Voedingsadvies

Laatste Update: 30 januari 2024

Gevaar van soja producten

Afgelopen weekend was ik met mijn vriendin in een restaurant met mijn vriendin aan het eten en op de kaart stond een salade met twee vegetarische schnitzels. Wanneer ik uit eten ga probeer ik toch altijd een bewuste keuze te maken en besloot deze keer om te gaan voor een vegetarisch gerecht.

De schnitzels zijn gebaseerd op soja en zijn ze eigenlijk wel gezond?

Veel mensen denken dat soja per definitie gezond is, omdat je het in de natuurwinkel overal aantreft. Echter, je hoeft zeker geen vegetariër te zijn om veel soja binnen te krijgen.  Sterker nog, wanneer je de verpakkingen van ''bewerkte voedingsmiddelen'' goed bekijkt, zul je zien dat er vrijwel altijd wel soja in verwerkt is als verborgen ingrediënt.

Ik besloot onderzoek te doen naar soja en of het wel zo gezond is als men (en ik) denkt.

Op basis van mijn bevindingen zijn de meeste sojaproducten NIET gezond en ga ik hieronder uitleggen:

Nieuwe studies laten zien dat soja zeker niet zo gezond is als de meeste mensen denken. Uit het onderzoek komt naar voren dat soja zelfs het risico op borstkanker kan verhogen (1) en de hersenfunctie van baby’s kan beïnvloeden (2)!

Maar hoe kan dit?

Wanneer ik kijk op een pak tofu zie ik een relatief laag aandeel koolhydraten, verzadigde vetten en veel eiwitten staan. Je zou denken dat het goed voor je is! Het zit zeker vol met waardevolle voedingsstoffen. Maar het ‘’gevaarlijke’’ van soja is dat er een natuurlijke chemische bestanddeel inzit dat het hormoon oestrogeen in het lichaam verhoogd.

Dit heeft zelfs effect op de werking van je schildklier (3).

Dit is gevaarlijk omdat te veel hormonen uit voeding kan één van de onderliggende oorzaken zijn van borstkanker. Dit wordt bevestigd door één van mijn favoriete boeken over gezondheid ‘’8 weeks to optimum health geschreven door Andrew Weil M.D.

[pullquote]Sterker nog, slechts 2 glazen soja melk per dag voor een maand kan de menstruatiecyclus beïnvloeden.[/pullquote]

Maar daar stopt het niet. Het hormoon oestrogeen is zeker ook niet bevordelijk voor mannen. Hierdoor daalt de hoeveelheid testosteron in je lichaam.. niet handig voor je libido!

Aziatische culturen & soja

In Aziatische landen wordt soja al  5000 jaar gegeten en is een belangrijke bron van eiwitten. Echter, daar zijn ze tot een belangrijke ontdekking gekomen dat soja in eerste instantie niet geschikt is voor consumptie door teveel toxines. Vandaar dat ze daar eerst de soja fermenteren voordat ze het eten!

Het fermentatieproces van soja verwijdert alle toxines en overtollige hormonen waardoor het wél geschikt is voor consumptie!

Voorts is het ook een feit dat in Aziatische landen soja in gematigde hoeveelheden wordt gegeten in combinatie met vis en varkensvlees.

Conclusie

Wat is nu de waarheid wanneer het gaat om soja?

Persoonlijk ben ik van mening dat de gezondheidsvoordelen van soja teveel in het daglicht staan Natuurlijk is het een uitstekende bron van eiwitten, vitamines en mineralen. Maar er zitten ook veel gevaarlijke bestandsdelen in. Daarbij worden de sojabonen in Amerika genetisch gemanipuleerd voor massaproductie. Dus het is ook verstandig om te weten waar je sojaproducten oorspronkelijk vandaan komen.

Zelf heb ik een lange tijd tofu gegeten omdat ik dacht dat het een gezonder alternatief voor vlees is.  Maar op basis van deze bevindingen heb ik besloten om alleen nog gefermenteerde sojaproducten te eten.

Gefermenteerde sojaproducten zijn:

Tempeh

tempeh

Miso

miso

Natto

natto

Het beste is om de rest te laten staan. Dus sojamelk, tofu, soja proteïne shakes etc. Het is sowieso altijd beter om bewerkte voedingsmiddelen zoveel mogelijk te laten staan en meer te richten op vers en natuurlijk. Vergeet ook niet wanneer je bewerkte voedingsmiddelen koopt om goed te kijken naar het aandeel soja en waar het weg komt.

