Kruiden en Planten

Laatste Update: 14 maart 2018

De gezondheidsvoordelen van fenegriek

Heb je wel eens van fenegriek gehoord? Nee? Maak je dan geen zorgen want je bent vast niet de enige. Maar dat betekent niet dat dit medicinale kruid onbekend voor je hoeft te blijven. In feite adviseer ik je zelfs om regelmatig fenegriek te gebruiken.

Waarom? Omdat fenegriek een aantal geweldige voordelen heeft die je gezondheid kunnen bevorderen en je leven kunnen verbeteren. Hoe dan vraag je je vast af? Het begint allemaal met ontsteking. Zoals recent onderzoek heeft aangetoond, kan fenegriek zowel interne als externe ontstekingen verminderen... maar verder kan het ook nog je seksleven, je voortplantingsfunctie en de voeding voor baby's verbeteren!

En dat is gewoon nog maar het topje van de ijsberg als het om dit belangrijke kruid gaat.

Wat is fenegriek?

Fenegriek is een eenjarige plant met lichtgroene bladeren en kleine witte bloemen. Het behoort tot de erwtenfamilie (Fabaceae) en staat ook wel bekend als Grieks hooi (Trigonella Foenum-Graecum). De fenegriekplant wordt ongeveer 50 centimeter hoog en de zaadpitten bevatten 10-20 kleine, platte, geelbruine, geurende en aromatische zaden.

Fenegriekzaden hebben een wat bittere smaak die vergelijkbaar is met selderij, esdoornsiroop of gebrande suiker en daarom wordt het vaak gebruikt om er medicijnen van te maken. Maar fenegriek krijgt een veel aangename smaak wanneer het wordt gekookt. De zaden zijn het meest gebruikte deel van de fenegriekplant en meestal worden die gedroogd en gemalen. De bladeren worden vaak ook gebruikt om mee te koken.

Fenegriek kan ook worden gebruikt om er een ​​pasta van te maken, die op de huid kan worden aangebracht om zo de ontsteking te helpen genezen en fenegriekextracten zijn vaak te vinden in zeep en cosmetica.

Fenegriekextract en de fenegriekolie staan vooral bekend om hun antimicrobiële, antioxidante, antidiabetische en antitumorogene eigenschappen. Vooral gekweekt in Noord-Afrika en het Midden-Oosten en dan vooral in Egypte en India, heeft het een lange geschiedenis als ingrediënt in de traditionele geneeskunde. Een bepaald bestandsdeel uit de fenegriek kan als een gom en als een emulgator worden gebruikt, waardoor het als een stabilisator en verdikkingsmiddel in voedsel kan fungeren. Het wordt ook gebruikt al kruid en als smaakstof in de bereiding van voedsel.

Voedingsfeiten over fenegriek

Een portie - 1 eetlepel - fenegriekzaad bevat:

 • 35,5 calorieën
 • 6,4 gram koolhydraten
 • 2,5 gram eiwit
 • 0,7 gram vet
 • 2,7 gram vezel
 • 3,7 milligram ijzer (20% van de ADH)
 • 0,1 milligram mangaan (7% van de ADH)
 • 0,1 milligram koper (6% van de ADH)
 • 21 milligram magnesium (5% van de ADH)
 • 32,6 milligram fosfor (3% van de ADH)
 • 0,1 milligram vitamine B6 (3% van de ADH)

De geschiedenis en de oorsprong van fenegriek

Fenegriek heeft al een lange geschiedenis als een culinair en geneeskrachtig kruid. Het was één van de specerijen die de oude Egyptenaren gebruikten om lichamen mee te balsemen en de Grieken en Romeinen gebruiken het voor het maken van veevoer, waar ook de Latijnse naam Foenum graecum wat Grieks hooi betekent vandaan komt. Het werd ook in grote hoeveelheden verbouwd in de keizerlijke tuinen van Charlemagne. Het eerste bekende gebruik van fenegriek is beschreven op een oude Egyptische papyrusrol, die dateert uit 1500 v.Chr.

