Algemeen

Laatste Update: 22 juli 2020

Je menstruatie uitstellen, of juist vervroegen? 2 x 6 huismiddeltjes!

menstruatie uitstellenEr zijn, voor de dames onder ons, een paar dingen zeker in het leven. Eéntje daarvan is het feit dat je iedere maand ongesteld wordt. Voor veel vrouwen is dit de normaalste zaak van de wereld, een onderdeel van het leven. Voor anderen zal het nooit gewoon worden, met name door het feit dat het altijd ongelegen komt. Niemand die het ziet dat je in ‘die week’ zit, maar voor jezelf kan het erg vervelend zijn:

Het kan je beperken in wat je wilt doen. Denk maar eens aan die leuke strandvakantie op Ibiza, of dat spannende afspraakje met iemand uit de hogere klas. Of misschien valt je menstruatie wel precies op je trouwdag. Allemaal gebeurtenissen die voor jou heel erg belangrijk zijn, en waar je het ongesteld zijn even niet bij kunt gebruiken.

Heb jij heel lang uitgekeken naar die strandvakantie? Terecht, want je hebt er waarschijnlijk hard voor gewerkt om de ticket te kunnen betalen. Maar nu blijkt dat je een deel van je vakantie ongesteld bent. Op zich heel normaal, maar even niet tijdens jouw vakantie. Ongesteld zijn kan samen gaan met krampen, pijn in je onderrug, heftige bloedingen, een misselijk gevoel. Op deze manier voel je je niet lekker in je beach outfit. En als je nu een leuke date tegenkomt?

Is allemaal een beetje gênant, en dan druk ik me nog erg soft uit. Het liefst zou je je menstruatie uit willen stellen, of juist vervroegen om tijdens de vakantie geen verrassingen te hebben.

Of misschien heb je wel een hele belangrijke vergadering, precies midden in de week dat je ongesteld moet worden. Normaal gesproken kun je je ziek melden, maar deze vergadering wordt erg bepalend voor jouw toekomst binnen het bedrijf. Erg belangrijk dus. Kun je je voorstellen om uitgebreid het woord te moeten doen, terwijl je op hetzelfde moment in elkaar krimpt van de krampen en de pijn?

Het liefst zou je je menstruatie een paar dagen uit willen stellen, want jouw carrière is toch wel heel belangrijk.

Wat je reden ook is om je menstruatie uit te willen stellen, of juist te vervroegen, het zal je verheugen om te weten dat dit inderdaad mogelijk is. Je kunt natuurlijk ‘spelen’ met je anticonceptiepil, anticonceptiepleister of hormonenring. Dat is de gemakkelijkste manier.

En als je geen hormonale anticonceptie gebruikt, kun je naar je huisarts gaan. Deze kan een medicijn voorschrijven, waarmee je je menstruatie uit kunt stellen.

Maar als je niet wilt rommelen met hormonen in een pilletje, dan kun je ook nog terugvallen op een aantal natuurlijke methodes, gewoon met behulp van voeding.

Ik zet alle mogelijkheden even voor je op een rijtje, maar eerst wil ik je uitleggen wat, en wanneer, er precies gebeurt tijdens de maandelijkse cyclus.

De menstruatie: Wat gebeurt er precies, en wanneer?

De maandelijkse cyclus is erg persoonlijk, en kan variëren van 24 tot wel 37 dagen. Deze variatie in lengte hangt heel sterk af van een veelvoud aan factoren, waaronder ziekte, hoeveelheid stress, medicatie, en contact met andere vrouwen.

Dit laatste is opmerkelijk, want het schijnt zo te zijn dat een groep vrouwen die in hetzelfde huis wonen, zich onbewust aan elkaar aanpassen en na verloop van tijd rond dezelfde periode ongesteld zijn.

In de meeste gevallen is de menstruatiecyclus regelmatig, maar kan verstoord worden door een aantal factoren, zoals zwangerschap, stress, dieet, tijdelijke hormonale onbalans, sport en ziekte.