Wil je meer weten over soja, bekijk dan de onderstaande video van Mercola:Bron:

http://www.healthy-communications.com/8-1-mercolasoy.htm
[MOWPOP id="128"]

 1. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1345/aph.10257
 2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378378210000459
 3. https://ehp.niehs.nih.gov/doi/abs/10.1289/ehp.02110s3349

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Zelf kan ik hieraan toevoegen, dat ik de ervaring had, dat bij mij ,het gebruik van dagelijks toch wel 2x soja (melk en andere), een verstoorde werking van mijn schildklier als gevolg had! mijn schildklier raakte totaal "uit balans": hyper- en hypo-werking ....waardoor heel moeilijk te behandelen, en onder controle te krijgen.
  En inderdaad werd me dan ,door een orthomoleculair voedingsdeskundige ook aangeraden om tempeh, en miso te gebruiken......natto kende ik nog niet....dank voor de tip!

  1. Ook mijn ervaringen met soja zijn uiteindelijk negatief uitgevallen. Ik reageer redelijk heftig hierop.
   En daarbij krijgen we, zelfs zonder de bewuste keuze hiervoor, heel veel soja indirect binnen. Niet alleen als "verborgen"ingredient, maar ook via het vlees en de kip, want zowel varkens als pluimvee krijgen soja, heel veel soja, te eten.

   1. Door mirenaspiraal al 2 jaar geen maanstonden meer, na 1 maand door dieet, 2 x per dag sojaeiwitshake en 2 glazen sojamelk opnieuw heftige maandstonden 2 weken aan een stuk... ik had al mijn twijfels over soja, sojamelk vind je niet in de natuur, andere melk wel

 2. mijn man is een paar weken geleden geopereerd nieuwe hartklep en 2 overbrugingen nu staat op het dieetblad dat hij best soja produkten kan eten als pudding en yoghurt ook melk enzo is dat goed voor hem of niet

 3. Ik had een paar maanden soja gegeten. Alle vlees verbannen en overgestapt op soja producten. Nooit meer mensen. Ik kreeg hartkloppingen iedere avond in bed, en zwaar impotent als man. Ik snapte er niets van toen en het raakt je geestelijk ook goed als man wanneer je ineens impotent bent geworden. Toen was ik weer begonnen met dierlijke eiwitten zoals vlees, vis en eieren en compleet gestopt met soja. Impotentie verdween binnen 2 dagen! Voor mij is duidelijk dat soja echt vergif is en je lichaam kapot maakt. Ik ben een felle tegenstander geworden van alles waar soja in verwerkt is. Ik let nu ook op alle etiketjes voordat ik iets koop in de winkel. Je zal nog schrikken waarin soja allemaal verwerkt is.

  1. Dit is een heftig verhaal. Het is inderdaad waar dat soja producten heel slecht uit kunnen vallen. Maar we moeten hier ook een beetje relativeren: Als je gefermenteerde soja eet, dan zijn alle toxische producten er uit gehaald. Is dus beter voor je gezondheid. Ook moet je soja natuurlijk wel gematigd eten, als onderdeel van een gezond en vooral gevarieerd voedingspatroon.

   Groet,
   Jack

 4. Voor alle voeding geldt natuurlijk : eet met mate. 10 liter water (jaja) of een kilo zout per dag is ook niet goed voor je, waar het normaal gesproken geen kwaad kan als je normale doses neemt. Dat geldt dus ook voor bepaalde sojaproducten.

  Over de oestrogenen: soja bevat phyto-oestrogenen. Dat is soortgelijk, maar zeker niet hetzelfde als dierlijke (of menselijke) oestrogenen. Dierlijke hormonen doen nog veel gekkere dingen met je lijf tov plantaardige. Maar soja hoef je ook niet te nemen als je bijvoorbeeld vlees of zuivel wil vervangen. Er zijn tal van andere plantaardige melksoorten die ook prima dienst doen als vervanger. Er zijn er zelfs zoveel, dat er voor ieder wel een goede keuze is. Denk hierbij aan: amandelmelk, hazelnootmelk, hennepmelk, rijstmelk enzovoort enzovoort.

  Ook via dierlijke producten krijg je soja binnen, aangezien meer dan 80% van alle verbouwde soja op de wereld naar (vrijwel alle) diervoeder gaat. Hier kan je dus ook rekening mee houden als je echt op sojagebruik wilt letten.

  Eet gevarieerd en vers, is het devies!

