Cholesterol

Laatste Update: 22 maart 2016

De samenhang van cholesterol en ontstekingen

ontstekingen en cholesterolCholesterol iedereen weet dat het slecht voor je is. Dit komt doordat cholesterol ervoor kan zorgen dat je aders dichtslibben. De manier waarop dit gebeurt is niet altijd voor iedereen duidelijk. Ontstekingen in het lichaam lijken hier van invloed op te zijn.

Daarom ga ik in dit artikel dieper in op wat cholesterol is en hoe ontstekingswaarden samen met cholesterol ervoor zorgen dat je aderen dichtslibben en je last krijgt van plaque.

Cholesterol is vet in een pakketje

Cholesterol is een soort waxachtig vet dat in alle cellen van je lichaam te vinden is. Om je cholesterol te verplaatsen gebruikt het lichaam lipoproteïnen. Dat zijn lipiden (vet) die met specifieke eiwitten bij elkaar worden gehouden. Al het cholesterol dat je lichaam niet nodig heeft wordt met die pakketjes naar de lever getransporteerd.

Ook in voeding zit cholesterol bijvoorbeeld in ei, vlees en zuivel.

Waar is cholesterol goed voor?

Je lichaam heeft cholesterol nodig voor de aanmaak van hormonen, vitamine D en hulpmiddelen voor het verteren van voeding. Je lichaam kan zelf alle cholesterol aanmaken die het nodig heeft om goed te functioneren.

Waarom is cholesterol dan slecht voor je?

Zoals ik al schreef maakt je lichaam pakketjes om je cholesterol te verplaatsen. Er bestaan twee soorten pakketjes die je lichaam gebruikt voor het transport van het cholesterol namelijk low-density lipoproteïne (LDL) en high-density lipoproteïne (HDL).

Met name LDL cholesterol is slecht voor je. Dit komt doordat het vast blijft zitten in beschadigingen van je bloedwand en doordat je witte bloedlichaampjes de LDL willen opruimen, maar in plaats daarvan hier een vrije radicaal van maakt.

Daardoor komen er steeds meer witte bloedcellen en ontstaat er een laagje ontsteking in de aderwanden. Waardoor die weer verder beschadigen en meer LDL cholesterol daar vast blijft zitten en je uiteindelijk een plaque krijgt die blijft groeien en uiteindelijk de ader kan afsluiten met eenb hartaanval, trombose of beroerte als gevolg.

HDL cholesterol is juist goed cholesterol. Het neemt namelijk LDL cholesterol in zich op, waardoor de schadelijke effecten verdwijnen. Daarbij houdt HDL cholesterol de binnenste laag van de aderwand schoon doordat het de wand “scrubt”.

Wanneer heb je een te hoog cholesterol?

Je hebt een te hoog cholesterol als er te veel LDL cholesterol in je bloed zit ten opzichte van je HDL cholesterol. Het vervelende is dat je niet direct voelt dat je te veel cholesterol in je bloed hebt. Je wordt er niet vermoeid van en je hebt niet opeens gevoelloze handen of iets dergelijks. Vaak merk je het pas als het te laat is, doordat je dan opeens een beroerte krijgt. Het is dus erg belangrijk om dit te laten meten.

Ontstekingswaarden en cholesterol

Ontstekingswaarden en hoog cholesterol hebben een verband. Bij een chronische ontsteking kan de flexibiliteit van de bloedvaatwand namelijk afnemen, waardoor daar beschadigingen ontstaan. In die beschadigingen gaat dus LDL cholesterol zitten. Waardoor er plaque ontstaat.

Maar dat is niet het enige, want de cholesterol kristallen activeren ook een ontstekingsreactie in sommige genen en de aanmaak van een witte bloedcel die macrofaag wordt genoemd.

De ontstekingsreactie verergert dus de ontsteking die er al is waardoor het proces van plaque vorming zich nog verder kan versnellen en je daardoor in een soort ontstekingsspiraal kunt raken.

De macrofaag zorgt er wel voor dat een deel van het cholesterol wordt getransformeerd tot een vorm dat het kan worden opgeslagen in vetcellen.
Echter dit effect is slechts klein en lost het probleem ook niet op. Er blijft dus telkens steeds meer LDL cholesterol achter waardoor je uiteindelijk een verkeerde verhouding van LDL en HDL cholesterol kunt krijgen.

