Overgang

Laatste Update: 9 mei 2017

Bloedverlies na de menopauze, welke oorzaken zijn er mogelijk?

Bloedverlies na de menopauze treedt op wanneer een vrouw in de menopauze al 12 maanden lang niet heeft gemenstrueerd (amenorroe) en dan ongepland (dat wil zeggen zonder hormoonbehandeling) een vaginale bloeding krijgt. Het kan een zeer beangstigende en verwarrende ervaring zijn en maar weinig mensen beseffen hoe vaak bloedverlies na de menopauze eigenlijk voorkomt; ongeveer 30% van de vrouwen heeft hier na de menopauze last van.

Bloedverlies na de menopauze kan om verschillende redenen gebeuren en de meest voorkomende daarvan is door hormoonvervangingstherapie. De suplementale hormonen, die in dit soort behandelingen worden gebruikt, stimuleren het baarmoederslijmvlies op dezelfde wijze als de natuurlijke hormonen die pre-menopausale vrouwen zouden doen. De frequentie van het bloeden en de hoeveelheid bloed varieert van vrouw tot vrouw, maar een aanpassing van de dosering van de hormoonvervangende behandeling is meestal alles wat ervoor nodig is om het bloeden te kunnen verminderen.

Er zijn ook nog vele andere redenen waarom een vrouw postmenopauzale bloedingen zou kunnen ervaren wanneer ze geen hormoonvervangende therapie ondergaat. In ongeveer 90% van deze gevallen is er geen duidelijke oorzaak of blijkt het te worden veroorzaakt door een klein probleem en is een behandeling dus ook niet noodzakelijk.

Denk niet dat een beetje bloeden na de menopauze normaal en niet erg is, want dat is het niet. Als je postmenopauzale bloedingen ervaart, moet je een afspraak maken met je arts om zo snel mogelijk te ontdekken wat er aan de hand is. Hoewel het in de meeste gevallen waarschijnlijk niets is om je zorgen over te maken, kan het nog steeds een vroege indicatie van bepaalde gezondheidsproblemen zijn, waarvan sommige ernstig zijn. Je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen!

Wat is het probleem bij bloedverlies na de menopauze?

In de meeste gevallen is er waarschijnlijk een onschuldige oorzaak van het bloeden. Maar het meest voorkomende symptoom van endometriumkanker is postmenopauzaal bloeden. Postmenopauzale bloedingen moeten altijd serieus genomen worden, ook al zijn het maar een paar druppeltjes bloed. Je moet weten dat zelfs wanneer het bloeden gerelateerd is aan kanker, wanneer het in een vroeg stadium gediagnosticeerd is, er een zeer goede kans is dat de ziekte kan worden genezen.

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van bloedverlies na de menopauze?

Hormonale onbalans

Hormonale veranderingen of nieuwe hoormoonspiegels zijn één van de belangrijkste redenen voor bloedverlies na de menopauze. Tijdens de veranderingen in hun lichaam en in hun hormonen, kunnen vrouwen onverwacht bloeden ervaren. Elke vrouw met een reeds bestaande opbouw van weefsel in de baarmoeder kan na het begin van elke vorm van progesteron- of progestageentherapie, waaronder de populaire lage dosis progesteron crèmes, een lichte bloeding ervaren. Dit betekent niet dat de crème het bloeden veroorzaakt, maar dat de baarmoeder iets van het opgehoopte weefsel afstoot.

Voeding en insulineresistentie

Voedingsstoffen ondersteunen de cyclus van je hormonale evenwicht, dus als je al jarenlang een tekort aan bepaalde voedingsstoffen hebt, zal dit zich tijdens de menopauze manifesteren in lichamelijke klachten - zoals bloeden. Eén van de beste natuurlijke manieren voor postmenopauzale vrouwen om hun evoluerende hormonale evenwicht te ondersteunen, is door dagelijks een goede multivitamine te slikken.

Optimale voeding en het gebruik van een goede multivitamine is met name relevant voor postmenopauzale vrouwen, die insuline resistent zijn (bij veel vrouwen gaan deze twee hand-in-hand). Veel vrouwen die insuline resistent zijn, hebben de neiging om zeer oestrogeen te zijn, waardoor alle gemobiliseerde progesteron wordt omgezet in oestrogeen. De verhouding van oestrogeen tot progesteron wordt steeds groter, wat kan leiden tot een aantal symptomen en aandoeningen, zoals gewichtstoename en ongewoon bloeden. Eén ding is zeker, deze vrouwen zien enorme verbeteringen wanneer ze beginnen met een dieet dat rijk is aan gezonde voeding, dagelijks gaan bewegen en hun inname van bewerkte suiker, vetten en eenvoudige koolhydraten verminderen.

