Cholesterol voeding

Laatste Update: 7 april 2017

Eieren en cholesterol: is dat een goede combinatie?

De meeste mensen denken dat eieren en cholesterol geen goede combinatie is. Maar de waarheid over eieren, als het tenminste gaat over het effect op je cholesterolgehalte, is veel complexer. Gewoon zeggen dat eieren slecht voor je cholesterolgehalte zijn, is een onderdeel van één van de grootste mythen over cholesterol tot nu toe.

Het goede nieuws is dat dit artikel dieper zal ingaan op de relatie tussen eieren en cholesterol en dat je in dit artikel alles leert wat je moet weten over dit onderwerp.

Ook krijg je meer informatie over hoe je je cholesterolwaarden kunt controleren, hoe je het ideale cholesterolgehalte door het vermijden van voedingsmiddelen met een hoog cholesterol kunt handhaven, hoe het eten van voedsel dat laag is in cholesterol je kan helpen, wat je moet doen als je een hoog LDL-cholesterol hebt en nog veel meer...

Maar eerst even iets anders:

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een vetachtige stof, die afkomstig is uit twee bronnen: je lichaam en het voedsel dat je eet. Je lichaam en vooral je lever maakt het cholesterol aan dat je nodig hebt en circuleert dat door het bloed. Maar cholesterol wordt ook gevonden in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong zoals vlees, gevogelte en volvette zuivelproducten. Je lever produceert meer cholesterol wanneer je een dieet eet dat rijk is aan verzadigde vetten en transvetten.

Overtollig cholesterol kan plaque tussen de lagen van de vaatwanden vormen, waardoor het moeilijker is voor het hart om bloed te laten circuleren. Plaque kan openbreken en bloedstolsels veroorzaken. Als een stolsel een slagader, die de hersenen voedt, blokkeert dan veroorzaakt dat een beroerte. Als het een slagader is, die het hart voedt, dan veroorzaakt dat een hartaanval. Bekijk hier een animatie over cholesterol.

Er zijn twee soorten cholesterol: "goed" en "slecht" cholesterol. Te veel van een bepaald type - of te weinig van een ander - kan voor een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, een hartaanval of een beroerte zorgen. Het is belangrijk om de niveaus van het cholesterol in je bloed te weten, zodat je samen met je arts de beste strategie kunt bepalen om je risico te verlagen.

Laten we eens kijken naar de verschillende soorten cholesterol:

LDL-cholesterol (slecht cholesterol)

LDL-cholesterol wordt beschouwd als "slecht" cholesterol omdat het bijdraagt aan de vorming van plaque, een dikke, harde substantie die slagaders kan verstoppen en die ze minder flexibel maakt. Deze aandoening staat ook wel bekend als atherosclerose. Als er zich een stolsel vormt en dit een vernauwde slagader blokkeert, kan dat tot een hartaanval of een beroerte leiden. Een andere aandoening, de zogenaamde perifere arteriële ziekte, kan ontstaan wanneer de opbouw van plaque een slagader, die bloed naar de benen vervoert, vernauwt.

HDL-cholesterol (goed cholesterol)

HDL-cholesterol wordt beschouwd als "goed" cholesterol omdat het helpt om het LDL-cholesterol uit de slagaders te verwijderen. Experts geloven dat HDL fungeert als drager omdat het LDL-cholesterol uit de bloedvaten naar de lever brengt, waar het wordt afgebroken en wordt afgevoerd. Een kwart tot een derde van het bloedcholesterol wordt gedragen door HDL. Een gezond niveau van HDL cholesterol verlaagt ook je kans op een hartaanval en een beroerte, terwijl er van lage niveaus van HDL-cholesterol is aangetoond dat het je kans op hart- en vaatziekten juist verhoogt.

Triglyceriden

Triglyceriden zijn een ander type vet en je lichaam gebruikt dit vet vooral om overtollige energie uit je dieet op te slaan. Hoge niveaus van triglyceriden in het bloed zijn geassocieerd met atherosclerose. Verhoogde triglyceriden kunnen worden veroorzaakt door overgewicht en obesitas, fysieke inactiviteit, roken, alcoholmisbruik en door een dieet dat zeer hoog in koolhydraten is (meer dan 60% van de totale calorieën). Onderliggende ziekten of genetische aandoeningen zijn soms ook de oorzaak van de hoge triglyceriden. Mensen met hoge triglyceriden hebben vaak een hoog totaal cholesterolniveau, met inbegrip van een hoog niveau LDL-cholesterol (slecht) en een laag niveau HDL-cholesterol (goed). Veel mensen met hart- en vaatziekten of diabetes hebben ook hoge triglyceride-niveaus.

