• Fenegriek

De gezondheidsvoordelen van fenegriek

2018-03-14T11:05:47+01:00oktober 20th, 2017|Kruiden en Planten|2 Reacties

Laatste update: door

Heb je wel eens van fenegriek gehoord? Nee? Maak je dan geen zorgen want je bent vast niet de enige. Maar dat betekent niet dat dit medicinale kruid onbekend voor je hoeft te blijven. In feite adviseer ik je zelfs om regelmatig fenegriek te gebruiken.

Waarom? Omdat fenegriek een aantal geweldige voordelen heeft die je gezondheid kunnen bevorderen en je leven kunnen verbeteren. Hoe dan vraag je je vast af? Het begint allemaal met ontsteking. Zoals recent onderzoek heeft aangetoond, kan fenegriek zowel interne als externe ontstekingen verminderen... maar verder kan het ook nog je seksleven, je voortplantingsfunctie en de voeding voor baby's verbeteren!

En dat is gewoon nog maar het topje van de ijsberg als het om dit belangrijke kruid gaat.

Wat is fenegriek?

Fenegriek is een eenjarige plant met lichtgroene bladeren en kleine witte bloemen. Het behoort tot de erwtenfamilie (Fabaceae) en staat ook wel bekend als Grieks hooi (Trigonella Foenum-Graecum). De fenegriekplant wordt ongeveer 50 centimeter hoog en de zaadpitten bevatten 10-20 kleine, platte, geelbruine, geurende en aromatische zaden.

Fenegriekzaden hebben een wat bittere smaak die vergelijkbaar is met selderij, esdoornsiroop of gebrande suiker en daarom wordt het vaak gebruikt om er medicijnen van te maken. Maar fenegriek krijgt een veel aangename smaak wanneer het wordt gekookt. De zaden zijn het meest gebruikte deel van de fenegriekplant en meestal worden die gedroogd en gemalen. De bladeren worden vaak ook gebruikt om mee te koken.

Fenegriek kan ook worden gebruikt om er een ​​pasta van te maken, die op de huid kan worden aangebracht om zo de ontsteking te helpen genezen en fenegriekextracten zijn vaak te vinden in zeep en cosmetica.

Fenegriekextract en de fenegriekolie staan vooral bekend om hun antimicrobiële, antioxidante, antidiabetische en antitumorogene eigenschappen. Vooral gekweekt in Noord-Afrika en het Midden-Oosten en dan vooral in Egypte en India, heeft het een lange geschiedenis als ingrediënt in de traditionele geneeskunde. Een bepaald bestandsdeel uit de fenegriek kan als een gom en als een emulgator worden gebruikt, waardoor het als een stabilisator en verdikkingsmiddel in voedsel kan fungeren. Het wordt ook gebruikt al kruid en als smaakstof in de bereiding van voedsel.