Ontdek hoe je met Edulazalf van Eczeem afkomt!


Eczeem tips

Laatste Update: 21 september 2021

Goede huidverzorging tegen eczeem

In deel 1 van een effectieve atopische eczeem behandeling heb je kunnen lezen hoe belangrijk het is om bepaalde eczeem prikkels te vermijden. In dit artikel ga je leren waarom een goede huidbehandeling kan helpen eczeem uitbarstingen tegen te gaan en de huid te versterken.

Mensen met eczeem hebben de tendens om een erg droge huid te ontwikkelen. Deze droge huid raakt velen malen sneller ontstoken en uit zich in rode eczeem plekken. Verzachtende middelen zijn lotions, crèmes, zalven, en bad/douch aanvullingen waardoor de huid minder droog wordt.

Uit ondrzoek blijkt dat wanneer je bij kinderen die een grotere kans hebben op het krijgen van eczeem de huidverzorging prefentief aanpakt, dit ook prefentief werkt tegen eczeem. In het onderzoek hadden kinderen met een goede huidverzorging 75% van de tijd een normale huid en kinderen zonder die preventieve aanpak maar in 37,5% van de gevallen. Die laatst groep had dus meer last van eczeem(1).

Het doel is om je huid te "voeden" en zacht en vochtig te houden om je huid te beschermen tegen irriterende stoffen. Hierdoor voelt je huid minder jeukerig aan en kan helpen om ontstekingen tegen te gaan.

Regelmatig gebruik maken van verzachtende middelen is belangrijk en moet een onderdeel vormen van je dagelijkse routines tijdens het verzorgen van je huid. Je arts/dermatoloog kan je verschillende middelen aanraden, maar vaak is het even giswerk voordat je een middel hebt gevonden die goed voor jou werkt.

Hieronder een aantal eczeem huid verzachtende tips:

 • Als regel, een dikke vette crème werkt beter en langer dan dunne crèmes. Sommige mensen vinden het niet erg om vaker een dunne crème te gebruiken.
 • Breng de crème ruimschoots op je lichaam aan, je kunt niet teveel crème gebruiken. Ze zijn geen medicijnen en worden niet geabsorbeerd door de huid.
 • Elke dag! Een veelgemaakte fout is om er mee te stoppen zodra de huid weer normaal is. Rode ontstekingen zijn wellicht verdwenen, maar ze kunnen snel weer terugkomen als je huid weer te droog wordt. Blijf je huid dus verzorgen(2).
 • Gebruik eventueel speciale bad lotions om je huid vochtig te houden. Pas wel op dat je niet te vaak in bad gaat omdat water ook je huid kan uitdrogen. Het is geen vervanging voor een goede crème.


Dagelijkse eczeem behandeling routine voorbeeld:

 • Wanneer je een bad of douch neemt, gebruik een olie om je huid vochtig te houden na het douchen.
 • Gebruik een dikke verzachtende zalf in plaats van reguliere zeep. Je kunt deze dikke zalf ook aanbrengen op je eczeem plekken.
 • Na het nemen van een bad/douche, droog je huid af met een handdoek door te deppen in plaats van door te vegen.
 • Vervolgens een extra zalf aanbrengen of crème op de overgebleven droge gebieden.
 • Gedurende de dag eventueel een nieuwe laag zalf aanbrengen als je merkt dat je huid toch weer uitdroogt.
 • Crème / zalf aanbrengen voordat je gaat slapen.

Belangrijk: Verzachtende crèmes en zalven voor eczeem bevatten geen irriterende bestandsdelen zoals parfums. Sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde ingrediënten en als jij dit verwacht, overleg met je arts. Er zijn veel zalven en crèmes op e markt voor eczeem en bevatten verschillende ingrediënten.

Het overstappen op een andere zalf kan voor jou goed werken om een allergische reactie te vermijden. Lees hieronder verder wat je nog meer kunt doen om atopisch eczeem en overige eczeem effectief te behandelen!

Huid verzorgen met natuurlijke producten

Je verkleint de kans op een allergische reactie door je huid te verzorgen met zalven en cremes die gemaakt zijn van natuurlijke producten. In deze producten zitten vaak ook belangrijke mineralen en vitaminen die de huid extra voeden en beschermen.

De volgende natuurlijke producten zijn populair als basis voor een verzachtende werking:

Deze drie voedingsmiddelen zijn rijk aan natuurlijke vetten die hierdoor goed te gebruiken zijn in oliën. Daarbij bieden avocado en amandel ook nog eens belangrijke vitaminen voor de huid, zoals vitamine E. Vitamine E is een belangrijk antioxidant die je huid ook beschermt tegen vrije radicalen. Daarbij speelt vitamine E een belangrijke rol in genezing van wonden en het verminderen van littekenweefsel. Juist voor eczeem kan dit daarom ontzettend belangrijk zijn.

Huid van binnenuit verzorgen

Naast een goede routine om je huid dagelijks op de juiste manier te reinigen en te hydrateren is het ook belangrijk om je huid van binnenuit te verzorgen. De huid wordt gevoed door een microvasculair systeem en alle stoffen die in je bloed zitten hebben daarom effect op de zachtheid van de huid. Dit is ook een van de redenen waarom het drinken van voldoende water ontzettend belangrijk is om je huid ook van binnenuit te hydrateren.