Gewichtsverlies

Bloedverlies na de menopauze kan ook optreden bij drastisch gewichtsverlies en bij een flinke vermindering van lichaamsvet. Dramatisch gewichtsverlies kan optreden wanneer vrouwen bijvoorbeeld een gastric bypass-operatie hebben ondergaan of deelnemen aan een assertief programma.

Bloedverlies na de menopauze

Wat er hier gebeurt is, dat als vrouw gewicht verliest, het oestrogeen dat is opgeslagen in vetweefsel wordt vrijgegeven in de bloedbaan, wat resulteert in een verschuiving van de verhouding tussen oestrogeen en progesteron. Daarom is geleidelijk gewichtsverlies meestal het beste.

Emotionele stress

Bloeden na de menopauze kan ook optreden tijdens een bijzonder stressvolle of emotionele gebeurtenis of vanwege een onverwachte vrijgave van hormonen. Er zijn enkele gevallen bekend van vrouwen in de overgang die weer gaan menstrueren wanneer hun dochter thuiskomt tijdens de zomervakantie of na extreem verdriet of angst.

Poliepen

Cervicale en endometriale poliepen zijn gezwellen, gewoonlijk goedaardig, die zich kunnen ontwikkelen in de baarmoeder, de baarmoederhals of in het cervixkanaal en deze kunnen bloedingen veroorzaken.

Atrofie van het endometrium (het dunner worden van het endometrium)

Het endometrium, het weefsel in de baarmoeder, kan na de menopauze zeer dun worden vanwege de verminderde oestrogeenniveaus, wat onverwacht bloeden kan veroorzaken.

Endometritis

Endometritis is een ontsteking van het slijmvlies van de baarmoeder. Naast het endometrium kan het soms ook een ontsteking van de myometrium en soms de parametrium betrekken.

Atrofische vaginitis

Atrofische vaginitis, ook wel bekend als vaginale atrofie, treedt op wanneer het slijmvlies van de vagina atrofieert en dunner wordt vanwege het verlies van de normale niveaus van oestrogeen. Het wordt beschouwd als de meest voorkomende oorzaak van postmenopauzaal bloeden.

Over het algemeen zijn er twee staten van deze aandoening:

  1. asymptomatisch atrofie van de vaginale wand en
  2. symptomatische atrofische vaginitis of een ontsteking van de vaginale wand.

Terwijl dit dezelfde aandoeningen zijn kan het om een aantal redenen ook symptomatisch worden namelijk

  1. door ernstig verlies van oestrogeen en
  2. door een secundaire infectie veroorzaakt door gist (Candida) of een bacteriële infectie, die uit de hand loopt door het onvermogen van de vagina om zichzelf te verdedigen.

Endometriumhyperplasie

Bij deze aandoening is de bekleding van de baarmoeder, meestal ten gevolge van teveel oestrogeen en te weinig progesteron, te dik geworden wat voor bloeden kan zorgen. Sommige patiënten met endometrialehyperplasie kunnen abnormale cellen ontwikkelen, die kunnen leiden tot endometriale kanker (kanker van het baarmoederslijmvlies).

Urethrale karunkels

Urethrale karunkels, die vaak afkomstig zijn van de achterste rand van de urethra, kunnen worden omschreven als vlezige uitstulpsels van distale urethrale mucosa. Ze zijn meestal klein, maar kunnen ook 1-2cm in diameter bereiken. De meeste urethra karunkels zijn asymptomatisch; sommige kunnen echter pijnlijk zijn en anderen worden geassocieerd met dysurie. Grotere necrotische laesies kunnen bloeden. Sommige laesies kunnen er uitzien als een urethra carcinoom.

Endometriumkanker (baarmoederkanker)

Bloeden na de menopauze kan een teken van endometriumkanker zijn. Endometriumkanker is de meest voorkomende vorm van baarmoederkanker. Hoewel de exacte oorzaak van endometriumkanker nog onbekend is, lijken verhoogde niveaus van oestrogeen een rol te spelen. Oestrogeen helpt bij het stimuleren van de opbouw van het slijmvlies in de baarmoeder. Onderzoeken hebben aangetoond dat hoge niveaus van oestrogeen bij dieren, leiden tot overmatige endometriale groei en kanker. De meeste gevallen van endometriumkanker kunnen optreden tussen de leeftijd van 60 en 70 jaar, maar er zijn ook gevallen voor de leeftijd van 40 jaar.

