dé sleutel naar een gelukkig leven, maar het helpt wel degelijk. Hoewel iedereen een andere definitie heeft van geluk, zal zelfverzekerdheid helpen om je doel te bereiken. Jouw doel, of doelen, die jouw geluk bepalen. Of je nu gelukkig kunt zijn in een hutje op de heide, dicht bij de natuur, of als geluk voor jou een groot huis met dito auto betekent. Of misschien is het vinden van een levenspartner voor jou het ultieme geluk:: Zelfverzekerdheid zal in alle gevallen helpen om dit te bereiken.

Reden 5: Je hebt meer succes

Dit is eigenlijk in het verlengde van de vorige reden. Zelfverzekerde mensen zullen meer succes hebben. Niet alleen in het leven zelf, maar vooral ook in het werk. Ze zijn in staat om beslissingen te nemen, risico’s te nemen, te leren van hun fouten en ze hebben vooral de bijbehorende uitstraling en lichaamstaal. Allemaal zaken die duiden op zelfverzekerdheid.

Ik heb het hele verhaal in 5 redenen opgesplitst, maar als je goed leest heeft het allemaal met elkaar te maken. Het één komt van het ander en als je eenmaal het juiste pad naar zelfverzekerdheid bent ingeslagen, zal het allemaal steeds sneller gaan en hoef je er op termijn helemaal niet meer over na te denken: Het is een deel van jezelf geworden.

Heerlijk toch? Jij kunt dan je energie richten op wat je werkelijk wilt doen in je leven.

7 Ultieme tips

7 Ultieme Tips Voor Meer Zelfvertrouwen

Heb je voorgaande 5 redenen goed gelezen? Vergelijk het eens met jezelf, met hoe je nu in het leven staat. Zie je veel verschillen? Té veel?

Hieronder heb ik maar liefst 7 belangrijke tips voor je, om uiteindelijk ook te kunnen leven zoals hiervoor beschreven. Om verlost te kunnen zijn van jezelf, van je innerlijke strijd.

Tip 1: Maak de balans op

Je kunt natuurlijk op de bank blijven hangen, sloten koffie drinken en jezelf de hele dag maar in de put praten. Niet alleen is dit heel erg slecht voor je eigenwaarde en ga je jezelf steeds onzekerder hierdoor voelen, maar dit is ook een beginstadium van een depressie. En dat is een traject wat je beslist niet wilt, want met een depressie erbij ben je nog verder van huis.

Stop met gedachtes zoals: “…Ik ben niks waard, ik ben een slecht persoon, ik kan niks goed doen. En ik kan er niets aan veranderen…”. Je weet zelf heel goed dat dit niet de waarheid is, maar het is natuurlijk erg gemakkelijk om je achter deze leugen te verschuilen. Het geeft je een reden om gewoon niks te doen, en op die bank te blijven hangen.

Het wordt allereerst tijd om de balans op te maken. Om je negatieve én je positieve kanten te bekijken. Pak een groot stuk papier, trek een lijn in het midden. Bovenaan de rechterkolom schrijf je met grote letters ‘sterke punten’. Bovenaan de linkerkolom schrijf je, met iets kleinere letters, ‘zwakke punten’.

Nu MOET je minimaal 10 punten in iedere kolom opschrijven. Ik vermoed dat de 10 punten voor de linkerkolom geen groot probleem zullen zijn. Maar voor de rechterkolom zal dit lastiger zijn. Maar toch moet je doorzetten: 10 punten is verplicht!

Om je een beetje op weg te helpen met de 10 positieve punten: Denk eens diep na over wat anderen over jou gezegd hebben in de afgelopen jaren. Je hebt vast wel eens een compliment of opmerking gehad van iemand, bijvoorbeeld:

 • “…Bedankt dat je er midden in de nacht voor mij was. Ik had echt even een luisterend oor nodig…”
 • “…Je hebt dat project prima afgemaakt. Bedankt voor het bijspringen in deze lastige tijden…”
 • “…Ik heb nog nooit iemand gezien die met zoveel plezier en passie met zijn hobby bezig is…”

Dit soort opmerkingen zou je toch aan het denken moeten zetten. Je hebt dus toch iets waar je goed in bent, wat je eigenwaarde op kan krikken en wat je zekerder over jezelf kan maken.

