Fibromyalgie

Laatste Update: 27 augustus 2020

Zenuwblokkade Fibromyalgie

zenuwen en fibromyalgie

Het vinden van de juiste fibromyalgie behandeling kan een lange weg zijn. Veel mensen met fibromyalgie zijn jaren bezig om de juiste behandeling te vinden om de klachten en pijn symptomen te verminderen. Een zenuwblokkade kan erg effectief werken om pijn in de spieren en gewrichten directe te verlichten en verminderen(1).

De zenuwblokkade zorgt ervoor dat er niet langer pijn signalen vanuit de zenuwen en hersenen doorgestuurd worden waardoor pijn klachten per direct zullen afnemen. Ook kan het helpen dat je lichamelijk meer kunt, want vooral het niet normaal kunnen functioneren en simpele dingen zoals boodschappen doen kan erg moeilijk zijn als je last hebt van fibromyalgie. Vanzelfsprekend is een zenuwblokkade niet de enige fibromyalgie behandeling, maar kan deel uit maken van een totaaloplossing om de chronische ziekte onder controle te krijgen en houden.

Wat is een zenuwblokkade?

Een zenuwblokkade wordt uitgevoerd aan de hand van injecties om regionale pijn in het lichaam te stoppen. Ze zorgen voor direct verlichting van pijn en worden vaak toegepast bij reumatische aandoeningen en chronische letsels.

Pijn signalen stoppen

Een zenuwblokkade zorgt ervoor dat pijn signalen niet langer geregistreerd worden door je hersenen. Je lichaam geeft altijd signalen af via de zenuwen, wanneer jij pijn voelt is dat een bericht van je lichaam dat er ergens een probleem is. Een zenuwblokkade stopt deze communicatie tussen de zenuwen en je hersenen.

Soorten zenuwblokkades

Er zijn een aantal verschillende soorten zenuwblokkades. Afhankelijk van de locatie van waar je pijn ervaart. Om de behandeling uit te voeren wordt er gekeken naar de volgende ingrepen:

 • Spinale injecties: Spinale injecties worden vaak gebruikt om pijn in de rug te verminderen. Deze vorm van behandeling wordt vaak toegepast bij rug letsel.
 • Perifere zenuwblokkade: deze vorm van zenuwblokkade zorgt ervoor dat de zenuwen buiten de ruggenmerg gevoelloos worden. Vaak zijn deze zenuwen overgevoelig vanwege letsel, littekenweefsel en chronische ziektes.

Zenuwblokkade en Fibromyalgie

Een zenuwblokkade kan helpen bij fibromyalgie, maar ook bij andere chronische pijn aandoeningen, zoals pijn in de rug, nek etc. De sleutel tot succes bij een zenuwblokkade is om juist te kijken welke zenuwen voor pijn zorgen. Bij sommige mensen is de pijn snel vastgesteld, maar het kan ook lang duren omdat het bij fibromyalgie allemaal wat ingewikkelder ligt.

Om de pijn te stoppen of verminderen wordt er lokaal verdoving geïnjecteerd  om de zenuwen vervolgens gevoelloos te maken of de signalen dusdanig te vertragen dat de zenuw impulsen niet goed geregistreerd worden door de hersenen.

Hieronder heb ik een video gevonden waarbij iemand met fibromyalgie een injectie kreeg ingediend (hoofd injectie) om de pijn en stijfheid te verlichten. Deze behandeling wordt ook gebruikt om migraine te behandelen en zoals je in de video kunt zien is er sprake van een directe verlichting van fibromyalgie klachten:


Tijdelijke verlichting

De lengte van verlichting is niet goed te voorspellen – bij sommige gevallen kan het tijdelijk zijn, paar maanden of slechts een paar uur. Dezelfde behandelmethode wordt gebruikt om mensen met nekwervel beschadigen te helpen, maar kan het ook helpen bij mensen met fibromyalgie?