Lp(a) cholesterol

Lp(a) is een genetische variant van LDL (slecht) cholesterol. Een hoog niveau van Lp(a) is een belangrijke risicofactor voor de vroegtijdige ontwikkeling van vetafzettingen in de slagaders. De werking van Lp(a) is nog niet geheel duidelijk, maar het reageert met stoffen in de vaatwanden en draagt bij aan de opbouw van vetafzettingen.

Eieren en cholesterol: zijn eieren echt zo slecht?

Laten we eens beginnen om één van de grote mythen over cholesterol te bekijken: eieren en cholesterol...

Eieren worden meestal gedemoniseerd als een monsterlijke bron van cholesterol, maar voordat je eieren geheel uit je dieet haalt, moet je niet vergeten dat een ei uit twee delen bestaat:

Het eigeel is het deel van het ei dat alle cholesterol bevat

Eieren en cholesterol: het eigeel is de boosdoener qua cholesterol. Wist je dat elke eidooier iets minder dan 190 milligram cholesterol bevat. Artsen adviseren om je dagelijkse inname van cholesterol te beperken tot ongeveer 300 milligram als je in perfecte vorm bent of 200 milligram als je te zwaar bent, hartproblemen of een hoog cholesterolgehalte hebt. Dit betekent dat het eten van een eidooier voor meer dan de helft van de dagelijkse totale inname van cholesterol zorgt, waardoor eigeel echt het potentieel heeft om allerlei problemen te veroorzaken.

Eieren en Cholesterol - Een goede combinatie?

Maar hier komt de verrassing over eieren en cholesterol

De meeste mensen vergeten het eiwit

De eiwitten bevatten geen cholesterol... en dat is het deel van het ei dat echt allerlei andere hele goede dingen bevat. Zo zie je maar, eieren en cholesterol is niet zo simpel als het klinkt. De meeste mineralen en vitaminen in het ei zijn opgenomen in het eiwit en bijna al de proteïne zit ook in het eiwit. Je zult maar heel weinig calorieën uit het eiwit krijgen en het bevat nagenoeg geen cholesterol. Het eiwit is in feite het goede deel van het ei en het eten van eiwit is eigenlijk één van de beste manieren om veel hoogwaardige eiwitten binnen te krijgen.

Dit betekent dat het verwijderen van eierdooiers uit het ei, in plaats van het hele ei te eten, een geweldige manier is om het cholesterol en calorieën dat je normaal gesproken binnen zou krijgen, te verminderen

... en zo krijg je toch alle goede dingen van de eieren binnen.

Terwijl je echt moet proberen om eieren verwerkt in kant-en-klaar voedsel zoals cakes, koekjes, pasta enz. te vermijden, hoef je je geen zorgen te maken dat je cholesterolgehalte erg zal verhogen door het eten van gewone eieren. Je kunt eigenlijk nog steeds gerechten koken en bakken waar eieren in zitten, maar dan gebruik je gewoon twee eiwitten om een heel ei te vervangen. Eivervanger is ook een geweldige manier om dezelfde binding van het ei te bereiken, zonder dat je cholesterol gebruikt.

Je hoeft niet altijd het eigeel uit je dieet weg te laten

Artsen zijn het erover eens dat als je niet meer dan vier eidooiers per week eet, dat je cholesterolgehalte dan niet zal verhogen en dat het eigenlijk heel goed voor je is. Als je jezelf geen omelet van alleen het eiwit ziet eten, kun je dus ook het eigeel gebruiken op voorwaarde dat je minder dan vier eierdooiers per week eet.

Naast dat het slecht is voor het cholesterol, biedt de eidooier toch ook een aantal belangrijke voordelen:

  • Méér vitaminen. De dooier bevat veel vitaminen waaronder A, D en E. Vitamine D is vooral belangrijk omdat de meeste mensen een gebrek aan vitamine D hebben.
  • Tweemaal het eiwit. Het eten van hele eieren verdubbelt de eiwitinname ten opzichte van het eten van slechts de eiwitten: de dooier bevat namelijk de helft van het eiwit.
  • Hogere testosteronspiegels. Verzadigd vet en cholesterol verhogen de aanmaak van testosteron. Beiden zijn sterk aanwezig in de eidooier.