Ook al zijn de 10 positieve punten maar hele kleine puntjes, dat maakt niet uit. Het gaat erom dat je jezelf van de positieve kant bekijkt. Je zult zien dat je de 10 punten gemakkelijk overschrijdt, als je het even vanuit een ander perspectief bekijkt.

Heb je er uiteindelijk nog steeds moeite mee? Vraag dan een hele goede vriend of vriendin om je te helpen. Om samen, onder het genot van een biertje of een goed glas wijn, de beide kanten van de lijst in te vullen en te bespreken. Deze vriend of vriendin kijkt met hele andere ogen naar jouw persoonlijkheid, wat zeer verfrissend kan werken. Deze zal zich concentreren op je positieve punten, maar zal misschien ook wel wat zwakheden benoemen, waar je zelf nog niet aan gedacht hebt. Er kan op deze manier een open discussie ontstaan die erg verhelderend kan werken. Het is natuurlijk een enorme boost als iemand oprecht iets positiefs over jou kan vertellen.

Tip 2: Wees realistisch

Er is niets dodelijker voor je eigenwaarde, en dus voor je gevoel van zelfverzekerdheid, dan dat je jezelf doelen stelt die onrealistisch hoog zijn. Je legt eenvoudigweg de lat té hoog. En, zoals we allemaal weten, hebben onrealistisch hoge verwachtingen heel weinig kans van slagen, en zullen dus leiden tot teleurstellingen, een lagere eigenwaarde en de daaropvolgende onzekerheid.

Ik kan nog steeds de verwachting, c.q. doelstelling, van een schoolvriend herinneren. Toen we nog op school zaten, wilde hij persé miljonair zijn op zijn 35ste. Anders beschouwde hij zichzelf en het leven als volledig mislukt. Natuurlijk, alles kan, maar dit was toch té hoog gegrepen. Op zijn 35ste verjaardag herinnerde ik hem aan deze veelgemaakte uitspraak, en hij vertelde me dat hij inderdaad erg teleurgesteld was, en dat deze verjaardag voor hem extra moeilijk was. Niet om de leeftijd, maar juist om het niet behalen van de doelstelling. Hij keek terug op zijn eerste 35 jaar, en constateerde dat hij nog geen eigen huis had, geen miljonair, en uiteindelijk alleen maar schulden had gemaakt. De eerdere doelstelling was bij lange na niet gehaald. Hij was die dag, en een lange periode daarna, erg triest en vond zichtzelf een mislukkeling. Na een lange tijd hard werken aan zichzelf heeft hij uiteindelijk zijn weg weer gevonden. Maar dat was niet gemakkelijk!

Je kunt natuurlijk ook kleinere doelen in het leven hebben, maar die kunnen nog steeds zo onrealistisch zijn als de voorgaande wens om miljonair te worden. Je zou bijvoorbeeld als doel kunnen hebben om je vader of moeder minder kritiek op je los te laten. Een klein doel, maar waarschijnlijk ook niet realistisch. Je ouders zullen zo blijven. Zeker als ze op leeftijd zijn, ga je daar helemaal niets meer aan veranderen. Waar je wél wat aan kunt veranderen is de manier waarop je met deze kritiek omgaat. Het zou in dit geval een beter doel zijn om de geuite kritiek te negeren, of in ieder geval beter te kunnen relativeren.

Door haalbare doelen te stellen, en je ook écht in te zetten om deze doelen te bereiken, krijgt je eigenwaarde en je zelfverzekerdheid een enorme boost. Je bewijst jezelf, én je omgeving, dat je wel degelijk iets in je mars hebt. Het doorbreekt je cyclus van negatieve gedachten en gevoelens. Het bereiken van je doelstellingen zal er voor zorgen dat je in een positieve cyclus terecht komt, wat beslist ten goede zal komen aan je eigenwaarde en zelfverzekerdheid.

Tip 3: Perfectie bestaat niet, fouten maken wel!

Een belangrijk kenmerk van iemand die onzeker is over zichzelf, en een lage eigenwaarde heeft, is het feit dat ze vaak perfectionistisch zijn. Dit ligt een klein beetje in het verlengde van de vorige tip. Perfectionisme staat gelijk aan té hoge doelstellingen, onrealistische doelstellingen.

Je hebt niet dat perfecte lichaam, je hebt geen perfect leven, je niet dat perfecte werk, je vrouw is niet perfect, je relatie is niet perfect. Niks is perfect in het leven.

