Diabetes factoren

Laatste Update: 9 maart 2017

De rol van diabetes sokken bij een diabetesvoet

Diabetes is een ziekte die voor de dagelijkse behandeling en om het onder controle te houden veel medische apparatuur vereist. De meest gebruikte apparatuur is een bloedglucosemeter, glucose test strips, en insulinespuiten. Hoewel veel mensen diabetes sokken niet als een noodzaak beschouwen, zijn ze toch ook van cruciaal belang voor een betere gezondheid en voor de preventie van diverse complicaties. Als je je afvraagt of je moet investeren in diabetes sokken, zal dit artikel je helpen bij het nemen van je beslissing door de volgende onderwerpen verder aan je uit te leggen:

Wat zijn diabetes sokken?

Diabetes sokken zijn speciaal ontworpen sokken om

 • de druk in het onderbeen en de voet te verlagen;
 • blaarvorming op de huidoppervlakken te voorkomen; en
 • vochtophoping te beperken.

Hun functie is vooral om je voeten te beschermen en om voor maximaal comfort te zorgen. Deze sokken zijn meestal elastisch en naadloos. De elastische functie helpt te voorkomen dat de sokken te strak gaan zitten als je voeten opzetten. Het naadloze ontwerp zal wrijving met de zenuwen, neurologisch ongemak en pijn minimaliseren. Deze sokken passen gewoon goed om pijn in de kuit, die veroorzaakt kan worden door de naad van een te strakke sok die in de huid drukt, te beperken. Als de doorbloeding verlaagt, wordt het moeilijker voor het lichaam om te genezen. Een hoge bloedsuiker, wat vaak wordt geassocieerd met diabetes, veroorzaakt ook dat het immuunsysteem vertraagt. Gespecialiseerde sokken zijn een manier om dit dubbele probleem te bestrijden en om eventuele toekomstige amputatie of zelfs de dood, als gevolg van een voetblessure, te voorkomen.

Afgezien van twee speciale structuren, zijn deze sokken altijd een beetje gevoerd om letsel te voorkomen. Deze sokken hebben ook een versterkt vochtregulerend vermogen zodat zweet en vocht uit je schoenen niet worden opgenomen in de sok en zodat de voet kan ademen. Door je voeten droog te houden, loop je minder risico op het ontwikkelen van blaren en schimmelinfecties.

Wie moeten er diabetes sokken gebruiken?

Niet alle mensen met diabetes hoeven diabetes sokken te dragen. Diabetici met een verminderde voetpulsatie (gemeten aan de bovenkant van de voet en achter de binnenste enkel), een verandering in de kleur en temperatuur van de voeten, een zenuwbeschadiging of andere veranderingen in gevoel of mensen die veelvuldig voetverwondingen oplopen, moeten overwegen om uitsluitend nog diabetes sokken te dragen voor een betere bescherming van hun voeten. Als je voeten gevoelig zijn voor veranderingen, voor roodheid, irritatie en/of zwelling, is het ook zeer aan te bevelen om deze sokken te dragen. Als je geen last van deze symptomen hebt, kun je alle soorten sokken dragen. Toch moet je het dragen beklemmende sokken, losse sokken, afzakkende sokken of sokken met ongemakkelijke naden voorkomen.

Soorten diabetes sokken

Diabetes sokken zijn in vele uiteenlopende materialen en maten te vinden.

Materiaal

Diabetes sokken zijn vaak gemaakt van een combinatie van materialen zoals acryl, merinoswol, bamboe en houtskool gemengd met spandex voor de stretch. Deze materialen hebben een beter vermogen om zweet te transporteren dan de traditionele wollen sok en ook is spandex minder beklemmend dan elastiek. Bovendien zullen deze materialen niet dubbel gaan zitten of kreuken waardoor het contact met de huid wordt beperkt.

