Stress

Laatste Update: 29 oktober 2017

Stress test: herken de stress symptomen

De regelmatige verandering van regels, onzekerheden op de arbeidsmarkt, drukte op het werk en spanning in het privéleven kan op allerlei manieren stress veroorzaken. Het is niet voor niets dat mensen steeds vaker last hebben van slapeloosheid, oververmoeidheid en burn-out klachten.

Dit zijn klachten die bij alle leeftijdscategorieën toenemen. Daarom is het van belang om af en toe stil te staan bij de hectiek van het leven en je stressniveau te testen.

Door je stress te testen kun je op tijd ingrijpen waardoor je stappen kunt ondernemen om je klachten te verminderen en een daadwerkelijke burn-out te voorkomen.

Wat is stress

Al in het oude Griekenland waren ze bekend met het fenomeen van stress en dat het negatieve effecten heeft op je gezondheid. Om te weten wat je kunt doen aan stress en hoe je stress herkent is hebt belangrijk om te weten wat stress is.

De vorming van de definitie van stress begint met het concept dat het lichaam meer is dan een machine die voedingstoffen naar cellen beweegt. Er speelt zich meer af, zoals emoties en fysieke reacties op de omgeving waarin je lichaam zich beweegt.

Ook al wisten de Grieken al iets af van het fenomeen ‘stress’ is er pas in 1859 de eerste definitie opgeschreven, die zo vaag is dat je er eigenlijk nog niets mee kunt. In 1932 is pas het principe fight or flight benoemd, dat vooral bij dieren direct zichtbaar is als ze het idee hebben in een gevaarlijke stressvolle situatie te belanden.

Dit wordt ook wel het acute stress syndroom genoemd wat de eerste fase is van het general adaptation syndrome dat vertaalt kan worden naar algemeen aanpassingssyndroom oftewel chronische stress.

Dit gebeurt als je langdurig wordt blootgesteld aan stressvolle situaties. Dan krijg je namelijk overproductie van stresshormonen, andere stofjes in de hersenen en een hoge bloeddruk.

Volgens sommige wetenschappers kan stress ook ontstaan door gebrek structuur en een kader in een groep. Hierdoor weten mensen uit een groep soms niet wie de leiding heeft en welke gedragingen toevoegen aan het oplossen van een probleem.

Deze twee definities van stress zijn aan de ene kant heel verschillend, maar aan de andere kant ook niet omdat er in beide situaties een probleem is dat opgelost moet worden en waarvan de oplossing lastig is.

Gezien de steeds individueler wordende samenleving en het steeds groter wordende aantal mensen dat last heeft van stress kan dit ook komen door het gebrek aan kaders, zoals een duidelijke instructie voor een goede levensstijl. Dus beide definities slaan wel ergens op.

De eerste definitie wordt het meest gebruikt voor het beschrijven van stress, maar de tweede definitie slaat meer op stress die stilletjes je leven insluipt zonder dat je het door hebt.

Stress herkennen

Nu we weten wat stress is kunnen we kijken naar de symptomen van stress zodat je kunt herkennen of jij last hebt van de stille sluipende stress of juist langdurig wordt blootgesteld aan stressvolle situaties.

Stress symptomen

Er zijn verschillende signalen van het lichaam die een indicatie zijn van dat jij last hebt va chronische stress. Deze symptomen worden erger naarmate je langer blootgesteld wordt aan stress.

Het grote gevaar van het niet tijdig oplossen van klachten is dat ze na verloop van tijd chronisch worden en veel moeilijker op te lossen zijn. Het is dus essentieel om al in een vroege fase de symptomen te herkennen en er wat aan te doen.

In de eerste plaats moet je denken aan de klachten die horen bij overwerkt zijn.

1 Je zorgen maken

Je zorgen maken is de eerste uiting van stress. Dit betekent dat er onzekere factoren boven je hoofd hangen die je welzijn in gevaar brengen. Denk bijvoorbeeld aan je gezondheid of aan je financiële situatie. Natuurlijk maakt iedereen zich weleens zorgen, maar op het moment dat jouw gedachten voornamelijk bestaan uit zorgen en angsten in plaats van kansen en uitdagingen dan weet je dat je jezelf bombardeert met stresshormonen.