Meer mythen over eieren en cholesterol

Nu de mythe over eieren en cholesterol is ontkracht, zullen we eens wat andere mythen over cholesterol bekijken:

Cholesterolmythe 1: Cholesterol is per definitie slecht voor je lijf

Wist je dat je lichaam eigenlijk cholesterol hard nodig heeft en dat het helpt om de wanden van de cellen in je lichaam te versterken, het de hormonen regelt en nog veel meer goeds voor je gezondheid doet? Cholesterol heeft eigenlijk een belangrijke functie in je lichaam en dat is de reden waarom je lichaam van nature ook cholesterol aanmaakt.

Het is pas wanneer je LDL-cholesterol veel te hoog wordt dat de problemen beginnen, maar je HDL-cholesterol is eigenlijk een goede vorm van cholesterol die de niveaus van het slechte cholesterol regelt. Niet alle cholesterol is slecht, maar de problemen zullen beginnen wanneer je slechte cholesterol te hoog wordt.

Cholesterolmythe 2: Amerikanen hebben een hoger cholesterolgehalte dan de rest van de wereld

De waarheid is dat Amerikanen niet het hoogste cholesterolgehalte hebben, maar ze scoren wel 83 voor mannen en 81 voor vrouwen. Colombiaanse mannen hebben een cholesterol gemiddelde van 244, terwijl de Israëlische, Noorse, Uruguayaanse en Libische vrouwen allemaal een cholesterolgehalte van 232 hebben.

Terwijl de Amerikanen meestal wel de slechtste voedingsgewoonten hebben, heeft de populariteit van light producten en betere diëten geholpen om het cholesterol van de Amerikanen te verlagen.

Cholesterolmythe 3: Voedsel dat cholesterol bevat is erger dan het teveel aan cholesterol dat wordt geproduceerd door je eigen lichaam

Voedsel dat geen cholesterol bevat, is goed voor je omdat het het niveau van cholesterol, dat je al in je lichaam hebt, niet verhoogt. Let op de uitdrukking 'al in je lichaam’, dat aangeeft dat er dus al cholesterol in je lichaam rondzwerft. Dit cholesterol wordt geproduceerd door de lever en kan uit de hand lopen. Het vermijden van voedsel dat cholesterol bevat, is belangrijk en je moet proberen om het eten van trans- en verzadigde vetten als je cholesterol problemen hebt te voorkomen. Het cholesterol in je voeding kan gevaarlijk zijn, maar het cholesterol dat door het lichaam, als reactie op deze vetten wordt aangemaakt, is nog erger.

Cholesterolmythe 4: Kinderen kunnen geen hoog cholesterol hebben

Dit is een interessante mythe omdat de meeste mensen geloven dat alleen ouderen een hoog cholesterolgehalte kunnen hebben. De waarheid is echter dat iedereen cholesterol problemen kan hebben en dat er al Atherosclerose is waargenomen bij patiënten jonger dan acht jaar oud.

Kinderen die te zwaar zijn, slechte voedingsgewoonten hebben en afkomstig zijn uit gezinnen met een voorgeschiedenis van hartaandoeningen moeten voorzichtig zijn en moeten overwegen om hun cholesterolgehalte regelmatig te laten controleren. Dit kan hen helpen om een hoog cholesterolgehalte wat kan leiden tot hart-gerelateerde problemen op jonge leeftijd te voorkomen.

Wat gebeurt er als ik té veel LDL-cholesterol heb?

Zo, nu weten we de waarheid achter deze mythen, maar we hebben het nog niet over hoog LDL-cholesterol gehad. Wat betekent dat voor je lijf en voor je gezondheid??

LDL-cholesterol staat bekend als het "slechte cholesterol" omdat het het cholesterol, dat aan de wanden van je slagaders kleeft, produceert. Deze lipoproteïnen met een lage dichtheid zwerven rond in je lichaam en ze vinden de wanden van je bloedvaten een geweldige plek om zich te nestelen. Ze plakken aan de wanden en blijven daar dan zitten.

De patrouillerende witte bloedcellen die voorbij komen en deze 'indringers' opmerken zullen deze dan aanvallen. Wanneer de witte bloedcellen het cholesteroldeeltje aanvallen, ontstaat er terwijl deze wordt vernietigd door de witte bloedcellen een chemische reactie, die het deeltje uithardt. Het verharden maakt het ook mogelijk dat er meer deeltjes zich aan de wand rond de ene deeltje cholesterol gaan hechten.

Wanneer de witte bloedcellen het cholesterol te veel verharden, bestaat het risico dat de harde plaque zal barsten. Als er een scheurtje in de wanden van de bloedvaten ontstaat, stuurt het lichaam snel bloedplaatjes om de slagader te stollen en de bloedstroom te stoppen.