Het is met name de media die ons ingeeft dat we perfect moeten zijn, dat we product XYZ moeten gebruiken om een perfecte huid te krijgen. En als je het niet gebruikt, dan hoor je er niet meer bij. Dan ben je niet perfect! Het is dus diezelfde media die ons in beelden vertellen wat perfectie zou moeten zijn.

Gelukkig komt er al verandering bij de modellen, want voorheen waren het alleen maar superslanke en welgevormde dames die de zomerbikini’s lieten zien. Het werkt natuurlijk erg deprimerend om te beseffen dat je wel duizend van die sexy bikini’s kunt kopen, maar dat je nooit dat bijbehorende lijf zult hebben. Geloof me, zelfs die mooie dames bestaan vaak niet. Ze zijn voor het overgrote deel het product van bedreven Photoshoppers. Perfectie is gecreëerd door de media en de fabrikanten, het is een droombeeld wat niet bestaat. Een utopie!

Perfectie bestaat niet, dus heeft het ook geen zin om het na te streven. In plaats daarvan maak je fouten, veel fouten. Want ja, je bent niet perfect. Het is erg belangrijk om deze fouten te maken, want je leert er van. Na een fout moet je niet bij de pakken neer gaan zitten, en je zelf helemaal wentelen in je verdriet, je teleurstelling. Besef wat je fout gedaan hebt, bedenk hoe het anders had gekund en leer er van. Ga daarna met deze nieuwe kennis door met je leven. Dit is een proces wat je hele leven gaat duren, maar iedere keer wordt je rijker, je groeit, je bent steeds zekerder van jezelf. Zekerder, juist omdat je fouten hebt gemaakt.

Tip 4: Ontdek jezelf

ontdek jezelf

Van alle mensen die ik in mijn omgeving ken, zijn de mensen die veel aan zelf-ontdekking gedaan hebben de meest gelukkige mensen. Niet in materiële zin, maar meer op het gebied van zelfverzekerdheid en eigenwaarde. Deze mensen kennen zichzelf en weten heel goed wat ze kunnen, en vooral ook wat ze niet kunnen. Ze kennen hun eigen grenzen in alle opzichten. Ze hebben namelijk allemaal fouten gemaakt in hun leven, en hebben er van geleerd. Ze zijn rijker geworden!

Maar het is natuurlijk niet zo dat op het moment dat deze grenzen bekend zijn, het werk afgerond is. Het is belangrijk om steeds weer nieuwe dingen te ontdekken in het leven, je eigen grenzen beetje bij beetje te verleggen, je blik te verruimen. Stel jezelf open voor nieuwe kansen, nieuwe gedachten, probeer eens iets nieuws. In ieder geval proberen! Als hert niet bij jouw persoonlijkheid past, dan heb je het in ieder geval een keertje geprobeerd en kun je er ook over meepraten. Weer een ervaring rijker!

Het is dus uiteindelijk een kwestie van ‘trial and error’. Proberen, ervaren en van je ervaringen leren. Dat is waardoor je jezelf beter en beter leert kennen, waardoor je je uiteindelijk zelfverzekerder zult voelen, én uit zult stralen.

Maar daar hoeft het niet bij te blijven. Ga eens een stapje verder en neem risico’s, doe dingen waar je anders nooit van durfde te dromen. Neem eens een paar flinke stappen in het verleggen van je grenzen, en je zult zien dat een houding zoals dit onverwachte resultaten op zal leveren, zowel positief als negatief. Leer ervan en ga verder!

Tip 5: Stel je zelfbeeld regelmatig bij

Veel mensen baseren hun eigenwaarde op de persoon die ze ooit waren. Een eigenwaarde van een oudere versie van die persoon, een verouderde versie die inmiddels gegroeid is en andere dingen doet, andere zaken ambieert en veel nieuwe dingen heeft geleerd. Als je bijvoorbeeld in je jeugd heel goed viool kon spelen, maar al sinds 30 jaar niet meer gespeeld hebt, dan heeft dat geen enkele waarde meer. het is een fijne herinnering, maar het heeft niks meer te maken met de persoon die je nu bent, 30 jaar later.

Evalueer jezelf op basis van vandaag, op basis van je kennis en kunde van vandaag. Het heeft totaal geen zin om alles van dertig jaar geleden er weer bij te halen, ook al ben je daar nog zo trots op. Het was toen een ervaring, je hebt er van geleerd in positieve én in negatieve zin, en je bent verder gegaan met je leven.