Laten we eens kijken wat er precies gebeurt bij een gemiddelde menstruatiecyclus van 28 dagen:

De gehele periode van 28 dagen, bestaat uit 4 fases:

De Menstruatie Fase

De hele menstruatie periode begint met het moment dat je ongesteldheid begint. De bloedingen zijn dus een feit. Deze periode duurt meestal 5 dagen, met een piek rond de derde dag. Deze bloedingen zijn het gevolg van het feit dat de eicel van de vorige periode niet bevrucht is, waardoor alle voorbereidingen voor een eventuele zwangerschap teniet gedaan worden.

De Folliculaire Fase

Vanaf de zesde dag tot en met de veertiende dag zit je in de folliculaire fase. Door bepaalde hormonen wordt je baarmoeder voorbereid voor een eventuele zwangerschap. Tegelijkertijd begint er een eicel te rijpen in de eierstokken. Deze is volgroeid tussen de 10de en de 14de dag van je periode.

De Ovulatie Fase

Op, of rond, de 14de dag, is het tijd voor de ovulatie. Eén eicel maakt zich los van de eierstok, en begint zich te bewegen en komt aan in de eileiders. Vanaf nu ben je vruchtbaar. In feite is de vruchtbare periode wat langer, want sperma kan tot 48 blijven leven. Dit kan twee dagen ‘winst’ opleveren.

De Luteale Fase

De eicel is nu onderweg naar de baarmoeder. Tijdens deze reis kan het nog steeds bevrucht worden. Maar als er na een paar dagen geen bevruchting plaats vindt, zal je lichaam zich gaan voorbereiden op het afstoten van de eicel, en het terugdraaien van alle voorbereidingen die in de baarmoeder plaats hebben gevonden.

Hierna kom je weer in de menstruatie fase, waarna het hele verhaal opnieuw begint.

Menstruatie uitstellen of vervroegen met de pil, hormoonring of hormoonpleister

Als je de pil gebruikt, is het regelen van je menstruatie relatief eenvoudig. Afhankelijk van het soort anticonceptie wat je gebruikt, kun je het volgende doen:

De anticonceptiepil

Je menstruatie uitstellen met behulp van de pil is relatief eenvoudig: In het geval van een eenfase combinatiepil, wat de meest gebruikte is, stop je normaalgesproken een week na het einde van de strip. Dit is de week dat je ongesteld moet worden. Als je dat even niet wilt, begin je direct met de volgende strip, zonder te stoppen. Dit kun je tot maximaal 3 keer achter elkaar doen.

Je moet er overigens wel rekening mee houden dat er een kans is op kleinere tussenbloedingen.

Om je menstruatie juist te vervroegen, kun je tot maximaal 7 dagen eerder stoppen met de laatste strip, waarna je menstruatie op gang gaat komen. Na 7 dagen ga je weer verder met de volgende strip.

De hormoonring

Met de hormoonring werkt het op dezelfde manier: Normaal gesproken verwijder je de hormoonring na 3 weken, en breng je na de stopweek een nieuwe ring in. Maar als de menstruatie nu even niet gelegen komt, breng je direct de nieuwe ring in, zonder te stoppen. Je menstruatie zal dan achterwege blijven.

Ook hier is kans op tussentijds bloedverlies.

De hormoonpleister

Ook de hormoonpleister kun je doorplakken, zonder de stopweek te respecteren. Dit kun je een aantal keer herhalen, maar niet langer dan 6 pleisterweken.

Ook bij deze manier is er een kans op tussentijds bloedverlies.

Menstruatie UITSTELLEN met hormonale medicijnen

Als je geen gebruik maakt van een hormoonring, hormoonpleister of de anticonceptiepil, kun je ook een afspraak maken met je huisarts. Deze kan bijvoorbeeld progestageen voorschrijven, een medicijn wat de menstruatie met maar liefst 2 tot 3 weken uit kan stellen. Voorwaarde is wel dat je één week voor de verwachte menstruatiedatum met dit medicijn begint te slikken. Ga dus tijdig naar je huisarts.

