• Positief omgaan met negatieve gedachten

Positief omgaan met negatieve gedachten

2014-06-08T20:52:11+01:00juni 8th, 2014|Mentale Gezondheid|18 Reacties

Laatste update: door

Positief omgaan met negatieve gedachten

We hebben allemaal wel eens van die momenten dat we negatieve gedachten hebben. Is helemaal niet erg, want negatieve gedachten kunnen erg nuttig zijn om goede keuzes te kunnen maken, om te zorgen dat we geen onbezonnen beslissingen nemen en goed de kansen en mogelijkheden afwegen. Negatief denken brengt in dit soort gevallen het ‘worst-case’ scenario naar boven. Eigenlijk kunnen we in dit geval beter spreken van kritisch denken.

Het wordt een ander verhaal als de negatieve gedachten écht negatief worden, en vooral blijven. Dat je hoofd zo vol zit met negatieve gedachten, dat er eenvoudigweg geen ruimte meer is voor positieve gedachten, gedachten die een glimlach om je mond kunnen toveren. Als je dan vervolgens in de nacht niet kunt slapen doordat je blijft malen in die negatieve gedachtestroom, wordt het hoog tijd om hier iets aan te doen.

Wat verstaan we onder ‘negatief denken’?

Kritisch denken, zoals in de inleiding omschreven, is vrij normaal en helpt je bij het maken van keuzes. Maar écht negatief denken is de overtreffende trap van kritisch denken. Bij negatief denken worden in je gedachten alléén de negatieve punten onthouden, en als deze nativiteit er niet is, dan verzin je er wel eentje. Want je zwelgt helemaal in de negatieve gedachten en je hebt het ook nodig om te kunnen functioneren, tenminste dat denk je.

Een psycholoog heeft ooit een zeer treffend experiment gedaan hiermee, wat precies illustreert waar het hier over gaat. Hij zette een negatieve denker in een compleet witte kamer, met op één van de muren een zwarte stip van 1 centimeter doorsnede. De negatieve denker ziet alleen maar die stip, die overigens in hun herinneringen véél groter is dan 1 centimeter. De witte wanden vallen niet eens op! De positieve d