__CONFIG_group_edit__{"jusilw5x":{"name":"Paragraph","singular":"-- Text %s"},"jusim8ni":{"name":"Quote Title","singular":"-- Text %s"},"jusimmum":{"name":"Quotation Marks","singular":"-- Image %s"},"jusimu0n":{"name":"Author Name","singular":"-- Text %s"},"jusin0tq":{"name":"Author Image","singular":"-- Content Box %s"},"jusin92w":{"name":"Quote Box","singular":"-- Content Box %s"},"jusinfv3":{"name":"Quote Block","singular":"-- Content Box %s"}}__CONFIG_group_edit__
__CONFIG_local_colors__{"colors":{"b0430":"Accent Color"},"gradients":{}}__CONFIG_local_colors__

Tijdelijk Gratis!

Het Koolhydraatarm 7 dagen menu. Download het receptenboek meteen.

Eczeem

Laatste Update: 6 juni 2017

Eczeem achter het oor

3.1
(7)

Als je last hebt van jeukende oren kan het heel goed zijn dat je oor eczeem hebt. Vaak begint het onschuldig en kan het zich doorontwikkelen tot een extreme jeuk. Daarbij kan eczeem ook in het oor terechtkomen en vloeistof vrijlaten die weer in het oorkanaal terecht kan komen waardoor de jeuk nog erger wordt dan voorheen. Daarbij kun je jeuk in je oor niet krabben, heel vervelend.

Behandeling

Voordat je kunt behandelen is het eerst nodig dat je weet wat eczeem is en waardoor het veroorzaakt is. Eczeem is een huidaandoening die met name veroorzaakt wordt door een overgevoeligheid of een allergische reactie op de opperhuid.

De symptomen zijn met name extreme jeuk, rode plekken, korstjes, pus en zelfs bloedingen.  Wanneer je niet tijdig behandeld kan de huid extreem hard worden en raar aanvoelen. Persoonlijk heb ik hier ook ervaring mee, want ongeveer een maand geleden kreeg ik eczeem op mijn buik door een allergische reactie van een bodylotion. De huid werd extreem hard en overgevoelig, zelfs de lichte aanraking van een T-shirt kon ik voelen.

Bij mij was de oorzaak snel gevonden, omdat ik te veel van een olijfolie-achtige bodylotion had gebruikt waardoor eczeem werd veroorzaakt.

Deze overgevoeligheid kan van alles zijn, een allergie vanwege een object, dit wordt ook wel contact eczeem genoemd. Vanwege een zalf, voeding of door een erg droge huid waardoor eczeem op kan komen. De beste manier om er vanaf te komen is eerst weten waardoor eczeem wordt veroorzaakt.

[pullquote]Heb je eczeem achter het oor vanwege een overgevoeligheid?[/pullquote]

Vanwege een erg droge huid? Of zit eczeem in je familie en is het genetisch? Weten wat de oorzaak is van je eczeem is de eerste stap om te behandelen. Want voor elke oorzaak is een andere behandeling nodig!

Oorzaak van eczeem achterhalen

Om je eczeem goed te kunnen behandelen is het belangrijk om te weten wat de oorzaak is. Bij mij was de oorzaak de bodylotion met te veel olijfolie. Dit maakte het voor mij extra eenvoudig om het eczeem te laten verdwijnen. Ik hoefde alleen maar een andere bodylotion te gebruiken. Als je geen genetische oorzaak hebt voor je eczeem is het vooral van belang om het allergeen dat voor het eczeem zorgt te achterhalen zodat je die niet meer gebruikt in je dagelijks leven.

Houd daarom een dagboek bij met wat je eet en wat voor andere producten je gebruikt voor je huid. Door een dergelijk dagboek te gebruiken kun je achterhalen welke voeding, welke stof of zelfs welke shampoo voor eczeem achter het oor zorgt. Je hoeft dan alleen een verandering door te voeren in de producten die je gebruikt en in de voeding die je eet.

Heb je echter een genetische oorzaak? Dan is het soms van belang om zelfs je hele levensstijl om te gooien om de kans op ontstekingen zo laag mogelijk te houden. Dit betekent vaak dat je een actievere levensstijl moet hebben en minder suiker en transvetten moet eten.