Het is wel belangrijk om te weten dat Progestageen je niet beschermt tegen ongewenste zwangerschappen. Houd hier goed rekening mee!

Menstruatie UITSTELLEN: 6 natuurlijke oplossingen

Als je geen zin hebt om hormoonpreparaten te nemen om je menstruatie een paar dagen uit te stellen, zijn er ook nog mogelijkheden om dit op een natuurlijk manier te doen. Hieronder staan 6 natuurlijke middelen die je hormonen beïnvloeden, en dan met name het hormoon Oestrogeen.

1: Je menstruatie uitstellen met appel cider azijn

Appel cider azijn staat bekend om haar vele voordelen voor de gezondheid. Appel cider azijn is niet alleen heel goed voor je immuunsysteem en je spijsvertering, maar kan je ook helpen om de menstruatie een paar dagen uit te stellen. Meng 3 tot 4 eetlepels appel cider azijn in een glas water, en drink dit op. Als je dit 3 keer per dag doet, dan zal je menstruatie nog even op zich laten wachten.

Maar dat is niet het enige voordeel van appel cider azijn: Als je menstruatie al begonnen is, kan ditzelfde recept je helpen om de vervelende bijwerkingen van de menstruatie af te zwakken. Je hebt dan ook nog eens minder bloedverlies.

2: Je menstruatie uitstellen door het vermijden van pittige kruiden

Dit is niet echt een middeltje om je menstruatie uit te stellen, maar meer een advies om te voorkomen dat je menstruatie vroeger komt.

Het is een bekend feit dat een hogere lichaamstemperatuur zal zorgen voor een hogere productie van het hormoon oestrogeen. En hoe meer oestrogeen in je systeem, hoe sneller je menstruatie zich aan gaat dienen.

Om dit te voorkomen, kun je beter alle pittige kruiden in je maaltijden even laten staan. Let hierop gedurende 2 weken voordat je menstruatie normaal zou beginnen.

Het betreft hier onder andere Spaanse pepers, paprika, knoflook, zwarte peper, curry, curcuma etc. etc.

3: Je menstruatie uitstellen met peterselie thee

Ook het drinken van peterseliethee is goed voor je gezondheid in het algemeen, en in het bijzonder om problemen met je spijsvertering op te lossen. Maar daarnaast is peterseliethee ook nog eens een prima hulp om je menstruatie een paar dagen uit te stellen.

Neem een handvol verse bladeren peterselie en kook in een halve liter water, gedurende 20 minuutjes. Filter het water, om alle ongerechtigheden te verwijderen.

Het is belangrijk om te weten dat je dit altijd warm zou moeten drinken, voor een maximaal effect. Drink deze thee 2 tot 3 keer per dag, gedurende de week voordat de menstruatie normaal gesproken zou moeten beginnen.

En als je de enigszins bittere smaak niet kunt waarden, dan kun je altijd een beetje honing als zoetmiddel toevoegen.

4: Je menstruatie uitstellen met intensieve workouts

Iedereen die intensief sport, op wat voor manier dan ook, weet dat de menstruatie vaak later komt dan verwacht, of soms zelfs helemaal overgeslagen wordt. En zelfs als je niet sport, maar zwaar lichamelijk werk doet, kan dit hetzelfde effect hebben.

Als je ruim van te voren weet dat je je menstruatie een paar dagen uit wilt stellen, kun je 2 tot 4 weken voorafgaand aan de verwachte start van je periode beginnen met intensieve workouts. Probeer bijvoorbeeld een intensieve cardio training, zoals joggen of snelwandelen. Ook zwemmen en fietsen zijn prima sporten om dit te bereiken.

Vergeet niet dat je wel héél intensief moet sporten om je menstruatie uit te kunnen stellen. Voor diegene die al jaren niet meer gesport hebben, en dus alle routine en uithoudingsvermogen verloren zijn, zal dit misschien niet de beste manier zijn om je menstruatie uit te stellen.

