We weten allemaal dat we regelmatig moeten bewegen om ons lichaam optimaal te laten functioneren. Bewegen wordt over het algemeen alleen in verband gebracht met afvallen, calorieën verbranden en uithoudingsvermogen.
Maar er zijn nog meer voordelen voor je lijf als je iedere dag flink beweegt of sport. Ik zet ze even voor je op een rijtje:
Een beter zelfbeeld en meer zelfvertrouwen
Regelmatig, bij voorkeur dagelijks, bewegen zorgt er voor dat er in je hersenen bepaalde stoffen aangemaakt worden die je een goed gevoel gaan geven. Dit effect is het grootst als je intensief gaat sporten, dus niet alleen maar bewegen door te wandelen, maar juist duursporten gaan beoefenen.
Tijdens het sporten worden in je lijf de stoffen dopamine en endorfine aangemaakt. Het zijn juist deze stofjes die jou een blij gevoel geven, een voldaan gevoel en soms een euforisch gevoel.
Hierdoor ga je anders naar jezelf kijken, en kweek je beetje bij beetje meer zelfvertrouwen.
En met meer zelfvertrouwen sta je beter in het leven en voel je je gelukkiger. Daarnaast is het een feit dat als je lekker in je vel zit, je lichamelijk ook beter zult voelen. Niet alleen zorgen die ‘goed gevoel’ stofjes voor een blij gevoel, maar ben je ook beter bestand tegen zorgen en stress. Hierover verderop meer.
Maar daar houdt het niet op: Flink bewegen kan ook zorgen dat eventuele depressieve gevoelens als sneeuw voor de zon gaan verdwijnen. Sporten zorgt voor de aanmaak van de stof Fenylethylamine. Deze stof vermindert niet alleen depressieve gevoelens, maar kan ze zelfs voorkomen. Het is dan ook erg jammer dat er in Nederland zo veel anti-depressie medicijnen worden voorgeschreven.
In veel gevallen zou dagelijks een half uur intensief sporten voldoende zijn om die depressieve gevoelens weer te laten verdwijnen.
Meer spiermassa voor sneller afvallen
Als je dagelijks aan het bewegen bent, of nog liever écht aan het sporten bent, verbrand je niet alleen maar calorieën. Je bouwt namelijk ook spieren op. Welke spieren opgebouwd gaan worden, is natuurlijk afhankelijk van de manier waarop je aan het bewegen bent.
Als je veel rent, dan is het logisch dat met name de beenspieren hierdoor sterker zullen worden, en gaan groeien. Dit is natuurlijk erg prettig, maar hier is nog een geheel onverwacht voordeel aan verbonden: Hoe meer spieren je hebt, hoe sneller je calorieën gaat verbranden. En diezelfde spieren verbranden ook calorieën als je niet aan het sporten bent. Dus terwijl je gewoon op de bank zit, verbranden je spieren ook calorieën.
Zittend afvallen! Mooi toch? Klinkt goed, maar dat kan niet het doel zijn. Je moet wel moeite doen om die spieren te ontwikkelen en om deze in conditie te houden.
Om even een vergelijk te maken: Een kilo vet verbrand dagelijks ongeveer 10 calorieën, terwijl een kilo spierweefsel ongeveer 100 calorieën per dag verbruiken, of je je spieren nu intensief gebruikt of niet.
Minder vatbaar voor stress
Je hebt het zelf vast al eens ervaren: Als je aan het sporten bent, op wat voor manier dan ook, dan dwalen je gedachten heel snel af van de dagelijkse problemen. Je maakt als het ware ‘je hoofd leeg’. Hierdoor raak je de stress kwijt die je gedurende de hele dag automatisch aan het opbouwen bent.
Zoals je weet doet stress rare dingen met je lichaam. Stress zorgt er voor dat minder belangrijke lichaamsfuncties op een soort ‘stand-by’ stand worden gezet. Denk hierbij maar eens aan de spijsvertering en het immuunsysteem. Hierdoor komt energie vrij voor de lichaamsfuncties die op dat moment wél noodzakelijk zijn. De rest komt dan later wel weer.
Als je dus constant stress hebt, zullen die (voor het lichaam) minder belangrijke lichaamsfuncties structureel minder energie krijgen met alle gevolgen van dien. Let wel: Stress is op zich niet heel erg, en kan soms zelfs heel gezond zijn, maar er moet ook weer tijd en ruimte zijn om je lichaam te ontstressen, dus dat al je lichaamsfuncties weer optimaal kunnen functioneren.
Ontspannen is dus hyperbelangrijk!
Niet alleen werkt sporten ontspannend voor je lijf, je slaapt ook nog eens beter. En we weten allemaal dat een goede nachtrust onontbeerlijk is voor optimaal functioneren gedurende de volgende dag. Daarnaast wordt ook nog eens je bloedsomloop extra geactiveerd, zodat alle lichaamsfuncties meer bloed, dus meer energie krijgen.
