Alternatieve Geneeskunde

Laatste Update: 6 maart 2017

De geneeskrachtige werking van kruiden

kruiden-gezondVoordat we kunnen gaan praten over de geneeskrachtige werking van kruiden is het wel belangrijk om eerst eerlijk te zijn en toe te geven dat er geen ‘magische voedingstoffen’ zijn die alle problemen oplossen.

Naarmate we meer leren over het menselijk lichaam beseffen we ons steeds meer dat een optimale gezondheid een balans is die niet enkel gebaseerd is op wat we eten en hoeveel lichaamsbeweging we krijgen, maar ook aan welke toxines we worden blootgesteld en de hoeveelheid stress en algemene tevredenheid in ons leven.

Daarnaast zijn er nog een paar andere variabelen te bedenken, bijvoorbeeld ons metabolisme en onze genen.

Met dat in het achterhoofd is er zeker genoeg historisch en wetenschappelijk bewijs om aan te geven dat kruiden een geneeskrachtige werking hebben. Denk er wel aan dat kruiden niet werken als farmaceutische middelen.

Kruiden werken op een holistische manier, dit betekent dat ze bepaalde delen van ons lichaam beïnvloeden in plaats van één bepaald symptoom te behandelen.

Veel kruiden voeden en herstellen de systemen van het lichaam en onze inwendige organen. Hierdoor kunnen ze zich genezen en functioneren zoals oorspronkelijk bedoeld is.

Wat is de definitie van een kruid?

Wat is een kruid? Zijn dit specerijen zoals kaneel, basilicum of rozemarijn? Dit kan dus wel, want veel voorkomende huishoudelijke kruiden hebben een geneeskrachtige werking evenals voedingswaarde. Kruiden zoals rozemarijn (Rosmarinus officinalis) worden al eeuwen medicinaal gebruikt.

Een eenvoudige kop rozemarijn thee kan al snel verlichting bieden bij hoofdpijn of spijsverteringsproblemen. Daarnaast kan het ook lokaal worden gebruikt als een versterkende haarspoeling.

Andere veel voorkomende kruiden blijken ook een geneeskrachtige waarde te hebben. Zo wordt kaneel (Cinnamomum zeylanicum) steeds populairder als een hulpmiddel om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Uit onderzoek bleek dat kaneel de bloedsuikerspiegel verbeterde bij mensen met type 2 diabetes.

Recent onderzoek over het kruid kurkuma (Curcuma longa) toont aan dat dit kruid inflammatie aanzienlijk vermindert. Inflammatie is een aandoening waarvan artsen denken dat het aan de kern staat van veel verschillende ziekten.

Een onderzoek van drie maanden in Italië met 50 patiënten die last hebben van osteoartritis toonde aan dat de patiënten die kurkuma naast hun standaardbehandeling namen het gebruik van ontstekingsremmende geneesmiddelen konden verminderen met maar liefst 63 procent.

Wat is een kruid?

Dus wat is dan een kruid precies? Een kruid wordt gedefinieerd als een kruidachtige plant die medicinale waarde heeft. Dit zou dus bepaalde specerijen kunnen omvatten of elke andere plant die een effect op de menselijke gezondheid heeft.

Historisch bewijs

De geschiedenis van de kruidengeneeskunde is de geschiedenis van onze relatie met planten en het feit dat we ze nodig hadden voor onze lichamelijke gezondheid en overleving. Wanneer die relatie precies is begonnen is echter moeilijk te zeggen. Archeologen denken dat onze eerste voorouders (dus van de moderne mens) ongeveer 300.000 jaar geleden het licht zagen.

Het is ons dan ook gemakkelijk voor te stellen dat onze voorouders volledig afhankelijk waren van wat de aarde had. Onze voorouders konden niet even naar de supermarkt om een pleister te kopen en konden ook geen paracetamol halen tegen de hoofdpijn. De dichtstbijzijnde spoedeisende hulp is voor onze voorouders een paar honderdduizend jaar verder weg.

Wat we wel weten dankzij archeologisch bewijs dat 65.000 jaar oud is, is dat mensen planten gebruikten voor medicinale en spirituele doeleinden. Deze relatie is duidelijk aantoonbaar dankzij plantaardig en stuifmeel bewijs uit verschillende begraafplaatsen zoals de grot van Shanidar in het noorden van Irak.

Bewijs in Egypte

Historisch gezien hebben we voorbeelden van de relatie tussen mensen en kruiden uit elke cultuur. De Egyptenaren gebruikten kruiden voor alles van schoonheidsrituelen tot balsemvloeistof. Veel originele papyrus documenten die zijn opgegraven verwijzen naar kruiden en formules die nog steeds gebruikt worden.

Een voorbeeld hiervan is de balsemolie van Ramses II in 1224 A.D. Eén van de belangrijkste bestandsdelen van deze balsemolie was kamille (Matricaria recutita), een kruid dat vandaag nog wordt erkend vanwege de kalmerende werking en de heerlijke geur. Een ander voorbeeld is knoflook (Allium sativum) dat de Egyptenaren gebruikten als gorgeldrank en tegen keelpijn.

[pullquote]Vandaag de dag weten we dat knoflook krachtige antibacteriële, antischimmel en andere geneeskrachtige eigenschappen heeft.[/pullquote]

De Fransen en kruiden

Ook de Fransen staan ​​bekend om hun schoonheidsrituelen waarvan er veel op kruiden gebaseerd zijn. Marie Antoinette, die bekend stond om haar schoonheid en jeugdige uitstraling, zou een haarspoeling van kruiden hebben gebruikt als salie (Salvia officinalis), die ervoor zorgden dat het haar niet grijs zou worden.