5: Je menstruatie uitstellen met linzensoep

Linzensoep eten is een erg effectief middel om je maandelijkse periode een paar dagen uit te stellen. Eet iedere dag een bord linzensoep op een lege maag, gedurende de week voordat je volgende menstruatie normaal zou beginnen.

Linzen bevatten ook heel veel eiwitten, wat sowieso heel goed is voor je gezondheid.

Niet iedereen is liefhebber van linzensoep, maar ik kan je verzekeren dat het de moeite waard is om dit te proberen. Sowieso ontzettend goed voor je gezondheid!

6: Je menstruatie uitstellen met stress, héél veel stress

Wat!!!!....ja, je leest het goed: Zorg dat je veel stress hebt gedurende de weken voordat je menstruatie normaal gesproken zou beginnen. Natuurlijk raad ik niemand aan om bewust stress te creëren, want het is niet goed voor lijf. Het brengt onder andere je hormoonbalans uit evenwicht, met als gevolg dat je menstruatie later komt dan gepland, of zelfs helemaal overgeslagen wordt.

Vrouwen die constant onder hoge druk werken, en dus te maken hebben met extreme stress, weten dat dit directe invloed heeft op de regelmaat van de menstruatie. Ben jij er zo eentje, en is het niet je bedoeling om de menstruatie uit te stellen, maar je hebt al maanden geen menstruatie meer gehad? Dan wordt het tijd om je huisarts te bezoeken. Stress is een raar ding, en zet je hele lichaam op zijn kop, waaronder je menstruatie.

Om eerlijk te zijn, raad ik je deze methode beslist niet aan.

Menstruatie VERVROEGEN: 6 natuurlijke oplossingen

Je kunt je menstruatie uitstellen, maar daarmee neem je natuurlijk wel een risico: Wat als het onverhoopt niet werkt, en het komt toch op de geplande dag? Dit kan voor jou erg gênante situaties opleveren. Een veiliger keuze zou zijn om je menstruatie te vervroegen, zodat het aan kant is op het moment dat jouw vakantie begint. Op deze manier kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan, en ben je veel zekerder van jezelf.

Ook hier 6 methodes, die allemaal iets doen met je hormonen, en dan met name het hormoon Oestrogeen.

1: Je menstruatie vervroegen met granaatappelsap

Van alle natuurlijk middelen die de natuur te bieden heeft, is de granaatappel wel één van de beste vruchten. Niet alleen heel erg lekker, maar de granaatappel zit ook stampvol antioxidanten. Je weet wel, die kleine ‘beestjes’ die de vrije radicalen onschadelijk kunnen maken.

Maar de granaatappel heeft nog meer te bieden: Deze vrucht is in staat om je menstruatie te vervroegen! Om dit te bereiken, zou je drie tot vier keer per dag granaatappelsap moeten drinken, gedurende een week voordat je menstruatie eigenlijk zou beginnen. Op deze manier kun je je menstruatie een paar dagen vervroegen.

menstruatie vervroegen

Vers granaatappelsap heeft het beste effect omdat dit het hoogste gehalte aan goede voedingsstoffen bevat. Granaatappelsap uit een pakje is vaak ‘verrijkt’ met allerlei additieven die niks meer met het originele sap te maken hebben. Daarnaast is het percentage granaatappelsap in een pakje vaak bedroevend laag.

2: Je menstruatie vervroegen met wortelsap

Wortelen bevatten grote hoeveelheden caroteen, en caroteen stimuleert de productie van oestrogeen, het hormoon wat verantwoordelijk is voor de start van de menstruatie. Dus als je 2 tot 3 keer per dag een glas vers wortelsap drinkt, zal dit de menstruatie minimaal een paar dagen vervroegen. Hoe meer je drinkt, hoe sneller de menstruatie op gang gaat komen, maar overdrijf dit natuurlijk niet. Drink het wortelsap vanaf ruim een week voordat de menstruatie eigenlijk zou beginnen.

Ook pompoen vormt een uitstekende bron van caroteen. En als je dit eet met een beetje honing en kaneel, dan is het ook nog eens een gezond en smakelijk hapje tussendoor.

