De effecten van de sociale media op je lichaam en geest

2017-04-03T10:19:34+01:00november 7th, 2013|Mentale Gezondheid|7 Reacties

Laatste update: door

De effecten van de sociale media op je lichaam en geest

Sociale netwerken, of sociale media zoals we ze ook wel noemen, is een heel belangrijk onderdeel van het leven van met name de jongeren. De hele dag, en ook vaak een deel van de nacht, is er contact en weet iedereen alles over elkaar. Of je dit nu leuk vindt of niet, je krijgt er onvermijdelijk mee te maken. Hetzij direct, hetzij indirect.

Omdat de hype van sociale media nog relatief jong is, kunnen we nog niet de gevolgen hiervan op de langere termijn aangeven. Natuurlijk zijn er onderzoeken gedaan, waarbij de gevolgen op hele korte termijn wel duidelijk worden.

Ook worden er aannames gedaan over de gevolgen op langere termijn voor zowel de geestelijke als voor de lichamelijke gezondheid. En dit liegt er niet om!

De ontwikkeling van de sociale media

Als we spreken van sociale media, denken we natuurlijk direct aan Hyves, Facebook en Twitter. Maar in feite is dit veel breder. Sociale media zijn online platvormen die interactie en dialoog tussen gebruikers in banen leiden.

Wikipedia zegt er het volgende over:

Sociale media is een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruikers, zonder of met minimale tussenkomst van een professionele redactie, de inhoud verzorgen. Hoofdkenmerken zijn interactie en dialoog tussen de gebruikers.

Dit houdt dus concreet is dat niet alleen de populaire netwerken zoals Facebook en Twitter hieronder vallen, maar ook het zo bekende email-verkeer, videonetwerken zoals YouTube, Vimeo en Dailymotion, Fotosites zoals Flickr, Picasa Pinterest en de inmiddels immens populaire wordende Instagram, en ook datingsites zoals Meetic en Badoo. Oh ja, bijna vergeten! De bekende sms is natuurlijk ook een vorm van sociale media!

Wist je trouwens dat de allereerste email in 1971 werd verzonden? Deze ging vanaf één computer naar een andere computer in de kamer ernaast. Toen de test geslaagd was, en de mail aangekomen was, moesten ze op de muur bonzen ter bevestiging. Er was nog  geen reply-knop….

Sinds dat historische moment, heeft de sociale media een gigantische ontwikkeling doorgemaakt, waarbij het consumentengebruik de laatste 10 tot 15 jaar een enorme vlucht heeft genomen.

Tegenwoordig is, met name voor de jongeren, ee