Oorsuizen factoren

Laatste Update: 29 november 2016

Hoorproblemen? Tijd voor een bezoek aan de tandarts!

Je ziet waarschijnlijk niet meteen het verband bij het lezen van bovenstaande titel. En toch, er zijn de laatste jaren verschillende studies verschenen die een verband aantoonden tussen de gezondheid van je tanden en een goed gehoor. Het mechanisme werkt als volgt: indien je veel slechte bacteriën in je mond hebt ten gevolge van een slechte tandhygiëne dan kunnen deze in je bloedbaan terechtkomen en zo ontstekingen veroorzaken of je aders en bloedvaten vernauwen. Ook de vaatjes en aders in je oren en hersenen kunnen hieronder lijden, met gehoorproblemen tot gevolg.

Laten we eerst eens kijken hoe ons gehoor eigenlijk werkt. Onze oorschelp ook bekend als pinna of het 'buitenoor' verzamelt geluid en stuurt het door het gehoorkanaal naar het trommelvlies en dan naar het binnenoor. Daar is het eigenlijke gehoororgaan gelegen dat ervoor zorgt dat we kunnen horen maar ook dat we ons evenwicht kunnen bewaren. Als het geluid dit orgaan bereikt stimuleert het een groep haarcelletjes (stereocila) die het geluid vertalen in elektrische impulsen. Deze worden doorgestuurd naar de hersenen via de gehoorzenuw en in het brein wordt het geluid geïnterpreteerd.

Deze haarcelletjes kunnen door allerlei zaken beschadigd raken, één van de oorzaken kan een slechte circulatie van de kleine bloedvaatjes in het binnenoor zijn. Eens ze beschadigd zijn kunnen ze niet meer herstellen en krijg je last met je gehoor. Hoewel het normaal is dat deze haarcelletjes minder goed functioneren naarmate we ouder worden kan een slechte tandhygiëne dit proces behoorlijk versnellen.

Nog andere ziektes ten gevolge van slechte tandhygiëne

Slechte tandhygiëne kan trouwens op dezelfde manier ook lijden tot voortijdige dementie en geheugenverlies. Het nauwer worden en blokkeren van de aders ten gevolge van tandinfecties heeft ook een invloed op de bloedcirculatie naar onze hersenen. En dit kan op zijn beurt dan ook weer de gehoorzenuw aantasten wat de communicatie tussen het brein en onze oren uiteraard kan verstoren.

In 2010 verschenen de resultaten van een uitgebreide Californische studie waarbij gedurende 18 jaar een groep van 5468 volwassenen onderzocht werden. De studie toonde aan dat de deelnemers die meldden dat ze dagelijks hun tanden poetsten 65% minder kans hadden om dement te worden dan de groep die er niet zo'n goede tandhygiëne op nahield. De onderzoekers geloven dan ook dat de schade wordt aangericht op het moment dat de bacteriën uit de mond via de bloedstroom in het brein terechtkomen.

De bacteriën van tandinfecties en ontstekingen aan het tandvlees kunnen ook leiden tot hartaanvallen, vaatziektes, beroertes en diabetes. En ook daar ligt weer een verband met gehoorschade, want onderzoek suggereert dat mensen die een probleem hebben met een slechte bloedcirculatie vaak ook problemen hebben met het gehoor.

Regelmatig naar de tandarts

Is er ook nog goed nieuws? Jazeker. Want dit betekent dat je door het onderhouden van een goede tandhygiëne, dat wil zeggen regelmatig poetsen en de tandarts af en toe een check-up laten doen, je gezondheidsvooruitzichten drastisch kunt verbeteren. Niet alleen heb je op die manier langer een mooi gebit, je loopt ook minder risico op een aantal ernstige ziektes en je beschermt er dus je gehoor mee.

Artsen en gezondheidswetenschappers bevelen aan minstens één keer per zes maanden naar de tandarts te gaan om je tanden te laten nakijken en eventueel te laten schoonmaken. Als je rookt of diabetes hebt zou je eigenlijk zelfs nog vaker moeten gaan. En tussen twee tandartsbezoekjes door is regelmatig poetsen, flossen en/of spoelen met mondwater dus de boodschap!

Hoe vaak ga jij naar de tandarts? Meer dan één keer per jaar of haal je zelfs dat niet? Waarom wel, of juist niet? Wist je dat tandproblemen de oorzaak kunnen zijn van gehoorproblemen? Of heeft dit artikel je daarover aan het denken gezet? We willen het graag allemaal van je weten, dus stuur ons zeker je reactie!

Lees meer:
Tinnitus blog

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share