Als letsel in contact komt met bacteriën en vocht, kan deze complicatie een groot gevaar vormen voor mensen met diabetes. Daarom is het belangrijk dat de diabetes sokken antimicrobiële eigenschappen hebben om zo schimmelgroei en uitbreiding van bacteriën op vochtige gebieden te voorkomen. Wat ook geweldig is aan deze sokken, is dat de niet-katoenen materialen zoals wol, bamboe en houtskool van nature antimicrobiële eigenschappen hebben. Bovendien bevatten sommige duurdere diabetes sokken ook zilver- of koperdraad om bacteriën en schimmels actief te bestrijden en om een nare geur en infectie te voorkomen.

Vulling

Afhankelijk van jouw specifieke behoeften kun je gespecialiseerde diabetes sokken kopen met een extra vulling en verschillende dikteniveaus. Als je dagelijks voor langere tijd op je voeten moet staan, kunnen sokken die een extra vulling op de hielen hebben voor extra steun zorgen. Als je veel hardloopt of vaak oefeningen doet, kun je het beste sokken dragen met meer vulling bij de bal van de voet om zo zweertjes, ontstaan door wrijving, te voorkomen. Anderzijds zullen sporten zoals tennis en voetbal sokken met een extra vulling bij de tenen nodig hebben om mogelijke verwondingen aan de tenen te voorkomen.

De vulling kan worden gemaakt van de vezels van de sokken zelf door het aantal en de dikte van de draadlussen te vergroten. Een gelvulling is ook een goede optie. Sommige gelformules maken gebruik van materialen zoals silicone. Ongeacht wat het soort vulling ook is, uit onderzoek is gebleken dat een sok met een vulling voor meer ondersteuning zorgt, gevoeligheid en irritaties minimaliseert, eventuele pijn verlicht en je kan beschermen tegen blessures.

Beschikbare stijlen en lengtes

Diabetes sokken kunnen om verschillende redenen worden aangeschaft. Over het algemeen zijn de modellen die over de kuit en over de knie vallen het meest gunstig voor mensen met problemen met de bloedsomloop. Als je een actieve levensstijl hebt, zijn er ook diabetes sokken in een enkelmodel verkrijgbaar om mee te sporten, zodat deze niet opvallen tijdens het sporten terwijl je toch van alle voordelen van een klassieke diabetes sok kunt profiteren. Sinds de uitvinding van de oorspronkelijke diabetes sokken zijn er inmiddels verschillende merken met veel verschillende patronen en kleuren verkrijgbaar. In tegenstelling tot de effen witte of huidkleurige sokken zijn deze sokken stijlvol en passen gemakkelijk bij de kleding die je draagt op je werk of als je uitgaat. En voor diegenen die niet graag hun sokken laten zien, hebben bepaalde merken ook laag uitgesneden sokken in hun assortiment.

Wanneer moet je deze sokken dragen?

Het wordt meestal aanbevolen dat personen hun diabetes sokken dragen vanaf het moment dat ze uit bed stappen tot vlak voordat ze ’s avonds weer naar bed gaan. Hoe minder tijd je op blote voeten loopt, hoe kleiner de kans is dat je door per ongeluk tegen dingen aan te stoten of op dingen te stappen, letsel aan je voeten oploopt. Daarnaast zorgen de sokken ook voor een optimale temperatuur voor een betere doorbloeding in de voeten.

Dat gezegd hebbende, is het belangrijk om te onthouden dat als je zo’n lange tijd sokken draagt, je deze ook gedurende de dag, als dat nodig is, verschoont. Als je lang hebt gestaan, hebt gesport of een lange wandeling hebt gemaakt, moet je de sokken uit doen, je voeten grondig reinigen en goed afdrogen en daarna een nieuw paar schone sokken aantrekken. Veel mensen met diabetes hebben verschillende sokken zoals bijvoorbeeld huissokken, sportsokken en werksokken, voor verschillende taken gedurende de dag.

Bij het reizen, in het bijzonder per vliegtuig, moet iedereen met bloedsomloopkwesties diabetes sokken met een lichte compressie dragen, die zeker tot over de kuit of tot over de knie komen. De sokken zullen voor een goede bloedsomloop naar het hart en naar de onderbenen en de voeten zorgen.

