Het is weer die tijd van het jaar om familie en vrienden te bezoeken en gelukkig te zijn, maar gelukkig zijn is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Vooral in deze tijd kun je geconfronteerd worden met je eigen gebrek aan geluk of opeens het besef hebben dat je ongelukkig bent.
Je zit gezellig bij je broers en zussen of met kleinkinderen Sinterklaas te vieren. Ondertussen zie je het geluk op de gezichten van de kindjes stralen en merk je voor jezelf op dat ze zo heerlijk zorgeloos zijn terwijl jij inmiddels al vol zorgen zit.
Of je bent gezellig aan het gourmetten en merkt dat andere familieleden van alles te vertellen hebben terwijl jij niets beleeft.
Langzaam kun je daardoor het gevoel krijgen dat je in een soort vissenkom leeft en al die geluksenergie daardoor wordt tegen gehouden en jouw niet kan bereiken.
Dit gevoel wil je natuurlijk kwijt. Ook jij wilt gelukkig zijn en om dingen kunnen lachen! Daarom heb ik 17 tips voor om weer gelukkig te worden.
Tip 1: Tel je zegeningen
Vaak zie je wat een ander heeft soms wat betreft bezit en soms wat betreft emotionele steun of dingen die hij bereikt heeft in het leven en steekt het groene monster de kop op. Als jij dat allemaal had dan zou je ook gelukkig zijn. Stik jaloers en afgunstig kun je ervan worden.
In plaats van je te focussen op wat de ander allemaal heeft kun je je ook focussen op wat je zelf hebt.
Pak pen en papier en maak een lijstje van alles wat je hebt waardoor je verder bent gekomen in je leven en waarvan je gelukkig wordt.
Alleen al door het besef dat jij ook dingen hebt wat betreft bezit, emotionele steun en mijlpalen in je leven wordt je een tikje gelukkiger en neemt dat jaloerse gevoel, waar je ook niet gelukkig van wordt, weer af.
Tip 2: Leer iets nieuws
Soms zit je ook gewoon in een sleur waardoor je niets leuks te vertellen hebt en daardoor het gevoel hebt dat je niet gelukkig bent. Om de sleur te doorbreken kun je iets nieuws leren. Je hoeft niet gelijk een nieuwe studie te volgen.
Je kunt ook een fotocursus voor je smartphone volgen. Een workshop kerstkransen maken of iets anders doen waardoor je geïnspireerd raakt. Inspiratie geeft je energie en een gelukkig gevoel. Iets nieuws leren kan daardoor bijdragen aan het geluk in je leven.
Tip 3: Visualiseer wat je wilt
Soms moet je even nagaan wat je eigenlijk wilt bereiken. Wil je gezelligheid met je vrienden? Wil je iets goed kunnen en daardoor gelukkig worden? Wil je hard rijden op de autobahn (houd het wel veilig) en daar je geluk vandaan halen? Visualiseer een situatie waardoor jij gelukkig wordt.
Door de visualisatie wordt jouw geluksbrenger concreter en kun je stappen zetten om dat geluk te krijgen.
Tip 4: Mediteer
Mediteren heeft allerlei voordelen. Mediteren verlaagt stress, verlaagt de bloeddruk en geeft helderheid. Soms kun je ook ongelukkig zijn omdat er van alles op je af komt. Daardoor krijg je het gevoel dat je allemaal opdrachten hebt die je niet op tijd af kunt maken en dan vergaat de wereld of ontplof je als het allemaal niet lukt of iemand je wat vraagt. Want je hebt “genoeg aan je hoofd”.
Door te mediteren breng je ook jouw gedachten tot rust. Daardoor is er ruimte voor geluk. Ruimte om te beseffen dat regen leven brengt in plaats van een druilerige dag. Ruimte om te beseffen dat ondanks de sleur je leeft en de sleur ook weer overgaat.
