Geheugentraining om dementie te voorkomen of vertragen

2017-01-16T08:27:06+01:00november 13th, 2013|Mentale Gezondheid|2 Reacties

Laatste update: door

Geheugentraining om dementie te voorkomen of vertragen

In een maatschappij waar mensen steeds ouder worden is dementie een groeiend probleem. De medische wetenschap heeft ervoor gezorgd dat ons lichaam langer gezond en functioneel blijft maar om ons brein en onze geest gezond te houden bestaan er niet echt medicijnen of operaties.

Het kan natuurlijk niet de bedoeling zijn dat we fysiek ouder worden en geestelijk volledig aftakelen. Daarom is er de laatste decennia veel onderzoek verricht naar manieren om dementie te voorkomen en te vertragen.

En daaruit blijkt onder andere dat we ons brein in vorm kunnen houden door het voldoende training te geven.

Welke geheugenoefeningen kunnen we zoal doen om onze geest scherp te houden?

Hoewel het onderzoek naar het effect van geheugentraining op dementie en alzheimer nog volop bezig is zijn er toch al heel wat studies die lijken aan te tonen dat het regelmatig uitvoeren van een aantal oefeningen om je hersenen actief te houden en je geheugen te stimuleren ervoor zorgen dat je minder kans loopt op (voortijdige) dementie.

Eén grootschalige studie, het 'Active'-onderzoek, testte bijvoorbeeld bij bijna 3000 gepensioneerden van 65 jaar en ouder wat het effect was van een aantal eenvoudige trainingsoefeningen.

De groep kreeg tot 10 maal per week een trainingssessie en dit gedurende een vijftal weken. In de sessies werden oefeningen gedaan om het geheugen te trainen, oefeningen op het gebied van logisch redeneren en op het snel verwerken van informatie.

Het resultaat was opvallend: deze mensen bleken tot wel vijf jaar nadat ze de laatste training gevolgd hadden beter te scoren op deze domeinen dan hun leeftijdsgenoten die niet aan het programma hadden deelgenomen. En dat bleek een hele positieve invloed op hun dagelijkse leven te hebben.

Ze hadden het bijvoorbeeld gemakkelijker om goed met geld overweg te blijven gaan en om hun huishouden zelfstandig te blijven beheren.

In studies op dieren vinden we een verklaring terug van dit effect. Dieren die eenvoudige spelletjes moesten spelen om hun geheugen te trainen bleken extra proteïnes aan te maken die hen beschermden tegen de typische kenmerken (de plaques die zich in de hersenen afzetten) van alzheimer.

Ze bleken ook nieuwe zenuwcellen aan te maken en meer verbindingen tussen die zenuwcellen te maken dan hun niet-getrainde leeftijdsgenoten.

Hoewel dit soort oefeningen dementie niet volledig kunnen voorkomen kunnen ze het dus wel aanzienlijk vertragen.