Maar wat gebeurt er als dat de slagader tussen je hart en je hersenen is of een ander deel van je hart of je benen of een ander lichaamsdeel? Dat klopt dan kan het bloed dus niet goed stromen en het lichaamsdeel zal niet meer goed doorbloed worden. Als lichaamsdelen geen bloed meer krijgen, beginnen ze af te sterven als gevolg van een gebrek aan zuurstof dat het bloed ze brengt.

Wanneer de cellen van je hersenen afsterven heet dit een beroerte.

Wanneer de cellen van je hart afsterven heet dit een hartaanval.

Dit alles is dus het gevolg van hoge LDL-cholesterol niveaus in je lichaam, maar wat kun je doen om je cholesterol te verlagen en dit onder controle te houden?

Voeding dat je cholesterol helpt te verlagen

Eten is je ergste vijand en tegelijk je beste bondgenoot in je strijd tegen cholesterol.

Het eten van verkeerd voedsel zal je cholesterol verhogen, maar het eten van de juiste voeding zal helpen om deze te verlagen.

Hier zijn enkele van de 'goede' voedingsmiddelen die je cholesterol zullen verlagen en het mogelijk maken om je ideale cholesterol niveau op peil te houden:

Cholesterol verlagen 1: Havermout, haverzemelen en volkoren granen

Een lepel havermout werkt al cholesterolverlagend. Volle granen bevatten oplosbare vezels waarvan veel onderzoekers geloven dat die zich binden met vetten en deze uit het darmkanaal verwijderen. Ze denken ook dat de oplosbare vezels in staat zijn om zich te binden met LDL-cholesterol, waardoor die zich niet gaan hechten aan je vaatwanden.

Uit een uitgebreid onderzoek uit 2007, uitgevoerd aan de Wake Forest University in North Carolina, bleek dat mensen, wiens diëten hoge niveaus van hele granen bevatten, veel dunnere wanden van de halsslagader hadden en minder tekenen van atherosclerose vertoonden.

Haver en haverzemelen bevatten meer oplosbare vezels dan andere granen, waardoor ze het beste voorbeeld van cholesterolverlagende voedingsmiddelen zijn. 5-10 gram oplosbare vezels per dag kan je LDL-cholesterol al met ongeveer 5% verlagen, hoewel sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het in feite ook zoveel als 23% kan zijn.

Cholesterol verlagen 2: Noten

Noten zijn rijk aan poly-onverzadigde vetten en zijn belangrijk voor het behoud van gezonde bloedvaten.

Noten kunnen hoog in calorieën zijn, maar ze bevatten ook veel andere voedingsstoffen die je LDL-cholesterol kunnen verlagen, je HDL-cholesterol kunnen verhogen en je risico op hart- en vaatziekten kunnen verminderen.

Noten zijn rijk aan vezels, fytochemicaliën, antioxidanten en veel vitaminen.

Wat zijn fytochemicaliën eigenlijk? Fytochemicaliën of fytonutriënten zijn de nieuwste sensaties op het gebied van gezondheid en voeding geworden en hebben al veel aandacht gekregen vanwege hun vermogen om te helpen bij het voorkomen van ziekte en celbeschadiging.

Tot op heden zijn er meer dan 1000 ontdekt, maar wetenschappers blijven nog steeds nieuwe ontdekken. Volgens de onderzoekers kunnen deze plantaardige stoffen kanker remmen, ontsteking voorkomen, het immuunsysteem stimuleren en het LDL-cholesterol verminderen.

De meeste van deze voordelen zijn het gevolg van het feit dat fytochemicaliën oxidatie tegengaan waarvan we reeds hebben geleerd dat dat de belangrijkste oorzaak van vele aandoeningen zoals een hoog LDL cholesterol en hartziekten is.

Amandelen:

Naast dat ze rijk zijn aan eiwitten, bevatten amandelen ook meer alfa-tocoferol (vitamine E) dan elke andere soort noot. Het is het beste om de amandelen met het schilletje te eten omdat dit een hoog gehalte aan antioxidanten bevat, die de oxidatie van LDL kan remmen. Klinische onderzoeken hebben aangetoond dat het eten van amandelen je totale cholesterol met 8-12% en je LDL-cholesterol met 9-15% kan verlagen.

Walnoten:

Deze noten bevatten vezels, vitamine E, B-vitaminen en mineralen. Daarnaast zijn walnoten ook hoog in omega-3 vetzuren, die triglyceriden verlagen, de ophoping van plaque op de vaatwanden vertragen en het cholesterolgehalte verlagen.