Eierstokkanker

Eierstokkanker is kanker die begint in de eierstokken, de vrouwelijke voortplantingsorganen, die voor de productie van eitjes zorgen. De oorzaak is onbekend. Het risico op het ontwikkelen van eierstokkanker lijkt te worden beïnvloed door verschillende factoren. Hoe meer kinderen een vrouw heeft en hoe eerder in het leven ze een kind heeft gebaard, hoe lager haar risico is op eierstokkanker. In een klein aantal gevallen zijn bepaalde genen (BRCA1 en BRCA2) verantwoordelijk voor de eierstokkanker. Vrouwen met een persoonlijke geschiedenis van borstkanker of een familiegeschiedenis van borst- of eierstokkanker, hebben een verhoogd risico op het krijgen van eierstokkanker. Oudere vrouwen lopen ook meer risico. Ongeveer tweederde van de sterfgevallen als gevolg van eierstokkanker zijn vrouwen van 55 jaar en ouder. Ongeveer 25% van de sterfgevallen als gevolg van eierstokkanker zijn vrouwen in de leeftijd van 35-54 jaar.

Baarmoederhalskanker

Cervicale kanker ontstaat wanneer de cellen van de baarmoederhals uitgroeien tot een abnormale grootte. De baarmoederhals is het onderste gedeelte van de baarmoeder, die uitkomt in de vagina. Baarmoederhalskanker kan vaak worden genezen als het in een vroeg stadium wordt ontdekt.

Tot slot…

Er zijn mogelijk nog meer mogelijke oorzaken: Infecties van de cervix, afwijkingen in de eileider of eierstokken, het gebruik van bepaalde medicijnen zoals bloedverdunners en andere vormen van kanker, die in sommige gevallen ook tot postmenopauzale bloedingen kunnen leiden.

Soms kan hematurie (bloed in de urine) of rectale bloedingen ten onrechte worden gezien als ‘postmenopauzale bloedingen’.

Vrouwen bezoeken vaak hun gynaecoloog als ze aan de criteria voor de menopauze voldoen en toch last hebben van bloedingen, die lijken op menstruatie. Premenstruele symptomen zoals pijn in de borsten en pijn in de buik, kunnen aan het bloeden voorafgegaan. Het bezoeken van een arts en het ondergaan van een onderzoek is echt noodzakelijk. Zodra een pathologische oorzaak (ziekte) van het bloeden is uitgesloten, kan het inderdaad zo zijn dat de vrouw weer aan het menstrueren is.

Bronnen

www.healthspan.co.uk/menopause-advice/bleeding/why-am-i-bleeding-after-menopause

www.livestrong.com/article/212732-what-are-the-causes-of-postmenopausal-spotting/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Wat te doen als je bloedverlies hebt en ze kunnen het baarmoeder weefsel niet onderzoeken vanwege verkalking van de baarmoeder?

    Antwoord/ reactie graag!

    Gr. Jeanne

  2. Ik ben na 1,5 jaar menopauze ah menstrueren, heel heftig. Ik wil gelijk verwijzing naar gynaecoloog, daarvoor zat er een jaar tussen en ben ik ook geweest. Toen was er niets ad hand, hoop dat dat nu ook zo zal zijn, ben 50 jaar.

    1. Ben erg benieuwd naar de uitslag van het onderzoek, Ellen. Hou je me op de hoogte?

  3. Ik ben 73 jaar en geen baarmoeder meer, toch kleine bloeding al voor de 3e keer, heel raar 28 aug naar de gynicoloog toe!!!!

  4. Ben al 6a 7 jaar in de overgang heb longkanker gehad en ben behandeld met chemo en nu heb ik een hele rare afschijding die lijkt op bloed verlies heb de dokter gebeld ben toch wel bezorgd

    1. Dat zou kunnen, maar zeker weten doe ik dat natuurlijk niet. Beste manier is om snel even een afspraak te maken met je behandelend arts.

  5. heb heel heel klein beetje bloed in afscheiding.je moet heel goed kijken dst je het ziet,maar het zit er wel,al een paar wejen maar je ziet het bijna niet
    kans op ziekte??

  6. Ik ben 49 en heb een hevige bloeding ben zelf opgenomen want door het vele bloedverlies is me bloeddruk ook heel laag Ben nu thuis moest met de pil beginnen maar heb nog steeds bloedingen on de maand oktober had ik ook zo een hevige bloeding heb toen proevers gehad

  7. Beste
    Ben in de overgang en heb een beetje bloedverlies.
    Is heel weinig. Ik neem heel lichte hormonen.
    Some dagen geen bloed en dan weer paar druppels.