Door de rust stel je je ook weer open voor die persoon die je wat vraagt. Daardoor kun je weer sociaal worden en omdat we sociale dieren zijn kun je door die rust weer gelukkig worden.
Tip 5: Ga sporten
Sporten heeft veel gezondheidsvoordelen. Je conditie gaat erop vooruit. Je bouwt spiermassa op. Als je de juiste voeding erbij eet val je er ook nog van af. Voor het gelukkig worden zorgt sport voor de aanmaak van endorfine. Dat is een stof waar je een gelukkig of euforisch gevoel van kunt krijgen.
Hardlopers spreken ook wel van de “runners high”.
Tip 6: Ga na waar je gelukkig van wordt
Als je al een tijd in ongeluk zit of in een sleur weet je soms niet meer helemaal waar je gelukkig van wordt. Ga dan even terug in de tijd om na te gaan wat je deed toen je wel gelukkig was. Dronk je meer thee? Liep je vaker buiten? Keek je meer films? Wat deed je toen waarmee je bent gestopt? Pak dit weer op om weer gelukkig te worden.
Tip 7: Vergeef
Rancune houden, wrok hebben en haatdragend zijn is zowel fysiek als mentaal ongezond. Het is daarom belangrijk om die persoon te vergeven. Het is niet zo dat wat hij dan ook gedaan heeft opeens goed is, maar dat je het achter je laat.
Tip 8: Zet een positieve gedachte tegen een negatieve gedachte
Hoe vaak hoor je wel niet “Dat was een geluk bij een ongeluk”? Dat is een voorbeeld van het gebruik van positieve gedachten tegenover een negatieve gedachte alleen dan toegepast bij een gebeurtenis. Probeer daarom altijd het voordeel van een situatie te zien.
Tip 9: Geluk koop je niet
Veel mensen denken dat het winnen van een loterij de garantie voor geluk is. Voor het eerste jaar is dat vaak ook het geval, maar er zijn veel winnaars die uiteindelijk op de zolderkamer van hun moeder belanden als alles op en gespend is, met daarna gevoelens van “had ik het maar verstandig aangepakt in plaats van die wereldreis”.
Daarbij helpen dure spullen je ook niet om langdurig geluk te kopen. Tuurlijk wordt je wel even blij van die dure sieraden, maar ook sieraden van een goedkopere juwelier kunnen je dat korte geluksgevoel geven.
Het zijn ervaringen waarvan je gelukkig wordt. Een goed gesprek, gezelligheid en leuke muziek kan ook al veel doen.
Uit onderzoek blijkt ook geen correlatie tussen rijkdom in geld en rijkdom in geluk.
Tip 10: Onderhoud je vriendschap
Wij zijn sociale wezens en dat betekent dat sociale relaties, zoals vriendschappen, belangrijk zijn voor ons geluk. Maak daarom tijd vrij om een vriendschap te onderhouden, al is het maar een telefoongesprek.
Tip 11: Wees behulpzaam
Nuttige activiteiten voor de samenleving is iets waar je veel geluk uit kunt vinden. Mensen in de zorg vinden, naast hun loon, vaak dat ze de leukste baan hebben en dat komt doordat ze dagelijks mensen mogen helpen met iets.
Dus kun je een helpende hand bieden door bij iemand schoon te maken, soep aan daklozen te geven of op een andere manier behulpzaam zijn.
Tip 12: Kijk minder televisie
Bij de tweede tip werd al duidelijk dat als jij jezelf uitdaagt met iets nieuws je daar gelukkiger van kunt worden. Uit onderzoek blijkt dat televisiekijken je hersenactiviteit verminderd en totaal niet bijdraagt aan je geluksgevoel. Kijk jij meer dan 3 uur televisie per dag? Probeer dan eens een andere activiteit. Lees een boek, kleur in een volwassenen kleurenboek, schrijf een blog, maak een wandeling, maar doe iets anders dan televisie kijken.