2 Slecht slapen

Een symptoom die zich ook vrij snel openbaart is  dat je nachtrust er onder begint te leiden. Dit komt omdat je op een gegeven moment niet meer goed in staat bent om je dagelijkse taken zonder enorme inspanning te volbrengen, je neemt je werk mee naar huis.

Ook als de stress thuis veroorzaakt wordt, bijvoorbeeld doordat je niet meer gelukkig bent in je relatie dan neem je deze gedachten mee in de nacht.

De gedachten blijven door je hoofd spoken omdat je een oplossing probeert te creëren voor de situatie waarin je beland bent. Een oplossing die niet zomaar te vinden is en daardoor blijf je in een cirkel van gedachten hangen die ervoor zorgt dat je minder goed slaapt.

3 Oververmoeid zijn

Slecht slapen en oververmoeidheid gaan natuurlijk hand in hand. Maar er is nog een andere reden waarom je zo moe bent als je last hebt van stress. De stress zorgt ervoor dat je gespannen bent, je ziet overal als een berg tegenop. Je hebt bij voorbaat al je twijfels of je het gestelde doel wel kunt volbrengen, dit vreet heel erg veel energie.

4 Snel geïrriteerd zijn

Als je gestrest bent heb je al veel input vanuit je werk of andere stressvolle situatie. Je bent een emmer die op het punt staat om over te lopen en elke druppel is super irritant en moet vernietigd worden.

Kortom je bent snel geïrriteerd.

Dit kan komen door mensen die fysiek bij je in de buurt zijn of mensen waar je een nauwe emotionele band hebt.

Soms ben je snel geïrriteerd naar iemand die letterlijk in je buurt is om niet te laten zien hoe gestrest je door een situatie bent. Maar soms is het ook gewoon het smakken tijdens het eten of iemand die de hele tijd met de pen op tafel tikt dat je irriteert.

Hierdoor kun je kwaad worden op die persoon of hem tenminste vervelend vinden terwijl je hem niet eens kent.

De irritatie die zich uit op mensen die emotioneel dicht bij je staan is ernstiger doordat je opmerkingen kunt maken waar je later spijt van krijgt waardoor je nog meer stress krijgt. De irritatie kan komen door onbegrip over jouw stressvolle situatie of druk die jij jezelf oplegt omdat je hen niet wilt teleurstellen.

5 Depressie

Stress en depressies gaan ook hand in hand. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat stress van een depressie kan veroorzaken. Dit geld voor stress bij ziekte, zoals kanker, stress bij emigratie doordat je aan allerlei verwachtingen van succes wilt voldoen, en andere oorzaken van stress. Bij langdurige stress wordt het voor je hersenen steeds lastiger om positieve kanten van een situatie te zien. Daardoor kun je in een negatieve spiraal terecht komen, die kenmerkend is voor een depressie.

Je hersenen bevriezen als het ware in die negatieve stand en het worst haast onmogelijk om weer uit die stand te komen.

Langdurige stress kan ervoor zorgen dat je hersenen steeds meer moeite krijgen met het aanpassen aan nieuwe situaties. Dit wordt ook wel neuro plasticiteit genoemd. Als je hersenen zich minder goed kunnen aanpassen kun je last krijgen van depressies. Antidepressiva zorgt ervoor dat je hersenen zich weer kunnen aanpassen, maar lossen het onderliggende probleem niet op.

Ook uit andere onderzoeken blijkt dat langdurige stress kan leiden tot depressies. Dit kan gebeuren als de problemen onoverkomelijk lijken te zijn voor de stressvolle persoon.

6 Verminderde weerstand

Langdurige stress begint naast de geestelijke klachten natuurlijk ook lichamelijk zijn tol te eisen. In eerste instantie geeft acute stress je een boost, maar als de acute stress niet weg gaat en plaatsmaakt voor chronische stress wordt je immuunsysteem verzwakt.

