Tijdelijk Gratis!

Het Koolhydraatarm Zomer Weekmenu!

Psoriasis

Laatste Update: 4 november 2016

Eczeem of psoriasis, een lastige diagnose

Als je rode schilferige plekken op je huid hebt denk je al snel aan eczeem. Maar het zou natuurlijk ook psoriasis kunnen zijn. Of niet soms? Beide huidaandoeningen hebben veel overeenkomsten maar ook een aantal belangrijke verschillen. Lees hier hoe je huisarts de diagnose stelt, en hoe je dat zelf kan doen.

De oorzaken en symptomen van eczeem en psoriasis

Met eczeem hebben de meeste mensen zelf te maken gehad, of ze kennen wel iemand in hun directe  omgeving die er last van heeft. Drie procent van de Nederlandse bevolking heeft namelijk regelmatig een eczeem aanval, en een veel hoger percentage krijgt het af en toe of maar eens in hun leven.

Eczeem is eigenlijk een verzamelnaam voor een groep aandoeningen waarvan de uiterlijke verschijningsvorm hetzelfde is; rode, schilferige plekken op de huid die vaak jeuken. Een allergische reactie kan de oorzaak zijn van de huiduitslag, maar de eczeem kan ook ontstaan als de huid in aanraking komt met een irriterende stof.

Metalen zijn hiervan een goed voorbeeld, maar ook schoonmaakmiddelen (die het zogenaamde huisvrouweneczeem veroorzaken) en cosmetica. Dit  soort eczeem is relatief gemakkelijk te verhelpen door het contact met de allergenen of de irriterende stoffen die het veroorzaken te vermijden.

Maar er zijn nog een groot aantal andere soorten eczeem waarvan het ontstaan minder voor de hand liggend is en waarvan dus niet de bron maar de symptomen behandeld moeten worden. Dit gebeurt meestal met zinkoxide- of hormoonzalf.

Psoriasis = auto-immuunziekte

Psoriasis daarentegen is een auto-immuunziekte. Het is dus geen reactie van de huid op externe prikkels, zoals dat bij eczeem meestal wel het geval is, maar het komt van binnen uit het lichaam.

Bij psoriasis kan de oorzaak dus niet weggenomen worden, bij veel vormen van eczeem wel. Ongeveer 2% van de Nederlandse bevolking heeft last van psoriasis. Deze aangeboren ziekte zorgt ervoor dat er op bepaalde plekken van het lichaam meer huidcellen aangemaakt worden dan nodig is.

Hierdoor ontstaan huidschilfers en rode plekken op de huid. En net als bij eczeem jeuken de plekken vaak ook. De uiterlijke symptomen van de eczeem en psoriasis lijken dus erg op elkaar terwijl de oorzaak erg verschillend is. Hoe kan de huis- of huidarts het verschil tussen deze twee huidaandoeningen zien om een goede diagnose te stellen?

De verschillen tussen eczeem en psoriasis

Ten eerste is er de plaats van de aangedane huid. Eczeem komt vaak voor op de binnenkant van ellebogen en knieën (waar het warm is), en psoriasis juist aan de buitenkant. Plekken op de enkels komen vaker bij eczeem voor. Hoe de schilvers en plekken eruit zien kan ook een aanwijzing zijn voor de arts.

Bij psoriasis zijn de huidschilfers dik en de plekken droog, terwijl er bij eczeem kleinere schilfertjes en soms vochtige plekken en blaasjes voorkomen. Voor de leek is het misschien moeilijk te bepalen omdat hij geen vergelijkingsmateriaal heeft, maar voor de arts is het verschil tussen de twee huidaandoeningen vrij gemakkelijk te bepalen.

Behalve als de schilferige plekken alleen op de handen of de voeten voorkomen. Dan is het verschil tussen psoriasis, eczeem of zelfs een huidschimmel moeilijk te bepalen, zelfs voor een specialist. Het gevolg is dat niet altijd direct de juiste behandeling wordt uitgevoerd en de klachten kunnen verergeren.

Als je het niet zeker weet is het belangrijk om alsnog een afspraak te maken bij een specialist voor correcte diagnose.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin
Share2