Fenegriek komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa, het Middellandse Zeegebied en West-Azië. Het wordt in vele landen in West-Europa tot in China vanwege de aromatische zaden verbouwd en het wordt in sommige delen van Europa en Noord-Afrika nog steeds als veevoer gebruikt. Fenegriek is een onmisbaar bestanddeel in Indiase curries.

Fenegriekzaad wordt vaak gebruikt om mee te koken en het wordt al sinds jaar en dag in vele culturen gebruikt als een medicijn tegen aandoeningen, die worden veroorzaakt door de menopauze en spijsverteringsproblemen. Het werd ook vaak gebruikt voor het opwekken van een bevalling.

Vandaag de dag wordt fenegriek vooral gebruikt als een remedie tegen diabetes en bij verlies van eetlust, evenals om de melkproductie bij borstvoeding te stimuleren. Het wordt ook toegepast op de huid om ontsteking te kunnen verminderen en omdat er wordt gedacht dat het vele voordelen voor de gezondheid van de huid heeft.

De gezondheidsvoordelen van fenegriek

Fenegriek brengt bescherming tegen kanker

Een van de beste manieren om fenegriek toe te voegen aan je dieet is om er fenegriek paratha’s of gajar methi van te maken en dit tenminste een keer per week te consumeren. De antioxidante- en anti-inflammatoire componenten, die aanwezig zijn in fenegriek, helpen bij het voorkomen van de aanmaak van vrije radicalen, waardoor het dus eigenlijk een beschermende werking tegen kanker heeft.

Fenegriek kan de immuniteit verbeteren

Het op de nuchtere maag drinken van fenegriekwater of een ander drankje dat is gemaakt van fenegriek verhoogt niet alleen de immuungezondheid, maar voorkomt ook de ontwikkeling van een breed scala aan infectieziekten. Alles wat je hoeft te doen, is een paar fenegriekzaadjes een nacht lang in een glas water te laten weken en dit drankje dan de volgende morgen op te drinken.

Fenegriek helpt bij koorts en een zere keel

Fenegriek kan, wanneer het samen met een theelepel citroen en honing wordt ingenomen, de koorts verminderen en het lichaam helpen te herstellen. Het heeft ook een rustgevend effect op de luchtwegen en de keel waardoor het hoest en keelpijn kan verlichten.

Fenegriek helpt tijdens de bevalling

Zwangere vrouwen kunnen het beste verse fenegriekbladeren toevoegen aan curries of een vaghar. Het induceert en vergemakkelijkt niet alleen de bevalling door het stimuleren van de samentrekkingen van de baarmoeder maar het vermindert ook de pijn tijdens de bevalling. (Maar let wel op! Overmatige inname van fenegriekzaad tijdens de zwangerschap kan voor een miskraam of een vroegtijdige bevalling zorgen.)

Fenegriek helpt bij gewichtsverlies

Om gewicht te kunnen verliezen, moet je ’s ochtends op een lege maag wat gewelde fenegriekzaden fijn kauwen. De natuurlijke oplosbare vezels in de fenegriek zwellen op als deze worden geweekt waardoor jij een verzadigd gevoel en minder eetlust zult hebben.

Fenegriek kan ontsteking van de huid verminderen

Week vier of vijf uur lang enkele fenegriekzaden in wat water. Maak er vervolgens een fijne pasta van en breng dat aan op een schone doek of een kompres. Breng deze dan aan op de huid met bijvoorbeeld brandwonden, acné, littekens van puistjes of op een geïriteerde huid. Omdat deze zaden antibacteriële eigenschappen hebben, helpt het bij het verlichten van verschillende huidproblemen.

Fenegriek zorgt voor een goede spijsvertering

Voeg een theelepel fenegriekzaden toe aan je eten of meng het door een methi mung dal (linzengerecht) om je te ontdoen van indigestie en andere maagproblemen. Aangezien fenegriek helpt om schadelijke toxinen uit het lichaam weg te spoelen, verbetert het de gezondheid van het spijsverteringskanaal en helpt het ook om een opgeblazen gevoel en winderigheid te verminderen.