Hoewel zenuwblokkade voor specifieke pijnen zorgt hebben mensen met fibromyalgie juist last van ‘’overal pijn’’ en niet zozeer op 1 plek.

Toch kan deze fibromyalgie behandeling effectief zijn voor mensen met fibromyalgie omdat het voor aanzienlijke verlichting kan zorgen. Het grootste voordeel van een zenuwblokkade is natuurlijk erg voor de hand liggend: vermindering van pijn waardoor het lichaam weer kan beginnen om langzaam deze gebieden weer te versterken omdat deze eerst niet bereikbaar was door de grote chronische pijn.

Andere fibromyalgie behandeling voordelen zijn:

 • Meer kunnen bewegen;
 • Minder gewrichtspijn;
 • Minder spierpijn;
 • Fysiotherapie is beter vol te houden;
 • Plus kan een zenuwblokkade aantonen welke zenuwen juist voor pijn zorgen.

Voor de duidelijkheid:

Ik heb geen medische achtergrond en geef ook geen medisch advies. Altijd eerst met je arts overleggen voordat je begint met implementeren!

Het is tevens belangrijk om te weten dat een zenuwblokkade niet een geneesmiddel is tegen fibromyalgie klachten. Vaak zorgt een behandeling voor tijdelijke verlichting van klachten zoals pijn in de gewrichten en spieren.  Echter, een zenuwblokkade kan zeer effectief werken in combinatie met een aantal gerichte leefstijl behandelingen, bewegingstherapie, fibromyalgie medicijnen en anti stress management.

Naast deze behandelingen is het ook slim om je lichaam rustig te versterken door je algemene weerstand te versterken, dit noem ik een natuurlijke fibromyalgie behandeling en kan zeker ook helpen zodat je meer kunt en langzaam sterker begint te worden om de effecten van fibromyalgie langzaam om te draaien.

Indien jij zelf ervaring hebt met deze behandeling of je hebt vragen, laat dan een reactie achter op mijn blog:)

Zenuwstimulatie om pijn en vermoeidheid te verminderen

Naast het blokkeren van zenuwpijn blijkt ook dat elektronische stimulatie de pijn en zelfs de vermoeidheid van fibromyalgie vermindert. Uit wetenschappelijk onderzoek dat in 2017 is uitgevoerd blijkt dat het stimuleren van de bovenste ruggenmergzenuw (C2 gebied)(2) en de Dorsolaterale prefrontale cortex de pijn en vermoeidheid van fibromyalgie kan verminderen. Hiervoor waren in totaal 8 behandelingen nodig.

Naast het stimuleren of destimuleren van de zenuwen is een gezonde levensstijl van belang om minder last te hebben van fibromyalgieklachten. Dit betekent dat je vooral groente, fruit, noten, vis en mager vlees eet en daarbij voldoende beweegt per dag(3).

Tot slot...

Dat fibromyalgie vaak te maken heeft met een verstoorde werking van de zenuwen mag na dit artikel duidelijk zijn. Om de klachten te verminderen kun je zenuwblokkades opwerpen in de gebieden waar je het meeste last hebt met injecties, of je kunt juist de zenuwen stimuleren via elektrische impulsen. Hierdoor heb je in ieder geval minder last van pijn en het werkt tegen de vermoeidheidsklachten die vaak komen kijken bij fibromyalgie.

Voor meer informatie, artikelen en de laatste nieuwtjes over het onderwerp fibromyalgie, lees dan het gehele artikel door op de blog.

Wil je meer tips tegen fibromyalgie die geen verband houden met injecties of elektische stootjes? Dan kun je ook het gratis e-book boordevol tips tegen fibromyalgie downloaden. 95% van de mensen die het boek heeft gedownload is super tevreden met de tips die erin staan.