Als je dit allemaal op een rijtje zet, dan zorgen deze voordelen van het sporten en bewegen er voor dat je in het algemeen beter kunt functioneren en dat stress minder vat op je heeft. En de stress die eventueel wél ontstaat, kun je dan sneller de baas waardoor je er minder last van zult hebben.
Betere spijsvertering
Regelmatig sporten of bewegen zal ook zorgen voor een efficiëntere spijsvertering. In medische termen hebben we het dan over het metabolisme. Door te bewegen zal dit verhogen van het metabolisme er voor zorgen dat je lichaam effectiever en efficiënter met het ingenomen voedsel om zal gaan.
De aanwezige voedingsstoffen worden er effectiever uitgehaald waardoor je niks gaat missen. Dit effect, het verhogen van het metabolisme, is cruciaal bij het afvallen. En dan schrijf ik niet over een paar kilootjes kwijtraken die er daarna weer snel bij gaan komen, maar structurele afname van gewicht zonder het bekende jojo-effect. Dit laatste gebeurt wel als je alléén maar een tijdelijk dieet neemt.
Bij streng en tijdelijk diëten is het effect eigenlijk omgekeerd: Je metabolisme zal verlagen omdat je lichaam denkt dat er een voedselcrisis is. En als je daarna alsnog weer goed gaat eten, dan staat je lichaam nog steeds in de ‘crisis-stand’, waardoor je lijf de ingenomen energie zo veel mogelijk op gaat slaan in de vorm ban (buik)vet. Een noodvoorraadje voor slechter tijden.
Verhoging van het metabolisme door bewegen en sporten is dus van groot belang voor het duurzaam kwijtraken van overtollige kilootjes.
Voorkomen van (ouderdoms)kwaaltjes
Als je iedere dag goed aan het bewegen bent, heeft dit ook een gunstig effect op de sterkte van je botten. Als je de 30 passeert, dan neemt beetje bij beetje de dichtheid van je botten af. Dit is een natuurlijk proces, maar als dit té snel gaat, dan krijg je op latere leeftijd last van osteoporose.
Dit is een aandoening waarbij de botten heel broos worden en snel kunnen breken. Deze kwaal komt heel veel voor bij ouderen. Als je dagelijks beweegt, hou je je botten zo lang mogelijk in goede conditie, en kun je dus osteoporose voor het grootste deel voorkomen, of in ieder geval uitstellen.
Daarnaast zorgt sporten en bewegen voor een positief effect op je cholesterol, je bloeddruk, je bloedsomloop en je hart. Dit zijn allemaal factoren die stuk voor stuk te maken hebben met het ontstaan van hart- en vaatziekten.
Bewegen en sporten zorgt dus niet alleen voor het vertragen van het proces van ouder worden, maar zorgt ook voor een langer leven en een hogere kwaliteit van leven.
Afvallen
Het is al eerder naar voren gekomen: Door regelmatig te bewegen of te sporten kun je duurzaam kilootjes verliezen. We weten allemaal dat we met bewegen calorieën verbranden, maar hoe gaat dat dan precies?
Het is een gegeven dat je 7.500 calorieën zou moeten verbranden om 1 kilo vet te verliezen. Natuurlijk is dit afhankelijk van allerlei omstandigheden en variabelen, maar gemiddeld genomen kunnen we hier wel van uit gaan. Als je dan bijvoorbeeld een wandeling van 2 uur maakt, dan haalt het lichaam veel energie uit de reserves.
Dit is een feit, omdat wandelen een matige vorm van inspanning is. Per uur wandelen verbruik je ongeveer 200 calorieën. Als we hier een rekensom op loslaten dan heb je 2 x 200 = 400 calorieën verbrand. Als we dit omrekenen naar vetverbruik, dan zou je in dit geval 400 gedeeld door 7,5 = ruim 53 gram.  (Hierbij gaan we er natuurlijk wel van uit dat je die er niet direct weer bij eet door wandelend naar de snackbar te gaan.
Maar om even terug te komen op de 7.500 calorieën die nodig zijn om 1 kilo vet te verbranden, dan zou je dus bijna 40 uur moeten lopen om 1 kilo vet kwijt te raken. Dat zijn heel wat kilometers! Dit gaat natuurlijk sneller als je gaat hardlopen of joggen. Dan kun je wel 600 tot 800 calorieën per uur verbranden. In dat geval verbrand je dezelfde kilo vet in 10 uurtjes.
De intensiviteit van sporten en bewegen is dus van grote invloed op de hoeveelheid calorieën die je verbrandt.
Tot slot…
Als ik het heb over bewegen, dan bedoel ik natuurlijk wel intensief bewegen. Dagelijks van je voordeur naar de auto lopen, en ’s avonds weer terug, tellen we natuurlijk niet mee. Stevig wandelen gedurende een half uur of een uur, en dat dagelijks, is een heel goed streven. Maar beter is natuurlijk om wat intensiever te sporten. Denk bijvoorbeeld eens aan joggen of krachttraining.
Wat je ook doet, bouw het wel langzaam op. En als je twijfelt, dan kun je overwegen om je aan te sluiten bij een club of bij een sportschool. Daar staan altijd mensen klaar om je raad te geven over hoe dit op te bouwen.