Pistachenoten:

Pistachenoten bevatten antioxidanten, die doorgaans ook te vinden zijn in donkere bladgroenten zoals boerenkool en hebben een hoog niveau van fytosterolen. Afbeelding van pistachenoten - fytochemicaliën kunnen het LDL-cholesterol verlagen en ze bevatten meer bètacaroteen (vitamine A) dan welke andere soort noot dan ook.

Wanneer deze noten worden toegevoegd aan een hartgezond dieet kunnen de pistachenoten het totale cholesterol met 9-12% verlagen.

Hazelnoten:

Eet een handje hazelnoten om je cholesterol op natuurlijke wijze te verlagen. Uit een onderzoek, dat werd uitgevoerd door de afdeling Voeding en Diëtetiek aan de Hacettepe Universiteit in Turkije, is gebleken dat mannen die 40 gram hazelnoten toevoegden aan een dieet dat gezond is voor hun hart, een daling van 5,2% in het totale cholesterol, een daling van 3,3% in LDL-cholesterol en een 12.6 % toename van HDL cholesterol kunnen bereiken.

Cholesterol verlagen 3: Peulvruchten

Peulvruchten zijn rijk aan oplosbare vezels waarvan is bewezen dat ze het LDL-cholesterol verlagen. Ook bevatten ze geen zout (als je tenminste geen peulvruchten uit blik gebruikt) en zijn ze rijk aan mineralen zoals kalium, calcium en magnesium.

Peulvruchten zijn zeer geschikt voor het verlagen van het cholesterol en dan vooral de rode linzen. Tijdens één onderzoek kregen 20 mannen met een hoog cholesterol dagelijks ofwel 100 gram haverzemelen of 100 gram pinto- en witte bonen. Na 21 dagen was er een daling van 19% in het totaal cholesterol en een reductie 23% in het LDL-cholesterol op te merken bij de mannen die haver hadden gekregen en een vermindering 24% bij de mannen die de peulvruchten hadden gegeten.

Bovendien bevatten cholesterolverlagende voedingsmiddelen, zoals deze peulvruchten, ook plantensterolen waarvan is vastgesteld dat deze het LDL-cholesterol verlagen.

Wat zijn plantaardige sterolen en stanolen? Plantaardige sterolen en stanolen zijn te vinden in plantaardige voedingsmiddelen zoals peulvruchten, noten, zaden, yoghurt, fruit zoals avocado's, appels, bosbessen en groenten zoals broccoli. Plantaardige sterolen en stanolen hebben een structuur die vergelijkbaar is met die van cholesterol en helpen bij de absorptie van LDL-cholesterol waardoor er minder LDL-cholesterol beschikbaar is voor oxidatie.

Uit een onderzoek uit 1995 gepubliceerd in het New England Journal of Medicine bleek dat minder dan 50 gram plantensterolen per dag het LDL-cholesterol met meer dan 14% kan verlagen en een ander onderzoek heeft ook bevestigd dat de consumptie van 2 porties sterolrijke voedingsmiddelen per dag, kan leiden tot een daling van 10-15% van het LDL-cholesterol.

Cholesterol verlagen 4: Rode wijn

Ja, een glas rode wijn is eigenlijk heel goed voor je cholesterolgehalte. Rode wijn is één van de meest bekende producten die worden genomen voor de gezondheid van het hart en het bevat veel heilzame stoffen die ziekten kunnen bestrijden.

Polyfenolen en flavonoïden, beide antioxidanten, belemmeren plaquevorming en voorkomen de oxidatie van LDL-cholesterol. Resveratrol, gevonden in de schil van rode en paarse druiven, helpt beschadiging van de bloedvaten te voorkomen, vermindert het risico op bloedstolsels en verlaagt ook het LDL-cholesterol. Rode wijn bevat ook glucose, gebaseerd op plantenstoffen, wat ook wel bekend staat als saponinen, wat effectief is in het voorkomen van de absorptie van cholesterol in het lichaam en waardoor het risico op hart- en vaatziekten vermindert.

Eieren en Cholesterol - Een goede combinatie?

Dus, schenk jezelf een lekker glas rode wijn in. Je verdient het en het is goed voor je hart!

Cholesterol verlagen 5: Vis

Bepaalde soorten vis maken deel uit van de lijst met cholesterolverlagende voedingsmiddelen. Vooral zalm, tonijn, makreel, sardines, haring en forel bevatten grote hoeveelheden omega-3 vetzuren waarvan is bewezen dat het triglyceriden en LDL-cholesterol kan verminderen en de opbouw van plaque op de wanden van de slagaderen kan voorkomen.