Als je sinds kort een gehoorapparaat gebruikt kan dit ook de oorzaak zijn van eczeem achter het oor. Probeer het gehoorapparaat uit te doen als hij niet nodig is, zodat hij zo min mogelijk invloed heeft op je zachte hoofdhuid. Helpt dit en extra huidverzorging niet? Vraag dan om een andere gehoorapparaat dat bijvoorbeeld lichter is. Sommige gehoorapparaten maken gebruik van draadloze technologie waardoor ze veel minder zwaar zijn.

Tips tegen eczeem achter het oor:

Er zijn een paar belangrijke dingen die je vandaag nog kunt doen. Het meest belangrijke is om niet te krabben! Dit kan erg moeilijk zijn, helemaal als je door de jeuk als het ware gek wordt gemaakt. Maar toch niet krabben dus, hierdoor raakt de huid nog erger beschadigd en kan de herstelperiode veel langer duren dan nodig. Door niet te krabben heb je daardoor juist minder lang last van de jeuk.

Ten tweede, moet je nooit wattenstaafjes gebruiken als je eczeem in het oor hebt. Dit zorgt voor extra beschadiging en door de jeuk kun je te fanatiek bewegen waardoor je jouw trommelvlies kunt beschadigen. Je hoeft er geen gehoorbeschadiging aan over te houden.

Als je eczeem achter het oor hebt is het belangrijk dat je de huid goed vochtig houdt. Een dikke vette zalf kan erg goed werken! Zelf ben ik voorstander van shea boter en kan goed werken tegen eczeem achter het oor.

Tenslotte als de jeuk blijft aanhouden kun je het beste naar de apotheek gaan en wordt er een eczeem zalf voorgeschreven. Meestal is het een zalf op basis van corticosteroïden en deze remmen ontstekingen en huidschilfers.

Videofragment:

Lees meer: verschillende eczeem behandelingen

Zoals altijd moet je ook goed blijven letten op hygiëne om verder ontstekingen te voorkomen. Eczeem achter het oor is lastig, maar kan heel goed behandeld worden met een vetten zalf of een zalf van de apotheek. Natuurlijk moet je wel goed de bijsluiter lezen voor eventuele overgevoeligheden en bijwerkingen.

Voor meer tips om van eczeem af te komen, neem dan een kijkje op mijn blog.

Tot slot...

Eczeem achter of in je oor is ontzettend vervelend en erg lastig om vanaf te blijven. Toch is dat erg belangrijk om verdere beschadigingen te voorkomen. Eczeem kan een genetische aanleg hebben, maar ook veroorzaakt worden door externe factoren. Als je geen genetische aanleg hebt is het belangrijk om de externe factor te identificeren zodat je die factor uit je leven kunt bannen. Ook een gezonde levensstijl en dieet kan veel bijdragen aan het verminderen van eczeem.

In sommige gevallen is dat echter lastig. Gehoorapparaten kunnen bijvoorbeeld zorgen voor een geïrriteerde huid en eczeem. Als dat het geval is, probeer het gehoorapparaat dan zo min mogelijk te gebruiken en overleg met je arts of je een ander gehoorapparaat kunt gebruiken dat lichter is en beter naar je oor gevormd is.

Wil je meer tegen eczeem kunnen doen? Download dan dit gratis e-book vol met tips tegen eczeem. Meer dan 90% van de lezers van dit e-book zijn tevreden met de tips die erin staan.

Bronnen:

http://www.indjst.org/index.php/indjst/article/view/96607

Waardevol artikel?

Geef ons hieronder dan een 5 sterren beoordeling! Alvast bedankt!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Handige info, m.u.v. het stukje dat je een eventueel hoortoestel dan maar zo min mogelijk moet dragen.
  Dan heb je geen eczeem maar kun je dus ook niet meer communiceren, naar school gaan, werken...

  Reply

  1. Ik wilde daarmee zeggen dat je het gehoorapparaat kunt verwijderen op de momenten dat je het even niet nodig hebt.

   Reply

 2. Beste lezer, Heb een vraag mag het exzeem ook met water in aanraking komen?
  i.v.b. met douchen.,wat ik niet elke dag doe,en ook weinig zeep gebruik alleen uit de natuur voedings winkel.
  Hoop op antwoord ,alvast bedankt ,met vr. groeten

  Reply

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
0 Shares
Tweet
Pin
Share