Voedingsadvies

Laatste Update: 14 december 2017

Zelf tomaten kweken: Is het de moeite waard?

In Europa zijn we eraan gewend dat we in de supermarkten kwaliteitsproducten kunnen vinden. Het is iets dat consumenten hebben geëist en de markt heeft daarop gereageerd.

De vraag voor mij is simpelweg: produceren we wel een kwaliteit die in ons belang is? De term 'kwaliteit' kan namelijk voor verschillende mensen iets anders betekenen, dus laten we op het gebied van kwaliteit eens kijken naar wat we op de traditionele markt kunnen vinden en laten we dan vervolgens eens kijken naar waaraan ik denk als ik het over kwaliteitsproducten heb.

Commerciële kwaliteit

Wanneer we aan kwaliteitsproducten denken, moeten we rekening houden met de kwaliteiten of de kenmerken die de consumenten hebben geëist en ook op de markt hebben aanvaard. Het zijn onze eisen die grotendeels verantwoordelijk zijn voor wat we in de supermarkt kunnen vinden.

Zoals je misschien wel weet, leggen de meeste kippen bruine eieren maar tot voor kort kon je eigenlijk bijna nauwelijks bruine eieren in de supermarkt vinden. Laat een willekeurig kind een bruin ei zien en ze zullen zich afvragen "Wat is er mis met het ei?" of ze zullen zich misschien zelfs wel afvragen "Wat is dit?" Dit komt omdat we als consumenten vroegen om witte eieren in plaats van om de gevlekte, minder gave en variërende tinten bruine eieren.

Een vergelijkbaar verhaal kan over verschillende producten worden verteld. Er is het hele jaar door veel vraag naar allerlei producten en die worden dan ook geproduceerd. In de loop der jaren eisten we ook een steeds betere smaak en dit is wat we nu in de supermarkt zien liggen:

 • Producten die groen kunnen worden geplukt en zonder kneuzingen of bederf kunnen worden verzonden.
 • Grote producten, ongeacht de smaak en de voedingswaarde.
 • Tomaten die ‘op de stok’ zijn gerijpt met verraderlijke groene zaden die ons laten zien dat ze geplukt zijn voordat ze rijp waren.
 • Bulk-tomaten zonder smaak.
 • Beperkte variëteit van minder massaproducenten en leveranciers.
 • Incidentele ‘nieuwe items’ die standaard op de markt zullen blijven als we als consumenten gunstig reageren op deze producten.
 • Seizoensgebonden groenten buiten het seizoen tegen hoge prijzen.
 • Enorme aardbeien met een ‘geweldige’ smaak en die er perfect uitzien.
 • Verschillende soorten aardappelen om uit te kiezen.
 • Bulk-items zoals bijvoorbeeld gemengde sla en spruiten.
 • Biologische artikelen tegen een premium prijs.

Veel meer verpakte producten zoals gesneden en gewassen sla, groenten, wortelen en broccoliroosjes.

Het is duidelijk dat er in de loop der jaren verbeteringen zijn geweest, maar voor het grootste deel hebben we onszelf door een beperkte selectie, hogere prijzen en een lagere voedingswaarde ook in een hoekje gedreven. We betalen deze hogere prijzen omdat we verwachten dat we het hele jaar door beschikbaarheid over bepaalde producten hebben en door onze vraag naar aantrekkelijke producten, die zonder merkbare schade bestand zijn tegen bewerking en verzending.

Met volledige erkenning van mijn vooroordelen ten gunste van je eigen gekweekte producten wil ik je laten weten wat mijn idee is over kwaliteitsproducten.

Thuis geteelde kwaliteit

Heb je ooit het genoegen gehad om producten van eigen kweekkwaliteit bijvoorbeeld uit je eigen tuin te mogen eten?

Wat dacht je van plaatsen waar je je eigen groenten en fruit mag plukken? Mijn herinneringen aan heerlijke tomaten, maïs, komkommers en appels zijn levendig. Ik kan me herinneren dat ik verse, warme en heerlijke tomaten heb gegeten tijdens het plukken terwijl we onze manden vulden met tomaten uit eigen tuin. Je kunt dat soort kwaliteitsproducten gewoon in je eigen vensterbank, achtertuin, voortuin of op het braakliggende terrein in de straat kweken. Als je het echt wilt, is het heel gemakkelijk.