Kijk dus naar jezelf als de persoon die op dit moment leeft, met de kennis en kunde van dit moment, met alles wat je op dit moment doet. En niet zoals je misschien ooit was. Overigens is die oude versie van jezelf vaak ook nog eens een geromantiseerde versie, die in werkelijkheid totaal anders was.

Tip 6: Vergelijk jezelf niet met anderen

Misschien ben je wel jaloers op je buurman die maar liefst 500 ‘vrienden’ heeft op Facebook, en jij maar 15. Of wellicht wil je graag zijn zoals je loopmaatje die je er iedere keer weer uitloopt, of wil je zijn zoals je overbuurvrouw die iedere morgen in haar zwarte Mercedes cabriolet stapt.

Dit soort vergelijkingen hebben een hele grote invloed over hoe we over onszelf denken. Als jij dat allemaal niet hebt, dan ben jij dus een mislukkeling.

Het is erg lastig, maar toch is het belangrijk om te stoppen met dit soort vergelijkingen. De enige persoon waar je jezelf mee moet vergelijken is uiteindelijk….jezelf!

Het is eenvoudigweg niet eerlijk om jezelf te vergelijken met anderen, want je kent het verhaal erachter niet. Misschien zijn die 500 vrienden op Facebook wel gekocht. En ook al zijn ze echt, dan nog moet je je afvragen wat je aan dat soort ‘vrienden’ hebt. Het is beter om 1 of 2 ECHTE vrienden in het ECHTE leven te hebben, dan 500 of meer vrienden op Facebook. En misschien heeft de overbuurvrouw wel een mooie auto, omdat dit een manier van haar man is om een liefdeloos en ongelukkig huwelijk ‘af te kopen’. Wil jij dan ruilen?

Ga dus stoppen met vergelijken, maar bouw je eigen leven op. Concentreer je op je eigen geluk, je eigen waarde, je eigen zelfbeeld.

Tip 7: Vergeet niet wat je al bereikt hebt

Het is natuurlijk erg gemakkelijk om alleen maar de negatieve kant te belichten, in plaats van de positieve kant. Is jouw glas ook altijd halfleeg, in plaats van halfvol?

Als je een slecht moment hebt waarin je alleen maar kunt denken aan die momenten dat iets niet gelukt is, maak dan eens een lijstje. Een lijstje met alles wat er wel gelukt is in de afgelopen periode. Niet alleen de grote dingen, maar vooral ook die kleine dingetjes die je veel voldoening hebben bezorgd. Bewaar dit lijstje, zodat je het altijd even na kunt lezen op de momenten dat je het even niet ziet zitten.

Om jezelf een boost te geven: Je lichaamshouding

lichaamshouding

De eerder genoemde tips hebben met name te maken met je eigen ik, met hoe jij in elkaar steekt. Maar daarnaast heeft een positieve en sterke uitstraling ook alles te maken je lichaamshouding.

Toegegeven, alléén met het verbeteren van je lichaamshouding red je het niet. Het is een combinatie met alles wat er eerder in dit artikel beschreven is. Maar met de volgende tips kun je wel oefenen om jezelf alvast een boost te geven in je weg naar meer zelfverzekerdheid.

Tip 1: Kruis niet je armen of benen

Dit geeft aan dat je een gesloten persoonlijkheid bent. Als je je armen langs je lichaam laat hangen, wel of niet met een drankje in je hand, dan kom je meer ‘open’ over. Ditzelfde geld voor je benen, als je zit. Zet je voeten plat en stevig op de grond.

Tip 2: Oogcontact

Als je discussieert met iemand, dan is het belangrijk om tijdens het gesprek veel oogcontact te maken. Ga niet staren, maar wel oogcontact maken. Hiermee geef je aan dat je alle aandacht voor hem of haar hebt.

Tip 3: Neem je ruimte

Als je staat te praten, bijvoorbeeld tijdens een feestje, neem dan je ruimte. Sta stevig op de grond, het liefst een beetje wijdbeens. Gebruik je handen terwijl je praat. Kortom, neem je ruimte!

Tip 4: Ontspan je schouders

Zorg dat je schouders ontspannen zijn, maar laat ze niet hangen. Zorg dat je rug recht is, schouders een beetje naar achteren en je borst een beetje naar voren. Automatisch gaat dan je kin een beetje omhoog. Dit geeft een zelfverzekerde uitstraling.