Fenegriek helpt tegen brandend maagzuur

Week enkele fenegriekzaden in wat water en drink deze oplossing op om je op een natuurlijke manier te ontdoen van zure reflux. Dit helpt zo goed omdat de buitenste laag van de fenegriekzaadjes slijmachtig wordt bij het doorslikken en dit verzacht de geïrriteerde binnenkant van de maag.

Fenegriek kan de bloedsuikerspiegel onder controle houden

Gebruik methi sweets (gemaakt van fenegriekzaad en palmsuiker) om elke ochtend de suikergehaltes in het lichaam op peil te houden. Het bevat galactomannan, wat een een natuurlijk oplosbare vezel is en die de absorptie van suiker uit het bloed vertraagt. Ook bevat het een aminozuur dat de productie van insuline veroorzaakt.

Fenegriek bevordert de productie van moedermelk

Fenegriek en Borstvoeding

Het is goed voor vrouwen de borstvoeding geven om fenegriek consumeren. De aanwezigheid van diosgenine in fenegriek, een verbinding met hormonale eigenschappen, verhoogt de melkproductie bij moeders die hun kindje borstvoeding geven.

Fenegriek zorgt voor extra ijzer in het lichaam

Eet regelmatig fenegriek of een tomaten fenegriek curry om ervoor te zorgen dat het lichaam voldoende ijzer binnenkrijgt. Aangezien fenegriek een hoog ijzergehalte heeft en dit in een curry wordt gecombineerd met aardappelen of tomaten, die ook beiden behoorlijke hoeveelheden ijzer bevatten, zal het lichaam voldoende van dit belangrijke component binnenkrijgen.

Fenegriek kan het risico op het krijgen van hartproblemen verminderen

Door ofwel in de vorm van curries (met andere groenten) of in de vorm van paratha met zoete aardappelen meer fenegriek aan je dieet toe te voegen, kun je van de vele gezondheidsvoordelen genieten. Deze bladgroente is een uitstekende bron van kalium en galactomannandie, de bloeddruk zullen verlagen en door een betere doorbloeding in het lichaam het risico op een hartaanval kunnen verminderen.

Fenegriek helpt om het cholesterolgehalte in het lichaam te verlagen

Maak eens een kruidenthee van fenegriek en drink dit dan een of twee keer per dag om zo je cholesterolniveaus in het bloed te verlagen. Om dit te maken kun je enkele zaden gedurende 2 minuten op een laag vuurtje roosteren. Laat de zaden dan een paar minuten afkoelen en maak er dan een fijn poeder van. Voeg dit poeder toe aan warm of koud water en drink het lekker op. Fenegriek bevat saponines, een soort steroïden, dat de absorptie van cholesterol uit vetten zal verminderen en het cholesterol dat al wel aanwezig is in het bloed kan verminderen door de productie van gal te bevorderen.

Fenegriek kan helpen om puistjes te voorkomen

Maak een pasta van de fenegriekbladeren door enkele bladeren in wat water te laten weken. Breng de pasta vervolgens aan op je puistjes en laat het een nacht intrekken en was de volgende morgen je gezicht met lauw water af. De anti-bacteriële eigenschap van fenegriek voorkomt een uitbarsting van puistjes.

Fenegriek kan acné littekens verminderen

Kook gedurende 15 minuten enkele fenegriekzaden in wat water. Laat het afkoelen en zeef het en breng de vloeistof met behulp van een katoenen watje aan op de littekens. Doe dit minstens een week of totdat je zichtbare resultaten krijgt.

Fenegriek kan helpen om haaruitval te verminderen

Week in wat water enkele fenegriekzaden. Breng deze pasta aan (je kunt er ook nog wat yoghurt aan toevoegen) op je hoofdhuid en laat het gedurende minstens een uur intrekken. Was je haar daarna uit met koud water. Doe dit voor effectieve resultaten regelmatig en in het begin zelfs dagelijks. Het hormoon dat aanwezig is in fenegriek speelt een belangrijke rol in het behoud van de hormonale balans in het lichaam waardoor de uitval van het haar kan worden voorkomen.