Het maakt niet uit welke bron van caroteen je kiest, je kunt er zeker van zijn dat je menstruatie vroeger zal beginnen dan normaal.

3: Je menstruatie vervroegen met papaja

Nog zo’n gezonde vrucht die veel caroteen bevat. Maar papaja heeft daarnaast nog een voordeel: Papaja zorgt er voor dat je lichaamstemperatuur gaat stijgen. En een hogere lichaamstemperatuur zal zorgen voor een hogere productie van het hormoon oestrogeen. Papaja werkt dus vanaf twee kanten, ideaal toch?

En als je er een gezond tussendoortje van wilt maken, kun je papaja combineren met limoen, voor een extra shot aan vitamine C. Heerlijk!

4: Je menstruatie vervroegen met ananas

Net als de eerder besproken papaja, zal ananas ook zorgen voor een lichte stijging van je lichaamstemperatuur, waardoor de productie van het hormoon oestrogeen toe zal nemen.

Ananas kun je nooit te veel eten, want het zit ook nog eens stampvol gezonde vitamines, mineralen en heel veel vezels. Hoe meer ananas je eet, hoe sneller de menstruatie op gang zal komen.

En weet je wat heerlijk is? Een fruitsalade van ananas en papaja! Dubbel zo veel plezier, en vooral dubbel zo effectief.

5: Je menstruatie vervroegen met sesamzaadjes

Een heel verrassende oplossing om je menstruatie te vervroegen is het innemen van sesamzaadjes. Niet alleen een rijke bron van essentiële vitamines en mineralen, maar staat ook nog eens bekend om je maandelijkse periode te vervroegen!

Om deze tip te gebruiken, moet je een paar theelepeltjes sesamzaadpoeder oplossen in een glas warm water. Drink dit twee keer per dag, gedurende twee weken voordat je menstruatie normaal zou beginnen. Het is overigens wel erg belangrijk om het WARM te drinken. Niet alleen lost de poeder beter op, maar de warmte zorgt er ook voor dat de werkzame stoffen uit de sesamzaadjes beter door je lichaam opgenomen worden.

6: Je menstruatie vervroegen met kurkumathee

Kurkuma is een heel klassiek kruid, afkomstig uit India. In India staat kurkuma thee bekend om het vermogen om de menstruatie een paar dagen te vervroegen. Om hiervan te kunnen profiteren, los je een half theelepeltje kurkumapoeder op in een glas kokend water. Drink dit in de ochtend, op je nuchtere maag, en in de avond voordat je gaat slapen.

Als je dit doet gedurende de twee weken die vooraf gaan aan je menstruatie, zul je merken dat je menstruatie ongeveer 5 dagen eerder op gang komt, dan normaal het geval zou zijn geweest.

Tot slot, een waarschuwing…

Ik ben er geen voorstander van om in te grijpen op de hormoonbalans van je lichaam, dus maak hier geen gewoonte van. Er kunnen tal van redenen zijn om je menstruatie uit te stellen, of juist te vervroegen, maar het is belangrijk om te beseffen dat dit uitzonderingen moeten zijn.

Probeer volgende keer je vakantie beter te plannen, tenminste als je menstruatie regelmatig is. En zeker als je de pil slikt, kun je je menstruatie tot op de dag nauwkeurig uitrekenen, zelfs al is het maanden vooruit.

Nogmaals, beschouw dit als een uitzondering, en maak hier geen gewoonte van!

Bronnen

adviceadda.com/14-home-remedies-tricks-to-pre-pone-or-postpone-periods/

health.allwomenstalk.com/ways-to-delay-your-period-that-are-worth-trying

www.lloydsonlinedoctor.ie/blog/female-health/stop-delay-period/

www.boldsky.com/health/wellness/2013/ways-to-delay-periods-naturally-034406.html

www.ladycarehealth.com/how-to-delay-menstruation-with-home-remedies/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

    1. Jzeker, Cindy. Het gaat uiteindelijk om de caroteen wat in de wortelen zit.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

5 Shares
Tweet
Pin4
Share1