Dit is wat ik als kwaliteitsproducten beschouw. Terwijl je dit artikel leest, moet je de producten die je in de supermarkt koopt maar als vergelijkingspunt nemen.

Ik heb zelf het genoegen om mijn groente uit eigen tuin te eten. Ja, ik weet het: Het is een luxe. Maar dat wil niet zeggen dat dit alleen weggelegd is voor de mensen die op het platteland wonen, of een grote lap grond hebben.

Dit zijn, in mijn ogen, de grote voordelen van het eten van zelf-geteelde producten:

Versheid - Ik beschouw mijn groentetuin als een levensgroot productiegedeelte van de supermarkt. In een paar minuten tijd pluk en bereid ik mijn tomaten uit de tuin in plaats van het van kilometers ver te laten komen.

Biologisch - We hebben het over echte biologische methoden en dus niet alleen over methoden die overheidsinstanties onder de organische vlag als aanvaardbaar hebben gekenmerkt.

Hogere voedingswaarde - Geplukt wanneer het rijp is, biedt mijn product mij de maximale voedingswaarde omdat vaak de laatste voedingsstoffen pas tijdens het rijpen in de groente of het fruit ontstaan en die voedingswaarde vind je dus niet wanneer het niet rijp is. De bewerking is zonder gas, koude opslag, chemicaliën of besmetting wat vaak wel het geval is bij massaproductie van voedsel.

Vereist het ook meer inspanning om kwaliteitsproducten te kunnen krijgen? Ja, maar je inspanning wordt beloond. Als je het goed organiseert, kost het je echt niet zo veel moeite en de resultaten zijn veel aangenamer dan alles wat je in de winkel zou kunnen kopen.

Hoe kun je je eigen tomaten kweken?

Tomaten zijn, simpelweg omdat hun smaak zoveel beter is dan de tomaten die je in de winkel koopt, een van de meest lonende gewassen voor de hobbytuinier om te kweken. De tomaten die worden gekweekt voor in de schappen bij de supermarkt zijn bewerkt zodat ze goed blijven tijdens het vervoer en om er zo lang mogelijk mooi uit te zien; het strelen van je smaakpapillen is niet hun eerste prioriteit.

Veel commercieel geproduceerde tomaten worden ook met behulp van een kunstmestoplossing gekweekt en worden geplukt voordat ze rijp zijn; beide praktijken resulteren in tomaten die er mooi uitzien maar niet lekker smaken. Onderzoek heeft ook aangetoond dat biologische, binnenlandse tomaten een veel complexere chemie hebben dan commercieel geproduceerd fruit. De chemie staat niet alleen gelijk aan meer smaak, het is ook waarschijnlijk dat binnenlandse tomaten gezonder zijn omdat ze hogere niveaus van het pigment 'lycopeen' bevatten. Er is aangetoond dat lycopeen helpt om dichtgeslibde slagaders te verwijden en dit is waarschijnlijk ook een van de redenen waarom het mediterrane dieet zo gezond is.

De andere grote bonus die je krijgt bij het kweken van je eigen tomaten is de verbazingwekkende variëteit in grootte, vorm, kleur en smaak die er beschikbaar is. Een beetje zoals bij de aardappel (ze zijn natuurlijk familie) is er een enorm scala aan verschillende soorten van zeer grote vleestomaten tot de kleine en zoete kerstomaatjes. Het is leuk om te kweken en het zorgt ervoor dat je tuin er prachtig uitziet.

Waar kun je ze het beste kweken?

Tomaten zijn subtropische planten en vereisen daarom een plekje in de volle zon. Dit is vooral belangrijk in de delen van Nederland, waar zonlicht en warmte zelfs in het midden van de zomer soms moeilijk te vinden zijn. Een plekje tegen een muur of bij een hek geeft meer kans op succes zolang ze maar voldoende water kunnen ontvangen; vermijd heggen aangezien de grond te droog zal zijn. Tomatenplanten groeien ook heel goed in verhoogde bedden; ze houden van een bodemgesteldheid die zorgt voor vocht zonder wateropslag.

Plaats en bodem - tomaten hebben een zeer vruchtbare grond nodig. Vergeet niet dat een gezonde plant tot 2 meter hoog kan worden en honderden vruchten kan produceren terwijl hij een relatief kleine ruimte in beslag neemt (een kool neemt meer ruimte in beslag en produceert slechts één enkele krop!). Bereid je groentebedden voor door voldoende mest met de grond te vermengen. Voor elke 3 vierkante meter heb je ongeveer een kleine kruiwagen vol nodig.