Fenegriek kan helpen om jeuk op de hoofdhuid te verminderen

Week gedurende een hele nacht enkele fenegriekzaden in wat water. Smeer de volgende ochtend de oplossing op je hoofdhuid en laat het een tijdje intrekken. De antibacteriële eigenschap van fenegriek helpt om de jeuk aan de hoofdhuid te verminderen en het voorkomt de ophoping van bacteriën.

Fenegriek kan helpen om van je roos af te komen

Maak van geweekte en opgezwollen fenegriekzaden een grove pasta. Breng dit mengsel aan op je hoofdhuid en laat het een paar uur intrekken. Was je haar vervolgens goed schoon en gebruik ook een milde shampoo. Fenegriek verlaagt niet alleen de overmatige afscheiding van vet van de huid waardoor er schilfers en roos ontstaat maar het heeft ook een anti-schimmel effect op de huid.

Fenegriek kan problemen in verband met de menopauze en de menstruatie verminderen

Vrouwen kunnen fenegriekzaden eten of drinken of toevoegen aan curries en de fenegriekbladeren gebruiken om theplas of parathas van te maken. Aangezien fenegriek behoorlijke hoeveelheden diosgenine en isoflavonen bevat die een oestrogeen-achtige werking in het lichaam hebben kan het opvliegers, stemmingsveranderingen, menstruatiekrampen en het ongemak van de menstruatie verlichten.

Fenegriek kan pijn verlichten

Gebruik de fenegriekbladeren voor het maken van een pasta of een gerecht om gewrichtspijn mee te verlichten. Fenegriek heeft een anti-analgetische werking en bevat diosgenine wat de arthritische pijn kan verlichten en wat de gewrichtspijn kan verminderen.

Maar... er zitten ook nadelen aan het gebruik van fenegriek!

Zoals elk geneesmiddel kan ook fenegriek bijwerkingen veroorzaken waarvan er sommige best wel ernstig zijn. Gebruik fenegriek alleen als je dit hebt overlegt met je arts.

Bloedingen

De ingrediënten in fenegriek, die schadelijke effecten kunnen veroorzaken, zijn onder andere coumarinen, die het bloed kunnen verdunnen en bij sommige mensen bloedingen kunnen veroorzaken. Het is niet helemaal duidelijk of de dosis in fenegriek hoog genoeg is om dit effect te veroorzaken. Mensen die bloedingstoornissen hebben of bloedverdunnende medicijnen of antistollingsmedicijnen gebruiken, mogen zonder de goedkeuring van hun arts geen fenegriek gebruiken, omdat het in deze gevallen mogelijk bloedingen kan veroorzaken. Tekenen van mogelijke bloedingen omvatten makkelijk blauw worden, bloed braken of zeer donkere ontlasting, soms zelfs met bloed.

Zwangerschap

Omdat fenegriek bij een hoge doses het samentrekken van de baarmoeder stimuleert, kan het gebruik hiervan tijdens de zwangerschap weeën veroorzaken wat tot een vroegtijdige geboorte zou kunnen leiden. Fenegriek heeft hetzelfde effect als oxytocine, een geneesmiddel waarvan is bewezen dat het baarmoedercontracties bij cavia’s heeft veroorzaakt. Het gebruik van van het kruid om mee te koken is volgens de wetenschap veilig, maar supplementen mogen niet op elk moment tijdens de zwangerschap worden gebruikt. Het is het beste om ze niet zonder de goedkeuring van je arts te gebruiken.

Diabetes

Fenegriek kan de uitstoot van insuline verhogen, wat vervolgens weer het bloedglucosegehalte kan verlagen. Hoewel dit nuttig kan zijn voor diabetici, kan fenegriek in combinatie met de medicijnen tegen diabetes hypoglycemie of een lage bloedsuikerspiegel veroorzaken. Hypoglycemie kan irritatie, beven, zweten, honger en zenuwachtigheid veroorzaken en in ernstige gevallen kan dit als het niet wordt behandeld leiden tot overlijden of kan de patient terecht komen in een coma. Als je diabetes hebt overleg dan even met je arts voordat je deze supplementen gaat gebruiken.

