Een maagverkleining is één van de vele mogelijkheden om fors gewicht te verliezen. Vaak wordt dit alleen in extreme gevallen toegepast, waar écht sprake is van levensbedreigende obesitas.
Tijdens deze operatie zal een chirurg een paar kleine incisies in je buik maken (die de littekens aan de maag zullen minimaliseren), verschillende laparoscopische instrumenten inbrengen en ongeveer 80% van je maag verwijderen. Dit laat een banaanvormige ‘sleeve’ achter die de slokdarm met de dunne darm verbindt. [Sommige chirurgen versterken dan de nietlijn.]
Jouw veel kleinere maag zal ervoor zorgen dat je eerder verzadigd raakt en dat zal op lange termijn gewichtsverlies veroorzaken. Het wordt in één tot twee uur laparoscopisch gedaan.
Deze vorm van een maagverkleining wordt bij patiënten van alle leeftijden, van kinderen tot ouderen, gedaan.
De mogelijke voordelen van een maagverkleining
Een chirurgische ingreep voor een maagverkleining heeft de volgende voordelen:
- Kan de honger verminderen.
- Het honger-inducerende hormoon ghreline wordt door een deel van de maag te verwijderen dat grotendeels verantwoordelijk is voor de productie ervan verminderd.
- Vermindering van honger komt bij de meeste patiënten, maar niet bij allemaal, voor.
- Kortere operatietijd in vergelijking met een gastric-bypass.
- De darmen worden niet opnieuw omgeleid.
- Geen dumpingsyndroom.
- Hoewel het dumpingsyndroom een ​​hulpmiddel kan zijn om goede eetgewoonten te versterken, is het erg onaangenaam.
- De pylorus blijft intact en de suikers hebben omdat de darmen ongemoeid blijven tijd om te verteren.
- Er zijn geen aanpassingen nodig. Andere methoden, zoals een maagband, vereisen regelmatige aanpassingen (doktersbezoeken).
- Er blijven geen vreemde voorwerpen in het lichaam achter. De maagband laat een siliconen band rond het bovenste deel van je maag achter. Bij een maagverkleining is dit niet het geval.
- Gewichtsverlies treedt gedurende 12 tot 18 maanden op.
- Het gewichtsverlies door een maagverkleining is erg snel. Het grootste deel van het gewichtsverlies vindt in het eerste jaar plaats.
- Het gewichtsverlies door een maagband gaat geleidelijk en vereist om succesvol te kunnen zijn grote veranderingen in de levensstijl. Het grootste deel van het gewichtsverlies vindt over een periode van drie jaar plaats.
En dan het gewichtsverlies
Gewichtsverlies gebeurt al snel na een maagverkleining:
- Maand 3: ongeveer 33% van het overgewicht is weg
- Maand 6: ongeveer de helft van het overgewicht is weg
- Maand 12: tot 70% van het overgewicht is verdwenen
De meeste patiënten bereiken rond de één tot twee jaar een plateau. Patiënten die goed eten en sporten, zijn meestal in staat om het nieuwe gewicht te behouden of zelfs nog meer gewicht te verliezen.
Maar veel patiënten zijn niet zo toegewijd en komen weer wat gewicht aan. Dit komt omdat de maag zich in de loop van de tijd uitrekt, wat meestal wordt veroorzaakt door te veel eten.
Vijf jaar na de operatie heeft de gemiddelde patiënt meer dan de helft van zijn overgewicht eraf kunnen houden. Succesvolle patiënten vermijden gewichtstoename door:
- Nauw samen te werken met een diëtist of de voedingsdeskundige van hun chirurg
- Een persoonlijke trainer in te schakelen
- Minstens twee keer per maand persoonlijke of online ondersteuningsgroepen bij te wonen
- Een voedseldagboek bij te houden
- Ondersteuning van familie en vrienden te vragen
- Motivatie en toewijding te behouden
Waarom is een maagverkleining beter dan een maagband?
Raad eens? Jouw chirurg verkiest mogelijk een maagverkleining boven de maagband. Chirurgen willen namelijk dat het succesvol voor je is. Voor de meeste chirurgen is het het belangrijkste om jou weer gezond te krijgen. Maar ze weten ook dat er een kans is dat je in de toekomst weer terugkomt. Ze willen dat je een toekomstig succesverhaal bent.
Als je chirurg vaak genoeg bariatrische chirurgie heeft uitgevoerd, heeft hij of zij ook patiënten gezien die met een maagband weinig of geen gewicht verliezen.