Dit komt omdat de stresshormonen ervoor zorgen dat er tijdelijk geen energie meer naar je spijsvertering en immuunsysteem gaat, alle energie gaat naar je spieren en reflexen zodat je kunt vechten of ontsnappen.

Langdurige stress zorgt er dus voor dat je nooit uit die stressmodus komt en er structureel te weinig energie naar je spijsvertering en je immuunsysteem gaat. Je immuunsysteem krijgt moeite om zich te handhaven en je wordt vatbaar voor allerlei aandoeningen, bijvoorbeeld de griep of andere virussen.

Echter, als je handvaten krijgt om stress te verminderen en de stress ook daadwerkelijk verminderd wordt herstelt je immuunsysteem zichzelf ook weer.

Verderop in dit artikel krijg je ook tips om stress te verminderen als jij jezelf of iemand in je omgeving herkent in deze symptomen.

7 Slechte huid

Je huid staat onder invloed van allerlei stofjes die door je hersenen aangemaakt worden, zoals hormonen, cortisol en andere stoffen. Als je last hebt van stress krijgt je huid hier een andere mix van dan normaal waardoor ontstekingen kunnen ontstaan, meestal in de vorm van puistjes.

Daarnaast heb je doordat je spijsvertering ook op apegapen ligt ook veel sneller last van tekorten. Zonder al die vitaminen, mineralen en antioxidanten gaan processen minder goed werken en herstelt je lichaam de opgelopen schade minder goed.

Je huid is de belangrijkste barrière die alle schadelijke stoffen van buitenaf tegenhoudt. Je huid heeft het dus het zwaarst te verduren en daarom kun je de effecten van een ongezond lichaam door stress ook als eerste zien aan een slechte huid.

Niet voor niks dat je koortslip tevoorschijn komt als je last hebt van stress, juist op die momenten is je lichaam niet in staat om je te beschermen tegen de virussen die normaalgesproken onderdrukt worden.

Daarnaast helpt het verminderen van stress ook psoriasispatiënten om hun behandeling sneller succesvoller af te sluiten dan mensen die geen stressbehandeling ondergaan. Dit ging in dit onderzoek bijvoorbeeld om een lichtbehandeling.

Mensen met de psoriasisklachten herstelden sneller als ze mindfullness gebruikten om stress te verminderen.

Ditzelfde geldt natuurlijk ook voor mensen die “gewoon” een slechte huid hebben vanwege de stress, dan helpen vocht inbrengende crèmes en andere huid-herstellende middelen alleen niet, het zal altijd in combinatie met het aanpakken van stress moeten.

8 Maagklachten

Je spijsvertering is een goede graadmeter van de mate waarin jij last hebt van stress. Bij de meeste mensen slaat stress op de maag. Als jij veelvuldig last hebt van buikkrampen, een opgeblazen buik, diarree of oprispingen zonder dat daar een reden voor is dan is de kans groot dat stress de boosdoener is.

Stress en werk

Met de economische crisis, veranderingen op de arbeidsmarkt en de grote groei van zelfstandigen zonder personeel is stress op het werk een steeds groter wordend probleem. Om voor jezelf te testen of je stress op het werk hebt dat problematische vormen aanneemt kun je controleren of de volgende stress symptomen je bekend voorkomen.

9 Zaken voor je uit schuiven

De fight of flight situatie van acute stress komt op je werk tot uiting door gelijk dingen aan te pakken of juist in de flight modus te gaan en dingen voor je uit te schuiven.

Uit onderzoek is gebleken dat vooral mensen in sales-posities dingen uitstellen, zoals het zoeken naar een andere baan. Dit gebeurt vooral als mensen wel tevreden zijn over hun baan, maar hun privé leven daaronder lijdt.

Uit een ander onderzoek blijkt dat als extrinsieke redenen, zoals geld en niet het plezier in het werk, zorgt voor de motivatie voor een baan men sneller last van stress heeft.

Dit is ook een verklaring voor de lagere productiviteit, die veroorzaakt kan worden door het uitstellen van activiteiten.

