Fibromyalgie Behandeling

Laatste Update: 14 september 2020

Acupunctuur tegen Fibromyalgie?

Ondanks dat acupunctuur al eeuwen oud is (ongeveer 2000 jaar), zijn er slecht weinig wetenschappelijke onderzoeken verricht dit de bovenstaande vraag kunnen beantwoorde met feiten. Toch zijn er veel mensen die baat hebben bij acupunctuur. Deze vorm van behandelen wordt steeds groter in Nederland en mensen met verschillende gezondheidsklachten richting zich op deze alternatieve manier van behandelen.

Allereerst zal ik je een korte uitleg geven over acupunctuur en wat dit nu precies is. Vervolgens zal ik de koppeling maken naar fibromyalgie!

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur heft de zogenaamde blokkades op in je lichaam door kleine naalden aan te brengen op de acupunctuurpunten van je lichaam.  Er zijn over je hele lichaam 722 acupunctuurpunten beschikbaar.  Bij acupunctuur gaan we er vanuit dat de geblokkeerde energie, dat door de meridianen stroomt, gemanipuleerd. De acupuncturist (de persoon die de naalden aanbrengt op je lichaam) beïnvloed deze energie stroom door de naalden exact aan te brengen in je lichaam.

De energie de door je lichaam stroomt (dit noemen de Chinezen “Qi” ,Tsjie), stroomt door de zogenaamde energiebanen oftewel, meridianen.

Waar is het goed voor?
Bij acupunctuur gaan we er vanuit dat wanneer je ziek bent dat je blokkades hebt in je  energiesysteem. Door deze blokkades op te heffen zal ook het ziekte beeld verdwijnen. Hieronder een rijtje met aandoening waarbij acupunctuur verlichting kan bieden.

Zoals je ziet kan acupunctuur voor veel aandoeningen hulp bieden!

Acupunctuur en fibromyalgie

Bij fibromyalgie patiënten is het vaak zo dat de fibromyalgie ontstaan is na een bepaalde gebeurtenis zoals bijvoorbeeld een periode stress, infecties bevalling etc. etc. Zelf een periode van verkeerde voedingsmiddelen eten kan de oorzaak zijn van fibromyalgie.

Allereerst zal de acupuncturist gaan zoeken naar het oorzakelijk verband. Hij zal dus op zoek gaan naar de oorzaak van de fibromyalgie klachten. Wanneer deze is gevonden kan de acupuncturist een gerichte behandeling toepassen.

Mocht de oorzaak van je fibromyalgie klachten gedeeltelijk liggen bij een verkeerde spijsvertering kan zal de acupuncturist vooral de meridianen rond je maag aanpakken. Ieder orgaan heeft zijn eigen energiebaan. Hierdoor kunnen gerichte behandeling plaatsvinden.

Acupunctuur, fibromyalgie en het placebo effect

Er zijn veel discussies gaande of acupunctuur nu daadwerkelijk invloed heeft op het verlichten van fibromyalgie klachten. Dit komt omdat er een onderzoek is geweest of het placebo effect er iets mee te maken heeft.

Er is een “proef” geweest waarbij een acupuncturist de naalden op willekeurige plaatsen op het lichaam plaats. Voorafgaand aan de behandeling is de patiënt verteld dat z’n fibromyalgie klachten met 80% zullen afnemen. Feitelijk gezien zal er niets veranderen aangezien de naalden op willekeurige plaatsen zijn geplaatst. Het hele concept van acupunctuur werkt dan logischerwijs niet.

Toch had het “proefkonijn” en een aantal behandeling geen last met van fibromyalgie klachten…

Wat moeten we hier van denken?
Ik denk persoonlijk dat acupunctuur de klachten van fibromyalgie mogelijk kan verlichten. Niet iedereen zal hier baat bij hebben, maar voor sommigen zal het effect van “knelpunten” opheffen wel degelijk nut hebben.

Wetenschappers geven aan dat accupunctuur, mits goed uitgevoerd, kan helpen tegen de pijn van fibromyalgie en om een betere kwaliteit van leven te ervaren (3).

Heb je wellicht zelf ervaring met fibromyalgie en acupunctuur? Laat het dan even weten door een reactie te plaatsen onderaan dit artikel

[hana-flv-player video="http://optimalegezondheid.s3.amazonaws.com/videos/artikelen/fibromyalgie/Fibromyalgie en acupunctuur.mp4"
width="478"
height="360"
description="Fibromyalgie en acupunctuur"
player="5"
autoload="true" autoplay="false"
loop="false" autorewind="true"
/]

Bronnen:

 1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1526590017307800
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6752592/
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6365227/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik was al 2x in behandeling voor fybromyalgie met accupunctuur.
  Mijn persoonlijke ervaring, de dag nadien heb ik veel meer beweeglijkheid, en veel minder pijn.
  Ik moet nog 4x terug gaan.

  1. Dat is voor nu een mooi resultaat, Erika. Hou je ons op de hoogte van de vorderingen de aankomende maanden?

 2. Toen bij mij fybromyalgie ontdekt werd , was totaal mijn energie weg, acupunctuur heeft bij mij toen enorm geholpen..

 3. Ik heb geen officiële diagnose voor fibromyalgie, maar wel heel veel kenmerken. Ik ben nu 6 keer bij de acupuncturist geweest en de pijn is langzaam steeds beter aan het worden. Vooralde spanning in mijn spieren is zoveel lager geworden; voorheen had ik altijd pijn bij de aanhechtingen van mijn spieren, door mijn hele lichaam. Al van alles geprobeerd, en dat hielp even maar dan kwam het toch terug. Nu niet. Ik ben elke dag dankbaar dat ik dit gevonden heb.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share