Dit betekent niet dat de band niet werkt. Het betekent alleen dat bepaalde patiënten de veranderingen in de levensstijl, die nodig zijn om de maagband succesvol te laten zijn, (drie kleine maaltijden per dag, eiwitrijk, lichaamsbeweging, lage koolhydraten, enz.), niet kunnen implementeren.
Het falen om gewicht te verliezen is aanzienlijk minder bij een maagomleiding of een maagoperatie.Er moet wel worden gezegd dat, nadat het gewicht afneemt, het aan de patiënt is om het gewicht er ook af te houden.
Het is moeilijk om patiënten die niet echt toegewijd zijn aan het implementeren van lichaamsbeweging en gezonde, voedselrijke voedingsmiddelen in hun dieet te helpen.
Het is dan een veel betere gok en 'veiliger' om een bypass of een maagverkleining aan te bevelen.
Het herstel na een maagverkleining
Een maagverkleining is niet zomaar een operatie. Hoewel de ingreep zelf vrij eenvoudig is, is de herstelperiode veel lastiger. Ik leg je alles uit:
De dag van de operatie
Ben je klaar voor de operatie? Wil je graag weten wat je op de dag van de operatie kunt verwachten? Waarschijnlijk ben je bang, nerveus en hoop je dat alles goed gaat.
Nogmaals, een maagoperatie is een zeer eenvoudige ingreep met weinig complicaties. Wanneer er ernstige complicaties optreden, treden deze meestal in de eerste dagen na de operatie op. Dus blijf voor de ingreep kalm.
Je operatie wordt waarschijnlijk al in de vroege ochtend ingepland. Dit hangt echter van het schema van de chirurg en het ziekenhuis af.
Voorafgaand aan de operatie zul je een dieet van twee weken hebben gevolgd. Je moet ook weten wat je mee naar het ziekenhuis moet brengen.En je moet nuchter zijn en mag dus na middernacht niets meer eten. Speel niet vals! Operaties worden vaak geannuleerd omdat mensen voorafgaand aan de operatie toch eten of drinken. En als je tijdens jouw ingreep moet braken, kun je aspiratie krijgen. Dit is het moment waarop de maaginhoud naar boven komt en terechtkomt in je luchtwegen. Dit kan dodelijk zijn of het kan aspiratiepneumonie veroorzaken.
Kauw geen kauwgom, drink geen water, rook geen tabak of gebruik geen medicijnen die niet door jouw chirurg zijn goedgekeurd. Deze kunnen ertoe leiden dat jouw operatie wordt geannuleerd.
Dan word je opgenomen op de afdeling en ontmoet je de verpleegster en de anesthesist. Je doet je ziekenhuisjasje aan en doet de sieraden, horloges, enz. af. Je tekent dan de benodigde toestemmingen en krijgt een infuus. Je krijgt ook medicatie om je te helpen ontspannen. De verpleegster voor die dag (is ook de verpleegster die bij je is in de operatiekamer) zal kennis met je maken en je naar de operatiekamer brengen. Vervolgens word je dan gevraagd om door het narcosemasker in te ademen en terug te tellen.
Wanneer je wakker wordt, ben je in de verkoeverkamer en wordt je familie kort daarna uitgenodigd om bij je te komen kijken. Als alles goed gaat word je naar je kamer gebracht, waar de tv en je pijnpomp je nieuwe beste vrienden voor de nacht zullen zijn.
Meestal word je binnen de eerste 5 uur na de ingreep gevraagd om op te staan ​​en wat rond te lopen. Dit helpt het risico op bloedstolsels te verminderen en helpt bij het verlichten van een deel van de schouderpijn die gepaard gaat met de CO2 van de operatie achterblijft in je buik.
De herstelperiode
Het herstel van maagoperaties is voor sommigen pijnlijk en voor anderen niet zo erg. Elke persoon ervaart pijn anders en verschillende pijnstillers werken beter dan andere voor verschillende personen.
Sommige maagverkleiningen worden poliklinisch gedaan (dan kun je dezelfde dag als de ingreep weer vertrekken) en velen hebben 1 of 2 dagen nodig om zich te herstellen. Sommige chirurgen geven de voorkeur aan een opname van 3 dagen terwijl anderen vinden dat je dezelfde dag weer naar huis kunt.
Zoals altijd is het belangrijk dat je de aanbevelingen van de artsen opvolgt.
