Fitness

Laatste Update: 25 januari 2022

Fitness apparaten zijn slecht voor je gezondheid!

Wanneer je de sportschool voor het eerst inloopt, is de kans groot dat je een beetje overweldigd door de grote hoeveelheid verschillende fitness apparaten! Je hebt ze voor je buik, benen, billen, armen, nek, rug etc. 99% van alle spieren in je lichaam, kunnen getraind worden in de sportschool. Echter dit betekend niet dat ze allemaal even goed zijn voor je lichaam. Er zijn namelijk ook een aantal apparaten die, naast de spiergroep die je ermee traint, belastend voor je lichaam kunnen zijn. Ga je voor het eerst naar de sportschool? Lee dan hieronder welke apparaten je misschien beter kan overslaan.

Fitness apparaat #1: The Smith Machine

The Smith Machine

Iedereen kent de "normale" squat's wel. Met een bepaald gewicht op je schouders door je knieën gaan en vervolgens weer omhoog te komen. Erg goed voor je rug en been spieren. Het grote voordeel van dit apparaat is, is dat het alle voordelen heeft van een squat oefening, meer geen enkel nadeel. Doordat het gewicht vast zit, loop je geen onnodig risico's wanneer het te veel wordt.

Waarom is dit slecht? Doordat het gewicht alleen recht omhoog en omlaag kan, is er geen enkele ruimte voor "speling". Voor je lichaam is dit een onnatuurlijke beweging (het precies omhoog en omlaag gaan), en hierdoor komt er extra stress op je rug en knieën te staan(1). Het bijsturen van de omhooggaande beweging zorgt er voor dat je lichaam extra getraind wordt. De "normale" squat is dus niet alleen beter voor je rug en knieën, je spieren worden ook nog eens beter getraind.

Fitness apparaat #2: De zittende "leg extension"
Seated leg extension

Het volgende apparaat wat ik ga behandelen is de "Seated leg Extension". Met dit apparaat train je de quadriceps oftewel je bijbeenspier. Het is inderdaad en van de beste manieren om deze spier zo snel mogelijk te trainen, echter zit er ook een nadeel aan verbonden. Doordat het gewicht van dit apparaat geplaatst wordt op je enkel/voeten wordt er gebruikt gemaakt van het hefboomeffect. Goed voor je dijbeenspieren, maar minder goed voor je knieën. Het is daarom heel belangrijk dit apparaat op de juiste manier te gebruiken(2). Ook bij deze oefening wordt er extra stress geplaatst op je knieën. Wanneer je dit op langer termijn aanhoudt, zullen je knie gewrichten sneller slijten!

Fitness apparaat #3: Draaiende buikspier machine
Draaiende buikspier machine

Lovehandles, zwembandjes... En zo zijn er nog wel een aantal namen voor te bedenken. We willen er zo snel mogelijk vanaf, dat is logisch. Een veel gebruikt apparaat in de sportschool is de draaiende buikspier machine. Het klopt inderdaad dat je hiermee de spieren onder de lovehandles traint, echter train je niet het vet wat over de lovehandles hangt. Dit betekend dat dit apparaat eigenlijk helemaal geen effect heeft wanneer je lovehandles hebt, alleen cardio training, traint het vet weg! Daarnaast kan dit apparaat belastend zijn voor je ruggengraad wanneer deze oefening niet goed wordt uitgevoerd!

Fitness apparaat #4: The pack deck butterfly machine
peck denk butterfly machine

Er zijn verschillende manieren op je borstspieren te trainen. Dit apparaat ziet er veelbelovend uit, maar toch heeft het zijn nadelen. Wanneer je deze oefening niet goed uitvoert, belast je je schouders. Het kan zelfs resulteren in het impingementsyndroom. Je borstspieren zullen groeien, echter de spieren bij de schouders zullen verstijfd raken.

De beste manier op je borstspieren te trainen is nog altijd de simpele "oldschool" push up!

300 spieren trainen met 3 oefeningen? Check dit
300 spieren, 3 oefening


[MOWPOP id="128"]

Bronnen:

  1. https://journals.lww.com/nsca-scj/FullText/2010/12000/The_Jump_Squat__Free_Weight_Barbell,_Smith.4.aspx
  2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1350453308000040

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share