Cholesterol verlagen 6: Pure chocolade en cacao

Pure chocolade bevat antioxidanten; in het bijzonder een hoog niveau van de polyfenolen catechines, flavonoïden en procyanidinen. Van deze polyfenolen is aangetoond dat het het LDL-cholesterol verlaagt, het HDL-cholesterol verhoogt en je beschermt tegen oxidatie van LDL. Dus ja, heerlijke donkere pure chocolade is ook een goed voorbeeld van cholesterolverlagende voedingsmiddelen.

Na de eten van, gedurende twee weken dagelijks, 100 gram donkere pure chocolade hadden patiënten met hypertensie een lagere bloeddruk en een lager LDL-cholesterol, verbeterde gemedieerde dilatatie en een verhoogde gevoeligheid voor insuline.

Er moet worden opgemerkt dat donkere chocolade tenminste 70% cacaobestanddelen moet bevatten om voordelen voor de gezondheid te kunnen geven.

Cholesterol verlagen 7: Olijfolie

Olijfolie is rijk aan antioxidanten en kan je HDL-cholesterol verhogen, terwijl het ook de oxidatie van LDL-cholesterol kan voorkomen.

Het is aanbevolen dat je per dag 2 eetlepels olijfolie consumeert en het wordt ook gesuggereerd dat, als je graag je cholesterol wilt verlagen, je extra virgine olijfolie moet gebruiken omdat dat minder is bewerkt en een hoger niveau aan antioxidanten bevat.

Cholesterol verlagen 8: Avocado’s

Avocado's zijn goed voor het verlagen van cholesterol: afbeelding van een gehalveerde avocado. Avocado’s zijn een geweldig voedsel om je cholesterol te verlagen. Het is een bron van enkelvoudig onverzadigde vetten, waarvan wordt gedacht dat deze het HDL-cholesterol verhogen en tegelijkertijd het LDL-cholesterol verlagen. Avocado’s bevatten ook plantensterolen en beta-sitosterol, wat de hoeveelheid cholesterol, dat geabsorbeerd wordt uit je voeding, vermindert.

Cholesterol verlagen 9: Granaatappelsap

Hoog in antioxidanten, in het bijzonder polyfenolen, kan granaatappelsap het LDL-cholesterol verlagen door het vertragen van de absorptie in de bloedbaan. Uit een onderzoek uitgevoerd door de National Academy of Sciences is gebleken dat dit sap de productie van stikstofmonoxide, wat bijdraagt aan het verminderen van arteriële plaque, kan verhogen.

Het is belangrijk om op te merken dat granaatappelsap alleen moet worden genomen op doktersadvies omdat dit de absorptie en het metabolisme van sommige medicijnen kan beïnvloeden.

Cholesterol verlagen 10: Lijnzaad

Lijnzaad is uitstekend geschikt voor het verlagen van je cholesterol. Deze mini krachtpatsers zijn rijk aan vezels, omega-3 vetzuren en fytochemicaliën genaamd lignanen, die helpen om het totale cholesterolgehalte in het bloed en het LDL-cholesterol te verlagen.

Cholesterol verlagen 11: Bosbessen

Terwijl alle fruit en groenten antioxidanten bevatten, die vrije radicalen bestrijden en helpen bij het verbeteren van je cholesterolgehalte, worden bosbessen vaak aangeduid als een 'superfood' omdat ze een verbinding bevatten die bekend staat als pterostilbene. Kleine cholesterol vechters: bosbessen aan een struik.

Uit preliminaire onderzoeken is gebleken dat pterostilbene het potentieel heeft om LDL-cholesterol net zo effectief als medicijnen te verlagen. Dus bosbessen mogen echt niet ontbreken in de lijst van cholesterolverlagende voedingsmiddelen.

Vermijd deze voedingsmiddelen en zie je cholesterol dalen!

Voedingsmiddelen met een hoog cholesterolgehalte

Nu weet je wat je wel moet eten, maar weet je ook welke voedingsmiddelen je moet vermijden?

Hier is een lijst van voedingsmiddelen met een (soms zeer) hoog cholesterolgehalte:

Hoog cholesterol 1: Biefstuk – vlees dat zeer hoog is in cholesterol

Rood vlees zoals biefstuk is een voorbeeld van voeding dat zeer hoog is in cholesterol. Dit is een andere grote boosdoener van hoog cholesterol in veel westerse landen. In landen zoals de Verenigde Staten houden mensen van steaks en hebben de neiging om diëten te volgen die hoog zijn in cholesterol en relatief weinig voedingsmiddelen bevatten die 'goed' cholesterol hebben.