Hieronder staan ​​enkele algemene richtlijnen voor als je uit het ziekenhuis bent ontslagen.Waarschijnlijk zal het ziekenhuis je ook instructies meegeven.
- Drink veel vocht.
- Het is gemakkelijk om uitgedroogd te raken. Je krijgt in je eerste week na de operatie geen vocht uit eten binnen. Drink langzaam, maar zorg er wel voor dat je voldoende drinkt.
- Darmbewegingen
- De bewegingen van de darmen kunnen moeilijk of pijnlijk zijn. Dit is normaal.
- Aarzel niet om je chirurg te bellen als je toch problemen ondervindt.
- Constipatie is de eerste week na de operatie normaal. De pijnstillers kunnen de constipatie ook nog eens verergeren.
- Medicijnen
- Probeer niet stoer te doen. Neem je pijnmedicatie wanneer je het nodig hebt.
- Mogelijk ontvang je een recept voor Protonix om de zuurgraad in je maag te verminderen. Dit helpt bij brandend maagzuur.
- Tenzij anders geadviseerd door de chirurg, kun je doorgaan met het innemen van je medicijnen. Overleg even met je arts in het geval van diabetesmedicatie.
- Bewegen
- Lopen, lopen, lopen.
- Loop zoveel als je kunt. Dit helpt het genezingsproces te bevorderen en is een goed begin om dagelijks lichaamsbeweging in je levenstijl op te nemen.
- Til niets zwaars op. Dit kan onnodige druk uitoefenen op je hechtingen en op het gebied van je maag en buik wat pijnlijk zal zijn.
- Je voelt je tot een maand na de operatie moe en vermoeid.
- Dit komt door het verminderde calorieverbruik. Je lichaam past zich na een tijdje weer aan.
- Douchen en baden
- Ga gedurende de eerste 3 weken na de operatie niet baden of in een bubbelbad zitten.
- Douchen is meestal geen probleem.
- Terug naar het werk.
- Je kunt, afhankelijk van het soort werk dat je doet doorgaans binnen 2 tot 4 weken weer terugkeren.
- De meeste mensen zijn na 4 tot 6 weken weer volledig aan de slag.
Mogelijke complicaties bij een maagverkleining
Je moet goed op de hoogte zijn van de mogelijke complicaties tijdens en na je operatie. De meest zorgelijke complicatie van maagoperaties is een lek aan de naad.
Een lek kan tijdens of na de operatie optreden. Tijdens de operatie worden ze meestal opgemerkt en gerepareerd voordat ze de operatie hebben voltooid – en is er dus geen probleem. Als ze echter onopgemerkt blijven, zul je kort na de operatie ziek worden.
Een lek aan de naden treedt meestal tijdens de eerste maand na de operatie op. Ze kunnen ontstaan als je ongepast voedsel eet (volg altijd je postoperatieve dieet) of doordat de weefsels van je maag niet genezen. Dit leidt er op zijn beurt weer toe dat de nietjes losraken van het dunne, gedevasculariseerde weefsel dat vervolgens tot een lek leidt.
Een lek in de nietlijn leidt tot een ernstige infectie en dan vooral als er maagvocht in je onderbuik komt. De tekenen en symptomen zijn tachycardie (een snelle hartslag), koorts, pijn op de borst en pijn in je buik.
De meeste lekken treden binnen 14 dagen na de operatie op. Raadpleeg onmiddellijk je arts als een van deze symptomen aanwezig is.
Het risico op overlijden door een maagoperatie is laag. De onderstaande grafiek toont het risico van de meer ernstige complicaties bij maagoperaties.
Dit artikel bevat een volledige lijst van de meest voorkomende complicaties, samen met hun tekenen en symptomen.
Kan je maag weer worden uitgerekt?
Je kunt je maag na een operatie weer uitrekken. De binnenkant van je maag is bekleed met rugae (zijdelingse rimpels). Dit zijn plooien van weefsel die naar gelang de hoeveelheid voedsel die in je maag komt uitzetten en weer samentrekken.
Wanneer ze uitzetten, stuurt je maag een signaal naar je hersenen dat je vol zit. Wanneer ze samentrekken, duwen ze het voedsel in je darmen voor verdere verwerking. Zodra de maag leeg is, wordt een hormoon ghreline vrijgegeven dat de honger weer op gang brengt.
