• soja producten

Gevaar van soja producten

2017-04-07T09:57:57+01:00juni 12th, 2012|Voedingsadvies|22 Reacties

Laatste update: door

Gevaar van soja producten

Afgelopen weekend was ik met mijn vriendin in een restaurant met mijn vriendin aan het eten en op de kaart stond een salade met twee vegetarische schnitzels. Wanneer ik uit eten ga probeer ik toch altijd een bewuste keuze te maken en besloot deze keer om te gaan voor een vegetarisch gerecht.

De schnitzels zijn gebaseerd op soja en zijn ze eigenlijk wel gezond?

Veel mensen denken dat soja per definitie gezond is omdat je het in de natuurwinkel overal aantreft. Echter, je hoeft zeker geen vegetariër te zijn om veel soja binnen te krijgen.  Sterker nog, wanneer je de verpakkingen van ''bewerkte voedingsmiddelen'' goed bekijkt zul je zien dat er vrijwel altijd wel soja in verwerkt is als verborgen ingrediënt.

Ik besloot onderzoek te doen naar soja en of het wel zo gezond is als men (en ik) denkt.

Op basis van mijn bevindingen zijn de meeste soja producten NIET gezond en ga ik hieronder uitleggen:

Nieuwe studies laten zien dat soja zeker niet zo gezond is als de meeste mensen denken. Uit het onderzoek komt naar voren dat soja zelfs het risico op borstkanker kan verhogen en de hersenfunctie van baby’s kan beïnvloeden!

Maar hoe kan dit?

Wanneer ik kijk op een pak tofu zie ik een relatief laag aandeel koolhydraten, verzadigde vetten en veel eiwitten staan. Je zou denken dat het goed voor je is! Het zit zeker vol met waardevolle voedingsstoffen. Maar het ‘’gevaarlijke’’ van soja is dat er een natuurlijke chemische bestandsdeel inzit dat het hormoon oestrogeen in het lichaam verhoogd.

Dit is gevaarlijk omdat te veel hormonen uit voeding kan één van de onderliggende oorzaken zijn van borstkanker. Dit wordt bevestigd door één van mijn favoriete boeken over gezondheid ‘’8 weeks to optimum health geschreven door Andrew Weil M.D.

[pullquote]Sterker nog, slechts 2 glazen soja melk per dag voor een maand kan de menstruatiecyclus beïnvloeden.[/pullquote]

Maar daar stopt het niet. Het hormoon oestrogeen is zeker ook niet bevordelijk voor mannen. Hierdoor daalt de hoeveelheid testosteron in je lichaam.. niet handig voor je libido!

Aziatische culturen & soja

In Aziatische landen wordt soja al  5000 jaar gegeten en is een belangrijke bron van eiwitten. Echter, daar zijn ze tot een belangrijke ontdekking gekomen dat soja in eerste instantie niet geschikt is voor consumptie door teveel toxines. Vandaar dat ze daar eerst de soja fermenteren voordat ze het eten!

Het fermentatieproces van soja verwijdert alle toxines en overtollige hormonen waardoor het wél geschikt is voor consumptie!

Voorts is het ook een feit dat in Aziatische landen soja in gematigde hoeveelheden wordt gegeten in combinatie met vis en varkensvlees.

Conclusie

Wat is nu de waarheid wanneer het gaat om soja?

Persoonlijk ben ik van mening dat de gezondheidsvoordelen van soja teveel in het daglicht staan Natuurlijk is het een uitstekende bron van eiwitten, vitamines en mineralen. Maar er zitten ook veel gevaarlijke bestandsdelen in. Daarbij worden de sojabonen in Amerika genetisch gemanipuleerd voor massaproductie. Dus het is ook verstandig om te weten waar je sojaproducten oorspronkelijk vandaan komen.

Zelf heb ik een lange tijd tofu gegeten omdat ik dacht dat het een gezonder alternatief voor vlees is.  Maar op basis van deze bevindingen heb ik besloten om alleen nog gefermenteerde sojaproducten te eten.

Gefermenteerde sojaproducten zijn:</