Daarnaast heeft het dieet dat je eet ontzettend veel invloed op hoe je huid eruit ziet. Iedereen die last heeft van acne kan je vertellen dat het eten van chocolade funest is wat betreft die klachten en ik kan me voorstellen dat het voor sommige mensen ook een trigger van eczeem is.

Dit komt doordat voeding die rijk is aan toegevoegde suikers en gefabriceerde vetten, zoals transvetten, de ontstekingswaarden in het bloed, en dus ook in je huid, verhogen. Dit kan net de trigger zijn om eczeem te laten opleven. Die vette hap kan daarom net de trigger zijn voor eczeem, ook omdat het immuunsysteem onder invloed is van je darmflora. Als die niet op orde is, zoals bij veel mensen met eczeem, kunnen sommige functies van het immuunsysteem, zoals het aanwijzen van de virussen en gevaarlijke stoffen, verstoord raken waardoor het lichaam zich opeens richt op ongevaarlijke stoffen.

Probeer daarom juist de huid van binnenuit te voeden met gezonde mineralen en vitaminen. Vitamine A, C en E zijn bijvoorbeeld belangrijke antioxidanten die te vinden zijn in de meeste groente, fruit en noten.

Ben je blank? Dan kan vitamine D ook een rol hebben in het voorkomen van eczeem. Let wel op, te weinig vitamine D kan eczeem veroorzaken en te veel vitamine D ook. Probeer dus de juiste dosis voor jezelf te vinden(3).

Door probiotica kun je ook de darmflora beïnvloeden wat een goed effect kán hebben op je eczeem.

Tot slot...

Het verzorgen van een droge huid met eczeem is helaas iets waar je niet een dag mee kunt stoppen zonder dat je gevolgen ziet. Het is daarom van belang om een routine te hebben die je automatisch kunt uitvoeren om je droge huid te verzorgen en om eczeem te voorkomen of te verminderen.

Het gebruiken van verzorgingsproducten die je huid hydrateren, zowel tijdens de reiniging als erna is een van de belangrijkste stappen die je kunt zetten om eczeem te verminderen. Daarbij bieden zalven met een natuurlijke basis een lagere kans op het zijn van de trigger, maar bij elke overgang naar een nieuwe zalf kun je er alsnog achter komen dat dit in jouw individuele geval niet opgaat.

Tot slot is het van belang om ook je huid van binnenuit te verzorgen door je dieet. Het drinken van voldoende water, laten staan van suikers en ongezonde vetten en juist het eten van voeding rijk aan vitaminen en mineralen is het beste wat je kunt doen. Ook probiotica voor de darm kan je immuunsysteem verbeteren.

Wil je meer weten over tips tegen eczeem? Download dan het gratis e-book vol tips om van eczeem af te komen. Bijna iedereen die het heeft gelezen is super tevreden met de tips die erin staan.

Bronnen:

 1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0301054614001311
 2. http://bdf-hibbert.s3.amazonaws.com/Reduced+Risk+and+Prolonged+Time+to+Flare%2C+JDD+2015.pdf
 3. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/all.13708

Ontdek hoe je snel en veilig van eczeem klachten zoals rode plekken, erge jeuk, schilfers, bultjes, kloofjes en korstjes afkomt


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. hallo, ik heb al sinds ongeveer 2 jaar eczeem op mijn mond. waarschijnlijk kwam heb door allergie van een lippenstift. ik heb al 2 jaar hormoonzalf. sinds paar maanden ben ik bij dermatoloog geweest waarbij als uitslag kwam dat ik allergisch voor cobalt en metaal. en voor mijn creme's heb ik geen uitslag. ik heb een zalf voorgeschreven en dat hielp wel even. na langdurig gebruik moest ik zelfs 2x per dag gebruiken. nu werkt het niet meer. ik ben nu sinds een week hewoon gestopt. mijn mond doet zo zeer. maar dermatoloog zegt geen andere oplossing te hebben. ik hoop dat u een een goeie oplossing heeft voor mij.

  1. Hoi,

   Wat jij hebt is een hele lastige combinatie: Eczeem als gevolg van een kobalt- en metaal allergie. Allebei stoffen die bijna niet te vermijden zijn in het dagelijkse leven.Om een voorbeeld te geven: Kobalt zit in Vitamine B12. Een vitamine die voorkomt in dierlijke producten zoals eieren, vis, vlees(waren) en melk(producten). Nagenoeg onmogelijk om te vermijden. Jammer dat je dermatoloog zich concentreert op symptoombestrijding, en niet op de oorzaak van de problemen: De allergie.
   Een tijdje terug heb ik erg positieve reacties gehoord over een Natuurgeneeskundige Praktijk in Amsterdam. Deze mevrouw gaat uit van natuurlijke oplossingen voor de veroorzaker van de problemen. Lees de website maar eens, en als je hiervoor open staat zou ik dit zeker een keer proberen. Je hebt weinig te verliezen...

   Hou je me op de hoogte?
   Jack

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share