Tomaten kunnen ook gemakkelijk in potten en speciale kweekzakken worden gekweekt, maar vanwege de beperkte wortelruimte heb je dan een intensiever voedsysteem nodig. Zorg ervoor dat potten minimaal 40 liter aarde kwijt kunnen en plant slechts 2 planten bij elkaar; deze omstandigheden zijn niet ideaal, maar kunnen in een kleine stadstuin of op een balkon de enige optie zijn. Gebruik de beste compost die je kunt vinden en gebruik ook een ruime hoeveelheid zeewier- en pluimveemestkorrels.

Wanneer kun je het beste tomaten kweken?

Zaai, als je binnen wilt kweken, vanaf eind februari tot half maart het zaad en maak gebruik van een warmteverspreider of zet je bak op een warme vensterbank op het zuiden. De temperatuur van de compost moet ongeveer 22° C zijn om de zaden te kunnen laten ontkiemen; jonge planten moeten ook tot de vroege zomer warm worden gehouden en de bodemtemperatuur moet dan tenminste 10° C zijn.

Tomaten kunnen in zaadbakken worden gezaaid en dan later naar grotere potten worden overgeplant, maar ik geef er de voorkeur aan om de planten pas in een grotere pot over te potten nadat het derde blad is gevormd. Zaden moeten 2cm diep in een compost met weinig voedingscomponenten worden gezaaid en daarna in een rijkere potaarde worden overgepot.

Daarna volgt de grootste uitdaging omdat we ze kunstmatig warm moeten houden in een tijd van het jaar waarin het lichtniveau ook niet echt voldoende is. Te veel warmte en te weinig licht zal resulteren in lange en zwakke zaailingen (omdat ze snel groeien), dus moeten we de warmte tot een minimum (10° C) verminderen en de planten op een zo licht mogelijke plek zetten. Als je binnenshuis planten in je vensterbank kweekt, moet je mogelijk extra licht met een kweeklamp geven.

Planten die in potten worden gekweekt moeten, zodra hun bladeren elkaar raken, uit elkaar worden geplaatst om overbevolking te voorkomen en om te voorkomen dat de planten langwerpig en 'langbenig' worden; de beste tomatenzaailingen zijn kort en gedrongen in plaats van lang en dun. De compost moet ook vochtig worden gehouden en mag nooit uitdrogen.

Verpotten

Wanneer de tomatenzaailingen in potten, in zaaibakken of zakken zijn gezaaid, moeten ze als ze ongeveer 15cm hoog zijn en voordat de wortels worden beperkt in hun groei door de pot op hun uiteindelijke plaats worden neergezet.

Als de tomatenplanten onder een afdekking zijn gekweekt en als je van plan bent om ze buiten neer te gaan zetten, moet je ze een week of twee verharden voordat je ze buiten op hun definitieve plaats plant. Verharden houdt in dat je ze geleidelijk aan de buitentemperatuur laat wennen en dit kun je doen door ze op mooie dagen buiten te brengen en ze dan ’s avonds weer naar binnen te brengen. Je laat ze dan steeds langer buiten staan totdat ze ook 's nachts buiten kunnen blijven, maar let er dan wel op dat de vorst voorbij is. Dit is vooral in Nederland belangrijk omdat mei en juni ook nog vaak koel en winderig kunnen zijn.

Graaf voor elke plant een gat (45 cm uit elkaar) in het bed en zorg ervoor dat dat 5 cm dieper is dan in de pot. Als je cordon soorten kweekt, moet je ondersteuning bieden. Je kunt dit doen door bij het planten een stuk touw onder de kluit te begraven en het andere uiteinde aan een steun boven de plant te binden, dit is helemaal eenvoudig in een kweektunnel maar je kunt ook steunstokken aanleggen. Voor buitenbeplanting is er een breed assortiment aan tomatendragers beschikbaar.

Haal de tomatenplant voorzichtig uit de pot en houd de kluit zo ver mogelijk intact. Plaats het in het gat en vul deze om de wortels heen weer met aarde. De grond moet 5 cm hoger zijn dan in de pot. Het dieper in de grond planten van tomatenplanten dan in de pot zal de vorming van extra wortels stimuleren. Als de grond droog is, moet je deze goed bewateren.