Uit de twee bovengenoemde zaken kun je een duidelijke conclusie trekken. Als jij thuis niet gelukkig bent of je werkt alleen voor geld of voor de status, dan is de kans heel groot dat jij last krijgt van stress en je daardoor juist niet meer de energie of zin hebt om op zoek te gaan naar een baan die je wel leuk vindt.

Stress thuis zorgt ervoor dat je niet achter je droombaan aangaat. Andersom als je thuis wel gelukkig bent maar je hebt een baan die je niet aanstaat dan zal de stress je ook pakken. En de stress die je op je werk opdoet zal je op een gegeven moment ook mee naar huis nemen.

Heel belangrijk om op te merken is dat niet alleen de werkdruk je kan nekken. Minstens net zo belangrijk is het plezier dat je in je werk hebt. Als jij gelukkig bent met je werk dan is de werkdruk niet zo’n probleem wat betreft de mate van stress.

Stress en relaties

Zoals te zien in werk en stress heeft je werk soms ook effect op je relaties. Problemen in relaties hebben weer effect op de mate waarin jij je werk kunt doen. Dus het is heel belangrijk dat je op alle fronten gaat kijken of er sprake is van stress.

Stress belemmert je gehele functioneren, alleen stress thuis of alleen stress op je werk hebben zal na verloop van tijd tot stress thuis en op je werk leiden.

10 Elkaar negeren

Frictie tussen jou en je partner is herkenbaar aan dat je elkaar negeert, als je samen bent hebt je elkaar weinig te vertellen. Heb je wel een gesprek dan eindigt deze conversatie vaak in een meningsverschil.

Natuurlijk hoeft dit niet gelijk het einde van de relatie te betekenen, integendeel! Naarmate een relatie langer duurt gaat de eerste verliefdheid langzaam over in een soort flow, je leert elkaar door en door kennen en je kunt elkaar aanvoelen, je kunt alles met minder woorden af en soms zal de relatie zelfs een beetje saai zijn.

Saai is niet per definitie slecht, saai kan ook betekenen dat je alles gaat zoals je wilt, alle patronen en gewoontes verlopen soepel en je hebt je leven goed onder controle.

Vooral die meningsverschillen die na drie zinnen ontstaan en kortaf tegen elkaar zijn, zijn tekenen dat een of beide partners last heeft van stress. Ga samen op zoek naar de oorzaak van de stress en probeer deze oorzaak op te lossen. Jullie zijn immers niet voor niets al zolang een team!

11 Mensen vermijden

Soms moet je een gesprek aangaan dat gewoon niet leuk is. Wil je bepaalde mensen gewoon niet zien? Dan is de kans groot dat deze mensen jou energie kosten. Goede vrienden geven elkaar energie en vullen elkaar aan.

Begin jij bepaalde mensen te vermijden dan is de kans groot dat de vriendschap is verandert in de een geeft energie en de ander neemt energie.

Het is sowieso verstandig om vriendschapen om de zoveel tijd te evalueren. Een vriendschap ontstaat omdat jij en je vriend of vriendin op dat moment in je leven een klik hadden. Dit is geen garantie op een levenslange gelijkwaardige vriendschap. Ieder leeft zijn leven en het is heel normaal dat je op een gegeven moment uit elkaar groeit. Ieder bewandelt zijn pad en de klik die toen op dat moment was is niet meer van toepassing.

Dit is heel normaal en je moet hier realistisch in zijn, vrienden komen en gaan en echte vrienden voor het leven zijn schaars!

Tot slot:

Om stress te voorkomen of te verminderen is het dus heel belangrijk dat je de patronen van iemand die last van stress heeft herkent. Dat kan stress bij jezelf zijn maar dat geldt evenzo voor mensen die je dierbaar zijn. Herken je de bovenstaande stresssymptomen? Bespreek dat op het juiste moment met deze personen, soms is het voor een ander namelijk duidelijker en makkelijker om stress te herkennen dan dat je stress zelf herkent.

Is er sprake van stress dan moet je er snel wat aan doen voordat de stress je gezondheid, je relatie of je werk aantast. Stress is gif!