Diarree

Fenegriek kan irritatie van de maag, inclusief diarree veroorzaken. Een zuigeling of klein kind dat last krijgt van diarree kan hierdoor uitgedroogd raken. Let op tekenen van diarree of uitdroging bij je baby als je fenegriek gebruikt om je melkproductie te bevorderen. Tekenen van uitdroging omvatten een afname van het aantal natte luiers, een losse huid of een verzonken zachte plek bovenop het hoofd van de baby.

Allergische reacties

Fenegriek behoort tot dezelfde familie als kikkererwten en pinda's, dus als je een allergie hebt voor een van deze voedingsmiddelen kun je ook een allergische reactie van fenegriek krijgen. Let op op tekenen van een allergische reactie zoals bijvoorbeeld uitslag, bultjes, kortademigheid, een verstopte neus, zwelling in het gezicht, ademhalingsproblemen of ziek worden. Zoek onmiddellijk medische hulp als er ernstige allergische symptomen optreden.

Recepten met fenegriek

Fenegriek zou je eigenlijk standaard in je keukenkastje moeten hebben. Hoe vaker je het gebruikt, hoe meer vertrouwd je er mee raakt.

Om je op weg te helpen, geef ik je een paar recepten met Fenegriek.

Kip- en paddestoelen masala met fenegriek, kurkuma en kerrie

Porties: 4-5

ingrediënten:

 • 220 gram verse biologische champignons, in schijfjes gesneden
 • 4-5 kleine biologische kipfilets, in blokjes gesneden
 • 240 gram kefir
 • ½ theelepel kurkumapoeder
 • ½ theelepel kerriepoeder
 • ½ theelepel chilipoeder
 • 1 theelepel korianderpoeder
 • 200 gram fenegriek of 2 eetlepels gedroogde fenegriekbladeren, goed gewassen en fijngehakt
 • 4 middelgrote verse tomaten, in blokjes gesneden
 • 1 middelgrote ui, fijn gesneden
 • 1 groene chili, fijngesneden of fijngehakt
 • ¼ eetlepel gemberpasta of 1/2 eetlepel verse fijngehakte gember
 • ¼ eetlepel knoflookpasta of 1/2 eetlepel vers geperste of fijngesneden knoflook
 • 1 eetlepel ghee
 • zout naar smaak

Ingrediënten voor de masala:

 • 1 kaneelstokje
 • 1 grote kardemom
 • 2-3 groene kardemompitjes
 • 2-3 kruidnagels
 • 1 laurierblad

Bereidingswijze:

 • Doe de champignons en de kip in een kom met de kefir en de curry en laat dit ongeveer 30 minuten marineren.
 • Hak de overige ingrediënten fijn terwijl de kip aan het marineren is.
 • Verhit de ghee in een pan en wees voorzichtig dat je je niet zult verbranden.
 • Voeg dan de kardemom, de kaneel en het laurierblad toe.
 • Bak het mengsel totdat het gaat geuren maar zorg ervoor dat het niet verbrand.
 • Voeg dan vervolgens de uien toe en bak die mee totdat ze goudbruin zijn.
 • Voeg dan de groene chili, de gember en de knoflook toe.
 • Voeg vervolgens de tomaten toe en bak alles onder continu roeren aan.
 • Voeg indien nodig een beetje water toe zodat het niet zal uitdrogen.
 • Voeg dan het kurkumapoeder, het korianderpoeder en het rode chilipoeder toe.
 • Voeg dan de gemarineerde champignons en de kip toe.
 • Voeg het fijngehakte fenegriekblad toe.
 • En voeg dan, als laatste, ongeveer 120 milliliter water toe.
 • Roer alles nog een keer goed door, doe de deksel op de pan en laat het langzaam sudderen, zorg ervoor dat de kip volledig gaart.
 • Serveer het met basmati rijst of quinoa.