Bronnen:

 1. https://www.sciencedirect.com/book/9780323011556/myofascial-pain-and-fibromyalgia
 2. https://link.springer.com/article/10.1007/s00702-017-1714-y
 3. https://link.springer.com/article/10.1186/ar2967

 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hallo,

  Wat fijn dat ik dit artikel vind!
  Ik zou naar de pijnpoli gaan voor een TENS-apparaat die mij door de reumatoloog was voorgeschreven.
  Tot dat ik een brief kreeg van de pijnpoli met een oproep.

  Er werd niet eens gesproken over een TENS, maar er zat een brief bij dat ik binnenkort kwam
  voor een zenuwblokkade...euh? huh? Oke...

  Toch maar even zoeken op internet. En tadaaa, dit artikel! Natuurlijk sta ik ervoor open,
  want de pijn loopt vooral langs mijn ruggewervel, dus ik denk en hoop wel dat ze daar iets kunnen
  vinden! Hoelang en of het de pijn verlicht, geen idee, maar het idee dat we iets kunnen vind ik al
  heel wat!

  Mvg
  Marloes

  1. Fijn dat het artikel nuttig is voor je is, het klopt inderdaad dat een zenuwblokkade voor veel problemen kan zorgen, bij fibromyalgie is het van groot belang om juist die specifieke blokkade op te sporen en vervolgens behandelen.

   Hou me op de hoogte over het onderzoek!

   Groet,

   Jack

 2. Zag bovenstaande artikel.
  Klopt het, dat een TENS behandeling of het stimuleren van de 18 punten door electro acupressuur ook kan helpen bij fibromyalgie.

  gr.

  Sem

  1. Hallo,
   Ik heb dit tens app. Via jan van gooyenkliniek gekregen. Met vierkante stickers. Het zijn zelfklevende elektroden. Die kan ik op mijn rug plakken, en vervolgens aansluiten met me tensapp. Doe hem aan nagelang stand hoger of lager zetten. Het verlicht maar is geen wondermiddel

 3. Hallo allemaal, ik 4 hernia's achter de rug na 3 mnd. Kreeg ik weer veel pijn, dokter dacht aan hernia. Later bleek een zenuwbeknelling. Schrok daarvan dus wat moet je dan. Inmiddels zit ik aan de lyrica 3 x per dag en een tensapp. Allemaal leuk maar pijn blijft, morgen naar voor de zenuwblokkade en overmorgen weer.

 4. 31 jullie krijg ik wweer een nekblokkade ik raad dit iedereen aag an help dierek behandeling stelt niet veel voor g a snijders

 5. Ik heb fybromyalgie en stond weer op met hele erge pijnen, ik had het gevoel dat het niet weg kon en maar vast zat in mijn hoofd en nekwervels en rug. Ik heb wel eens dat mijn benen een soort elektrische spanning ontladen maar nu kwam het los uit mijn handen omdat ik op mijn arm lag. Mijn hand heeft wel 5 min. Getinteld en daarna heb ik de andere kant gedaan. And quess what: de pijn is nu weg! Ik voel me weer even vrij van pijn. Mijn handen en armen voelen wel raar, omdat het bloed er even uit is denk ik. Hopelijk kan deze pain reliëf methode geen kwaad. Groetjes Kirsten

 6. Hallo
  Ik ben te recht gekomen op deze site en vroeg me af of deze behandelingen ook van toepassing ku zijn voor Distony in de nek
  Grt Ria

  1. Dag Ria, bij Distony bevindt de oorzaak zich in de hersenen. Distony kan met bepaalde behandelingen zoals medicijnen, fysiotherapie en ergotherapie wel te verlichten geven maar kan de oorzaak van Distony helaas niet weghalen. Mocht je door de gevolgen van Distony spierpijn klachten in de nek willen verlichten dan zou je naast fysiotherapie je arst kunnen vragen of een Botulinetoxine behandeling in jouw specifieke situatie mogelijk is.

   Heel veel sterkte Ria! Groetjes, Robert Jan

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

6 Shares
Tweet
Pin6
Share