Fibromyalgie Behandeling

Laatste Update: 29 november 2020

Fibromyalgie en massages, de oplossing?

Massages worden steeds populairder en kunnen op verschillende manieren worden ingezet. Allereerst heeft het een algemene ontspannende werking, sommige mensen die erg druk zijn nemen elke dag een korte massage in hun werkpauze. Zo hebben een aantal heren in Den Haag een aantal jaar geleden bekend gemaakt dat ze elke dag tussen de praktijken naar de masseur gaan.Massages hebben meer dan alleen maar een ontspannende werking. Elke soort massage heeft een andere werking en kan dus voor verschillende klachten worden ingezet. Er zijn erg veel soorten massages en het lijkt erop dat dit aantal elke week stijgt. Dit betekent dus ook dat er veel verschillende klachten behandeld kunnen worden.

Kunnen massages hulp bieden bij fibromyalgie

Mensen die last hebben van fibromyalgie lopen de hele dag met spierpijn en andere klachten(1). Deze mensen ervaren (eigenlijk te hoge hoeveelheid) de hele dag spierpijn, met alle gevolgen van dien. Er zijn veel soorten massages die klachten voorvloeiend uit spierpijn kunnen verlichten.

Zou dit dan ook werken voor fibromyalgie spierpijn?
Ik ben even op zoek gegaan naar het antwoord. Eerst zal ik je even vertellen wat er gebeurt wanneer je spieren masseert die erg gespannen zijn (spierpijn). Het grote voordeel van masseren is, is dat het een direct effect heeft op je spieren. Wanneer er druk op je spieren wordt uitgeoefend (door de massage) zal je spier meer zuurstof worden toegediend. Hierdoor kunnen de afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Afvalstoffen zoals melkzuur: melkzuur is in 9 van de 10 gevallen de grote boosdoener van spierpijn, de hoopt zich namelijk op in je spieren er zorgen voor de, voor ons bekende fibromyalgie verschijnselen. Door te masseren kan dus alsware het melkzuur worden afgevoerd. Doordat de spieren niet genoeg zuurstof krijgen zullen er veel afvalstoffen opstapelen, waardoor de stroom van bloed en zuurstof beperkt wordt. Je begrijpt natuurlijk zelf wel, dat dit niet ten goede komt.

Wat voor effect heeft dit op fibromyalgie?

Het masseren van je spierpijn door fibromyalgie kan daadwerkelijk verlichting bieden voor mensen met fibromyalgie(2). Maar loop niet te hard van stapel. Veel mensen hebben baad gehad bij massages en kunnen verlichten bieden. Maar…

Is er een addertje?
Heb je fibromyalgie pijn? Dan zouden massages de uitkomst kunnen bieden op langer termijn. Ik bedoel hiermee te zeggen dat er niet een directe verlichten van de pijn zal plaatsvinden. De massages hebben een opeenstapelend effect, hoe langer je doorgaat met deze vorm van fibromyalgie behandelen, hoe meer resultaat je ondervindt. Iedereen met fibromyalgie zoekt een snelle oplossing maar deze is er helaas niet. Elke week 1 massage behandeling ondergaan is vaak voldoende in het begin, daarna kan dit worden uitgebouwd naar 2x per maand.

Niet iedere vorm van masseren heeft een positieve werking op fibromyalgie. Laat je goed inlichten voordat je de behandeling ondergaat. Niet iedereen komt hiervoor in aanmerking en het is niet leuk dat je pas na een tijd erachter komt dat deze vorm van behandelen niet goed werkt.

Kan ik mezelf ook masseren?
Er zijn bepaalde punten op je lichaam die jezelf kunt masseren, er zijn een aantal fibromyalgie tenderpoints waar we zelf bij kunnen. Gebruik een zacht balletje (bijvoorbeeld een tennisbal) en masseer de “pijnpunten” ongeveer 20 tot 30 minuten(3). Dit is misschien wel een goede dagelijkse routine om aan te leren en het kan ook nog eens je klachten verminderen.

Bronnen:

 1. https://journals.lww.com/co-supportiveandpalliativecare/Abstract/2018/09000/Muscle_pain_syndromes_and_fibromyalgia__the_role.27.aspx
 2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1744388117303419
 3. https://link.springer.com/article/10.1186/s41927-018-0051-6

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik heb gisteren een echo laten nemen van mij schouder,het deed heel veel pijn toen de dokter met het echo apperaat druk uitoefende op de pijnlijke plek.
  Raar maar waar,vandaag heb ik de indruk dat de pijn verminderd is.
  Dus ga ik zeker die masage met de tennisbal proberen.
  Groetjes e bedankt voor de tip.
  Mispelaere Fabienne

 2. Ik heb fibromylagie en het doet juist verschrikkelijk pijn bij de minste druk die op me spieren worden uitgeoefend... de massages brengen meer slechts dan goeds denk ik.. maar bedankr voor de tip.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

217 Shares
Tweet
Pin217
Share