Karel VI van Frankrijk drong er op aan dat zijn kussens werden gevuld met lavendel (Lavandula) waar hij ook ging. Tegenwoordig wordt lavendel veel gebruikt als hulpmiddel om te slapen en als een kalmerend middel.

Kruiden en de Romeinen

Hoewel de geneeskunde en in het bijzonder artsen binnen de Romeinse cultuur niet op veel aanzien konden rekenen zijn er nog steeds historische verwijzingen naar het gebruik van kruiden in de Romeinse samenleving. Het gerucht gaat dat Romeinse soldaten altijd een thee kregen die werd gemaakt van de bloemen van de bernagie (Borago officinalis) planten voordat ze ten strijde trokken. De soldaten dachten dat dit kruid ze moed gaf.

Tegenwoordig weten we dat bernagie werking heeft op de bijnieren, dit zou de Romeinen meer uithoudingsvermogen op het slagveld kunnen geven.

Indianen in Noord Amerika

De meeste Indianen uit Noord-Amerika maakten veel gebruik van kruiden en spirituele energie om niet alleen de mens te helen maar de hele stam. In deze cultuur werden kruiden vaak via beren ontdekt. Veel stammen hadden een heilige relatie met beren en de stam keek welke wortels en kruiden dat beren opgraven.

Op die manier kwamen ze op ideeën voor nieuwe kruidengeneesmiddelen. Veel indianenstammen langs de noordelijke oostkust maakten gebruik van kruiden als zilverkaars.

Wetenschappelijk bewijs

Wanneer we het hebben over wetenschappelijk onderzoek met kruiden moeten mensen zich wel herinneren dat de moderne wetenschap pas recentelijk bezig gaat met dezelfde kruiden die kruidendokters en inheemse genezers al voor de geschreven geschiedenis gebruikten.

Gelukkig wordt er wel steeds meer wetenschappelijk bewijs geleverd voor het gebruik van bepaalde kruiden zodat we ook bij sceptici kunnen aantonen wat de geneeskrachtige werking van kruiden is. Dit zijn een paar van de kruiden die zijn onderzocht:

Sint-Janskruid (Hypericum perforatum)

Uit meer dan 30 verschillende onderzoeken, waarbij duizenden patiënten zijn onderzocht, blijkt dat Sint Janskruid bij veel mensen goed werkt als een antidepressivum. Dit is een goed alternatief, zeker als we kijken naar de bijwerkingen die worden geassocieerd met veel voorgeschreven antidepressiva.

Ter vergelijking, bij de patiënten die Sint-Janskruid namen hadden er maar gemiddeld 2,4% bijwerkingen, dit in tegenstelling tot de standaard 30 tot 40% voor mensen die antidepressiva nemen.

Oranje springzaad (Impatiens capensis)

Een inmiddels beroemd onderzoek uit 1957 toonde aan dat in 108 van de 115 gevallen Oranje springzaad een goede behandeling was tegen brandnetels. Vaak groeien deze twee planten dan ook bijna direct naast elkaar.

Calendula (Calendula officinalis)

Recent onderzoek met calendula heeft aangetoond dat het belangrijke anti-inflammatoire eigenschappen heeft. Daarnaast is het ook succesvol gebleken in het vernietigen van vrije radicalen. De eigenschappen van calendula zouden kunnen beschermen tegen ziekten zoals hart- en vaatziekten en kanker.

Tulasi, heilig Basilicum (Verbena officinalis)

Deze plant wordt bij bepaalde tradities in India als heilig beschouwd. Het heeft geurige bladeren waarvan bekend is dat ze de spijsvertering kunnen helpen. Slechts 100 mg per kilo lichaamsgewicht tulsîblaadjes zou de zuursecretie verminderen en het slijmvlies van de maag beter kunnen beschermen.

Tulsîblaadjes zitten vol met fytochemicaliën die sterke antivirale, antibacteriële, en antioxidante werkingen hebben.

Conclusie

Kruidengeneeskunde is bij net zo oud als de eerste mensen. Deze kwamen er al snel genoeg achter dat deze planten mensen konden genezen. De geneeskrachtige werking van kruiden is door vele culturen geaccepteerd, al duizenden jaren lang. Misschien nog wel indrukwekkender is het feit dat meer dan de helft van onze huidige geneesmiddelen zijn afgeleid van medicinale planten.

De moderne geneeskunde met al zijn pillen en dure operaties is nauwelijks 200 jaar oud, kruidengeneeskunde is echter al gemakkelijk tienduizenden jaren oud.

Historisch en wetenschappelijk bewijs nagelaten, het meest overtuigende bewijs is wat je zelf van de geneeskrachtige werking van kruiden denkt. Jouw eigen ervaring zal je laten weten of kruiden wel of niet goed bij jou passen.

Dat wil niet zeggen dat je uitsluitend gebruik moeten maken van de kruidengeneeskunde, dat is net zo onevenwichtig als enkel alleen maar de moderne geneeskunde gebruiken is.

gezondIk ben echter wel van mening dat we meer aandacht moeten besteden aan het voorkomen van veel van de kwalen die kunnen worden voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan een gezonde, voeding, vermindering van de hoeveelheid stress, kruidengeneeskunde, en genoeg lichaamsbeweging.

Natuurlijk heeft de moderne geneeskunde zijn eigen plaats in die mix, maar dat betekend niet dat we er exclusief op hoeven te vertrouwen.

Heb je zelf ervaring de genezende werking van kruiden? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

3 Shares
Tweet
Pin
Share3