De rol van diabetes sokken bij een diabetesvoet

Als je sokken draagt met koper- of zilverdraden, hoef je je geen zorgen te maken over de veiligheidscontroles omdat er zeker geen alarm zal afgaan bij de metaaldetectors. Daarvoor zit er te weinig van dit materiaal in de sokken. Als je je hierover toch zorgen maakt, kun je de beambten van tevoren op de hoogte stellen dat je op aanbeveling van je arts diabetes sokken draagt. In het geval dat de detector dan afgaat, zal de douane dit beter begrijpen.

Wat is het verschil tussen diabetes sokken, compressiesokken en reguliere sokken?

De prijs van een paar diabetes sokken ligt gewoonlijk rond de prijs van een paar wollen sokken van goede kwaliteit. Dus wat maakt ze dan anders dan een paar reguliere sokken? Hier volgt een uitleg:

Reguliere sokken

Traditionele sokken zitten vaak los en kunnen gemakkelijk worden uitgetrokken en hebben een extra stukje rond de hielen en onder de tenen. Ze bevatten een naad, die over de tenen loopt en die gevoelige drukpunten in de voeten kunnen irriteren. Ze zijn meestal gemaakt van katoen en elastiek, met aan de bovenkant een extra stukje elastiek, zodat de sok gedurende de dag niet zal afzakken tijdens het dragen.

Diabetes sokken

Diabetes sokken passen optimaal om de voet. Zij ondersteunen de voet van de drager in plaats van deze te beknellen. Ze lijken dus eigenlijk in niets op een traditionele sok of een compressiesok. Ze bevatten geen elastiek en hebben weinig of geen naden. Ze gaan niet rimpelen, ook niet wanneer ze zijn versleten of uitgerekt. Om beter te passen en irritatie door overtollige stof te vermijden, hebben de fabrikanten echt de moeite genomen om de ideale pasvorm te ontwerpen. Om wrijving met de huid te verminderen, zijn diabetes sokken vaak gemaakt van stoffen met een fijnere textuur zoals wol, bamboe, houtskool, nylon en spandex. Bovendien, zoals eerder uitgelegd, zijn diabetes sokken op bepaalde plekken gevuld om gevoelige drukpunten te ontlasten en om verwondingen door frictie te voorkomen. Meestal zit deze vulling langs de onderkant van de sok, rond de tenen en bij de hiel van de voet.

Compressiesokken

Compressiesokken hebben als hoofddoel het uitoefenen van voldoende druk rond je benen, om zo de bloeddruk die nodig is om het bloed door de aderen te pompen, te verhogen. Door dit proces kan er meer bloed naar het hart terugstromen en wordt de vorming van zwelling en bloedstolsels voorkomen. Ze worden vooral gebruikt door atleten om hun prestaties te verbeteren of door mensen met medische aandoeningen zoals oedeem, veneuze insufficiëntie, spataderen, lymfoedeem en diepe veneuze trombose. Ook moeten sommige vrouwen dit tijdens de zwangerschap dragen. In tegenstelling tot gewone sokken en diabetes sokken zitten compressiesokken strak en zijn een beetje knellend. Vaak zijn deze sokken ook een stuk duurder.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van diabetes sokken?

Het algemene voordeel van het dragen van diabetes sokken is de bescherming van de voet en het toegenomen bewustzijn van de drager.

 • Beschermt tegen wrijving, blaren en zweren.
 • Beschermt de voeten tegen een blessure en wrijving.
 • Kreukelt niet en zit comfortabel.
 • Ondersteunt de voeten zonder beklemming.
 • Bevat geen strakke elastische vezels.
 • Toont de aanwezigheid van bloed of andere afscheiding uit verwondingen.
 • Antimicrobieel: bestrijdt geur en bacteriële infecties.
 • Kan milde compressie bieden voor een betere circulatie.
 • Beschermt gevoelige drukpunten.
 • Beperkt de risico’s op toekomstige amputaties.