Deze signalen kunnen verkeerd worden uitgezonden als je maag voortdurend wordt uitgerekt omdat er teveel voedsel in zit. In dit artikel wordt beschreven hoe dit gebeurt en waarom het belangrijk is om na binging snel weer op het goede spoor te komen.
Hieronder volgen enkele tips om het risico op het uitrekken van je maag te verminderen.
- Drink een uur voor en een uur na het eten water. Dit geeft je lichaam de tijd om het voedsel te verteren en ruimte te maken voor vocht en omgekeerd. Je kunt dus niet op hetzelfde moment eten en drinken.
- Drink geen koolzuurhoudende dranken. De prik kan onnodige druk op je maag veroorzaken.
- Eet als je honger hebt tussendoor kleine, gezonde snacks.
- Plan je maaltijden. Focus je op kleine porties voedingsrijke voedingsmiddelen. Voedingsrijke voedingsmiddelen houden je langer verzadigd en geven je de voedingsstoffen die je nodig hebt.
Denk eraan, als je een keer te veel eet, heb je je nieuwe maag niet verpest. Zorg er dan gewoon voor dat je je weer zo snel mogelijk aan je dieet houdt.
Hoeveel gewicht kun je verliezen?
Gemiddeld zullen patiënten die een maagverkleining krijgen ongeveer 60% van hun overgewicht verliezen. Overgewicht betekent niet het totale gewicht. Als je 140 kilo weegt, weeg je geen 50 kilo na de operatie.
Je moet weten dat je meer of minder dan 60% kunt verliezen. Er zijn veel voorbeelden van mensen die lichaamsbeweging (zelfs marathons) in hun dagelijks leven hebben geïmplementeerd en ver boven de grens van 60% zijn uitgekomen. Sommige mensen die teruggaan naar slechte eetgewoonten verliezen minder dan 60%.
De sleutel tot succes (meer dan de 60%) is het implementeren van de veranderingen die nodig zijn om het gewicht weg te houden.
Afvallen tot je je breekpunt bereikt
Een maagoperatie zorgt ervoor dat je snel zult afvallen. Maar vergelijkbaar met een dieet, zul je op een gegeven moment een breekpunt (plateau) raken. Dit betekent dat je gewicht verliest en dan plotseling stopt met afvallen.
Wanneer het gewichtsverlies, vaak slechts zes maanden na de operatie stopt, raken patiënten in paniek.
Waarom gebeurt dit?
Je lichaam is constant op zoek naar iets dat homeostase heet. Homeostase is een proces dat de interne omgeving van het menselijk lichaam als reactie op veranderingen in externe omstandigheden handhaaft.
Dus wanneer de voedselinname aanzienlijk daalt (externe conditie), past je lichaam zich intern aan om stabiliteit te creëren (stabiel gewicht). Dus, om het gebrek aan voedsel in je omgeving tegen te gaan, vertraagt ​​het lichaam je basale stofwisseling – je stofwisseling vertraagt ​​en je komt op een punt dat het afvallen stopt. Als je je eet- of bewegingsgewoonten niet veranderd bereik je dit punt zelfs voordat je je streefgewicht hebt bereikt.
Hoe kom je voorbij dit breekpunt?
Om voorbij een afslankplateau te komen, moet je een nieuwe externe wijziging toevoegen. Dit wordt meestal gedaan door de hoeveelheid die je beweegt te verhogen. Maar wat als je al zoveel tijd als je maar kunt in de sportschool doorbrengt ? Je moet dan op zoek gaan naar andere manieren. Het 's morgens en’ s avonds toevoegen van een paar oefeningen van 30 seconden is misschien alles wat je nodig hebt. Kun je een extra wandeling maken voordat je naar bed gaat? Neem je de trap op je werk?
Het kan de moeite waard zijn om een ​​personal trainer in de arm te nemen en deze een trainingsplan te laten ontwerpen dat je kunt gebruiken. Hun plan zou intenser moeten zijn dan je huidige training die je volgt.
Je moet misschien ook overwegen om tussendoor een kleine gezonde snack toe te voegen om zo je metabolisme te versnellen.
Laat je bariatrische diëtist je gewichtsverlies beoordelen. Download een app zoals Baritastic en begin met het bijhouden van je algehele voedselinname. Deel je voedsellogboeken met je diëtist en vraag hem of haar om het te herzien en zoek naar verbeterpunten.