Tip 5: Loop rustig

Ga niet als een wilde heen en weer rennen, en als iemand je roept, draai dan niet plotseling je hoofd om. Dit geeft aan dat je een nerveus en niet-zelfverzekerd type bent. Doe het allemaal wat rustiger en bedachtzamer.

Tip 6: Niets op borsthoogte

Heb je tijdens een feestje een drankje in je hand? Hou het dan niet op borsthoogte. Dit geeft een bepaalde afstandelijkheid, net zoals je je armen zou kruisen. Neem je drankje in één hand, en hou het naast je been.

Tip 7: Let op de comfort-zone

Ga niet te dicht tegen een ander aan staan. Respecteer de ruimte die jijzelf ook graag wilt hebben. Dit noemen we de comfort-zone. Behalve als je verliefd bent, of in ieder geval heel erg close, kom je deze comfort-zone niet binnen en bewaar je altijd een gepaste afstand.

Ga niet alles in één keer proberen toe te passen, maar kies er steeds ééntje uit. Pas deze een week lang consequent toe, waarna het vanzelf een automatisme gaat worden. Pak dan pas het volgende punt. Op deze manier kun je binnen een tijdsbestek van twee maanden heel wat doen aan je lichaamstaal en lichaamshouding.

Tot slot…

Alle punten in dit artikel moet je zien als een handreiking, een hulpje om jou een druk in de juiste richting te geven. Ik hoop écht dat je er je voordeel mee kunt doen!

Mocht het niet lukken in je eentje, aarzel dan niet om hulp te zoeken. Hulp in de vorm van een goede vriend of vriendin, of professionele hulp.

Bronnen:

http://www.self-confidence.co.uk/articles/insecurity/

https://en.wikipedia.org/wiki/Implicit_self-esteem

http://www.pathwaytohappiness.com/writings-insecurity.htm

https://www.psychologies.co.uk/10-ways-overcome-low-self-esteem

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. HALLO ROBERT JAN.IK HEB HET HELE VERHAAL GELEZEN, EN WAT JIJ SCHRIJFT KLOPT HELEMAAL.IK HEB VELE DEPRESSIES GEHAD EN ZIT AF EN TOE NOG NIET LEKKER IN MIJN VEL,MAAR JE MOET TOCH WEER DOOR.SOMS IS DAT BEST WEL MOEILIJK,MAAR HET LUKT MIJ WEL.IK BEN TROTS OP MIJ ZELF,HOU VAN MIJ ZELF ZOALS IK BEN.ZIE ER GOED UIT VOOR MIJN LEEFTIJD,MAAR BESTEED OOK VEEL AANDACHT AAN MIJN UITERLIJK.IK WOOG 76,2KILO EN WEEG NU 71,7.IK BEN ER TROTS OP DAT IK ALLEEN DAT VOOR ELKAAR HEB GEKREGEN.IK DRINK OP ADVIES VAN JOU ELKE MORGEN MIJN 2 GLAZEN WATER EN DAT BEVALT MIJ ZEER GOED .BEDANKT VOOR JE MOOIE VERHAAL EN HET GEDICHT.VRIENDELIJKE GROET AN KREUNE EMMEN.

 2. Hello Jan,
  Ik vind dit artikel( het onderwerp hierin) heel prachtig. De punten die je hierin hebt opgenoemd(opgesomd), zijn allemaal dingen die je in het dagelijks leven bewust of onbewust reeds doet, maar je staat er gewoonweg niet bij stil. Je inzet hierbij vind ik erg belangrijk, omdat je hierdoor jouw naasten(je medemens) gewoon tot gedachten brengt om bij (bepaalde) zaken toch stil te staan en erover na te denken. Hierdoor kunnen mensen inderdaad hun leefgewoonten drastisch gaan veranderen. Ik wil al bijna stellen dat jouw missie 100% kans van slagen heeft( dit is voor jou weer een punt van zelfverzekerdheid). Ga door vriend, je bent zeer goed bezig.

  Vriendelijke en warme groet,
  Anandkoemar Gangadin vanuit Suriname.

  1. Dank je wel voor deze vriendelijke woorden, Anandkoemar!
   Dit motiveert mij om steeds weer een stapje verder te gaan.

   Op jouw gezondheid!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share