Omgaan met stress

Stress is vervelend om te hebben. Er zijn verschillende manieren om met stress om te gaan. In eerste plaats is het belangrijk om stress te voorkomen. Mocht het al te laat zijn, dan kun je stress verminderen.

Als je vastgesteld hebt dat je last hebt van stress dan moet je jezelf het volgende gaan afvragen:

Wat bezorgd jou stress

Wordt de stress bij jou veroorzaakt door je werkdruk, geldzorgen of vanwege externe factoren zoals geluidsoverlast. Of is het het nieuws met al dat leed en falende politici?

Met andere woorden zijn er situaties die jou stress bezorgen?

Wie bezorgd jou stress

Daarnaast kan het heel goed zijn dat het geen situatie is die je stress brengt. Erger jij je aan iemand of ontloop je consequent een persoon. Is het je partner of je puberende kind die je helemaal op tilt laat slaan.

Hoe reageer je op deze situatie?

In een notendop is het heel belangrijk dat je kijkt hoe jij reageert op de stressveroorzaker. Kun je iets aan de manier van reageren doen. Bedenk bij jezelf of je invloed hebt op de situatie.

Heb ik invloed op de situatie?

Als voorbeeld: heb jij invloed op al die zelfmoordaanslagen en beschietingen? Het antwoord is nee, dat heb je niet. Dus voor jou is het beter om niet meer elke dag naar het nieuws te kijken. Het nieuws raakt je dusdanig dat het je gezondheid aantast. En je helpt er echt niemand mee hoor, door er ziek van te worden.

Met andere woorden, maak je niet druk om zaken waar je geen enkele invloed op hebt, het heeft namelijk geen zin. Het is verspilde energie.

Een ander voorbeeld: Neem bijvoorbeeld ziekte of de dood, dat gegeven heb je geen invloed op, hoe triest ook. Maar door sterk te zijn ben jij een steunpilaar voor je omgeving. Je kijkt dus naar wat je wel kunt doen, welke positieve invloed jij op deze situatie kunt hebben, en dat is steun bieden.

Dus richt je op datgenen waar je wel invloed op hebt. Daar waar je wel invloed hebt kun je ook proberen de situatie verbeteren.

Kan ik de situatie vermijden

Situaties waar jij geen enkele invloed op hebt en waar voor jou ook helemaal niks te winnen valt kun je maar het beste uit de weg gaan. Neem afscheid van vrienden die je vrienden niet zijn. Neem je verlies als een relatie echt niet meer werkt wat je ook probeert, en ga op zoek naar een andere baan als de sfeer op je werk helemaal verpest is en er voor jou geen eer meer te behalen valt.

Je weerbaarder maken tegen stress

De laatste tip die ik je wil geven is dat je door gezond te leven en te eten jij je lichaam weerbaarder maakt tegen stress. Door regelmatig te sporten, te mediteren of aan yoga te doen zorg je ervoor dat je geest minder vatbaar is voor stress.

Dit was een korte samenvatting met anti stress tips. Een veel uitgebreidere lijst met  tips tegen stress vind je hier.

Bronnen:

https://books.google.nl/books?hl=nl&lr=&id=HJwqWQhQELMC&oi=fnd&pg=PA3&dq=Stress+definition&ots=onlQdX18-_&sig=53BoEPPSTkJCBO-94931QZ92tP8#v=onepage&q=Stress%20definition&f=false

http://link.springer.com/article/10.1007/BF03060115

http://www.calmclinic.com/anxiety/symptoms/close-irritability

http://www.nature.com/npp/journal/v33/n1/abs/1301574a.html

http://www.psy-journal.com/article/S0165-1781%2898%2900139-5/abstract

http://www.nature.com/jid/journal/v126/n8/abs/5700104a.html

http://journals.lww.com/psychosomaticmedicine/Abstract/1998/09000/Influence_of_a_Mindfulness_Meditation_Based_Stress.20.aspx

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/08853134.1997.10754079#.VbFHUflD1ko

http://web.ba.ntu.edu.tw/luolu/1999%20Work%20motivation%20job%20stress%20and%20employees%20well%20being.pdf

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share