Gezond Gebit

Laatste Update: 18 januari 2017

Gaatjes tussen de tanden: hoe ontstaan ze en wat kan je eraan doen?

We dromen allemaal van een mooi gebit. Onze tanden geven immers een eerste indruk van onszelf aan de buitenwereld. En iedereen weet hoe belangrijk die eerste indruk is. Gezonde en mooie tanden zijn een teken aan de rest van de wereld dat we onszelf goed verzorgen. Maar sommige gebitsproblemen ontstaan niet door slechte tandhygiëne.

Eén van die problemen zijn spleetjes tussen de tanden. Bij kinderen waar het gebit niet mooi recht en evenwijdig lijkt te groeien is de oplossing vaak het dragen van een beugel. Maar wat als deze spleetjes pas op latere leeftijd ontstaan.

Hoe komen ze daar? En belangrijker: wat kunnen we eraan doen?

De mogelijke oorzaken

De wetenschappelijke benaming voor spleetjes tussen de tanden is een 'diasteem'. Vaak is de oorzaak genetisch: kinderen krijgen de kaakboog van hun vader (de kaakboog is de hoefvormige ruimte waarop de tanden zich bevinden) maar de tanden van hun moeder, of omgekeerd. Die tanden kunnen dan te klein zijn voor de tandboog waarin ze zich bevinden.

Indien je vaak de neiging hebt je tong naar buiten te duwen bij het doorslikken van voedsel dan kan je het beste iets aan deze slechte gewoonte proberen te doen. Je zet hierdoor immers veelvuldig onnodige druk op de tanden. Genoeg om een spleetje te doen ontstaan of botverlies te krijgen door tandvleesontstekingen. Botverlies geeft je tanden de ruimte om te gaan bewegen en dat is uiteraard niet de bedoeling.

Een kleine chirurgische ingreep kan helpen indien het labiale frenum, het weefsel dat de verbinding vormt tussen de bovenlip en het tandvlees zich te dicht bij de voorste tanden bevindt. Dit leidt na verloop van tijd immers ook tot spleetjes tussen de tanden.

En de beschikbare behandelingen

Vooraleer je naar je tandarts stapt met de vraag iets aan dat spleetje te doen moet je jezelf afvragen of het echt wel zo storend is. Bij de meeste diastema's is er immers geen medische noodzaak tot behandeling. Veel mensen mogen het dan esthetisch gezien niet zo mooi vinden, voor de gezondheid van je gebit maakt het niets uit.

En wist je trouwens dat het spleetje tussen de tanden de laatste jaren is uitgegroeid tot een soort modefenomeen. Mensen zien het meer en meer als een soort schoonheidsvlekje, een kleine imperfectie die een extra nadruk geeft in een voor het overige mooi gelaat.

En dan moet je nog in het achterhoofd houden dat je wel het symptoom kan behandelen, in casu het spleetje kan verbergen of laten herstellen, maar dat dit niet veel zin heeft als je ook niet de onderliggende oorzaak aanpakt. Als je 's nachts blijft tandenknarsen of je tong naar buiten blijft duwen bij elke slikbeweging dan zal het resultaat van elke behandeling na een paar jaar weer om zeep zijn.

Overweeg dit dus allemaal goed voor je een behandeling opstart.

Maar goed, stel dat je toch besluit het te laten behandelen, wat zijn dan je opties? Orthodontische beugels, een soort opvullaagje tussen de tanden of een composietbinding kunnen allemaal helpen, maar het is aan je tandarts om te beslissen welke voor jou de beste oplossing is.

De eenvoudigste oplossing is waarschijnlijk het aanbrengen van een soort harsverbinding tussen de tanden. Hierbij hoef je na de ingreep geen mechanisme te dragen om alles op z'n plaats te houden. Het nadeel is dat je ze misschien regelmatig opnieuw zult moeten laten zetten.

Tandtechnici kunnen ook een soort porseleinen lijst maken voor je tanden, deze bedekken de voorkant van afgesleten tanden. Je zal er een paar keer voor op visite moeten gaan bij de technicus. En hoe goed ze er uiteindelijk uitzien hangt volledig af van hoe kundig de tandtechnicus in kwestie is.

De beste en meest definitieve oplossing is uiteraard een beugel maar hier kleeft één groot nadeel aan: het duurt erg lang voor je hier de resultaten van ziet. Voor je kinderen maakt dit niet zoveel uit maar als volwassene is het niet altijd gemakkelijk als je jaren met een beugel moet rondlopen.

Nog tips of een aanvulling? Laat het me weten door hieronder een reactie achter te laten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Goed artikel met bruikbare informatie! Fijn geschreven waardoor het prettig leest.

  2. De link tussen je mondgezondheid en algehele gezondheid lijkt in mijn ogen nog wel verder te gaan. Het hele systeem van Mond-tot-Kont staat toch in verbinding met elkaar?
    Jaren lange ontstekingen in je kaakbot, leiden tot problemen in het hele spijsverteringssysteem. Dat kan gewoonweg niet anders, je slikt ongemerkt dagelijks kleine hoeveelheden ontstekingsvocht door, dat via de keel - slokdarm - maag - alvleesklier - dunne darm - dikke darm en uiteindelijk via de endeldarm je lichaam verlaat.

    Ik ben ervan overtuigd dat dit ontstekingsvocht onderweg schade aanricht.
    Een oud gezegde: houd je roepert en je poepert open en laat de dokter naar de klote lopen.

    Wat hiermee wordt bedoeld, lijkt me duidelijk.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share