Gebraden kip met fenegriek

Porties: 4 - 6

Ingrediënten:

 • Een hele kip van 3 tot 4 pond
 • 1 theelepel zout, plus wat meer voor het kruiden van de kip
 • 1 theelepel vers gemalen zwarte peper, plus wat meer voor het kruiden van de kip
 • 4 eetlepels ongezouten boter op kamertemperatuur, plus gesmolten boter voor het mooi bruin laten worden van de kip
 • 1 theelepel rode pepervlokken
 • 2 eetlepels gedroogde fenegriekbladeren, fijngesneden

Bereidingswijze:

 • Verwarm de oven voor op ongeveer 220°C. Plaats een rekje in een braadpan.
 • Pak de kip en verwijder eventueel overtollig vet of vel van de kip. Spoel de kip goed schoon uit en laat de kip weer goed droog worden want anders zal dit stoom produceren wanneer je de kip roostert. Kruid de kip van binnen lichtjes met wat zout en peper. Leg de kip dan op het rooster in de braadpan.
 • Meng in een klein kommetje de boter, die op kamertemperatuur is, met een theelepel zout en een theelepel peper, de rode pepervlokken en de fenegriekbladen totdat alle kruiden goed door de boter opgenomen zijn. Wrijf dit botermengsel dan over de kip en doe ook wat onder het vel.
 • Leg de kip dan met de borst naar beneden op het rek. Rooster de kip 20 tot 30 minuten, totdat het vel mooi begint te bruinen. Draai de kip dan om en maak de kip dan met de gesmolten boter smeuig (naar smaak). Rooster ook de andere kant nog gedurende 5 minuten.
 • Besprenkel de kip dan nogmaals met de gesmolten boter. Zet de over dan op 170°C en bak de kip in 45 tot 55 minuten gaar. Voor een goed mooie bruine kip kun je de oven ook een paar minuten op de grill stand zetten maar blijf er wel bij.
 • Leg de kip na het baken op een bord en laat het ongeveer 10 minuten rusten. Serveer indien gewenst met de jus uit de braadpan.

Tot slot…

Zoals je gelezen hebt, kan fenegriek een belangrijke bijdrage leveren aan je gezondheid. Zelf heb ik het standaard in huis, en ik gebruik het meer en meer.

Ook koop ik regelmatig een lekker stukje kaas met Fenegriek. Heb je dat al eens geproefd?

Hoe gebruik jij Fenegriek? Laat je me weten of de bovenstaande recepten gesmaakt hebben?

Bronnen

theepicentre.com/spice/fenugreek/

foodfacts.mercola.com/fenugreek.html

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Fenegriek is erg gezond maar laat een sterk geur in jou lichaam. Je loopt er mee, je zweet fenegriek en ruikt het in jou plas.
  Is er een manier om die geur te verbreken zonder de effectiviteit van het wondermiddeltje te beschadigen?
  Als ik hem als haarmasker of gezichtsmasker gebruik val ik andere lastig met die geur en verstoor de gezelligheid mee.

  Graag hoor ik van u

  Es. Zina

   1. Het zou kunnen dat je het zelf niet meer ruikt maar anderen wel... echt niet lekker en zo wil je je nieuwe lief niet ontmoeten 😉
    Het blijft echt een dag of 3 uit je porien komen, je zweet enfin alle plekken waar slijmvliezen zitten dus ook je mond ruiken ernaar.
    Heb het gemerkt toen ik fenegriek had laten kiemen en door een salade had gedaan. Lekker hoor en supergezond maar de 4e dag dacht ik toen ik moest plassen 's ochtends: eindelijk, de geur is weg.
    Als een man zo zou ruiken zou ik denken die heeft een SOA als je begrijpt wat ik bedoel. Echt maar heel weinig per dag is prima, drink een kopje sterrenmixthee daar zit een beetje in. Etiketje lezen, dat is zo weinig dat je er niet naar gaat ruiken maar elke dag een beetje is genoeg!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

37 Shares
Tweet
Pin
Share37