Verzorging van de tomaten

Als je cordon variëteiten kweekt (en de kans is groot dat je dat doet), moet je alle zijscheuten, die zich vormen, weghalen om te voorkomen dat de groei van de zijscheuten alle energie van de plant nodig heeft. De zijscheuten verschijnen op het punt waar de nieuwe tak, met daaraan het blad, de hoofdsteel ontmoet; je kunt ze, wanneer ze nog klein zijn, gewoon afbreken maar ze moeten als ze al groter zijn met een scherp mes of een snoeischaar worden afgesneden. Voor de mensen voor wie het telen van tomaten nog nieuw is, kan het herkennen van de scheuten best lastig zijn en ze kunnen ze dan ook verwarren met een nieuwe vrucht (je wilt die natuurlijk niet wilt verwijderen!). Als je het niet zeker weet, laat ze een paar dagen staan en als de scheut dan bladeren begint te produceren kun je het alsnog verwijderen! Denk eraan dat de zijscheuten zich altijd in de ruimte tussen de tak en de hoofdstam bevinden, als je eenmaal weet waarop je moet letten, zul je nooit meer een scheut over het hoofd zien.

Zelf tomaten kweken

Als in de vroege zomer de vorming van vruchten maar langzaam op gang komt, kun je rond de middag even de stam heen en weer bewegen om de verspreiding van stuifmeel aan te moedigen.

Als je je tomaten in een kas of een kweektunnel kweekt, moet je om de ontwikkeling van plagen en ziekten te voorkomen ervoor zorgen dat het, vooral op warme dagen, goed geventileerd blijft.

Water geven

Geef de plant bij het uitplanten voldoende water en licht totdat er vruchten ontstaan. Zodra er vruchten aan de plant zitten, moet je wekelijks zeker 12 liter water per plant geven. Tussen het bewateren door de grond wat laten uitdrogen blijkt de smaak te verbeteren, maar wees hiermee wel voorzichtig, aangezien extreme droogte gevolgd door grote hoeveelheden water een groeispurt kan veroorzaken, wat resulteert in gespleten vruchten. Zorg dus voor een mooie vochtige bodem, maar houd de planten ook enigszins aan de droge kant omdat dit de smaak zal versterken.

Ik heb zelf veel succes geboekt met het begraven van geperforeerde plastic flessen in de grond, die dan tussen de plannen kunnen fungeren als een gieter. Snijd de bodem van een fles van 2,5 liter eruit en maak een heleboel kleine perforaties in de zijkanten. Begraaf de fles dan ondersteboven met het deksel erop tussen je planten en vul bij als je water geeft, het water zal door de wanden van de fles sijpelen en de grond tot diep bij de wortels van vocht voorzien.

Voeden

Zodra de plant vruchten heeft, moet je wekelijks je planten bijvoeden met wortelvoeding of met een zeewiertonicum, dat is geformuleerd voor het kweken van tomaten. Onthoud goed dat tomaten twee soorten wortels hebben; diepe wortels voor het transport van water naar de plant en ondiepe wortels die de voedingsstoffen opnemen. Wanneer je tomaten voedt, kun je beter de grond rondom de plant met een voedingsoplossing doordrenken in plaats van het flessenreservoir boven de planten te gebruiken.

De oogst van de tomaten

Kies zodra het fruit aan de plant rijp is (de kleur en de grootte zullen dit aangeven) voor de beste smaak en eet de vrucht zo snel mogelijk. Dit stimuleert ook de productie van meer fruit. Zodra er in oktober/november vorst dreigt, oogst dan onmiddellijk al het fruit en rijp ze op een vensterbank. Bij rechtopstaande variëteiten is het mogelijk om de planten voorzichtig op de grond te leggen en te bedekken met tuinplastic om ze zo tegen de vorst te beschermen.

Het bewaren van de tomaten

Was en droog je tomaten goed voordat je ze opslaat. Tenzij je van plan bent om je tomaten meer dan een week te bewaren, werkt een vensterbank, een plank of een kom prima. Als je weet dat je ze de komende paar dagen niet zult gebruiken, moet je ze om het fruit goed te houden bij een lagere temperatuur bewaren. Het bewaren van tomaten in de koelkast wordt niet aanbevolen, omdat de koudere temperaturen de smaak kunnen verminderen en omdat het de tomaten papperig kan maken. Je vers-geplukte tomaten zijn langer op het aanrecht houdbaar ​​dan de tomaten die je in de winkel hebt gekocht omdat die waarschijnlijk al een paar dagen oud zijn als je ze krijgt.

