Mentale Gezondheid

Laatste Update: 18 januari 2017

7 manieren waardoor je altijd mentaal scherp kunt blijven

We leven in een uiterst competitieve wereld waarin onze hersenen een van onze belangrijkste hulpmiddelen zijn. De menselijk hersenen lijken wel op een complexe machine, en hoewel wetenschappers steeds meer doorhebben hoe onze hersenen werken zijn er nog een aantal verschillende gebieden van onze hersenen waar we niet precies weten hoe of wat alles nu werkt.

Mede daarom zijn onze hersenen zo fascinerend.

Echter, wat we wel zeker weten is dat we onze hersenen moeten trainen om scherp te blijven en zo de cognitieve functie van onze hersenen te verbeteren. Hier zijn zeven verschillende manieren hoe we er voor kunnen zorgen dat onze hersenen gezond zijn en we mentaal scherp blijven.

We weten zeker dat je uiteindelijk van deze tips zult profiteren.

Vermijd activiteiten die onze hersenen verlammen

Geloof het of niet, er zijn bepaalde activiteiten die onze hersenen niet alleen verlammen en ons fysiek moe maken, maar zelfs hersencellen kunnen vernietigen. En wanneer deze hersencellen eenmaal verwoest zijn dan kunnen deze waardevolle cellen zich niet opnieuw regenereren. Mede hierdoor is het erg belangrijk om deze natuurlijke verwoesting te minimaliseren.

Hoewel het waar is dat hersencellen automatisch beschadigd raken als we ouder worden, waarom zou je dit proces versnellen door bijvoorbeeld excessief tv te kijken?

Natuurlijk is er niets mis met deze bezigheden als je er maar gematigd van geniet. Het probleem is echter dat veel mensen urenlang niets anders doen dan kijken naar tv-shows die geen enkele educatieve waarde hebben. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het constant kijken naar dat soort televisieprogramma’s ons geheugen, ons concentratievermogen en onze cognitieve functie negatief kunnen beïnvloeden.

Voeg voeding die je hersenen ondersteunen in het dagelijks dieet toe

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen (die doorgaans worden aangeduid als "superfoods" als gevolg van hun voordelen voor de gezondheid) die onze hersenen op de lange termijn kunnen ondersteunen. Ze beschermen onze hersenen en kunnen zelfs helpen bij het opbouwen van nieuwe hersencellen, als onze hersenen natuurlijk de voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben. Dit zijn de bouwstenen die nodig zijn om nieuwe hersencellen aan te maken.

Let vooral op voedingsmiddelen die gezonde vetten en vetzuren bevatten, zoals de bekende Omega-3 en Omega-6, deze zijn vaak te vinden in vette vis zoals zalm of tonijn. Daarnaast hebben onze hersenen ook grote hoeveelheden antioxidanten nodig om goed te functioneren. Hoe ouder we worden hoe meer we worden blootgesteld aan problemen met vrije radicalen.

Hierdoor moet we onze inname van bijvoorbeeld wortelen, knoflook, broccoli, druiven of bosbessen verhogen. Olijfolie is ook zeer gunstig voor de gezondheid van onze hersenen!

Train je hersenen met getallen en songteksten

Er zijn veel verschillende manieren om onze hersenen te trainen om scherp te blijven. Echter, een leuke en efficiënte manier om onze hersenen te trainen is door songteksten te gebruiken. Wie houdt er niet van songteksten? Vaak onthouden we deze teksten zonder dat we het zelfs maar hoeven te proberen.

Een paar nieuwe teksten leren en deze voortdurend herhalen is zeker een geweldige manier om je hersenen te trainen en scherp te houden. Daarnaast is het ook aan te raden om gemakkelijke wiskundige problemen uit het hoofd op te lossen zonder een beroep te doen op de rekenmachine. Hierdoor blijven onze hersenen scherp want ze moeten aan de slag.

Verminder het dagelijks alcoholgebruik

alcoholHoewel het waar is dat teveel tv kijken slecht is voor onze hersenen is er niets dat meer schade aan onze hersenen veroorzaakt dan alcohol. Het is zelfs niet nodig om alcohol in een indrukwekkende hoeveelheid te drinken, want het is bekend dat gewoon regelmatig alcohol drinken een negatieve invloed heeft op ons geheugen.

Van alcohol is ook bekend dat het ons denkvermogen kan verminderen en voor problemen met ons cognitieve vermogen kan zorgen. Anders gezegd, het zorgt ervoor dat je minder helder kunt denken. Nog een reden om gewoon minder alcohol te drinken.

Leer een nieuwe taal

Naast het leren van songteksten is een nieuwe taal leren ook een geweldige manier om je hersenen te trainen – je zult versteld staan hoe snel en gemakkelijk je bepaalde talen kunt leren en soortgelijke woorden als in het Nederlands terug zult vinden. Dit is een snelle, efficiënte en kosteneffectieve manier om de cognitieve functie te verbeteren.

Daarnaast zijn er natuurlijk andere voordelen van een nieuwe taal, het vertelt ons iets over een nieuwe cultuur, je kunt gemakkelijker op vakantie naar een land waar de taal wordt gesproken en het zal er ook zeker goed uitzien op je CV!

Denksport kan ook erg goed helpen

Denksport en geheugenspelletjes zijn ook een goede (en leuke) keuze als het om het trainen van je hersenen gaat. Daarnaast zorgen deze spelletjes ervoor dat ons geheugen op de lange termijn scherp blijft. Scrabble bijvoorbeeld is een geweldige manier om je woordenschat uit te breiden en om de alertheid te verbeteren, terwijl kaartspellen en bordspellen het geheugen zullen verbeteren en helpen bij het snel en moeiteloos ontwikkelen van nieuwe mentale strategieën.

Leer hoe jij je het best kunt ontspannen

Als laatste moeten we niet vergeten dat stress een van de meest negatieve factoren is die invloed heeft op onze cognitieve functie. En dan hebben we het nog niet eens over de verscheidenheid van negatieve effecten die het heeft voor onze algemene gezondheid. Het is belangrijk dat jij de dagelijkse sleur en de druk van werk, familie, en persoonlijke relaties los kan laten. Stress is direct gerelateerd aan angst, paniekaanvallen en depressies, en van al deze problemen weten we dat het onze cognitieve functie drastisch kan verminderen.

Heb jij nog suggesties of tips om je hersenen scherp te houden? Laat het me weten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

    1. Helemaal met je eens, Sien! En niet alleen voor je hersenen, maar voor je algehele gezondheid is slaap ontzettend belangrijk!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share