Voorkomen van hoog cholesterol

Opvallend is dat medicijnen die cholesterol moeten verlagen de ontstekingswaarden remmen, wat ook de reden kan zijn dat die medicatie veroudering in de hand werkt, omdat ontstekingen betekenen dat je lichaam aan het werk is om iets op te ruimen.

Daarom is het ook het beste om een hoog cholesterol en ontstekingswaarden op een natuurlijke manier te verminderen, zodat je lichaam verder niet gehinderd wordt in natuurlijke beschermingsprocessen en zelfs extra voedingsstoffen krijgt om zichzelf sterker te maken.

Verlagen van ontstekingswaarden

Het verlagen van ontstekingswaarden kan ook door bepaalde kruiden en ingrediënten aan je dieet toe te voegen.

Ui

Ui is een ingrediënt dat ontstekingen te lijf gaat en oxidatieve stress vermindert. Dit komt onder andere door de vitamine C in ui. Uit het onderzoek blijkt ook dat het specifiek de ontstekingen in de aderen aanpakt, dat goed is om cholesterol te verlagen.

Knoflook

In hetzelfde onderzoek wordt knoflook ook getest en hieruit blijkt ook dat knoflook ontstekingsverlagende eigenschappen heeft en de ontstekingen in de aderen verminderd. Daarbij werkt het ook bloeddruk verlagend, waardoor de wanden van de bloedvaten minder snel beschadigd raken en daar dus minder snel LDL cholesterol zich kan hechten.

Vitamine C

Ook vitamine C is een belangrijk antioxidant dat ontstekingswaarden kan verlagen. In fruit en groente zit vaak veel vitamine C. Door sommige onderzoekers wordt ook aangeraden om minimaal vijf porties fruit of groente per dag te eten.

Groene thee

In groene thee zit een molecule combinatie die die een overbodige ontstekingsreactie kunnen remmen. Volgens de onderzoeker is er dus ook reden om aan te nemen dat groene thee verder onderzocht moet worden als medicijn tegen hoge ontstekingswaarden.

Groene thee heeft ook andere voordelen, zoals het versnellen van de stofwisseling. Het is niet de bedoeling dat je nu alleen maar groene thee drinkt. Hou het bij een maximum van vijf koppen thee anders kun je helaas last krijgen van nierstenen.

Lichaamsbeweging

Rustige lichaamsbeweging, zoals wandelen, fietsen en zwemmen, kunnen ontstekingswaarden verminderen. Hoe langer je beweegt, hoe beter het verminderen van ontstekingswaarden gaat. Daarom beveel ik iedereen een half uur beweging per dag aan, al is het maar wandelen.

Verhogen van HDL cholesterol

Het verhogen van het gehalte HDL cholesterol kan de binnenkant van je aderen goed opruimen waardoor je minder last hebt van LDL cholesterol. Ook dit kan op een natuurlijke wijze.

Kokosolie

In kokosolie zit laurinezuur en dat werkt erg goed om het HDL cholesterol gehalte te verhogen. Dit blijkt onder andere uit een meta-onderzoek. Dit moet je niet verwarren met palmvet want dat heeft weer geen effect en ook het meer eten van koolhydraten helpt niet.

Omega 3

Uit onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen na de menopauze blijkt dat de inname van visolie, die rijk is aan omega 3, de HDL cholesterol gehaltes verhogen en ook nog eens de ontstekingswaarden verlagen. Dus neem die lekkere zalm mee voor op je brood of cracker.

Walnoten

Uit een onderzoek waarbij men een dieet had met een laag vetgehalte werd geëxperimenteerd met het toevoegen van walnoten bij 1 groep en bij de andere groep juist niet. Wat bleek? De groep met dagelijks 30 gram walnoten had een significante verhoging in het HDL cholesterol gehalte en had hun LDL cholesterol gehalte met 10% (!) verlaagd. Dit kan komen doordat er in walnoten ook laurinezuur zit en ook vitamine E, dat een krachtig in vet oplosbaar antioxidant is.

Macadamianoten

Een ander onderzoek laat zien dat het dagelijks eten van een portie macadamianoten van tussen de 40 en 90 gram het totale cholesterol gehalte kan verminderen. Het LDL cholesterolgehalte wordt verlaagd met ongeveer 5% en het HDL cholesterol is verhoogd met ongeveer 7%.

Deze Australische noot heeft het hoogste gehalte van onverzadigde vetten van alle noten en is een bron van vitamine B1 en de mineralen magnesium, calcium, fosfor, ijzer en zink.

