Gaatjes tussen de tanden: hoe ontstaan ze en wat kan je eraan doen?

2017-01-18T01:51:42+01:00september 29th, 2013|Gezond Gebit|1 Reactie

Laatste update: door

Gaatjes tussen de tanden: hoe ontstaan ze en wat kan je eraan doen?

We dromen allemaal van een mooi gebit. Onze tanden geven immers een eerste indruk van onszelf aan de buitenwereld. En iedereen weet hoe belangrijk die eerste indruk is. Gezonde en mooie tanden zijn een teken aan de rest van de wereld dat we onszelf goed verzorgen. Maar sommige gebitsproblemen ontstaan niet door slechte tandhygiëne.

Eén van die problemen zijn spleetjes tussen de tanden. Bij kinderen waar het gebit niet mooi recht en evenwijdig lijkt te groeien is de oplossing vaak het dragen van een beugel. Maar wat als deze spleetjes pas op latere leeftijd ontstaan.

Hoe komen ze daarEn belangrijker: wat kunnen we eraan doen?

De mogelijke oorzaken

De wetenschappelijke benaming voor spleetjes tussen de tanden is een 'diasteem'. Vaak is de oorzaak genetisch: kinderen krijgen de kaakboog van hun vader (de kaakboog is de hoefvormige ruimte waarop de tanden zich bevinden) maar de tanden van hun moeder, of omgekeerd. Die tanden kunnen dan te klein zijn voor de tandboog waarin ze zich bevinden.

Indien je vaak de neiging hebt je tong naar buiten te duwen bij het doorslikken van voedsel dan kan je het beste iets aan deze slechte gewoonte proberen te doen. Je zet hierdoor immers veelvuldig onnodige druk op de tanden. Genoeg om een spleetje te doen ontstaan of botverlies te krijgen door tandvleesontstekingen. Botverlies geeft je tanden de ruimte om te gaan bewegen en dat is uiteraard niet de bedoeling.

Een kleine chirurgische ingreep k