Wat zijn de nadelen van het gebruik van diabetes sokken?

Er zijn echt geen nadelen aan het dragen van diabetes sokken, tenzij je niet graag comfortabele voeten hebt! Zelfs mensen zonder diabetes kunnen deze sokken dragen als ze een comfortabeler gevoel willen. Het kan zijn dat ze een iets grotere schoenmaat moeten kopen omdat de diabetes sokken vullingen hebben.

Tips voor het kiezen van diabetes sokken

Hoewel er zoveel stijlen en ontwerpen zijn om uit te kiezen, worden vooral de witte diabetes sokken aanbevolen voor dagelijks gebruik. Dit komt omdat het zo het gemakkelijkste voor je is om eventuele blessures aan je voeten op te sporen. Vooral voor mensen met schade aan de zenuwen, zal de witte kleur bloedvlekjes of vocht uit wonden of eelt goed laten zien. Ook kan de drager zo goed zien dat de sokken vuil zijn en moeten worden verschoond.

Als het om de lengte gaat, worden vooral de langere sokken, die tot over de knie of tot over de kuiten komen, aanbevolen. Deze langere sokken verbeteren de bloedsomloop en zijn zeer gunstig voor wondgenezing en het minimaliseren van zwelling in de voeten en enkels omdat de doorbloeding wordt verbetert terwijl de bloeddruk wordt verlaagd.

Ongeacht het merk, de lengte en de stijl van de diabetes sokken die je koopt, moet je eerst maar eens een paar kopen om te kijken hoe ze zitten en of dat model bij je past. Misschien moet je eerst een aantal merken en modellen uitproberen om erachter te komen, welke sok het beste bij je past. Daarna kun je, als je de ideale sok voor jou hebt gevonden, een aantal paar aanschaffen zodat je je sokken regelmatig kunt verschonen. Blijf regelmatig uitkijken naar nieuwere, betere stijlen. Wees niet bang om soms andere merken en stijlen uit te proberen, want het gaat allemaal om jouw comfort. Om deze reden kun je dus beter niet teveel sokken in één keer aanschaffen. Net als bij gewone sokken, wordt door het dragen en wassen het weefsel ouder en verliest de sok zijn elasticiteit. Als je je gloednieuwe sokken te lang in de kast laat liggen, worden deze ook minder elastisch en kunnen ze er verouderd uit gaan zien.

Hoe kun je je diabetes sokken wassen en onderhouden ?

Je moet, vooral als je zweren, blaren of eelt hebt dat lekt, je diabetes sokken zo spoedig mogelijk na het dragen van de sokken wassen om de groei van bacteriën te voorkomen.

Het wordt aanbevolen om je diabetes sokken in warm water, zonder bleekmiddel, te wassen en ze in de droger te drogen op een stand voor delicate kleding. Eigenlijk behandel je je sokken dus hetzelfde als delicaat ondergoed. Probeer de sokken niet te warm te wassen en te drogen, al denk je misschien dat je zo de bacteriën gemakkelijker kunt doden. De warmte zal ervoor zorgen dat vezels, zoals wol en spandex, hun elasticiteit gaan verliezen en het kan er ook voor zorgen dat je sokken krimpen of stuk gaan. Als je extra lang met je sokken wilt doen, kun je deze het beste met de hand wassen en natuurlijk laten opdrogen.

Hoe voorzichtiger je met je sokken omgaat, hoe langer ze mee zullen gaan. Als je echt geen tijd hebt om je sokken met de hand te wassen, stop ze dan in een waszak voordat je ze in de wasmachine en droger doet. Op deze manier zal de stof langer mooi blijven en zal de sok langer zijn vorm behouden.

