Ontdek hoe je met Edulazalf van Eczeem afkomt!


Eczeem Supplementen

Laatste Update: 31 juli 2022

Eczeem Behandeling Met Antioxidanten

Voeding heeft een grote rol wat betreft overgevoeligheden, allergieën en huidaandoeningen zoals eczeem. Met name heeft voeding invloed op constitutioneel eczeem en contact eczeem. Dit komt omdat een ‘’verkeerde’’ voeding of slechts voeding waar je allergisch voor bent een eczeem prikkel kan zijn. Daarbij kan het ook onnodig veel belasting uitoefenen op je immuunsysteem waardoor een eczeem uitbarsting sneller opkomt.

Waar ik achter ben gekomen tijdens mijn onderzoek om een natuurlijke oplossing te vinden voor eczeem is dat de oorzaak van eczeem niet altijd is wat mensen denken. Veel huidklachten waaronder eczeem, acne en psoriasis worden erger of zelfs volledig veroorzaakt door een tekort aan belangrijke antioxidanten en te veel vrije radicalen in je lichaam (1).

[pullquote]In dit artikel ga ik mijn bevindingen met je delen wat betreft antioxidanten en eczeem, want veel mensen weten hier te weinig van![/pullquote]

Vrije radicalen

Vrije radicalen zijn zuurstof moleculen die slecht geworden zijn en je lichaam op velen manieren kunnen aantasten. Ze kunnen invloed hebben op weefsel en zelfs je huid!  Gelukkig hebben we antioxidanten om dat proces tegen te gaan zodat het nooit zover komt.

Echter, niet alle vrije radicalen zijn slecht voor je en in een gecontroleerde hoeveelheid helpen ze om bacteriën en virussen tegen te gaan. Wanneer je lichaam niet voldoende antioxidanten heeft kunnen de vrije radicalen steeds verder groeien en schade aanrichten. Er voor zorgen dat het nooit zo ver komt is niet alleen belangrijk voor een sterkere huid, maar voor je gehele gezondheid.

Het is daarom belangrijk om een goed dieet te vinden, zelfs als je bepaalde voedingsstoffen elimineert omdat dit eczeem kan triggeren(2).

Antioxidanten

Nu zijn er veel manieren om er voor te zorgen dat je voldoende antioxidanten binnen krijgt. De juiste hoeveelheid kan zelfs ervoor zorgen dat je minder last zult hebben van eczeem uitbarstingen.

Hieronder ga ik de belangrijkste met je delen:

Antioxidanten komen voort uit vitamine A, C, E en selenium. Vanzelfsprekend kun je een vitamine pil nemen waarin deze aanwezig zijn. Maar het is wetenschappelijk aangetoond dat het lichaam beter vitamines absorbeert via voeding dan supplementen. Er voor zorgen dat je voeding uit voldoende antioxidanten bestaat zorgt ervoor dat je immuunsysteem sterk en fit genoeg is om de ophoop vrije radicalen tegen te gaan.

Daarbij zijn er aanwijzingen dat supplementen soms ook juist de situatie verergeren(3).

Vitamine C

Zo is het bekend dat vitamine C een enorme weerstand booster is en ook helpt om je huid te versterken. Daarbij is het extra belangrijk om voldoende vitamine C te nemen als je rookt!

Voeding hoog in vitamine C zijn:

 • donkere groente zoals broccoli, boerenkool,
 • guave fruit,
 • groene en rode pepers,
 • kiwi, sinaasappels,
 • mango.

Wel oppassen met fruit omdat te veel fruit te veel fructose bevatten (suikers) en is weer niet bevorderlijk. Mijn regel is om de gros van vitamines uit groente te halen! Eventueel aanvullen met een supplement als je voeding niet in staat is voor voldoende vitamine C.

Vitamine E

Vitamine E tref je vaak aan als ingrediënt bij verschillende eczeem zalven. Dit komt omdat vitamine E de huid helpt herstellen. Dit is vooral nuttig wanneer je net een eczeem uitbarsting hebt gekregen en de huid moet herstellen. Naast de werking op de huid helpt vitamine E ook tegen hart- en vaatziekten, kanker, schade aan de ogen en nog veel meer!

Zelf eet ik elke dag een portie amandelen. Mijn voorkeur gaat uit naar Seeberger amandelen en dan de ruwe variant. Het is vooral belangrijk dat je amandelen neemt zonder zout!

