• grip op koolhydraten deel 1

Grip op koolhydraten deel 1

2016-11-15T14:51:48+00:00 september 20th, 2012|Koolhydraten|0 Reacties

Grip op koolhydraten deel 1

Veel van de bekende diëten op de markt gaan er van uit om de inname koolhydraten te minderen. Leer in dit artikel hoe je grip kunt krijgen op de hoeveelheid koolhydraten. En waarom koolhydraten een essentiële functie hebben in een gezond en gevarieerd dieet.

Introductie koolhydraten

Heel simpel gezegd zorgen koolhydraten voor energie en wordt door je lichaam gehaald uit voedingsmiddelen zoals groente, fruit, zuivelproducten, graanproducten, pasta etc. Je lichaam gebruikt deze voedingsmiddelen om glucose te maken.

Glucose wordt gebruikt door je lichaam als brandstof en door een ingenieus proces van spijsvertering en stofwisseling komt glucose in de cellen waar het verbrand wordt zodat je lichaam de brandstof heeft om te functioneren.

[pullquote]Glucose is een vorm van energie die of opgeslagen wordt of direct gebruikt wordt door je lichaam.[/pullquote]

Koolhydraten zijn daarom een belangrijke bron van energie voor je lichaam en bevatten belangrijke vitamines en mineralen.

Maar niet alle koolhydraten zijn hetzelfde.. een aantal daarvan kunnen voor overgewicht en andere chronische klachten zorgen in grote hoeveelheden. En een ander soort koolhydraat zijn juist heel goed voor je.

Indeling koolhydraten

  • Koolhydraten die we uit ons voedsel halen kun je onderscheiden in 4 groepen, namelijk:
  • Enkelvoudige koolhydraten (officeel worden deze monosacchariden genoemd)
  • Tweevoudige koolhydraten (disacchariden)
  • Beperkt aantal enkelvoudige koolhydraten (oligosacchariden)
  • Meervoudige koolhydraten (polysacchariden)


Dit kan nogal vaag klinken indien je nog niet verder verdiept hebt in koolhydraten. Waar het op neer komt is hoe de koolhydraten worden omgezet in het lichaam. De enkelvoudige koolhydraten kunnen zeer snel door het lichaam gebruikt worden, denk aan witte suikers.

De tweevoudige koolhydraten en meervoudige koolhydraten (de bekendste is zetmeel) moet er eerst energie gebruikt worden om de koolhydraten te gebruiken aan de hand van enzymen.

Het gevolg is dat het langer duurt wat weer een positieve invloed heeft op de bloedsuikerspiegels en hoeveelheid insuline die moet vrijkomen.

Verteerbare en onverteerbare koolhydraten

Verder heb je ook nog verteerbare en onverteerbare koolhydraten en zoals de naam al zegt: dit zijn de koolhydraten die in de spijsvertering kan worden afgebroken en in je lichaam terecht komt. De verteerbare koolhydraten zijn de enkelvoudige (zoals witte suiker), tweevoudige koolhydraten, en zetmeel (volkorenproducten).

Voedingsvezels (ballaststof)

Onverteerbare koolhydraten zijn voedingsvezels en gaan via de dunne darm naar de dikke darm en bevorderen de spijsverteringsproces. Deze zijn zeer belangrijk voor een goede darmfunctie en om op lange termijn klachten zoals een prikkelbare darm, aambeien te voorkomen.

Verder heeft recent onderzoek aangetoond dat voedingsvezels zelfs de cholesterol kunnen verlagen en een gunstige effect hebben op het voorkomen van diabetes type 2.

In volkorenproducten, havermout, groente en fruit zul je vooral voedingsvezels aantreffen en moeten daarom een belangrijk onderdeel zijn van je dagelijks voedingspatroon. De aanbevolen hoeveelheid voedingsvezels ligt tussen de 18 en 23 gram per dag voor een volwassene, exact is niet duidelijk.

Echter, de meeste mensen krijgen bij lange na niet genoeg vezels binnen waardoor er gezondheidsklachten kunnen ontstaan.

Koolhydraat arm dieet

Om af te vallen wordt een koolhydraatarm dieet aangeraden. De naam kan alleen voor een misconceptie zorgen aangezien koolhydraten belangrijk zijn voor energie. Belangrijk is om bewerkte voedingsmiddelen (met enkelvoudige koolhydraten) zoals koekjes, cakes, wit brood, frisdrank, bier etc. te laten staan en te vervangen door meervoudige complexe koolhydraten.

Dit zijn koolhydraten met zetmeel en voedingsvezels wat een gunstig effect voor afvallen en gezondheidsklachten voorkomen.

Het probleem van extreme koolhydraatarme diëten is dat de balans verstoord raakt in het lichaam. Dit betekent dat je lichaam zeer snel gewicht verliest (vooral water) en zodra je weer normale hoeveelheden koolhydraten eet wordt het verlies weer aangevuld. Veel beter is om meer volkorenproducten te eten, meer groete, fruit en kleine hoeveelheden vlees.

Conclusie

Koolhydraten zijn zeer belangrijk voor een goede gezondheid. Ze geven je lichaam energie om goed te functioneren. Wanneer je overtollige kilo's wilt kwijtraken is het belangrijk om voor koolhydraten te kiezen met voedingsvezels (of ballaststof) en dit kun je zien op de achterkant van de verpakking.

Verder start je ontbijt met een goede bron van meervoudige koolhydraten zoals havermout of meergranen / volkorenproducten zodat je de dag goed begint.

Lees hier deel 2 over hoe je grip kunt krijgen op koolhydraten met een aantal handige tips.

 

Reactie achterlaten

Over de Auteur:

Robert Jan (RJ) is de initiatiefnemer en het (nieuwe) gezicht van OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.
Zoek Op Klacht:
4 Shares
Share1
Tweet
Pin3