Je kunt zo nu en dan best een biefstuk eten, afhankelijk van hoe goed of slecht je cholesterol is, maar als je het dan eet, moet je proberen om zoveel mogelijk van het vet van het vlees af te snijden.

Hoog cholesterol 2: Orgaanvlees - lever, hart, hersenen enz.

Terwijl orgaanvlees een geweldige bron van bepaalde vitaminen en mineralen kan zijn zoals ijzer, is er ook een hoge concentratie van cholesterol in de meeste dierlijke organen. Lever in het bijzonder is voedsel dat je moet proberen te vermijden als je probeert om je cholesterol te verlagen.

Hoog cholesterol 3: Lamsvlees - hoog in cholesterol, maar minder dan rundvlees

Hoewel het niet zoveel verzadigd vet als rood rood vlees zoals rundvlees bevat, is lam nog steeds hoog in cholesterol. Voor elke portie lam van 100 gram dat je eet, krijg je ongeveer 75 milligram cholesterol binnen.

Dat is ongeveer een derde van de ideale dagelijkse inname van cholesterol aanbevolen door veel artsen (ongeveer 200 milligram). Met andere woorden, af en toe een beetje lamsvlees is oké, maar je moet voorzichtig zijn en dan die dag meer voedingsmiddelen eten die geen cholesterol bevatten.

Zolang de rest van je maaltijden laag in cholesterol zijn, dan kun je best eens af en toe lamsvlees en ander rood vlees eten.

Hoog cholesterol 4: Boter en een aantal oliën - de stille cholesterol aanval

Boter is hoog in cholesterol en wordt ook weleens een stille moordenaar genoemd - Veel mensen houden geen rekening met de gevolgen voor de gezondheid van het eten van boter, omdat het lijkt alsof dit een relatief klein deel van hun dieet is. De realiteit is dat je boter op je brood smeert en gebruikt voor het koken en bakken waardoor het een grote bijdrage levert aan je cholesterolgehalte. Hetzelfde geldt voor bepaalde oliën waarin je bakt en die verzadigde vetten zoals palmolie bevatten.

Wees voorzichtig als je boter door margarine wilt vervangen - enkele margarineproducten bevatten transvetten in plaats van verzadigde vetten, die in feite de productie van slechte cholesterol in je lichaam stimuleren.

Je kunt beter op zoek gaan naar smeerboter en bakolie producten die gemaakt zijn van voedingsmiddelen die rijk zijn aan onverzadigde vetten.

Olijfolie en producten op basis van olijfolie zijn goede voorbeelden.

Hoog cholesterol 5: Room - een echte cholesterolbom

Terwijl over het algemeen alle zuivelproducten in hun ruwe vorm hoog in goede cholesterol zijn, is vooral room een product waar je mee moet opletten.

Het heeft weinig zin om over te schakelen van ijs op een gezonde fruitsalade als dessert als je er uiteindelijk een dikke toef room op doet…

Een gemiddelde eetlepel room kan ongeveer 15-20 milligram cholesterol bevatten. Als je room gebruikt, wordt het al snel heel gemakkelijk om de aanbevolen dagelijkse inname van cholesterol te overschrijden en hier is echt relatief maar een hele kleine hoeveelheid voor nodig.

Hoog cholesterol 6: Garnalen - dubbelzinnig hoog in cholesterol

Garnalen zijn ook een voedingsmiddel dat hoog in cholesterol is: grote roze garnalen. Net zoals eieren bevatten garnalen heel veel cholesterol - veel artsen adviseren hun patiënten om het dan ook niet te eten, maar er zijn onderzoeken uitgevoerd die erop wijzen dat het ondanks het hoge cholesterol gehalte niet slecht voor je is. Garnalen worden vaak, vanwege het lage vetgehalte, gezien als gezonder dan vlees.

Maar ondanks het feit dat het relatief weinig vet bevat, zijn garnalen dus zeker wel hoog in cholesterol. Onderzoeken hebben aangetoond dat garnalen niet gevaarlijk zijn voor patiënten met een hoog cholesterol, omdat het niet alleen het slechte cholesterol verhoogt maar tegelijkertijd ook het goede cholesterol verhoogt, zodat de effecten elkaar opheffen.

Dat gezegd hebbende, is het hebben van een hoog cholesterol natuurlijk ongezond en gevaarlijk. Als je een echte liefhebber van garnalen bent, kun je het beste met je arts bespreken of je garnalen kunt blijven eten of dat je deze gewoon moet vermijden.