Voeding hoog in vitamine E:

 • Amandelen (mijn favoriete)
 • Zonnebloem pitten
 • Hazelnoten
 • Pinda’s (oppassen bij een allergie)
 • Pijnboompitten
 • Spinazie
 • Broccoli (alweer)

Vitamine A

Vooral een super vitamine tegen rode vlekken, bulten en acne gerelateerde symptomen. Daarbij helpt vitamine A bij het versnellen van de productie huidcellen. Dit kan ook zeer belangrijk zijn wanneer je veel huidschilfers hebt. Tevens is vitamine A belangrijk voor je gezichtsvermogen, gaat genen mutatie tegen, en helpt voor een gezonde weerstand tegen bacteriën en virussen.

Voeding hoog in vitamine A

Zuivelproducten is niet bevordelijk als je last hebt van een huidaandoening zoals eczeem. Echter, in gecontroleerde hoeveelheid moet het geen problemen opleveren. Zelf neem ik altijd kefir en is een soort extra gezonde karnemelk. Of kies voor magere yoghurt met havermout.

Bij eczeem is het allereerst verstandig om een tijd GEEN zuivelproducten te nemen omdat veel mensen met eczeem een verbetering merken. Dit is natuurlijk altijd erg persoons gebonden, maar veel onderzoek laat zien dat mensen met huidklachten niet goed tegen zuivelproducten kunnen!

Selenium

Het mineraal selenium heeft een erg belangrijke rol wat betreft de verwerking van antioxidanten in het lichaam. Tevens heeft het mineraal een eczeem ontgiftende werking en zeker belangrijk bij te veel vrije radicalen in het lichaam. Daarbij bevorderd selenium de werking van de talgklieren en een tekort kan zich uiten in veel spierpijn, pijn in de gewrichten, haarproblemen en problemen met je immuunsysteem.

Voeding hoog in selenium:

 • Noten (met name Braziliaanse noten, Cashews)
 • Schaalvis (mosselen, oesters)
 • Lever
 • Vette Vis (tonijn, zalm)
 • Zonnebloem pitten
 • Tarwe, rogge, haver

Conclusie & Aanbeveling

Ervoor zorgen dat je voldoende van de bovenstaande vitamines en het mineraal selenium binnenkrijgt is belangrijk! Hiermee ga je vrije radicalen tegen door de antioxidanten en versnel je herstel van eczeem aanzienlijk!

Belangrijk: altijd oppassen met overdosering van supplementen, zo kan te veel vitamines voor andere klachten (gevaarlijke)  zorgen. Dit gebeurt niet snel wanneer je de vitamines uit voeding haalt.

Eigen ervaring

Zelf heb ik afgelopen week voor de eerste keer last gekregen van een allergische reactie van een body lotion. Mijn gehele buik zat onder de eczeem en jeukte als een gek! Door de bovenstaande tips te toe te passen en de adviezen uit het Eczeem Verwijn Programma heb ik mijn eigen eczeem weten te verhelpen binnen een paar dagen.

Zo zie je maar weer dat iedereen eczeem kan krijgen en erg vaak voorkomt!

[hana-flv-player video="http://optimalegezondheid.s3.amazonaws.com/videos/artikelen/eczeem/Eczeem behandelen met anti-oxidanten.mp4"
width="478"
height="360"
description="Eczeem behandelen mete anti-oxidanten"
player="5"
autoload="true" autoplay="false"
loop="false" autorewind="true"
/]

Bronnen:

 1. https://link.springer.com/article/10.1007/s00403-015-1570-2
 2. https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1742-6596/995/1/012049/pdf
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2907628/

Ontdek hoe je snel en veilig van eczeem klachten zoals rode plekken, erge jeuk, schilfers, bultjes, kloofjes en korstjes afkomt


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Goedemorgen

  Heb nu 2 weken hand Exceem .
  Hen antibioticacreme van de huis
  Arts gekregen. Daarbij gebruik ik een allergie vrije crème .
  Voel me grieperig en heb pijn en jeuk nu ook aan onderarmen.
  Neem nu sinds 3 dagen appelazijn.
  Het lijkt erger te worden.
  Wat kan ik hieraan dien?

  Met vriendelijke groet
  Mevr kosters

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share