Een andere factor die meespeelt, is het wasmiddel dat je gebruikt om deze sokken te wassen. Sommige fabrikanten van diabetes sokken hebben ook een eigen lijn van wasmiddelen voor de sokken geproduceerd. Dit wasmiddel is, in combinatie met een handwas, het allerbeste. Het wasmiddel dat je gebruikt voor je onderkleding is ook geschikt voor je sokken. Aangezien deze wasmiddelen zijn gemaakt voor de gevoelige huid zal het minder irriterend voor je voeten zijn.

In termen van duurzaamheid gaan de diabetes sokken meestal ongeveer zes maanden mee. Maar bij de eerste tekenen van slijtage of scheuren, moeten ze worden weggegooid. Hoewel de stof misschien verder nog in orde kan lijken, kan dit leiden tot wrijving waardoor je verwondingen zoals blaren kunt oplopen. Om je sokken echt mooi te houden, kun je bij de vorming van bolletjes op de stof een kledingborstel gebruiken.

Vijf belangrijke tips voor de voetverzorging bij diabetes Type 2

Wanneer je diabetes Type 2 hebt, is een goede voetverzorging ontzettend belangrijk. Je voeten zijn de plaats, waar lange termijn complicaties van diabetes de meeste problemen veroorzaken. Eén van de gevaarlijkste complicaties is neuropathie, schade aan de zenuwen, wat leidt tot gevoelloosheid en tintelingen in je voeten. Omdat de zenuw beschadigd is, zul je bijvoorbeeld een sneetje of een pijnlijk plekje op je voet niet voelen. Als je niet regelmatig je voeten verzorgt, zul je dit niet opmerken en kan een behandeling te laat worden gestart. Dit kan het risico op infecties aan je voeten verhogen.

Omdat er bij neuropathie een verslechterde bloedsomloop in je voeten is, kunnen infecties zeer moeilijk te behandelen zijn. Gangreen is een zeer ernstige complicatie van infectie. Het veroorzaakt het afsterven van het geïnfecteerde weefsel, wat kan leiden tot amputatie.

Als je diabetes Type 2 hebt, zijn deze vijf stappen van cruciaal belang om je voeten gezond te houden.

Voetverzorging 1: Controleer elke dag je voeten

De rol van diabetes sokken bij een diabetesvoet

Omdat neuropathie het moeilijk kan maken om verwondingen en zweren aan je voeten te voelen, is het noodzakelijk om je voeten elke dag te controleren. Geef ze elke ochtend, voordat je je sokken en schoenen aantrekt, een grondige inspectie. Kijk goed naar eventuele wondjes of plekjes op je wreef, op je hielen en op de zijkanten van je voeten. Controleer ook zorgvuldig de huid tussen je tenen en de hele onderkant van je voeten. Als het moeilijk voor je is om de onderkant van je voeten te bekijken, gebruik dan een spiegel of vraag iemand om hier regelmatig even naar te kijken.

Voetverzorging 2:  Schone voeten zijn gelukkige voeten

Zorg ervoor dat je je voeten dagelijks met water en zeep wast en ze dan goed afdroogt. Een dagelijkse reiniging kan helpen bij het opsporen van wondjes, voordat deze gaan ontsteken en infecteren. Door je voeten regelmatig te wassen, verwijder je eventuele bacteriën die voor problemen kunnen zorgen. Het wordt niet aangeraden om je voeten te lang te laten weken. Weken kan je huid kwetsbaar en gevoelig voor letsel maken. Het is prima om als de huid droog is lotions op je voeten te gebruiken, maar gebruik dit niet tussen je tenen. Lotion, die te lang op de huid blijft zitten, kan ertoe leiden dat het buitenste laagje van de huid wordt aangetast.

Voetverzorging 3: Draag zachte sokken en schoenen die passen

Zorg ervoor dat je sokken met vullingen en goed passende schoenen met een goede ondersteuning draagt. Schoenen die te groot zijn of te strak zitten, kunnen problemen veroorzaken. In slecht zittende schoenen kunnen je voeten wrijving ondervinden, wat zweertjes kan veroorzaken. Als je gaat sporten, zorg dan ervoor dat je sportschoenen goed passen en draag absorberende witte sokken, zodat eventuele wondjes meteen opvallen. Sport of loop nooit op blote voeten.