Fruit en groente

In een onderzoek om te controleren of fruit en groente helpt tegen cholesterol is er geëxperimenteerd met het drinken van vers geperste sinaasappelsap. Hieruit bleek dat als je drie glazen sinaasappelsap dronk je HDL cholesterol wel met 21% steeg! Daaruit concludeerden de onderzoekers dat het voor je cholesterol goed is om dagelijks vijf tot tien porties fruit of groente te eten om je cholesterolwaarden weer in evenwicht te brengen. Bij minder dan vijf porties per dag is er geen effect zichtbaar.

Lichaamsbeweging

Regelmatig een duursport uitoefenen, zoals hardlopen, wielrennen en dergelijke hebben aangetoond dat ze HDL cholesterol niveaus verhogen. Dit is vooral nuttig als je een lagere HDL waarde hebt dan gemiddeld. Bij een normale HDL cholesterol waarde wordt dit effect al veel kleiner. Dus om dit te doen is het handig om vooraf te weten hoeveel HDL cholesterol er in je bloed zit.

Het programma in het onderzoek duurde 20 weken, dat is iets minder dan een half jaar. Dus het gaat om een langdurige verandering van de levensstijl om je HDL cholesterol weer op peil te krijgen.

LDL cholesterol verlagen

In sommige gevallen is het lastig om het HDL cholesterol te verhogen, maar de verhouding is ook te verbeteren door het LDL cholesterol te verlagen. Daarom een paar tips om LDL cholesterol te verlagen.

Lichaamsbeweging

Veel cholesterol wordt getransformeerd tot iets dat in een vetcel opgeslagen kan worden. Door lichaamsbeweging wordt het LDL cholesterol niveau in je bloed verlaagd. Dit heeft helaas geen effect op de verhoging van LDL cholesterol. In het onderzoek is er na een jaar beweging gecontroleerd, dus dit is niet in 1 week opgelost. Bewegen moet echt onderdeel worden van je levensstijl.

In dit onderzoek ging het ook om aerobic oefeningen. Dus duursport en high interval training kunnen helpen voor een balans van je cholesterol gehalte. De effectiviteit van krachttraining is niet gemeten in dit onderzoek.

Tot slot…

Cholesterol en ontstekingen zijn op meerdere manieren met elkaar verbonden. Een ontsteking in de aderen kan voor extra LDL cholesterol zorgen wat op zijn beurt weer zorgt voor extra ontstekingen waardoor je in een soort ontsteking en cholesterol spiraal terecht komt.

Omdat je niet snel merkt dat er iets mis is in je aderen is het van belang op af en toe je cholesterol te laten meten zodat je op tijd de spiraal kunt stoppen en kunt voorkomen.

Door gezonde voeding en het toevoegen van ui, knoflook en noten in je dieet kun je al zorgen voor een betere balans in goed (HDL) en slecht (LDL) cholesterol. Daarbij kan lichaamsbeweging ook helpen. Duursporten, zoals hardlopen en fietsen, kunnen je HDL cholesterol waarden verhogen als die laag zijn en aerobics kunnen LDL cholesterol waarden verlagen als die te hoog zijn.

.

Bronnen:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3116370/
http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0011765
http://atvb.ahajournals.org/content/22/9/1452.short
http://www.webmd.com/cholesterol-management/ldl-cholesterol-the-bad-cholesterol
http://scholar.googleusercontent.com/scholar?q=cache:A8Dq3CWGaFEJ:scholar.google.com/+garlic+inflammation&hl=nl&as_sdt=0,5
http://www.jimmunol.org/content/170/8/4335.short
http://journals.lww.com/epidem/Abstract/2002/09000/Does_Exercise_Reduce_Inflammation__Physical.12.aspx
http://ajcn.nutrition.org/content/77/5/1146.full.pdf+html">
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0955286303001013
http://care.diabetesjournals.org/content/27/12/2777.full
http://jn.nutrition.org/content/133/4/1060.short
http://ajcn.nutrition.org/content/72/5/1095.full

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Kijk eens op het forum verslag van cholesterol leugen en volgende site: http://www.fonteine.com/cholesterol.html
    Naar wie luisteren we eigenlijk! jouw informatie komt bijna geheel van amerikaanse en engelse sites! Zijn deze sites eigenlijk wel onafhankelijk of zijn ze net als voedingscentrum en hartstichting afhankelijk van sponsors?
    groet Wouter
    p.s. ik hoop nu wel eens antwoord te krijgen
    !

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

4 Shares
Tweet
Pin1
Share3