Tip 13: Lach expres
Kinderen lachen automatisch veel vaker dan volwassenen. Uit onderzoek blijkt dat als je alleen maar glimlacht je geluksgevoel hierdoor al groter is dan bij een uitdrukkingsloos gezicht. Je gezichtsuitdrukking versterkt de emotie die het uitdrukt.
Tip 14: Geef niet op
Een doel bereiken gaat nooit in een rechte lijn. Als iets mis gaat kun je daardoor ongelukkig worden en opgeven, maar dan kun je de rest van je leven doorlopen met spijt. Spijt dat je die ene extra stap toch niet gezet hebt.
Zie een tegenvaller daarom altijd als een leermoment voor de volgende stap om je doel alsnog te behalen. Daardoor zul je het doel uiteindelijk wel behalen en daar je ultieme geluk uit halen.
Tip 15: Wees optimistisch
Optimisme is erg belangrijk om geluk te vinden. Als je pessimistisch bent ingesteld ga je vaak uit van het slechtste. Niemand wil je helpen, niemand wil iets van je kopen niemand wil helemaal niets.
Als je optimistisch bent weet je dat je een ja en nee kunt krijgen als antwoord op een vraag en het dus niet altijd een nee is. Als optimist komt er altijd een volgende keer wanneer alles anders zal gaan.
Tip 16: Bepaal je kernwaarden
Doen wat jij belangrijk vindt helpt om gelukkig te worden. Daarom is het belangrijk om erachter te komen wat je kernwaarden zijn. Voorbeelden van kernwaarden zijn:
- Familie belangrijk vinden.
- Altijd het beste uit jezelf willen halen.
- Geloof in een hogere kracht.
Gedrag dat niet bij deze kernwaarden past, zoals geen tijd voor familie, kan voor een ongelukkig gevoel zorgen. Door vast te stellen wat jij het belangrijkst vind in je leven kun je daar ook meer mee doen en op die manier gelukkiger worden.
Tip 17: Erken je harde werken
Soms wordt je overweldigd door de hoeveelheid werk die je op een dag moet uitvoeren. Neem daarom soms even de tijd om je stress te erkennen, zoals “Ik voel me super gestrest omdat ik nog van alles moet doen.”. Door een oorzaak aan je gevoel te koppelen kun je die situaties beter aan. Beloon jezelf ook aan het einde van zo’n drukke dag met iets leuks.
Tot slot…
Gelukkig zijn is vaak een keuze, meestal komt het niet uit de lucht vallen en moet je er toch iets voor doen. Jezelf uitdagen, zowel fysiek als mentaal kan hieraan bijdragen.
Sociale contacten versterken en andere mensen helpen zijn ook factoren die bijdragen aan je geluk. Daarnaast is je eigen gevoel erkennen belangrijk om gelukkig te zijn. Ontdek wie je bent en welke activiteiten daarbij horen om zo je geluk na te streven.
Bronnen:
http://www.webmd.com/balance/guide/choosing-to-be-happy
http://www.wikihow.com/Be-Happy
super goed!
🙂
komt binnen op een heel goed moment
Heel goed, Inez....goed om te horen!
Ik hoop dat je er iets mee opgeschoten bent.
Meestal komen de dingen op het juiste moment. Heb met veel plezier gelezen!
Het doet deugd!
Hartelijk dank.
Geen dank, Yvette.
Je kunt ook contact opnemen met je hart en het gevoel van geluk activeren. Dat laat je door je hele lichaam stromen. Er verschijnt als vanzelf een glimlach op je gezicht en je voelt jezelf stralen. Ik doe dat meerdere keren op een dag. Ook als ik me down voel, of boos. Geluk zit al in je, je hoeft het alleen maar te activeren en daar hoef ik niet echt iets voor te gaan doen. En ik ben het met je eens dat 'je gelukkig voelen ' een keuze is.