Slapen

Laatste Update: 16 januari 2017

De beste en slechtste snacks voor het slapengaan

Goed slapen is de beste basis voor een goede gezondheid. Maar in de praktijk blijken meer en meer mensen toch problemen te hebben om op tijd in slaap te vallen. We laten ons zo graag verleiden om nog tot laat in de avond televisie te kijken of op internet te surfen en dat doen we dan ook nog liefst terwijl we één of andere, vaak ongezonde, snack naar binnenspelen.

Daar zal je na het lezen van dit artikel misschien verandering in willen brengen. Want sommige snacks zijn echt niet bevorderlijk voor een goede nachtrust, terwijl andere je misschien juist kunnen helpen om in slaap te vallen. Wat wel en niet te eten voor bedtijd?

Kersen: wel

Kersen zijn een natuurlijke bron van melatonine. Dit hormoon speelt een belangrijke rol in het aanhouden of herstellen van een goed slaap/waak-ritme. Melatonine-supplementen worden vaak genomen door mensen die te kampen hebben met een jetlag of andere slaapritmestoornissen.

De concentratie melatonine in kersen is wel erg wisselend en varieert tussen de 0.17 en 13.46 nanogram per gram.

Maar uit een aantal kleinschalige studies, onder andere een onderzoek uit 2010 van de Northrumbia Universiteit in Engeland, bleek toch dat mensen die een glas kersensap dronken voor het slapengaan langer sliepen (25 minuten langer dan de testgroep die geen kersensap kreeg) en ze rapporteerden ook dat ze beter sliepen.

Chocolade: niet

Lichte of donkere chocolade het maakt niet uit, je mijdt het het best voor het slapengaan. Lichte chocolade bevat veel suiker wat een korte termijn-stimulant is. Donkere chocolade bevat dan weer redelijk veel cafeïne, tot de helft van wat een gemiddelde kop koffie bevat. Daarnaast vinden we er ook de stimulerende stof theobromine in terug.

Melk: wel

We herinneren ons waarschijnlijk allemaal nog wel grootmoeders trucje uit onze kindertijd. Als kinderen klagen dat ze niet kunnen slapen krijgen ze vaak een glas warme melk, al dan niet met honing (beter van niet). En waarom zou je dat ook als volwassene niet uitproberen? Er is namelijk een wetenschappelijke verklaring voor het slaapverwekkende effect van warme melk.

Tryptofaan is een eiwitzuur dat van nature rijkelijk aanwezig is in melk en is een bouwstof voor serotonine in ons brein. Serotonine is op zijn beurt dan weer belangrijk voor een goed slaap-waakritme. En de reden dat je de melk  best warm drinkt? Wel, de lichte temperatuursverhoging in ons lichaam die het gevolg is van het drinken van warme dranken helpt ons ook slaperiger te maken.

Koffie, gewone thee of chocolademelk zijn niet goed omdat ze stimulerende stoffen bevatten (cacao, cafeïne, suiker...) maar een kruidenthee (het rustgevende kamille) kan evengoed helpen om ons in slaap te wiegen, mijn persoonlijke favoriet. 

Wijn, bier en sterke drank: niet

Hoewel alcohol kan helpen om in slaap te vallen, zeker indien in grote hoeveelheden geconsumeerd, is het niet bevorderlijk voor een goede nachtrust. Het zorgt er immers voor dat we 's nachts veel gemakkelijker en frequenter wakker worden. Studies tonen aan dat het ons gemiddeld 20 minuten goede slaap kost en dat we er ook minder diep door slapen.

Als je het niet voor jezelf doet doe het dan voor je partner: alcohol doet ons gemakkelijker snurken waardoor je ook de mensen in je omgeving wakker houdt.

Volkoren graanproducten: wel

Koolhydraten helpen ons in slaap vallen, dat is de reden dat we vaak slaperig worden na een flinke maaltijd. Maar het is natuurlijk geen goed idee om een vette of gesuikerde snack te eten vlak voor het slapengaan. Wat je wel kan proberen is een voedingsmiddel met complexe koolhydraten. Denk aan volkorenbrood, quinoa, boekweit of muesli zonder suiker (maar met een goed glas melk!).

Een vette hamburger, kebab of frieten: niet

Als we vet eten worden er meer zuren aangemaakt in onze maag om dit te kunnen verteren. Vet zorgt er bovendien door dat de afsluiting tussen de slokdarm en de maag minder goed werkt: de ideale combinatie om een hele nacht last te hebben van brandend maagzuur dus.

Bananen: wel

Ook bananen brengen ons complexe koolhydraten, daarnaast zijn ze rijk aan magnesium en potassium, stoffen die onze spieren helpen zich te ontspannen. Bovendien bevatten bananen (kleine hoeveelheden) melatonine.

Curry en alles wat pikant gekruid is: niet

Uit een Australische studie bleek dat jonge mannen die hun avondeten kruiden met curry, mosterd of tabasco het veel moeilijker hadden om in slaap te vallen dan hun collega's die dat niet deden. Bovendien kan ook sterk gekruid eten zorgen voor meer zure oprispingen als we gaan liggen en verstoort het op die manier dus onze nachtrust.

Interessant artikel? Ik zou het waarderen als je het hieronder via social media deelt! 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Bedankt voor het artikel. Ik was gisteren opeens heel waker in bed na eerder chocolade te hebben gegeten en weet nu door jouw artikel hoe dit komt.Met een glas melk en een volkoren boterham slaap ik veel beter. Ook dat herken ik. Nogmaals bedankt.

  2. Vandaar! Bedankt, ik eet voortaan een broodje, banaan of iets van jouw lijst, maar geen kebab of in mijn geval chocomel.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

9 Shares
Tweet
Pin5
Share4