 5. Dank voor de uitleg m.b.t. gefermenteerde soja. Wat ik graag aan wil vullen, vooral ook omdat soja in het algemeen slecht aangeschreven staat op het moment, is dat je je moet bedenken dat je niet per se beter af bent als je vlees eet (en dus vaak ogenschijnlijk (!) minder soja eet dan een vegetariër of veganist). Want wat denk je dat vee te eten krijgt, wat je als mens dus via vleeseten binnenkrijgt? Precies: soja! (en dan heb ik het nog niet over al die andere zaken waarom het niet best is om vlees eten...) En die anti-soja-lobby lijkt nu juist uit de vleesetende hoek te komen.

 6. En de shakes van Herbalife is dat met soya ? Want de meeste mensen drinken dit met soyamelk dus ?Ik neem de shakes van Herbalife omdat ik reumatoïde artritis heb en ik voel me daardoor niet meer moe ,maar neem het wel met soyamelk dus gefermenteerde mag ? Ik kan niet zonder zo een shake elke morgen omdat ik anders meteen moe ben ☘️

 7. soja producten zijn zoiezo niet goed voor de mens en het is ook kankerverwekkend!
  dus mijdt soja producten!

  1. Sojamelk is een product van ongefermenteerde soja.
   Soja wordt gefermenteerd om er bijvoorbeeld sojasaus van te maken.

   1. Grappig voor dat ik vegetariër werd had ik geen energie was aangekomen last van mijn gewichten geen uithoudingsvermogen. Nu ik een half jaar vegetariër ben ben ik enorm opgeknapt en ja ik eet wel wat soja. Maar balanseer heel veel met mijn voeding. Dus leg eens uit is vlees zo gezond of..... Mijn mening vlees is nog slechter als soja. Dat is mijn test

 8. Ik wil het best geloven maar wat bedoelt u met eigen bevindingen? Heeft u er zelf onderzoek naar gedaan? Wetenschappelijk onderzoek bedoel ik dan? Want dat versta ik toch onder eigen bevindingen.

  Met vriendelijke groet

  1. Ik ben geen gecertificeerde wetenschapper, Sven. Ik ben voedingscoach en ervaringsdeskundige.

 9. Een bekende televisiepersoonlijkheid kreeg een paar jaren terug overgangsklachten,omdat ze begonnen was met soja eten, toen ze stopte was het over.Zelf mag ik geen soja ivm oestrogeengevoelige tumoren...

 10. Ook ik heb geen prettige ervaring met sojamelk. Vanaf de eerste dag hoofdpijn, wat alsmaar erger werd en wat resulteerde in een migraine periode van ruim twee weken. Mijn hoofd stond op springen en had allerlei vage klachten tot hartkloppingen en angsten. Nooit meer sojamelk voor mij na het stoppen zijn de klachten binnen 24 uur gehalveerd.

  1. Dat is geen prettige ervaring, Gaby.
   Heb je overigens ook amandelmelk geprobeerd? Misschien gaat dat beter?

 11. Beste, na wat googlen kwam ik uit op dit artikel van 2012. Wat bij mij een vraag opwekt: Hoe zit het dan met het soja gehalte in vlees? Het grote gros van de agrarische sector wordt “gevoerd” of zal ik het beestje maar bij de naam noemen: vetgemest met soja, krijgen we dit dan ook niet in grote mate indirect binnen middels het consumeren van vlees? Sportieve groet

  1. Dat is alweer een goede reden om biologisch vlees te eten. Biologische boeren kunnen ook soja gebruiken, maar doen dit veel minder. De soja is in ieder geval meer verantwoord geproduceerd.

   Biologisch is dus ook in dit geval een betere keuze.

 12. Dus als ik het goed begrijp is Alpro Soja Mild en Creamy yoghurt {ongezoet) niet zo slecht?
  Dit is gefermenteerd, alleen staat er niet bij waar de sojabonen vandaan komen...
  Maar beter is denk ik kokosyoghurt

  1. Beste Ria,

   Het klopt inderdaad dat Lecithine granulaat meestal afkomstig is uit eieren of soja. Gelukkig zijn er de laatse jaren ook steeds meer opties waarbij Lecithine granulaat gewonnen wordt uit andere bronnen en vrij is van gen technologie. Een mooi voorbeeld hiervan is de zonnebloempit. Kijk anders even bij deze lecithine poeder Succes!

   Vriendelijke groeten, Robert jan

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

4 Shares
Tweet
Pin4
Share