Voetverzorging 4: Raadpleeg je arts bij eventuele voetproblemen

Als het om je voeten gaat, kun je niet voorzichtig genoeg zijn. Raadpleeg je arts meteen als je open zweertjes of besmette gebieden op je voeten ziet. Hoe sneller deze worden behandeld, hoe minder risico je loopt op ernstige complicaties. Het is ook een goed idee om, als je toch op controle bent voor je diabetes, je arts je voeten te laten bekijken. Laat hem beoordelen of je voeten en onderbenen er goed uitzien en of de bloedcirculatie hier in orde is.

Voetverzorging 5: Je diabetes onder controle houden, kan ook de voeten gezond houden

De beste manier om voor je voeten te zorgen, is om je bloedsuikerspiegel zo normaal mogelijk te houden. Een langdurige hoge bloedsuikerspiegel verhoogt het risico op complicaties omdat de zenuwen en de bloedvaten in de onderbenen en voeten worden beschadigd wanneer de bloedsuikerspiegel te hoog is. Test je bloedglucose vaak, neem je voorgeschreven medicijnen op de juiste tijden in en houd je aan je dieet om ook je voeten gezond te houden.

Tot slot…

Diabetes is, en blijft, een rotziekte. De diabetes zelf is vaak wel redelijk in balans te houden, maar het zijn vaak de indirecte gevolgen die de grote impact hebben. Denk maar eens aan erectieproblemen, moeheid, en ook problemen met de voeten.

Wat kun je dan doen om diabetes zoveel mogelijk te stabiliseren, en misschien wel te genezen, zodat je geen last zult hebben van alle vervelende gevolgen van Diabetes?

Hiervoor raad ik je aan om mijn boek te downloaden: “18 gouden tips tegen Diabetes” In dit boek leer je, op een natuurlijke manier, om je bloedsuikerspiegel te verlagen en je gevoeligheid voor insuline te verhogen. En dat alles zonder een strikt dieet!

Download het boek nu. Wat heb je te verliezen?

Klik hier om dit gratis boek direct te downloaden!

Bronnen

www.themedsupplyguide.com/diabetic-socks/

www.livestrong.com/article/319429-how-to-improve-circulation-with-socks/

www.healthline.com/health/find-right-diabetic-socks

blog.amazingsocks.com/2011/12/whats-the-difference-between-compression-socks-and-diabetic-socks/

www.sigvaris.com/global/en/indications/diabetes

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Beste Robert Jan,

  Ik ben 68 jaar oud en heb sinds een jaar of 20 diabetes 2. Sinds een jaar of 3-4 gebruik ik insuline. Neuropathie had ik bijna nog eerder dan diabetes, en bij het idee sokken te moeten dragen, ga ik spontaan gillen! (Bij wijze van spreken) Ik verdraag geen (gesloten) schoenen en geen sokken, dat gaat "broeien" en verhevigt de neuropathische pijn.. En of het nou 100% katoenen sokken zijn of (gedeeltelijk) synthetische, dat maakt geen verschil.
  Ik draag uitsluitend Birkenstock sandalen, zomer en winter, zonder kousen/sokken. Ja, dat is wel eens koud als het vriest, maar dat is altijd nog beter te verdragen dan de neuropathische pijn bij sokken & schoenen. Dus die sokken waar u het over heeft: ik moet er niet aan dénken!

  Vriendelijke groeten,
  Mijni

  1. Iedereen zijn/haar eigen keuzes, Mijni. Als sokken voor jou niet werken, dan snel vergeten en een oplossing voor jou zoeken.
   Je keuze qua schoenen is heel goed. Birkenstock is één van de betere merken. En als 'sok-loos' voor jou werkt, dan vooral doen!

   Zijn er meer lezers die 'sok-loos' door het leven gaan?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share