Hoog cholesterol 7: Eend - in kleine hoeveelheden geen probleem

Het is logisch om te veronderstellen dat eend relatief laag is in cholesterol omdat soortgelijk vlees, zoals kip en kalkoen, dat ook zijn. In kleine hoeveelheden is eend niet bijzonder schadelijk, maar omdat het meestal wordt geserveerd als onderdeel van een uitgebreide maaltijd is het makkelijk om toch een grote hoeveelheid cholesterol binnen te krijgen.

Dit geldt ongeacht of het vel wordt verwijderd of niet. Het is niet ongebruikelijk dat een portie eend, zoals je die vaak eet in een Chinees restaurant, meer dan 100 milligram cholesterol bevat, en dan heb ik het nog niet eens over het cholesterol in de jus en de oliën of boter om het te bereiden.

Hoog cholesterol 8: Zuivel - volle melk en andere volvette zuivelproducten

Sommige artsen en voedingsdeskundigen adviseren mensen met een hoog cholesterol om alle zuivelproducten uit hun dieet te elimineren. Dit zal afhangen van hoe hoog je cholesterolgehalte is, maar voor veel mensen zal het niet nodig zijn om het helemaal te mijden.

Zuivelproducten bieden veel mensen essentiële voedingsstoffen zoals calcium voor sterke botten. Er zijn ook nog andere voedingsmiddelen die deze voedingsstoffen kunnen leveren, maar zuivelproducten zijn lekker en makkelijk verkrijgbaar. Je kunt wel proberen om je cholesterol-inname via zuivel met behulp van magere of opties zonder vet te beperken.

Je kunt ook bepaalde zuivelproducten met soja-gebaseerde producten, die lager in cholesterol zijn, vervangen. Sommige sojaproducten of producten op basis van soja kunnen ook bijdragen aan het verhogen van je niveaus 'goede cholesterol' waardoor je totale risico op hart- en vaatziekten en hartaanvallen zal verlagen.

Hoog cholesterol 9: Lekkere dingen - taart, koekjes, etc.

Voedingsmiddelen die hoog in cholesterol zijn: drie koekjes met stukjes chocolade. Hoewel je er misschien niet bij stilstaat dat gebakken producten je cholesterol kunnen verhogen, wordt het duidelijk wanneer je de ingrediënten, die meestal worden gebruikt om koekjes en cakes mee te maken, eens bekijkt. Ze zijn voornamelijk gemaakt van dierlijke producten zoals eieren, kaas, melk, room en dergelijke.

Er zijn echter een aantal koekjes op de markt verkrijgbaar die zijn gemaakt met ingrediënten die speciaal ontwikkeld zijn voor patiënten met een hoog cholesterol en die geen negatieve invloed op je cholesterolgehalte hebben of zelfs kunnen bijdragen aan het verhogen van je goede cholesterol.

Dit zijn de ergste voedingsmiddelen met een hoog cholesterolgehalte, maar het is altijd het beste om voedingsmiddelen die suiker, olie of vet bevatten, te vermijden - tenzij ze natuurlijke vetten bevatten zoals bijvoorbeeld in noten, haver en avocado's.

Een paar extra richtlijnen om je te helpen je cholesterolwaarden onder controle te houden

Hier zijn een aantal richtlijnen om je te helpen om je cholesterol te controleren:

  • Sport en beweeg veel, omdat dit je zal helpen om vet en cholesterol te verbranden.
  • Drink veel water om de natuurlijke productie van goed cholesterol in je lichaam te stimuleren.
  • Eet zoveel mogelijk vezels, vooral afkomstig uit fruit, groenten en volkoren granen.
  • Vermijd lege koolhydraten en lege calorieën en probeer zoveel mogelijk complexe koolhydraten binnen te krijgen.
  • Stop met roken, omdat dit je lichaamseigen productie van goed cholesterol vermindert.
  • Probeer af te vallen als je meer weegt dan gezond voor je is.

Tot slot…

Cholesterol is aan de ene kant een heel groot probleem: Veel mensen lopen rond met een té hoog cholesterol, vaak zonder dat ze dit weten.

Aan de andere kant moet cholesterol ook niet als een monster bekeken worden. Cholesterol helemaal bannen uit je voeding is een heel slecht idee, want je lijf heeft ook cholesterol nodig om optimaal te kunnen functioneren.

Het gaat allemaal om de juiste balans.

Bronnen

authoritynutrition.com/how-many-eggs-should-you-eat/

time.com/4536939/egg-white-yolk-cholesterol/

www.fitday.com/fitness-articles/nutrition/healthy-eating/food-myths-debunked-eating-eggs-raises-your-cholesterol-level.html

heartuk.org.uk/cholesterol-and-diet/low-cholesterol-diets-and-foods/can-i-eat-eggs

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share