Geen tuin? Je kunt zelf tomaten kweken op het balkon!

Je kunt met succes op een terras, balkon of zelfs op een brandtrap tomaten in bakken kweken, zolang de planten maar zes uur zonlicht per dag krijgen. Een andere optie is binnenshuis kweken onder kunstlicht. Hier zijn enkele tips over het telen van tomaten in bakken of potten.

Zoek een grote pot

Zelfs kleine tomatenrassen hebben aanzienlijke wortelmassa's. De minimale grootte van een bak of een pot voor een terrastomaat moet 45cm zijn en een capaciteit van tenminste 5 liter hebben. Voor de beste resultaten zoek je een pot van meer dan 50cm met een inhoud van meer dan 10 liter. En probeer een zwarte pot of bak te vermijden; het kan de grond oververhitten. Hoe groter de potten, hoe gemakkelijker het is om te voorkomen dat je planten uitdrogen, wat helpt om de rot van de plant te voorkomen. Een grote pot zal ook helpen voorkomen dat je je pottomaten steeds water moet geven.

Gebruik een geschikte potmix

Zorg ervoor dat je een potmix aanschaft, die specifiek is ontworpen voor het kweken van tomaten. Of je kunt ook je eigen mix maken. Je kunt een mix gebruiken van potgrond, perliet, veenmos en compost en om die mix te maken neem je van alle soorten een kwart. Een handjevol wormen erbij doet ook wonderen.

Kies een geschikte variëteit

Er zijn veel tomatensoorten die geschikt zijn voor het kweken in potten of bakken en elk jaar worden er weer nieuwe terrastomaten geïntroduceerd. Zoek naar rassen die als zodanig zijn aangeduid of die worden omschreven als struik- of dwergtomaten of tomaten voor een kort seizoen. Sommige variëteiten zijn ook speciaal geschikt voor in bloembakken.

Het is ook mogelijk om grote soorten in bakken en potten te kweken maar houd er wel rekening mee dat grote soorten ook een grotere pot met meer grond nodig hebben om de wortels te ondersteunen en om voor meer groei van vruchten te zorgen. Over het algemeen zijn variëteiten met kleine tot middelgrote vruchten betere keuzes dan bijvoorbeeld grote vleestomaten als je in bakken of potten wilt gaan kweken en ook het kiezen van een hybride variëteit met een goede weerstand tegen ziekten is nuttig.

Verpot de planten op tijd

Wacht niet te lang met het verpotten van tomaten in bakken. Gebruik bij het verpotten ook stokken of kooien omdat zelfs struikvariëteiten steun nodig hebben voor hun takken, waar de zware vruchten aan hangen.

Bemest regelmatig

Wanneer je planten beginnen te bloeien, moet je elke paar weken aanvullende voeding geven. Zoek naar een uitgebalanceerde, oplosbare meststof die zowel de macro- als microvoedingsstoffen levert die je tomaten nodig hebben; een combinatie van visemulsie en vloeibaar zeewier is een goede, niet-chemische, goedkope aanvullende voeding. Zorg ervoor dat je de meststof goed mixt en aanbrengt volgens de aanwijzingen op het etiket.

Geef vaak water

Probeer je tomatenplanten niet te laten verwelken. Geef je zaailingen water en houd de grond vochtig, maar verzuip ze niet. Vroeg in het seizoen kan dit betekenen dat je een of twee keer per week water geeft, maar zodra je planten groter worden en het weer warmer wordt, zul je waarschijnlijk elke dag water moeten geven. Als je van plan bent om weg te gaan, is het misschien verstandig om een ​​goedkoop container-infuussysteem en een timer aan te schaffen.

Tot slot

Dan blijft natuurlijk de originele vraag of zelf tomaten kweken de moeite waard is.

Als je het over geld hebt, dan kan ik je verzekeren dat zelf tomaten kweken niet altijd goedkoper is dan in de winkel. Om het geld hoef je het écht niet te doen.

Maar als het gaat over de kwaliteit, versheid, en smaak, dan is het zéker de moeite waard!

Let maar eens op: Als je nog nooit een tomaat vers van de tuin hebt gegeten, zal je eerste reactie zijn: “Maar dit smaakt heel anders!”

Jazeker, je proeft nu de échte smaak van tomaten….

Bronnen

www.thespruce.com/top-tomato-growing-tips-1402587

www.finegardening.com/how-grow-tomatoes-containers

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share