Koolhydraten

Laatste Update: 15 november 2016

Grip op koolhydraten deel 1

Veel van de bekende diëten op de markt gaan er van uit om de inname koolhydraten te minderen. Leer in dit artikel hoe je grip kunt krijgen op de hoeveelheid koolhydraten. En waarom koolhydraten een essentiële functie hebben in een gezond en gevarieerd dieet.

Introductie koolhydraten

Heel simpel gezegd zorgen koolhydraten voor energie en wordt door je lichaam gehaald uit voedingsmiddelen zoals groente, fruit, zuivelproducten, graanproducten, pasta etc. Je lichaam gebruikt deze voedingsmiddelen om glucose te maken.

Glucose wordt gebruikt door je lichaam als brandstof en door een ingenieus proces van spijsvertering en stofwisseling komt glucose in de cellen waar het verbrand wordt zodat je lichaam de brandstof heeft om te functioneren.

[pullquote]Glucose is een vorm van energie die of opgeslagen wordt of direct gebruikt wordt door je lichaam.[/pullquote]

Koolhydraten zijn daarom een belangrijke bron van energie voor je lichaam en bevatten belangrijke vitamines en mineralen.

Maar niet alle koolhydraten zijn hetzelfde.. een aantal daarvan kunnen voor overgewicht en andere chronische klachten zorgen in grote hoeveelheden. En een ander soort koolhydraat zijn juist heel goed voor je.

Indeling koolhydraten

  • Koolhydraten die we uit ons voedsel halen kun je onderscheiden in 4 groepen, namelijk:
  • Enkelvoudige koolhydraten (officeel worden deze monosacchariden genoemd)
  • Tweevoudige koolhydraten (disacchariden)
  • Beperkt aantal enkelvoudige koolhydraten (oligosacchariden)
  • Meervoudige koolhydraten (polysacchariden)


Dit kan nogal vaag klinken indien je nog niet verder verdiept hebt in koolhydraten. Waar het op neer komt is hoe de koolhydraten worden omgezet in het lichaam. De enkelvoudige koolhydraten kunnen zeer snel door het lichaam gebruikt worden, denk aan witte suikers.

De tweevoudige koolhydraten en meervoudige koolhydraten (de bekendste is zetmeel) moet er eerst energie gebruikt worden om de koolhydraten te gebruiken aan de hand van enzymen.

Het gevolg is dat het langer duurt wat weer een positieve invloed heeft op de bloedsuikerspiegels en hoeveelheid insuline die moet vrijkomen.

Verteerbare en onverteerbare koolhydraten

Verder heb je ook nog verteerbare en onverteerbare koolhydraten en zoals de naam al zegt: dit zijn de koolhydraten die in de spijsvertering kan worden afgebroken en in je lichaam terecht komt. De verteerbare koolhydraten zijn de enkelvoudige (zoals witte suiker), tweevoudige koolhydraten, en zetmeel (volkorenproducten).

Voedingsvezels (ballaststof)

Onverteerbare koolhydraten zijn voedingsvezels en gaan via de dunne darm naar de dikke darm en bevorderen de spijsverteringsproces. Deze zijn zeer belangrijk voor een goede darmfunctie en om op lange termijn klachten zoals een prikkelbare darm, aambeien te voorkomen.

Verder heeft recent onderzoek aangetoond dat voedingsvezels zelfs de cholesterol kunnen verlagen en een gunstige effect hebben op het voorkomen van diabetes type 2.

In volkorenproducten, havermout, groente en fruit zul je vooral voedingsvezels aantreffen en moeten daarom een belangrijk onderdeel zijn van je dagelijks voedingspatroon. De aanbevolen hoeveelheid voedingsvezels ligt tussen de 18 en 23 gram per dag voor een volwassene, exact is niet duidelijk.

Echter, de meeste mensen krijgen bij lange na niet genoeg vezels binnen waardoor er gezondheidsklachten kunnen ontstaan.

Koolhydraat arm dieet

Om af te vallen wordt een koolhydraatarm dieet aangeraden. De naam kan alleen voor een misconceptie zorgen aangezien koolhydraten belangrijk zijn voor energie. Belangrijk is om bewerkte voedingsmiddelen (met enkelvoudige koolhydraten) zoals koekjes, cakes, wit brood, frisdrank, bier etc. te laten staan en te vervangen door meervoudige complexe koolhydraten.

Dit zijn koolhydraten met zetmeel en voedingsvezels wat een gunstig effect voor afvallen en gezondheidsklachten voorkomen.

Het probleem van extreme koolhydraatarme diëten is dat de balans verstoord raakt in het lichaam. Dit betekent dat je lichaam zeer snel gewicht verliest (vooral water) en zodra je weer normale hoeveelheden koolhydraten eet wordt het verlies weer aangevuld. Veel beter is om meer volkorenproducten te eten, meer groete, fruit en kleine hoeveelheden vlees.

Conclusie

Koolhydraten zijn zeer belangrijk voor een goede gezondheid. Ze geven je lichaam energie om goed te functioneren. Wanneer je overtollige kilo's wilt kwijtraken is het belangrijk om voor koolhydraten te kiezen met voedingsvezels (of ballaststof) en dit kun je zien op de achterkant van de verpakking.

Verder start je ontbijt met een goede bron van meervoudige koolhydraten zoals havermout of meergranen / volkorenproducten zodat je de dag goed begint.

Lees hier deel 2 over hoe je grip kunt krijgen op koolhydraten met een aantal handige tips.

 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. goedenavond ,heb de laatste tijd veel problemen met ontlasting ik heb lang jaren hogen bloeddruk tabletten gehad ,en dan toch op eens mijn bloed druk erg hoog was en de dokter mij de dubbelen dosis gegeven heeft waar door ik steeds meer begon te hoesten zonder verkouden te zijn en mijn ontlasting steeds meer op brei begon te lijken ,ik heb de dokter dat gezegd en kreeg toen andere tabletten paar dagen was het iets beter maar ik heb toevallig zin in een kopje groene thee gehad en dat toen ook allen avonden gedronken ,ben daar na weer bij de dokter geweest om mijn bloed druk na te kijken en hij tot mijn verbazing vertelde dat mijn bloed druk heel goed was , en dus ik geen bloed druk pillen meer hoefde te nemen alleen nog een plas pil maar daar ik nu een week of 4 geen hoge bloed druk tabletten gehad heb maar wel maag capsules van 40 ml al heel veel jaren krijg in verband dat ik ooit heel veel magenslijmhuid heb gehad en daar door mijn slokdarm een gat in zat ,en later gezegd word dat het nu dicht was maar wel een litteken zat maar bleef toch steeds problemen houden ,dus ja den ik of die maag capsules er mee te maken hebben dat mijn ontlasting ook niet beter word ,het is steeds zacht en soms met harde stukjes er in en soms ook eten resten en zurig stinkt ,de kleur is middel bruin of ook af en toe iets donkerder ,dat wisselt nog al eens,nu ga ik meestal morgens na het opstaan en dan schiet het er uit ,heel raar en dan over dag ook vaak nog eens met wat ik al beschreven heb ,dus maak ik mij toch wel wat zorgen ,vroeger was het altijd harde ontlasting ,ben nu 74 ,of dat het iets met de leeftijd te maken heeft ?
    hoop dat u mij kan helpen

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

6 Shares
Tweet
Pin6
Share