  8. Hallo ik ben een stress kip en nu 57 jaar vanaf 50 jaar gestopt met oil alles verliep zoals het moest en uiteindelijk geen menstruatie meer totdat ik nu eind Dec bloed zag helder rood en ook weinig heb veel zorgen ect en verdriet om ouder met Alsheimer en moeder van 94 en kinderen die het alleen niet redden . Verder doe ik werk vanuit huis mijn huishouden en last van verzakking nooit mee naar dokter geweest ben ook bang daarvoor en nog nooit uitstrijkje gedaan of borst onderzoek ben echt panisch voor dokters en onderzoeken .
    Maar als ik rustig aan doe (wat moeilijk is voor mij) dan weinig last als ik hele huis doe stofzuig ect dan last van verzakking en voel het ook dan als ik zit en dan gaat het ook weer weg .doe ik niet veel dan weinig last is mee te leven . Weet al wat er nu gezegt gaat worden maar ga nooit naar dokter nergens voor heb ymea overgang en helpt goed
    Weet dst het dom is maar thats me .‍♀️Geen hormonen of andere medicatie

    1. Dit wil je niet horen, maar voel me toch verplicht om het te zeggen, Roos.
      Ga naar een arts voor een goede begeleiding. Dat hoeft helemaal niet te betekenen dat je direct aan de pillen moet. Maar wellicht kan je arts je andere adviezen geven. Toch doen, Roos. Hoe moeilijk dat ook is.

    2. Borstonderzoek en uitstruikje zijn juist om ons vrouwen preventief te helpen.
      Is even vervelend maar geeft me wel een grustekkend gevoel.
      Ik zeg doen!!
      Sterkte!

  9. Ik ben 60 . Ben al 7 jaar vrij van menstruaties . N vorige week en deze week een beetje helder bloed verlies na het plassen. Moet ik ongerust zijn?

  10. Na ruim twee jaar niet gemenstrueerd te hebben nu hevig bloeden, is een bezoek aan de huisarts nodig, of afwachten??

    1. Voor de zekerheid maar even naar de huisarts, Will.
      Het zekere voor het onzekere nemen.

  11. Hallo

    Ben 63 jaar en heb vandaag wat helderrrood bloed verlies schrok ervan moet ik hiermee naar de dokter

  12. Hallo mijn moeder van 88 heeft geregeld last van bloedingen meestal een dag of 2.
    Maak me eigenlijk best zorgen.
    Woensdag ga ik met haar naar de huisarts.
    Ik hoop dat het alleemaal meevalt

    1. Dat hoop ik ook, Marianne.
      Hou je me op de hoogte wat de bevindingen van de arts zijn?

      Heel veel sterkte!

  13. Na al 3 jr geen menstruatie nu bloedverlies maar wel 5weken geleden cortisteroiden injectie gehad.
    Heb gemerkt dat ik dit na februari vorig jaar iedere keer.heb.
    Krijg 3 a 4 injecties in mijn pols per jaar.
    Ksn dit

    1. Hoi MS,

      De bloeding is mogelijke een reactie op de cortisteroiden injectie omdat de cortisteroiden injectie toch lijkt op het lichaamseigen cortisol een steroïde hormoon dat in de bijnier wordt gemaakt. Je lichaam reageert hier misschien op. Het is wel belangrijk om dit even bij een arts te laten nakijken zodat je zeker weet dat het niet iets anders kan zijn.

    1. Beste Léonie,

      Wat naar! De menopauze is erg onvoorspelbaar, wat het zo'n lastig fenomeen maakt. Hoe vaak ervaar je nu de heftige bloedingen? Of was het slechts eenmalig? Als het met een bepaalde regelmaat voorkomt, zou het nog een soort "na-menstruatie" kunnen zijn, maar als het erg onregelmatig is, is het verstandig om dit even te laten controleren bij de huisarts.

      Groetjes, Rozemarijn (Team OptimaleGezondheid)

  14. Hallo, ik ben 57 en heb al meer dan 5 jaar geen menstruatie meer gehad, maar nu heb ik al een tijdje zo om de 5 a 6 weken lichte bloedingen, een beetje van rood naar bruinig. Ik heb dar nu volgens mij 3 a 4 keer gehad en duurt een paar dagen.
    Verder heb ik nergens last van. Moet ik hier iets mee of.

    1. Hoi Bianca,

      Zowel de menstruatie als menopauze hebben soms periodes waarin ze licht fluctueren. Wat je beschrijft klinkt als een normaal symptoom van de menopauze. Heb je er verder nog andere symptomen of klachten bij? Bij twijfel is het altijd verstandig om even de huisarts te bellen. De assistente zelf kan hier vaak ook al meer informatie over geven.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin
Share2