Maagverkleining zorgt voor veranderingen
Als je denkt dat je na een maagverkleining helemaal klaar bent, en alleen maar voor jezelf hoeft te zorgen, dan heb je het mis. Een maagverkleining heeft een hele grote impact op je leven. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je omgeving. Laten we de drie belangrijkste even kort behandelen:
Emotionele veranderingen
Je stemming verandert ook na een maagverkleining. Dit onderwerp wordt vaak overgeslagen en eigenlijk nooit besproken. Het is echter belangrijk om te weten dat er na de operatie emotionele veranderingen plaatsvinden. En je zou hierop voorbereid moeten zijn.
Meteen na de operatie begin je al heel snel gewicht te verliezen. Drastisch gewichtsverlies leidt tot veranderingen in de hormoonproductie. Veranderende niveaus van oestrogeen en testosteron resulteren in stemmingswisselingen. Laat je familie weten dat dit vooral in de eerste 2 maanden na de operatie heel normaal is.
Bovenop de stemmingswisselingen ben je ook vaak moe. Vermoeide en humeurige mensen zijn vaak minder prettig in de omgang. Heb vertrouwen, dit gaat echt wel weer over. En niet iedereen ervaart stemmingswisselingen.
Veranderingen van je persoonlijkheid
Een andere interessante, weliswaar anekdotische verandering heeft te maken met je persoonlijkheid.
Wat voor soort veranderingen hebben we het dan over? Na de ingreep hebben patiënten de neiging minder opdringerig te zijn. Is dit een resultaat van de vereiste therapie/counseling-sessies vóór en na de operatie? Is het vanwege een nieuw zelfvertrouwen? Of is het omdat een ingreep als deze vereist dat je eens eerlijk naar jezelf kijkt (alles van dieetgewoonten, levensstijl gewoonten en relaties)? Het is waarschijnlijk een mix van al deze dingen.
Ongeacht wat de reden ook is, hebben al onze geïnterviewden gezegd dat de veranderingen een goede zaak zijn.
Veranderingen in je relaties
Als je genoeg leest over gewichtsverliesoperaties, zul je merken dat er veel stellen uit elkaar gaan. Er zijn geen klinische onderzoeken om dit te onderbouwen, dus neem niet aan dat dit met jou zal gebeuren. Je moet echter wel weten dat er na een maagoperatie veel verhalen over echtscheiding zijn.
Je partner kan onzeker worden als je begint met afvallen en angstig worden voor het zelfvertrouwen dat je krijgt.
Je bent misschien minder tolerant ten opzichte van bepaald gedrag van je partner. Overmatig alcoholgebruik, roken, woede, passief agressief gedrag zijn hier voorbeelden van.
Misschien merk je dat je echtgenoot niet dezelfde behoefte heeft om goed te eten en een gezond leven te leiden. Als gevolg van je therapiesessies leer je steeds beter te verwoorden wat je eigenlijk wilt. De mensen met wie je jezelf omringt, zouden je een beter persoon moeten maken en je moeten helpen om je gezondheids- en werkdoelen te bereiken. Dit betekent niet dat je al je vrienden kwijt moet raken. Maar het betekent wel dat je jezelf zou moeten omringen met mensen die het beste met je voor hebben.
Tot slot…
Een maagoperatie is een heel traject. Gemiddeld duurt het bijna twee jaar om je streefgewicht te bereiken.
Maar het vraagt ook een heel leven lang een gezonde levensstijl om je streefgewicht te behouden. Het is niet de gemakkelijke uitweg. Het vergt toewijding, doorzettingsvermogen en dagelijks werk (voor altijd). Blijf leren, versterk goede gewoonten en vier je kleine overwinningen.
Hoe beter je je voorbereid hoe meer je jezelf zult beschouwen als iemand die 'gezond' wil zijn.
Onthoud dat een maagverkleining zeker een goed hulpmiddel is. Het helpt je om af te vallen, zodat je de gezonde veranderingen kunt implementeren die je leven voor altijd zullen veranderen.
Wil je weten hoe je dat aan moet pakken? Gezonde gewoontes implementeren in je leven om je streefgewicht te bereiken én te behouden?
Lees dan hier even verder: Afvallen op een natuurlijke manier! >>>
Bronnen
en.wikipedia.org/wiki/Sleeve_gastrectomy
www.webmd.com/diet/obesity/what-is-gastric-sleeve-weight-loss-surgery#1
www.bariatric-surgery-source.com/gastric-sleeve-vs-bypass.html
aucklandweightlosssurgery.co.nz/gastric-sleeve-surgery/